Fıtık, vücut boşluklarındaki organların veya dokuların normal yerinden çıkarak bulundukları yerin dışına doğru fıtık kesesi oluşturduğu bir durumdur. Bu durum, genellikle kas veya bağ dokularının zayıf olduğu bölgelerde ortaya çıkar ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Kasık fıtığı ise fıtığın en yaygın türlerinden biridir ve kasık bölgesindeki kasların zayıflaması sonucu ortaya çıkar.
Doç. Dr. Erkut Baha Bulduk hareketsiz yaşam, yoğun telefon kullanımı, travma ve sigara kullanımı artışı gibi nedenlerle kendini gösteren boyun fıtığının tüm toplumun sorunu haline geldiğini söyleyip “Telefon ve tabletle çok zaman harcıyor, sürekli masa başında çalışıp az hareket ediyoruz. Bu omurga sisteminde hasar oluşturuyor. Sürekli oturarak çalışmak, postürün uzun süre bozuk kalması fıtık riskini artırabilir. Bu faktörlerin bir veya birkaçı boyun fıtığına katkıda bulunuyor” dedi.
Ünlü estetikçi Prof. Dr. Hayati Akbaş, "Ortaya çıkan bu büyük meme, bu ağırlık vücudun dengesini bozar. Vücudun aksını bozar. Kadınlarda büyük göğüsler sırt ağrısı, bel ağrısı, hijyen problemleri, boyun ve bel fıtığı gibi ameliyatlara kadar zaman zaman gidebilen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.
Ense ağrısı, birçok kişinin sık karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Genellikle gerginlik, stres veya kötü duruş nedeniyle meydana gelir. Ense ağrısı, boyun kaslarında gerginlik, kas spazmları veya boyun omurlarında bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, uzun süreli bilgisayar kullanımı, ağır yüklerin kaldırılması veya uyku pozisyonunun yanlış seçimi de neden olabilir. Ense ağrılarına neden olan birçok ciddi hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıkları da bu ciddi hastalıklardan biri.
Nöral terapi son zamanlarda popüler hâle gelmeye başlayan alternatif tıp tedavi yöntemlerinden birisidir. Nöral terapi diğer alternatif tıp uygulamalarına nazaran tedavi etmek amacıyla değil kişiyi uyarmak amacıyla anestezik maddeleri enjeksiyon ederek yapılır. Amacı vücudun kendini onarma fonksiyonunu açığa çıkarmaktır. Pek çok hastalığı tedavi ettiği bilinen nöral terapi, kronik ağrılara da çözüm olmaktadır. Peki, boyun fıtığı nöral terapi ile tedavi edilir mi?
Ameliyat sırasında ve sonrasında oldukça şaşırtıcı anlar yaşanabiliyor. Amerika'da yaşayan Abby Fender, geçirdiği fıtık ameliyatından uyandığında kendi dilinin dışında Rus aksanıyla konuşmaya başladı. Dünyada sadece 100 kişide görülen bu durum karşısında kalan doktorlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Herkesin vücudu farklılık gösteriyor. Temel uzuvlarımız farklılık gösterdiği gibi göbek delikleri de çok çeşitli olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre 6 çeşit göbek deliği bulunuyor ve bu göbek delikleri yaşamla ilgili ilginç bilgiler veriyor.
Gün boyunca yorulan vücutta çeşitli ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle bilgisayar başında çalışan kişiler duruş bozuklukları nedeniyle sık sık ense ve bel ağrıları çekmektedir. Ancak bu ağrıların altında yatan neden sadece duruş bozuklukları değildir. Ense ağrılarına neden olan birçok ciddi hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıkları da bu ciddi hastalıklardan biridir.
Herkesin rahat uyuduğu pozisyon farklılık gösteriyor. En sık yapılan uyku pozisyonları arasında yüzüstü uyumak yer alıyor. Uzmanlar yüzüstü uyumanın fıtık da dahil olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını belirterek uyarıyor. Kalp ve omurga sağlığı için doğru uyku pozisyonunu bulmak gerekiyor.
Fıtık her yaştan insanda sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Birçok farklı çeşidi bulunan fıtığın özellikle çocuklarda ortaya çıkması tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Fıtıkların göz ardı edilmeyip tedavi ettirilmesi gerekiyor.
Günümüz insanının en önemli problemlerinden biri, boyun fıtığından kaynaklanan ağrılar. Boyun fıtığının uyku kalitenizi etkileyip yaşam standartlarınızı düşürme yönünde olumsuz bir etkisi bulunur. Eğer bu durumdan muzdaripseniz kendiniz için en uygun boyun fıtığı yastığını bulmanız gerekir. Böylece uyku kaliteniz artar. En iyi boyun fıtığı yastığını bulduğunuzda sizin için geceler rahat, gündüzler enerjik geçer. Peki, en iyi boyun fıtığı yastığı hangisi?
Herni, halk arasında bilinen adıyla fıtık organın yerinde durması gereken dokunun ya da kasların boşluğundan dışarı doğru kaymasıyla kaynaklanıyor. Fıtıkların önemsiz olarak görülüp göz ardı edilmesi ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Tedavi edilmeyen kasık fıtıkları organların çürümesine neden olabilmektedir.
Vücutta birçok farklı alanda ağrı meydana gelebiliyor. Bu ağrılar gündelik yaşamda hareketlerimizi kısıtlayarak yaşamımızı olumsuz etkiliyor. En sık görülen ağrılar arasında bel, kas, omuz ve boyun ağrıları bulunuyor. Ağrıları çözmek için ilk önce ağrının neden kaynaklandığını öğrenmek ona göre tedavi olmak gerekiyor.
Ankara'da Murat Telli (42), bel fıtığı ağrıları artmasına rağmen koronavirüs korkusuyla hastaneye yaklaşık 1 ay geç gidince kısmi felç oldu. Belden aşağısı tutmayan ve yeniden yürüyebilmek için fizik tedavi gören Telli, "Hocalarım 'Erken gelseydin felç kısmını görmeyecektin, ameliyat olup gidecektin' dediler. Ben koronavirüsten korktum, hastaneye gelmedim, daha beter hastalığa yakalandım" dedi.
Vücudun farklı bölgelerinde bulunan refleks noktalarına basınç uygulanarak organ ve sistemlerin tedavi edildiği refleksoloji, farklı hastalıklar için uygulanabilir. Vücudun kendini iyileştirme özelliğini ortaya çıkarmayı amaçlayan refleksoloji masaj yapılarak uygulanır. Yan tedavi olarak ana tedavileri destekleyici özelliği sebebiyle tercih edilen refleksoloji masajı her yaş grubuna yapılabilir. Refleksoloji hangi hastalıkların tedavilerinde kullanılır?
Bilimdeki gelişmelerle her geçen gün yeni tedavi yöntemleri hayatımıza girmeye devam ediyor. Bel fıtığı tedavisindeki gelişmeler de hastalara farklı yöntemler sunuyor. Özellikle bel fıtığı tedavisinde ameliyatsız yöntem arayışına girenler için farklı seçenekler kişilerin imdadına yetişiyor. Bel fıtığı tedavisinde ameliyatsız birçok yöntem bulunuyor. Peki hangisi nasıl bir etki yaratıyor? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tunç Koç'un anlatımıyla ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemleri...
Fıtık parçasının sinire vurması durumunda felç meydana gelebileceğini söyleyen Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Ateş, bel fıtığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Ateş, 'Felç olduktan sonra ilk 24 saat içerisinde müdahale etmezsek tekrar geri dönüşü yok' dedi.
Kesi yeri fıtıkları, insan eliyle oluşturulan karın duvarındaki bir zayıf noktadan çıkan fıtıklardır. Ameliyat edilmiş ve ameliyat kesisinin olduğu yerden çıkan fıtıklardır. Ameliyat bölgesinin tam olarak iyileşmemesi hastaya veya hekime bağlı sebepler olabilir. Bunların açılması sonucu, buradaki açılan delikten iç organ cilt altına doğru yer değiştirmesiyle oluşan fıtıklardır. Kesi yeri fıtıkları her yaşta ve her cinste görülebilir. Her ameliyat olan insanın kesi yeri fıtığı olma riski vardır.
Ani hareket, ağır kaldırma, yanlış pozisyonda uzun süre kalma gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan fıtık, farklı biçimlerde karşımıza çıkabilir. Genellikle bel fıtığı ve boyun fıtığı şeklinde sık rastlanan bir hastalık olan fıtık, ortaya çıkan belirtileri sebebiyle günlük yaşam kalitesinde ciddi bir düşüşe neden olur ve hastada önemli rahatsızlıkları meydana gelir.
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar: - "Fıtığın zaman içinde kendi kendine iyileşeceğine dair yanlış bir inanış var. Ortaya çıkan fıtığın geçmesini beklemek ya da kasık bağı, kemeri gibi destek aparatları kullanmak tedaviye yarar sağlamaz. Bununla birlikte egzersiz ve fizik tedavinin de etkinliği yoktur. Tüm fıtıkların ameliyat olmadan tedavisi mümkün değildir. Bu fıtıkları, beklemeden tedavi etmek son derece önemlidir"
Ordu’da 72 yaşındaki Ayşe Turan’ın diyafram fıtığı, midesinin göğüs kafesine kadar çıkmasına neden oldu. Turan, bu sorunundan 2 saatlik kapalı operasyon ile kurtuldu.
Yanlış seçilen okul araç gereçleri ile sırt çantalarının çocuklarda fıtığa neden olabileceğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şadiye Sarataş, aileleri uyardı. Bel ve boyun ağrısını çocuğun büyümesine bağlı olduğunu düşünmenin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Şadiye Sarataş, “2 haftayı geçen bel boyun ağrısı, yürüme ve duruş bozukluğunda doktora başvurun” dedi.
Beyin Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Vatan Tayfur, fıtık açısından risk grubunda yer alan kişilerde hapşırmaya bağlı gelişen basıncın etkisiyle fıtığın oluşabileceğini söyledi.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Sinan Ersin: - "Fıtıklar bir yırtık olduğu için karın içine bir organ girip sıkışabilir. Özellikle fıtık boğulursa yani oraya giren bağırsak beslenme bozukluğuna girip damarları sıkışırsa tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Bağırsaklarda delinme meydana gelebilir. Kişi doktorada başvurmazsa uzun sürede geçerse nadiren de olsa ölüme sebep olabilir"
Kongre Başkanı Prof. Dr. Sinan Ersin: - "Fıtıklar bir yırtık olduğu için karın içine bir organ girip sıkışabilir. Özellikle fıtık boğulursa yani oraya giren bağırsak beslenme bozukluğuna girip damarları sıkışırsa tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Bağırsaklarda delinme meydana gelebilir. Kişi doktorada başvurmazsa uzun sürede geçerse nadiren de olsa ölüme sebep olabilir"
Toplumda çok bilinmeyen ve genelde trafik kazası, yüksekten düşme, silahlı ya da delici-kesici yaralanmalar sonucu ortaya çıkan diyafragma fıtıkları kazalardan uzun zaman sonra ortaya çıkıyor. Belirtileri ise nefes darlığı, egzersiz toleransının azalması ve ciddi sindirim sistemi sorunlarına neden olarak kendini gösteriyor.
Bel fıtığı günümüzde oldukça yaygın bir görülme oranına sahip olan bir sorundur. Bel fıtığının ortaya çıkmasını tetikleyecek pek çok faktör vardır. Sigara içmek, uzun süre hareketsiz kalmak, obezite, masa başı çalışmak, yanlış postürde durmak bel fıtığını tetikler. Bunların yanı sıra, halter, futbol, güreş gibi bel bölgesini zorlayacak sporlarla uğraşmak da bel fıtığı ortaya çıkma ihtimalini artırır.
Karın içi basıncı arttıracak her şeyin fıtık yapabileceğini belirten Genel Cerrah Dr. Talha Atalay, “Öksürmek, ağır kaldırmak, bazı prostat rahatsızlıkları gibi durumlar fıtıklara yol açabilir. Basınç, zamanla karın ön duvarında yumuşak bölgelerden kasık ve göbek bölgesinde fıtık oluşumuna sebebiyet verebilir. Mesela bir inşaat işçisinde fıtık daha çok beklenir. Fakat hiçbir ağır egzersiz yapmamış ya da karın içi basıncını arttırmayan doku kalitesi düşük olan insanlarda da görülebilir” dedi.
Her şey 12 aydan kısa bir süre önce başladı. Önce midesinde baskı hissetmeye başlayan 39 yaşındaki Mark Webb yediği her şeyi çıkarmaya başladı.
Fransa’da yaşayan Ömer Gök’ün 20 santime ulaşan fıtığı doktorlarca riskli görülerek ameliyatı yapılamadı. Çareyi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde bulan Gök, Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Sarıtaş tarafından ameliyat edilerek, sağlığına kavuştu.
Akıllara durgunluk veren tıbbi vaka İngiltere'nin Galler bölgesinde meydana geldi. 28 yaşındaki Tanya Evans bir gün dışkısını kustuğu için hastaneye kaldırıldı. O günden sonra hayatı hiçbir zaman eskisi gibi olmadı.
Fıtık genelde kişinin bel, boyun ya da sırt ağrısı şikayetiyle doktora gitmesi sonrasında ortaya çıkar. Fıtık tanısı konulurken manuel muayene ile ağrının yeri tam olarak belirlendikten sonra MR çekiminin gerçekleştirilmesi yolları izlenir. Fıtık tanısı MR çekimi ile tam olarak belli olur. Fıtık tedavisinin gerçekleştirilmesi için ise fıtık ameliyatı olmak gerekmektedir. Ancak fıtık ameliyatı olmadan ağrının ortadan kaldırılması mümkündür. Fıtık nedenlerinin başında da stres ve yaşam tarzı gelir
Bazen tramvaya, bazen de neden bilinmeyen bir sebepten dolayı ortaya çıkan boyun fıtığı çoğu zaman duruş bozukluklarından kaynaklanan boyun ağrısı ile karıştırılmaktadır. 'Her boyun ağrısı boyun fıtığından kaynaklanmamaktadır' diyen Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, ağrı olan bölgelerde uyuşukluk ve kas kuvvet sorunları yaşandığında boyun fıtığından şüphelenilmesi gerektiğini vurguladı.
En çok görülen hastalıklardan biri olan fıtık nedir? Fıtık tedavisi sadece fıtık ameliyatı ile mi olur? Fıtık belirtileri ile fark edilen hastalıklar başında geliyor. Uzmanlarsa ağır kaldırma gibi durumlar dışında ağır sporun da fıtık oluşumuna neden olduğunu söyledi. Fıtık çeşitleri içinde en sık rastlananın kasık fıtığı olduğuna değinen uzmanlar, fıtık oluşumunu engellemek için konu ile ilgili bilinçlenmeye gidilmesi gerektiği görüşünde. İşte fıtık ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Boyun fıtığı egzersizlerine rağmen geçmeyen boyun ağrısı önlenebilir mi? Boyun fıtığı sebebiyle ortaya çıkan boyun ağrısı tam olarak ortadan kalkmasa da boyun ağrısını azaltmak mümkün. Peki günlük hayatı oldukça kısıtlayan boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun ağrılarından kurtulmak için ne yapmak gerekir?
Denizli'de çalıştığı iş yerinde kaza geçirdikten sonra patronunun ‘iyi gelir’ diyerek sırtını çiğnediği kadın 1 yıldan fazladır iki büklüm bir halde yaşamaya çalışıyor. Genç kadın, savcılıkta bilirkişi olarak tayin edilen doktordan gelen ‘sırtındaki problemler doğuştandır’ ibaresi ile şok yaşadı.
Spor sağlıklı ve uzun bir yaşamın vazgeçilmezi hiç kuşkusuz. Ancak bilinçli bir şekilde yapılmadığı takdirde bu kez tam aksine sağlığımıza zarar verebiliyor; örneğin oluşturduğu şiddetli ağrı ve şişlikle yaşam kalitemizi oldukça düşürebilen kasık fıtığına yol açabilmesi gibi!
Prof.Dr. Nurullah Akkoç, her bel ağrısının bel fıtığı olmadığını belirtti ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı
Uzmanlar, sigaranın özellikle tiryakilerde beldeki disk beslenmesini bozarak, dejenerasyona yani erken aşınma ve yıpranmaya yol açtığını, bunun da fıtık oluşumuna neden olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar, omurgalar içinde basıncı artıran hapşırma ve sert öksürmeyle bel ve boyun fıtığı olma riskinin artabileceğini açıkladı.
Dr. Şahabettinoğlu, ağır halıları silkelemenin, elektrik süpürgesi ile beli yorucu hareketler yapmanın, uzun süre dinlenmeden ütü yapmanın omurga üzerinde birtakım deformasyonlara yol açtığını söyledi
Kas ve eklem ağrılarına bağlı olarak yılda en az bir defa boyun ağrısı çekilebileceğini söyleyen Doç. Dr. Çetin A. Evliyaoğlu, bu tür ağrıları boyun fıtığıyla karıştırmamamız gerektiğini belirtti.
Yapılan araştırmalara göre, bel ve boyun ağrılarında sıkça başvurulan ağrı kesicilerin doku iyileşmesini yavaşlattığı ve fıtık oluşumunu hızlandırdığı açıklandı.
Sosyal hayatta dilediğinizce yürümek ve koşmak mı istiyorsunuz?
Op. Dr. Engin Çiftçi, bel ve boyun fıtığının tedavi edilmemesi halinde felce dönüşebileceği uyarısında bulundu. Çiftçi, “Bel ve boyun fıtığı ameliyatından korkmayın” dedi.
Günümüzde değişen hayat şartlarından kaynaklanan stres fıtığa sebep oluyor.
Uzun süreli bilgisayar başında çalışmak boyun fıtığına neden oluyor. Son yıllarda giderek artan boyun ağrılarının,...
Uzmanlar, karakter ve mizaçların insanlarda bel ve boyun fıtığına yol açabileceğini açıkladı.
Bursa’da 8 yıldır boyun ağrıları, baş dönmesi ve kollarında uyuşma olan mühendis, manipülasyon (elle tedavi) tedavisi sayesinde sağlığına kavuştu.
İzmir’de, 75 yaşındaki Hilafet İriç’in, 11 yıl önce fıtık ameliyatı sırasında karnında unutulan makasla yaşadığı ortaya çıktı.
Bel ve boyun ağrısı toplumda en çok görülen rahatsızlık. Bel ve boyun ağrılarının en önemli nedeni de fıtık.
Konya'da fıtık ameliyatı için gittiği hastanede böbrek yetmezliği bulunduğunu öğrenen hastaya, kadavradan alınan böbrek nakledildi.
Bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle geçtiğimiz gün ikinci kez ameliyat masasına yatan Cem Yılmaz, dün taburcu edildi.
Hasta doktoru, doktor da hasta ve hastaneyi suçluyor. Hasta 9 aydır yatağa mahkum.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, fıtık ameliyatı olduğu bildirildi.
Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirenlerin, bel fıtığı riskiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.
Operatör Dr. Hamdi Koçer, Karın duvarı fıtıkları denildiğinde genel olarak kasık fıtıkları, göbek fıtıkları ve ameliyat yeri-kesi yeri fıtıkları anlaşılması gerektiğini belirterek
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Burak Tander, kasık fıtığı, su kesesi ve inmemiş testis (yumurta) hastalığının her 100 çocuktan 4'ünde görülebileceğini söyledi.
Bu haftaki yazımda, toplumumuzda sanıldığından çok daha fazla görülen bel ağrısından bahsetmek istiyorum.
Tıpta lomber spinal stenoz denilen kanal darlığı omuriliği çevreleyen kemik ve bağ dokusu kireçlenmesiyle omuriliğe bası oluşması olayıdır. Genellikle 55 yaş üstünde görülür. Bayanlarda erkeklere göre daha fazladır. Eğer doğuştan omuriliğin geçtiği kanal dar ise daha erken yaşlarda da görülür.
Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. M. Metin Güler, bel ağrısı ve bel fıtığında teşhis ve tedavi yöntemleri ile ilgili şunları söylüyor:
Fırat Üniversitesi, Fırat Tıp Merkezi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kazez, çocukların kasık bölgelerinde sık rastlanan ve ameliyatla düzeltilebilen cerrahi hastalıkların, tedavi edilme zamanlarının çok önemli olduğunu söyledi.
Günlük yaşamımızda kravatımızı, kolyelerimizi takmak için kullandığımız boynumuzun aslında vücudumuz açısından birçok işlevi vardır.