Türkiye'de son yıllarda her şeyin fiyatı artsa da en çok değişim konutlarda oldu. Yükselen fiyatlara bir de fırsatçıların oyunları eklenince ev almak neredeyse hayal oldu. Bakanlın önlem olarak 1 Ocak'tan itibaren kiralık ilanlarında EİDS uygulamasını başlatmıştı. Aynı uygulama 7 Nisan itibarıyla satılık olan konut ve iş yerleri için de geçerli olacak.
Hatay’da yaşayan Aslı Pekşen Ertürk, 6 ay önce açtıkları oto yıkama iş yerinde kayınpederi olan Selahattin Ertürk ile birlikte mesai yapıyor. Kayınpeder "Gelinim ile oğlumun fikriydi ve ben de onlara yardımcı oluyorum. Hayatın ne getireceği belli olmuyor, bu yüzden gelinimle birlikte çalışıyoruz. Aklıma gelmezdi ama nasip buradaymış" ifadelerini kullandı. Gelin ise araçların iç dış temizliğini 300 TL’ye, halı yıkamanın metrekaresini 80 ile 90 TL arasında yıkadıklarını söyledi.
Elazığ’da doğada kendiliğinden yetişen, birçok faydası olduğu bilinen ve doğal antibiyotik olarak kullanılan çiriş otu, tezgahlardaki yerini aldı. Birçok pazarcının geçim kaynağı olan çiriş otunun kilosu ise 100 liradan satışa sunuldu. Çiriş otu satan bir vatandaş "Çiriş otu bağırsak hastalığının ilacıdır. Bunu ben söylemiyorum bilim adamları söylüyor zaten. Çiriş otu doğal antibiyotiktir" dedi.
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Sakarya’da rengarek şekerlemeler tezgahlarda yerini aldı. Kapı kapı dolaşarak bayram kutlayan çocuklara verilen şekerlemelerin fiyatı 200 liradan başlayarak 900 liraya kadar çıkıyor.
Mersin’de bir kuaför, Ramazan Bayramı öncesi 1 TL karşılığında emekli kadınların saç kesimini yaptı. Kuaför Neriman Gök, emeklilere sadece sembolik ücret karşılığı güzel bir saç kesimi hediyesinde bulunduklarını söyleyip "Bir bayram ikramiyesi gibi" ifadelerini kullandı. Kuaföre gelen emeklilerden Ayşe Kılıç ise "Ben utandım 1 TL’yi verirken ama çok rica ettim, fazlasını almadılar. Hepsine çok çok teşekkür ediyorum" dedi.
Bursa’da mart ayının ilk haftasında pazar tezgahlarında bin liradan satılan badem çağlasının kilosu, Ramazan ayının son haftasına girerken kalitesine göre 400 ila 600 liraya geriledi. Badem çağlasını pazarcı esnafına göre henüz kiloyla satın alan yok. Esnaf da bu yüzden 250’şer gramlık paketlerini 100 ila 150 lira arasında değişen fiyatlardan satıyor.
Trabzon'da, Ticaret Bakanlığı ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetimlerini artırdı. Zincir ve yerel marketlerde yapılan denetimlerde, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin fiyatları incelendi. Ekipler, aykırı fiyat uygulamaları ve etiket hataları tespit ettikleri 75 firmaya para cezası uyguladı. Bakanlık, 81 ilde düzenli olarak yaptığı denetimlerde, Trabzon’un da aralarında bulunduğu 11 ildeki marketlerde ürünlerin fiyatlarını denetledi.
Hatay’ın Arsuz ilçesinde çiftçilerin aldığı önlemlerle zirai dondan etkilenmeyen limon, bahçede kilogram fiyatı 15 TL’den alıcı buluyor. Çiftçi Kadir Türkmen "Adana’daki, Arsuz ve Erzin’deki çiftçiler şu anda perişan don vurdu gitti. Hatay Arsuz’da limon şu anda iyi buraya fazla don vurmadığı ve çiftçilerin de önlemini almış olmalarından dolayı buradaki limonların durumu çok iyi. Üreticiler de Hatay’a gelip limon alıyorlar" dedi. Marketlerde limonun 25 TL, tarlada 15 TL’den satıldığını söyledi.
Elazığ’da kadınların yaptığı tandır ekmek için vatandaşlar kilometrelerce yol gelerek kuyruk oluşturuyor. Daha önce farklı işletmelerde çalışan Filiz Gül, tandır fırını kurup kendi işinin patronu oldu. 12 kişinin çalıştığı fırına özellikle Ramazanda vatandaş akın ediyor. Talebe yetişebilmek için fırın aralıksız çalışırken müşteriler, yoğunluğu bildikleri için gitmeden önce telefonla aradıklarını, ekmek olmadığı zaman fırındaki görevlilerin bunu söyleyip gelmemelerini belirttiğini anlattı.
Silifke’de sezonun ilk erikleri hasat edildi! Soğuk hava nedeniyle 20 gün geciken örtü altı erik hasadında üreticiler ilk mahsullerini topladı. Fiyatı dudak uçuklatan erikler, büyük talep görüyor. İlk ürünler özel paketlerle yurt dışına gönderilmeye başlandı.
Türkiye'nin en vazgeçilmez lezzetlerinin arasında yer alan lahmacun 'gariban' yemeği olmaktan çıktı. Yeni fiyatlarıyla şaşırtan lahmacun artık neredeyse lüks yemekler arasına girecek. İstanbul'da bazı yerlerde tanesi 480 lirayı buldu. 70 liraya satan yerler de var ancak o zaman da akıllara 'hile mi var?' sorusu geliyor. Peki İstanbul'da bir lahmacunun ortalama fiyatı ne kadar? İşte yanıtı...
Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor! Trump'ın açıklamaları sonrası altın fiyatlarında düşüş yaşandı. Uzmanlardan yatırımcılara dikkat çeken uyarı geldi. Altın fiyatlarında düşüşün derinleşebileceğine dikkat çeken uzmanlar altın fiyatları için yeni rekor tahmini de yaptı. Bu fiyattan altın alınır mı? Gram altın ne zaman 4.500 lira olacak? İşte detaylar...
Ramazan Bayramı yaklaşırken bayramda şehir dışında olacaklar otobüs ve uçak bileti fiyatlarını araştırıyor. Her bayram gibi bu bayram öncesi de uçak ve otobüs bileti fiyatları adeta uçtu. Bayramdan bir önceki hafta 1150 TL olan bir otobüs bileti fiyatının bayramdan bir gün önce 1800 TL'ye çıktığı görülürken uçak bileti fiyatının da 1300 TL'den 4800 TL'ye çıkması dikkat çekti. Vatandaş tepki gösterirken tüketici dernekleri "Bayram dönemlerinde tavan fiyat uygulamasını ihlal edenler oluyor" dedi.
Ramazan bayramı için şehir dışına seyahat etmeyi düşünenler bir anda yüksek fiyatlarla karşılaştı. Kimi otobüs firmaları arife günü öncesi için bilet fiyatını yüzde 20 artırdı. Pek çok vatandaş bir gecede gelen zamma tepki gösterdi. Otobüs firmaları bu durumu "Bayram gibi dönemler dışında satışları hareketlendirmek için yüzde 20-30 indirim yapılıyor. Bayram dönemindeki yoğunluk nedeniyle bu indirimler kaldırılıyor. O da zam gibi algılanıyor. Zam söz konusu değil" sözleriyle açıkladı.
Pokémon'un sevilen karakteri Charizard’a benzeyen bir cips, Goldin müzayede evinde 87.840 dolara satıldı. 60’tan fazla teklif alan cips, özel bir Pokémon kartına sabitlenerek şeffaf bir kutuda sunuldu. Bu ilginç parça, sosyal medyada büyük ilgi gördü.
Ramazan ayı boyunca et fiyatlarının sabitlenmesiyle vatandaşlar uygun fiyatlı et almak için marketlere akın etti. Ancak restoran ve kasapların toplu alım yapması, stokların hızla tükenmesine neden oldu. Et bulamayan vatandaşlar duruma tepki gösterirken, çözüm olarak marketlerde et satışına kota getirildi. İşte yaşanan gelişmeler ve sabit fiyat uygulamasının detayları…
Amasya'nın coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının fiyatı gram altını geçti. Çiçeğinin sarı rengi ve maddi değerini hiç kaybetmediği için halkın "sarı altın" diye adlandırdığı çiçek bamyanın kurusunun kilosu Amasya semt pazarında 3500 TL'den satılıyor. Bamya, altınla yarışan fiyatıyla pazarın en pahalı ürünü oldu. "Son aylarda fiyatı müthiş yükseldi, coştu" diyen esnaf Metin Kantarcı "Bamyası olanlar ihya oldu. Apartman alamasa da 2,3 daire alabilirler" diyerek geceleri de satıldığını söyledi.
Karacaoğlan, Zagor ve Watchmen gibi efsane çizgi romanlar, koleksiyon pazarında altın değerinde satışa çıktı. Nadir kopyalar, 350 bin TL’ye kadar alıcı buluyor. Eserler sadece koleksiyoncuların değil, aynı zamanda yatırımcıların da dikkatini çekti.
Bolu’da sezonu bitmek üzere olan hamsi kilogramı 150 liradan satışa sunulurken, Ramazan ayı dolayısıyla vatandaşların balığa olan ilgisi de azaldı.
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü ikinci el araç piyasasını sarstı! Hatay'da yaşayan ve memleketlerine dönmeye hazırlanan Suriyeliler, yeni bir hayat kurabilmek için araçlarını piyasa değerinin altında satıyor. Bu durum, ikinci el araç fiyatlarında sert düşüşlere yol açarken, galericiler piyasadaki hareketliliğin arttığını belirtiyor. Reyhanlı’da galericilik yapan Yahya Anbus, araç fiyatlarında 50 bin TL ila 70 bin TL arasında düşüş yaşandığını söyledi. İşte detaylar...
İstanbul'da şubat ayında fiyatı bir önceki aya göre en çok artan ürün taze fasulye, en çok düşen ürün ise karnabahar oldu. Fiyatında artış yaşanan diğer ürünlerin bazıları ise salatalık, altın mücevherat, erkek berberi, zorunlu trafik sigortası, yufka, perde, kola, cips, bisküvi, pekmez, kaymak, muz, yoğurt ve balık oldu.
Kar yağışının tüm Türkiye’de etkisini artırmasıyla birlikte tarım arazilerinde büyük zarar meydana geldi. Hava sıcaklıklarının eksi 8 dereceye kadar düşmesi, özellikle açık tarlalarda yetişen sebzeleri don vurmasına neden oldu. Uzmanlar, çiftçilerin büyük kayıplar yaşadığını ve bu durumun kısa süre içinde tüketiciye de yansıyacağını belirtiyor. Önümüzdeki günlerde sebze fiyatlarında en az yüzde 50 oranında bir artış bekleniyor. Peki, fiyat artışı ne zaman gerçekleşecek? İşte detaylar...
Edirne'de hamsi fiyatları son günlerde yüzde 60 oranında düştü. Bu düşüş, balık tezgahlarını şenlendirirken, kısa sürede tam 3 ton hamsi satıldı. Balık Pazarı esnafı Yusuf Çimen, havaların rüzgârlı olmasından dolayı fiyatların yükseldiğini, ancak havanın düzelmesiyle birlikte hamsinin bolca çıkmaya başladığını ve fiyatların düştüğünü belirtti. Hatta böyle giderse fiyatların güncel etiket fiyatının da yarısına düşeceğini belirtti.
Günümüzde çeşitli ürünlerin farklı firmalardaki güncel fiyatlarının karşılaştırılması vatandaşlar için önem arz eden bir eylemdir. Bu işlemin market ürünleri bazında tamamlanması için vatandaşların erişimine açılan site ise TÜBİTAK eliyle geliştirilmiştir. İlgili platformda 7 ayrı zincir markete ait olan güncel ücretlendirme verileri sergilenir. Böylece bir ürünün stok durumu ve güncel fiyatlandırmaları üzerine araştırma yapılması kolaylaşır.
Eskişehir'de yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığının geleneksel el sanatçısı Murat Kavalcıoğlu, atölyesinde ürettiği ney ile manda boynuzu ve çeşitli ağaç türlerinden hazırladığı başpareleri Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki birçok ülkeye gönderiyor. Kavalcıoğlu, ürettiği neyleri 1050 - 7000 TL'den, başpareleri 2000 - 3500 TL'den satışa sunarken ürünleri Avusturya, Almanya, Fransa, İspanya ve ABD'ye de gönderiyor. Kavalcıoğlu artan talebi karşılamak için günde 15 saat atölyede olduğunu söyledi.
Ramazan ayı öncesi tezgaha inen hurmalarda fiyatların sabit kalması hurmaya olan talebi arttırdı. Esnaf Müslüm Deniz "Bu yıl hurma fiyatları geçen yıl ile aynı seviyede. Fiyatlar değişmeyince satışlarımız arttı ve bu durum bizi mutlu ediyor" dedi. Ramazan alışverişine çıkan Cafer Kargın ise "Fiyatlar geçen seneyle aynı olduğu için memnunuz" şeklinde konuştu.
Adanalı kebapçılar 11 ayın sultanı Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamladı. 8-10 çeşit mezeyle servis edilen Adana Kebaplar iftarda hem göz hem de mideyi doyuracak. Fiyatlarla ilgili konuşan bir kebapçı "Bizde Ramazan ayından önce fiyat neyse Ramazan ayında da fiyat o olacak. Ramazan menümüz yok. Çorbalar ikram" dedi. Kebapçı "Önemli olan günü kurtarmak değil, ömre hizmet etmek. 1 günü kurtarmaya bakmayacaksın" diyerek kebabın 355 TL olduğunu söyledi.
Sebzede üretici fiyatları yıllık yüzde 289’a varan oranlarda artış gösterince birçok üründe çiftçi iyi kazandı. Sebzeler içinde en fazla yükseliş gösteren 7,64 TL'den 29,78 TL'ye çıkan kırmızı lahana oldu. Ardından üretici fiyatı yüzde 227 yükselip 4,61 TL'den 15,09 TL'ye çıkan kırmızı turp gelirken onu da geçen yıl ocaktan ekime dek fiyatı yüzde 200 artıp 18,36 TL'den 45,14 TL'ye çıkan brokoli izledi. Brokoli 2024’ün ekimdeki en yüksek fiyatını gördükten sonra ocakta 34,07 TL'ye indi.
Bakanlık, HFA Mobil Uygulaması'na eklenen yeniliklerle, vatandaşların karşılaştığı haksız fiyat artışlarını anında bildirmelerini ve hızlı çözüm bulunmasını sağlamayı amaçlıyor. Artık, cep telefonlarından kolayca yapılan bildirimlerle tüketici mağduriyetlerine anında müdahale edilecek, adil fiyat politikaları için güçlü bir adım atılacak.
Ramazan ayına sayılı günler kala vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de ramazan kolisi fiyatları oldu. Geçen yıla göre yüzde 15 ila yüzde 20 zamlanan ramazan kolileri, hayırseverleri ve ihtiyaç sahiplerini düşündürmeye başladı. Pirinç, mercimek, un, sıvı yağ gibi temel gıda maddeleriyle dolu koliler 350 TL'den başlayıp bin TL'ye kadar çıkıyor. Ancak son yıllarda ramazan kolisi yerine hediye çeklerine olan ilgi hızla artıyor. Peki, bu yıl hangi seçenek daha avantajlı?
Elazığ’da lise yıllarında internet üzerinden sattığı kolye ve bileklik ürünleriyle ticarete atılan genç girişimci, biriktirdiği paralarla kendi iş yerini açarak patron oldu. "300 çeşit ürünüm mevcut en düşük ayakkabı fiyatı 300 liradan başlıyor 2 bin liraya kadar yükseliyor" diyen Ahmet Yasin Gökmen "Lise sonrasında kendi dükkanımı açmayı hedefledim, çok şükür de dükkanımı açtım" ifadelerini kullandı. Gökmen "Genç girişimci olarak da bu yöndeki hedeflerimi ilerletmeyi düşünüyorum" dedi.
Kilis’te tespih tamiri ve satışı yapan Hüseyin Aktı, tespihlerin yalnızca bir aksesuar değil, aynı zamanda yatırım aracı olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Aktı "Osmanlı sıkma kehribar tespihleri, zamana karşı dayanıklılıkları ve nadir bulunmaları nedeniyle ciddi bir koleksiyon değeri taşıyor. Bu tespihler, koleksiyoncular ve yatırımcılar tarafından büyük ilgiyle alınıp satılmakta" dedi. Aktı, sıkma kehribar tespihlerin 100 bin lira ile 200 bin lira arasında alıcı bulduğunu söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı market fiyatları ile ilgili olarak harekete geçmiş ve vatandaşların zincir market şubelerindeki 50 bine yakın ürünün fiyatını görerek karşılaştırma yapabilecekleri internet sitesini duyurmuştu. Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır benzer bir uygulamanın restoran fiyatları için de yapılabileceğini duyurmuştu. Konuyla ilgili konuşan TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu "Henüz ayrıntıları bilmiyoruz. Ama büyük bir kolaylık" dedi.
Türkiye'de kesme çiçek sektöründe en büyük üretim merkezi olan Antalya'da, topraksız tarım uygulamaları kapsamında sadece su kullanılarak, yılda 200 bin lale üretiliyor. Suda üretilen lalelerde en çok sarı renk talep ediliyor. Ziraat Mühendisi Anıl Yolcular, "Fiyat olarak bizden çıkışı 25-30 TL, marketlerde tanesi 100 TL civarında" dedi.
Fahiş fiyat artışları, fırsatçılık derken internet üzerinden bazı ürünlerin satışındaki fiyatların akılalmaz boyutlarda olduğu görüldü. Satranç takımının 490 bin TL, bir kupanın 290 bin TL gibi fiyatlara ilana konulması dikkat çekerken uzmanlar dikkat çeken bir detaya değindi. Vergi Uzmanı Murat Bal fiyat farkı için "Makul bir sebeple açıklanamaz" derken Avukat Mustafa Zafer de "Şayet rakamlar yanlış girilmemişse..." diyerek ihtimallere değindi ve "İncelenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Sevgililer Günü'nde çiçekçiler, adeta yoğun bir savaşa hazırlanıyor! Her yıl artan taleple başa çıkabilmek için günler öncesinden hazırlık yapan çiçekçiler, farklı aranjmanlarla ve her bütçeye uygun seçeneklerle sevgililere sürpriz yapmak isteyenleri bekliyor. 300 TL'den başlayıp, 20 bin TL'ye kadar çıkan çiçek grupları, teslimatların zamanında yapılması için yoğun bir çaba var.
Geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen "Market Fiyatı" uygulaması vatandaşın ilgisini çekmeye devam ediyor. Büyük market zincirlerinin 50 bine yakın ürününün bulunduğu sitede fiyat karşılaştırması yapılabiliyor. Aynı ürünün iki uç noktada fiyatlanması dikkat çekerken tüketici derneklerinden konu ile ilgili açıklama geldi.
14 Şubat Sevgililer günü yaklaşmasıyla birlikte çiçek fiyatları da el yakmaya başladı. Bolu'da canlı gülün tanesi 150 liradan satışa sunuluyor. Artık sevgililer gününde sevgilisine buket çiçek hediye etmek isteyenler ise bin TL'yi gözden çıkaracak.
Çukurova'nın önemli çiçek üretim merkezlerinden Mersin'de 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi gül üreticileri ve çiçekçi esnafını tatlı telaş sardı. Üreticiler hasat mesaisini tamamlarken, esnaf da mezatta en iyi gülü en uygun fiyata almak için adeta birbirleriyle yarıştı. 14 Şubat Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla çiçeklerin fiyatlarının arttığına işaret eden Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Özdemir "Bunun sebebi kış şartları ve artan diğer maliyetler" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, zincir marketlerle ilgili yeni bir uygulamayı duyurdu. Kacır, vatandaşların zincir market şubelerindeki 50 bine yakın ürünün fiyatını görerek karşılaştırma yapabilecekleri "http://marketfiyati.org.tr" internet sitesini vatandaşların erişimine açtıklarını bildirdi.
Vatandaşın zincir market şubelerindeki 50 bine yakın ürünün fiyatını görerek karşılaştırma yapabildiği "marketfiyati.org.tr" adlı internet sitesine ilk 24 saatte 490 bin tekil ziyaret gerçekleştirilirken 2 milyon 141 bin site içi arama yapıldı. Geliştirilen siteyle A101, BİM, CarrefourSA, Hakmar, Migros, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve ŞOK'un verileri TÜBİTAK BİLGEM sistemlerine aktarılıyor. Birçok ürünün fiyatı anlık karşılaştırılabiliyor. Yakında mobil uygulamanın da geleceği öğrenildi.
Hatay’da yaklaşık 40 yıldır şemsiye satışı ve tamiri yapan Ali Devecioğlu, şemsiyeleri 50 TL ile 100 TL arası fiyatlara tamir ediyor. Devecioğlu, şemsiye fiyatlarındaki artıştan ötürü şemsiye tamirine ilginin arttığını söyledi. Şemsiye fiyatlarının 250 TL ile 1500 TL arasında değiştiğini söyleyen Devecioğlu "Şemsiyeler pahalı olduğu için tamir ettirmek istiyorlar" dedi. Dedesinden kalma şemsiyeyi tamire getiren Murat Genç ise "Ustam beni 1500 TL’lik masraftan kurtardı" şeklinde konuştu.
Yazın habercisi olan, hemen hemen herkesin severek tükettiği meyvelerden olan erik tezgahlarda yerini aldı. Ancak fiyatı şu an için dudak uçuklatıyor. Kilosu 5 bin TL olan erik, 100 gramlık paketler halinde 500 TL'ye de satılabiliyor. 1 adet eriğin tanesi ise 100 TL oldu. Vatandaşlar bu rakamları duyunca "Aman ya rabbi" diyerek şaşkınlığını gizleyemezken pek çoğu bu rakamlara alamayacağını söyledi. Peki, alan var? Manavlar "Haddinden fazla alan var çok, rağbet çok fazla" şeklinde konuştu.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 76 yaşındaki Mehmet Emin İpek, gelişen teknolojiye rağmen 5 metrekarelik dükkanında el dikimi ayakkabı imalatının son temsilciliğini yapıyor. İpek "100 Türk lirası istiyorum, bakıyorum bana 150 Türk lirası göndermiş. ’Ustam sen bunu hak ediyorsun. Sanatın güzel, ahlakın güzel’ diyorlar. 2 çift daha yapar mısın deyip parasını peşin yolluyorlar" dedi. Komşu esnafı olan Muaz Polat ise "Mağazanın yarı fiyatına burada el emeği sağlam ayakkabı yapıyor" şeklinde konuştu.
Sevgililer günü geldi çattı, çiçek fiyatları konuşulmaya başlandı. Çiçekçiler Esnaf Odası Antalya Şube Başkanı İsmail Bakaç, Sevgililer Günü'nün sembolü olan kırmızı gül fiyatlarının ilişkin bilgi vererek, "Geçen yıl 100 TL bandında satılan güller, bu yıl 150- 250 TL seviyelerine çıktı" dedi.
Amasya'da su fiyatlarını konuşuyor. Önceki dönemde uzun süre 1 liraya satılan ardından 5 liraya yükseltilen su fiyatı yeni dönemde 19 lira olarak belirlendi. Eski Başkan Mehmet Sarı, 'Türkiye'nin en ucuz suyunu satıyorduk' derken yeni başkan suyun maliyetinin 25 lira olduğunu açıkladı. 31 Mart'ta göreve gelen Turgay Sevindi, "Umarım hemşehrilerimiz bu orana uyar ve yazın hiçbirimiz susuz kalmayız. Bu paraları da cebimize koymuyoruz." açıklamasını yaptı.
Antalya’da 2018 yılından bu yana gül yetiştiriciliği yapan Abdullah Gündüz, her yıl olduğu gibi bu yıl da Sevgililer Günü için özel güller üretiyor. Hasadına başlanan güllerin demet fiyatı ise 800-bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Yılda yaklaşık olarak 16 bin gül üreten Abdullah Gündüz "Bu yılki üretimde özellikle Sevgililer Günü’ne güllerimizi yetiştirdik" ifadelerini kullandı.
Son yıllarda enflasyonun artması, alım gücünün düşmesiyle beraber her şey ateş pahası haline gelirken dışarıda yemek yemenin maliyeti aldı başını gitti. İşletmeler karına kar katmaya devam ederken masrafların artmasından şikayetçi oldu. Big Mac Endeksi'ne göre ise Türkiye yemek konusunda en pahalı ikinci ülke oldu. Birinci sırada ise az bir farkla İsviçre yer aldı.
Yeni yılla birlikte, asgari ücrete de gelen zamla beraber restoranlardaki fiyatlarda artış yaşandı. Pek çok üründe yeni fiyatlara geçilirken vatandaşlar da gelen zamlara tepki gösterdi. Hatta bazı esnaf "Bir sütlü kahvede 150 lira görüyorsanız oraya gitmeyin, protesto edin" dedi. Vatandaş ilk etapta göze çok büyük gelmeyen artışların ay sonunda yüklü bir tutara ulaştığını söylerken kimi esnaf da "Mecburen yansıtmak zorunda kalıyoruz" dedi. Kimisi ise müşteri sayılarındaki azalmaya vurgu yaptı.
Yeni yıl zamlarından güzellik salonları da nasibini aldı. İstanbul'da berber fiyatlarına gelen yüzde 40'lık zam sonrası güzellik merkezleri de yüzde 60 zamlandı. 2025 itibarıyla klasik bir cilt bakımı, solaryum, peeling, profesyonel makyaj, gece makyajı, ağda ile yüz alımı, kaş boyama, tüm vücut epilasyon ücreti, manikür, pedikür ve protez tırnak fiyatları değişti. İşte güzellik salonlarındaki 2025 zamlı fiyat listesi...
Elektrik faturalarında yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor. Sayılı günler kala, vatandaşlar faturalarında nasıl bir değişim yaşanacağını merak ederken enerji verimliliği uzmanı Altuğ Karataş konuyla alakalı soruları yanıtladı. '1 Şubat 2025'i artık milat olarak kabul edelim' diyen Karataş, ne kadar tüketimde elektrik faturalarında ne kadar artış olacağını aktarırken 'fiyat pazarlığı' detayına da vurgu yaptı. Karataş 'sübvansiyonlu fiyat' ile 'gerçek fiyat' arasındaki farkı da anlattı.
Gıda fiyatlarındaki artış ve restoranda yenilen yemeğin fiyatındaki artış tartışılmaya devam ederken şimdi de mekanlardaki su fiyatları sosyal medyada gündem oldu. Bir şişe su için alınan ücretin 60 liraya, hatta bazı yerlerde 110 liraya çıktığı konuşulurken 'Sudan ucuz' deyimi de anlamını yitirmeye başladı.
Almanya sandık başına gitmek için gün sayarken seçim vaatlerine döner fiyatı damga vurdu. Politikacılar bir bir yaptıkları kampanyalarla döner fiyatını düşüreceklerini iddia ederken ülkede 2-3 yıl öncesine kadar 3-4 euro olan döner fiyatı, son dönemde 8-10 dolara çıkmış durumda. Almanya'da da severek tüketilen Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden döner için politikacılar harekete geçerken seçmen ise bu vaatlere çok fazla ikna olmuş durumda gözükmüyor.
Ramazan ayına artık kısa bir süre kaldı. Bu süreçte en çok konuşulan konulardan bir tanesi ise zamlar. Özellikle Ramazan ayına yaklaşırken et fiyatlarına zam geleceğine dair yorumlar Et ve Süt Kurumu'nu harekete geçirdi ve et fiyatlarına karşı 'zam' tedbiri alındı. Buna göre; 40 bin canlı hayvan tedarik edileceği belirtildi. Fırsatçılara karşı önlem alınırken vatandaşa göre ise atılacak bu adım; et fiyatlarında bir düşüş yaratabilir ve vatandaş daha uygun fiyatlarla karşılaşabilir.
Bolu Kartalkaya’da yaşanan otel yangının ardından fahiş fiyatlarla satılan yangın tüplerine ilişkin yangın söndürme sistemleri üreticisi Ahmet Kılavuz açıklamalarda bulundu. Kılavuz "Satılan ürünlerin yüzde 90’ı 6 kiloluk dediğimiz, yani 50 santim boyunda, 15 santim çapında, 9 buçuk 10 kilo ağırlığında gelir. Ortalama fiyatları 900 TL, 1000 TL, 1100 TL. Bunun üzerindeki fiyatlar abartılı" dedi. Kılavuz, vatandaşların yangın söndürme tüplerini araştırarak doğru yerden almasını önerdi.
Antalya'nın Aksu ilçesinde çilek fiyatları, bir ay içinde 400 TL'den yüzde 77 düşüşle 90 TL'ye oldu. Üreticiler maliyetlerini karşılayamadıklarından şikayetçi. Öte yandan market fiyatlarıyla tutarsız kazanç elde eden üretici, maliyetlerin iki katına çıkmasına rağmen satış fiyatının yarıdan da fazla düşmesine isyan etti.
Araç sahipleri artan oto yıkama ücretlerinden yana dertli. Fiyatlar son bir ayda 3 katına çıkarken adeta cep yakar hale geldi. Geçen ay ortalama 200 - 250 TL olan yıkama ücretleri 750 TL'ye kadar çıkarken bazı yerlerde 1000 TL talep edildiği öğrenildi. 400, 500, 600, 700 ve 1000 TL gibi rakamlar telaffuz edilirken fiyatlar arasındaki bu uçurum araç sahiplerini de düşündürüyor. Bazı araç sahipleri de artan fiyatlar nedeniyle daha ucuz yöntemler arayışına girdi ve bakın neye karar verdi...
Gaziantep’te kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan zahter, hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Şifa deposu olarak bilinen bu geleneksel lezzet, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin tercihi oluyor. 1 kilogramı fiyatı 200 TL olan zahtere Gaziantepli vatandaşlardan büyük talep gelirken bir vatandaş zahteri yıllık olarak aldıklarını ve her gün tükettiklerini söyledi.
Mersin'in Tarsus ilçesinde yeni bir hizmet uygulamaya alındı. Tarsus Berberler ve Kuaförler Odası'nın yayınladığı yeni tarifede köpek tıraşı da yer aldı. Ses getiren uygulamanın fiyatı ise sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Sebebi ise 1500 lira olan damat tıraşından bile daha fazla olması...
Eskiden sokak lezzeti denilince akla uygun fiyata kolay ulaşılabilen leziz yiyecekler geliyordu. Ne yazık ki artık öyle değil. Sokak lezzeti denilince akla ilk gelen kokoreç son iki yılda yüzde 327 oranında arttı. Eskiden haftada bir yiyen vatandaş artık ayda bir yemeye başladı. Bir vatandaş ise 'eskiden alt tabakaya hitap ediyordu artık lüks oldu' diyerek acı gerçeğe dikkat çekti.
Şırnak’ta toplanan susamlar su değirmeninde işlenerek tahin haline getirilip sofralara ulaştırılıyor. İşletme sahibi Emine Bayat "Ustalığı çok zor, yıllardır bu işi yapıyoruz. 5 aile bu işten ekmek yiyoruz" derken Koçer Bayat ise 13 yıldır bu değirmende çalıştığını belirterek, "Kilosunu 300 liradan satıyoruz" ifadelerini kullandı. Emine Bayat kent genelinde herkesin gelip buradan tahin aldığını söyledi.
Türkiye’nin en önemli kayak ve kış turizm merkezlerinden Uludağ’da yaklaşan sömestr öncesi fiyatlar aşağıya çekildi. Otel işletmecileri yılbaşına oranla fiyatlarında yüzde 50’lik bir indirime giderken gecelik 15 bin TL olan otel odaları 5 bin TL ile büyük bir bölümü öğrenci olan tatilcilere kiralandı. İşletmeciler 1980’li yılları andıran Uludağ’da uzun bir aranın ardından ilk defa bu kadar yoğun bir sezonun yaşandığını söyledi.
MYNET ÖZEL| Bazı özel okulların ücretleri, yüzde 54.8'lik zamla milyonları bulacak! Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, aileleri zor durumda bırakan bu fahiş artışları ve ek masrafları Mynet’e anlattı. Öğrencilerin geleceği için yapılan bu "yatırım", artık pek çok aile için sürdürülemez hale geldi.
Türkiye'de limonun başkenti olarak bilinen, sezonda 1 milyon tondan fazla üretim gerçekleştirilen Mersin'in Erdemli ilçesinde yoğun hasat dönemine girildi. Sabah erken saatlerde bahçeye giren ekseriya kadınlardan oluşan işçilerin hasat edip paketlediği limonların maliyetinin altında olan 6-7 TL'den alıcı bulduğu öğrenildi.
Gündemi yakından takip eden fırsatçılar hiçbir konuyu es geçmediği gibi 'hurda araç teşviki'nde de kendilerini gösterdi. MHP'nin meclise sunduğu ÖTV indirimi teklifinde henüz hiçbir çalışmama olmamasına rağmen hurda araçlarda fiyatlar uçtu. 300 bin liralık aracın fiyatını 470 bin lira yapan bile var. Uzmanlar ise 'paranızı boşa harcamayın' uyarısında bulundu.
Son dönemlerde artan lastik fiyatları sürücüleri çıkma lastiğe yönlendirdi. Diyarbakır’da lastik ustası ve işletme sahibi Şehmus Kayalı işlerin yoğunlaştığını ve sıfır lastik alamayanların çıkma lastiğe yöneldiğini anlattı. Kayalı, çıkma lastik ile sıfır lastik arasındaki farkları sıralayıp ikinci el lastik alırken dikkat edilmesi gerekenlere değindi. Ekonomik durumlar yüzünden sürücülerin sıfır lastik alamadığını söyleyen Kayalı "Çıkma lastiklerin de bütçesi var hemen hemen yarı fiyatına" dedi.
Hükümet yüksek enflasyonun önüne geçmek için yeni adımları devreye almaya hazırlanıyor. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalara yaptırımların ağırlaştırılacağı öğrenilirken aşırı fiyat artışlarının tespiti için de ihbar müessesinin kurulacağı belirtildi. Öte yandan rekabet ihlali yapan yöneticilere de ceza verilecek. İşte fiyat artışlarının önüne geçmek için atılması beklenen yeni adımların detayları…
Ordu'da fındığın kilogramı serbest piyasada 125 liradan işlem görüyor.
Enflasyon canavarı cüzdan yakarken enflasyonun oranını geçen zamlar da dengeleri değiştiriyor. Bunun bir örneği de eskiden 'fakir yiyeceği' olarak bilinen ciğerde yaşandı. Bir yılda akılalmaz şekilde fiyatı artan ciğerin kilosu 1200 lirayı buldu. Artık yemesi lüks olan ciğer enflasyonla birlikte 'fakir' yemeği olmaktan çıkıp sosyete yemeği oldu.
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde kentin tek şemsiye tamircisi olarak bilinen Ali Osman Aydın, fiyat artışının tamire olan ilgiyi artırdığını söyledi. "Şemsiyelerin satış fiyatları 150 TL'den başlayıp bin 250 TL'ye kadar çıkıyor. Şemsiye tamiri ise 10 TL'den başlayıp 150 TL'ye kadar çıkıyor" diyen Aydın, şemsiye fiyatlarının artmasının vatandaşları tamire yönelttiğini belirtti. Aydın, Kocaeli'de şemsiye tamiri yapan başka bir usta olmadığının ve farklı şehirlerden tamir için şemsiye geldiğini söyledi.
Sindirim sisteminden bağışıklığa, cilt ve saç sağlığına kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen mayalı içecek boza, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde Aytaç Çelikpençe tarafından sokak aralarında satılıyor. "Akşamları 20-25 litre satıyorum. Litresini 120 liradan veriyoruz" diyen Çelikpençe haftada en az 5 akşam boza sattığını anlattı. Çelikpençe ilçede bu şekilde satış yapan tek kişi olduğunu söyledi.
Japonya'daki Toyosu Balık Hali'nde yapılan geleneksel yeni yıl mezatında 276 kilogramlık mavi yüzgeçli orkinos 1,3 milyon dolara alıcı buldu. Dev balık stantta büyük ilgi gördü!
Pandemi dönemi ve yüksek enflasyonun en çok etkilediği sektörlerin başında otomotiv geliyordu. Bayilerde araç bulunamaması sonrası Cumhuriyet tarihinde ilk kez ikinci el araçlar sıfır araçlardan pahalıya satılmıştı. O dönem artık geride kalırken sıfır araçların liste fiyatlarıyla bayi fiyatları arasındaki makas açıldı. Bazı araçlar bayilerde 400 bin lira daha ucuza satılmaya başlandı.
Yılbaşı öncesi hizmet sektöründe bir yoğunluk yaşanıyor. Yeni yılı otelde karşılamak isteyen birçok vatandaşın tercihi de Bolu oldu. Abant Gölü çevresindeki otellerin doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Otellerin gecelik fiyatının 7 bin liradan başlayıp 20 bine liraya kadar çıkması dikkat çekti. Öte yandan Kartalkaya'daki kayak merkezindeki doluluk oranı da yüzde 80 seviyesinde.
Ticaret Bakanlığı, asgari ücret artışının ardından fahiş fiyat denetimi başlattı. İzmir’deki zincir marketler başta olmak üzere birçok işletmede yapılan denetimlerde, haksız fiyat artışlarına karşı cezai işlemler uygulanacağı duyuruldu. 1 Ocak itibariyle aykırı davranan işletmelere 143 bin TL ile 17 milyon 271 bin TL arasında ceza kesilecek.
Aydın'ın Efeler ilçesindeki bir AVM'nin açılışında yağmurlu havaya aldırmayan vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. İzdiham yaşanan açılışta sokağa taşan kalabalık yüzünden trafik durma noktasına gelirken, gerilen sinirler ve bekleme süresinin uzunluğu da kavgaları da beraberinde getirdi.
Osmanlı döneminde saraylara verilen gelinlerin çeyizlerinde götürdükleri, ünü dünyaya yayılan Kahramanmaraş'ın ceviz oyma sandıkları geçmişten günümüze ilgi görüyor. Coğrafi tescilli ürün kentin tarihi çarşılarında beğeniye sunuluyor. Esnaf Ökkeş Maraşlıoğlu, fiyatların 8 bin TL ile 25 bin TL arasında değiştiğini belirtirken "Sandıklar çam ve ceviz olarak üretiliyor ve kalitesine göre 15 günde bir sandık yapılabiliyor" dedi.
Ulusal Süt Konseyi'nin duyurusuna göre çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere tespit edildi. Yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başı net 17,15 lira geçecek şekilde belirlendi. Zam üreticiyi sevindirdi, tüketiciyi düşündürdü. Marketteki peynir, süt ve tereyağına zam olarak yansıyacak mı? Daha önce alınan karar gereğince çiğ süt tavsiye fiyatı 3 aylık periyotlar halinde yeniden değerlendirilecek.
Kış ayları geldi çattı! Hastalıklar da soğuk havayla beraber kapıları çalmaya başladı. Bu hastalıklara şifa ise ıhlamur ancak o da uzananın elini yakıyor. Geçen sene kilosu 600 TL olan Çiçek ıhlamurunun bu seneki fiyatı yüzde 300 zamla tezgahta yerini aldı.
Asırlardır gastronomide yemeğe tat veren bakır ürünler, günümüzde yerini demir ve çeliğe bıraktı. Adeta unutulmaya yüz tutan bakır ürünler artık hediyelik eşya olarak satın alınıyor. Maddiyatı pahalı olan bu ürünler ise dükkanlarda kilogram bazında bin 200 ile 10 bin lira arasında satılıyor. Bakır ustası Gökhan Kolay, eleman yetiştirmek için çabaladıklarını ama kimsenin tercih etmediğini söyledi. Kolay, "Mesleğimizin kirli ve talebinin az olması sebebiyle eleman bulamıyoruz" şeklinde konuştu.
Samsun’da 81 yaşındaki semaver ustasının geleneksel yöntemlerle ürettiği yurt dışından da rağbet gören bakır semaverler 20 bin TL’ye alıcı buluyor. Her şeyi kendi el emeğiyle yaptığını ve semaveri A'dan Z'ye kadar yapan tek ustanın kendisi olduğunu söyleyen Ömer Acar "Aynı işçiliği aynı kaliteyi benden başka bir adam daha yapmış diye duyayım, derhal bırakırım" dedi. Semaverlerine yurt dışından da talep olduğunu belirten Acar "Kuzey İrlanda, Kanada, Almanya’ya semaver gönderiyorum" dedi.
İstanbul'da otopark ücretleri sık sık gündem oluyor. Son olarak Ortaköy'de bir sürücünün 89 dakika için 400 TL ödemesi ve o ücretin içinde vale hizmeti de olmaması yeniden gündem oldu. Vatandaşlar bu fiyatların yüksek olduğunu söylerken TÜKONFED Hukuk Komisyon Üyesi Av. Tayfun Üzülmez de "Ücretler verilen hizmete göre değil insanına göre oluyor" derken bunun standarda bağlanması gerektiğini belirtti. Üzülmez vatandaşın ücretsiz şikayette bulunup o bedelin iadesini sağlayabileceğini de ekledi.
Asgari ücrete zam haberini duyan firmalar daha zam belli olmadan fiyat artırarak vatandaşın cüzdanına göz koyuyor. İki haftadır devam eden denetimler sıkılaştırıldı. Son olarak un fabrikaları takibe alındı. 11 ilde 21 fabrika yapılan denetimde 17 firmanın haksız fiyat artışı yaptığı tespit edildi. Ticaret Bakanlığı gerekli idari süreçleri başlattı.
İstanbul gelinlik fuarında bir gelinliğin fiyatı dudak uçuklattı! 8 ayda dikilen 30 kilogram ağırlığındaki değerli taşlarla işlenmiş gelinlik fuarda en çok dikkat çeken gelinlik oldu. İşte fiyatı...
İstanbul'da yaşanan olay 7'den 70'e herkesi şaşırttı. Arnavutköy'de yaşayan 72 yaşındaki bir kişi alkolün pahalı olmasından dolayı intertten 5 litrelik yüzey temizleyici sipariş etti ve içinde alkol var diye onu içti. Hastanelik olan adamın durumu ağır. Hasta, ilk kez içmediğini belirterek ifadesinde, '5 litresi bana 15 gün yetiyor' dedi.
Yüksek enflasyonla beraber fiyatı tartışma konusu olan ürünlerden biri de şekerdi. Tarım ve Orman Bakanlığı fırsatçılığın önüne geçmek için bir taslak hazırladı. Yeni düzenlemeye göre şeker pancarının ekimi ve satışıyla ilgili yeni kurallar gelecek. Belirlenen fiyatın üzerinde satış yapan işletmeler gerçek fiyatla arasındaki fark kadar ceza ödemek zorunda kalacak.
Hasadı başladı! Ancak rekoltedeki düşüş, fiyatların dramatik şekilde artmasına yol açtı. Bu yıl bahçede kilosu 10 liraya satılan Bodrum mandalinası, pazarda ve marketlerde 50 liraya kadar çıkabiliyor! Rekoltenin 3 bin tonun altına düşmesi, turizm ve su problemleriyle birleşince, üreticiler zor günler geçiriyor. Belediye ise tam 50 ton alım yapacağını duyurdu...
Karadeniz'de havaların soğumasıyla birlikte tezgahlardaki balık çeşitliliği arttı. Rize’de ilk haftalarında bol avlanan palamut yerini hamsiye ve diğer balık çeşitlerine bıraktı. Kilosu 100 liradan satılan hamsinin boyu da yaklaşık 15 santime kadar ulaştı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasımda üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 253,7 ile limonda görüldüğünü belirtti. Bayraktar, limonun 3,5 kat, patatesin ve kuru kayısının 3 kat, havuç ve Antep fıstığının 2,9 kat fazlaya satıldığını belirtti. Bayraktar "Üreticide 8 lira 25 kuruş olan limon 29 lira 18 kuruşa markette satıldı" dedi.
Sakarya'da kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık itibarıyla başlarken, kar yağışı ile birlikte vatandaşlar lastikçilerin yolunu tuttu. Kış lastiği fiyatları 2 bin ile 20 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Lastikçi Yusuf Boz, yoğun talep nedeniyle, vatandaşların bu işlemi son güne bırakmamalarını önerdi.