Pascal prensibi, sıvılarla ilgili önemli bir fizik kuralıdır ve basıncın nasıl iletildiğini açıklar. Günlük hayatta ve birçok mühendislik uygulamalarında karşımıza çıkan bu prensip özellikle sıvıların kapalı bir ortamda nasıl davrandığını anlamamızı sağlar. Temel mantığı basit olsa da birçok alanda geniş kullanım alanına sahiptir. Peki Pascal prensibi nedir? Nerelerde kullanılır? Örnekleri nelerdir?
Fizikte kuvvet kavramı, hareketi ve dengeyi anlamak için önemli bir yere sahiptir. Bir cisim üzerine etki eden kuvvetler birbirini dengelediğinde cisim hareketsiz kalır veya sabit hızla hareket etmeye devam eder. Bu durumu açıklayan dengelenmiş kuvvetler günlük yaşamda pek çok farklı alanda karşımıza çıkar. Peki dengelenmiş kuvvet nedir? Günlük hayatta nasıl kullanılır?
Ağırlık özellikle ticaret, lojistik ve üretim gibi süreçlerde önemli bir ölçüm birimi olmaktadır. Bir ürünün taşınması, depolanması veya satışı sırasında toplam ağırlığının bilinmesi, maliyet ve taşıma süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Bu anlamda brüt ağırlık, net ağırlık ve dara ağırlığı gibi kavramlar kullanılır. Peki brüt ağırlık nedir? Nasıl hesaplanır? Net ağırlıktan farkı nedir?
Kimya ve fizik alanlarında distilasyon olarak adlandırılan damıtma, karışımların birbirinden ayrılmasını sağlayan bir işlemdir. Bu işlemin tamamlanması amacıyla temelde iki ayrı yöntem kullanılır. Bunlar da basit ve ayrımsal damıtma olarak belirtilir. Basit damıtma ise yoğunlaştırma işleminin sayısı ve kullanılan ekipmanlar bakımından ayrımsal olarak adlandırılan yöntemden farklıdır. Bu bağlamda basit damıtmanın ne için kullanıldığı ve nasıl uygulandığı açıklanmalıdır.
Bir kuvvetin bir cismi hareket ettirerek enerji aktarması sonucu iş yapılmış olur ve bu işin birimi joule'dür. Bir cisme uygulanan kuvvet ve bu kuvvet doğrultusunda alınan yol çarpıldığında iş bulunur. Newton yalnızca kuvveti ifade eder, watt ise birim zamanda yapılan işi yani gücü belirtir. Bu yüzden işin doğru birimi joule'dür, diğer birimler farklı fiziksel kavramlarla ilgilidir.
Isı birimi; Uluslararası Birim Sistemi’nde iş, ısı ya da enerji miktarından türetilmiş olan bir ölçü türüdür. Bu konuda araştırma yapan kişilere ise ilk olarak ısı biriminin iki ayrı ifadeyle temsil edildiği söylenmelidir. Bunların ilki daha çok bilimsel formüllerde kullanılır. Diğeriyse günlük yaşamda ilgili enerji farkının ölçüldüğü alanlarda tercih edilir. İki ayrı ısı birimi hakkında bilgi edinilmesiyse “1 J kaç kaloridir?” gibi önemli bir soruya da yanıt alınmasını sağlar.
Bir sistemin sahip olduğu toplam enerji, farklı faktörlerden etkilenerek değişim gösterebilir. Maddenin iç yapısındaki enerji hareketliliği, dış koşullara bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Bu değişimler sistemin çevresiyle olan ısı alışverişi ve yapılan iş miktarıyla doğrudan ilişkilidir.
Katı hal fiziği, maddenin katı halindeki özelliklerini, yapısını ve davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alan, atomların ve moleküllerin sıralanması, kristal yapılar, iletkenlik ve manyetik özellikler gibi unsurları analiz ederek, maddelerin katı halindeki tepkilerini anlamamıza olanak tanır. Peki, katı hal fiziği nedir, günlük hayatta uygulamaları nelerdir?
Evrenin işleyişinin anlaşılmasına sağlayan fiziksel yasalar, modern bilim ve teknolojinin temelini oluştururlar. Doğada görülen olayların arkasındaki düzen ve tekrar eden prensipler bu yasalara göre tanımlanır ve açıklanır. Fiziksel yasalar kütleçekimi, elektrik akımı, hareket ve ısı transferi gibi farklı alanlarda doğanın temelindeki dinamikleri ortaya koyar. Peki, en önemli fiziksel yasalar hangileridir?
Fizikokimya bilim insanları, mühendisler ve araştırmacılar için teorik ve pratik anlamda ilgi çekici bir alan olarak öne çıkmaktadır. Fizikokimya sadece teorik bir disiplin değil, aynı zamanda endüstriyel ve teknolojik uygulamalarda da kritik bir öneme sahiptir. Peki, fizikokimya nedir, neyi inceler?
Sürtünme kuvveti, hareket halindeki cisimlerin birbirine temas ettiği yüzeylerde karşılaştığı engellerden biridir. Bu kuvvet cisimlerin hareketini yavaşlatır ve enerji kaybına yol açar. Genellikle günlük hayatta birçok fiziksel olayda görülür. Sürtünme, yüzeylerin pürüzlülüğüne, baskı kuvvetine ve diğer fiziksel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Peki, sürtünme kuvveti nedir? Nasıl hesaplanır? Çeşitleri nelerdir?
Fizikte büyüklükler farklı fiziksel olayları anlamak ve analiz etmek için iki ana gruba ayrılır. Bu gruplar bir büyüklüğün yalnızca miktarını mı, yoksa miktarıyla birlikte yönünü de mi ifade ettiğine göre farklılık gösterir. Her iki tür büyüklük de fiziksel sistemlerin anlaşılmasında önemli bir rol oynar ve farklı hesaplama yöntemleri gerektirir. Peki, vektörel büyüklük nedir? Fizikte vektörel büyüklük ve skaler büyüklük arasındaki fark nedir?
Ozmoz olaylarının önemli elemanlarından olan osmotik basınç, bir çözeltinin su emme kabiliyetini etkileyen hususlar arasındadır. Bu doğrultuda çözünen ve çözücü maddeler tarafına olan geçiş hızının değiştiği belirtilmelidir. Dolayısıyla çözeltinin birim hacminde bulunan tanecik sayısı ve sitoplazma yoğunluğu, osmotik basınç seviyesinin artmasına veya azalmasına yol açan temel unsurlardandır. Tuz, asit ve minerallerse söz konusu basıncın düzeyini etkileyen diğer elementler arasındadır.
Mekanik enerji, günlük yaşamdan mühendisliğe kadar birçok alanda önemli bir fiziksel kavramdır. Bir cismin hareketine ve konumuna bağlı olarak sahip olduğu toplam enerjiyi ifade eder. Bu enerji, kinetik enerji ve potansiyel enerji olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Bir cismin mekanik enerjisi, sistemdeki enerji dönüşümleri sırasında korunabilir veya değişebilir. Peki, mekanik enerji formülü nedir? Nasıl artar? Neye bağlıdır?
YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok öğrenci sevincini sosyal medyada kazandığı bölümü duyurarak paylaştı. Sınava girip kazananlardan biri olan Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara eksi 1.75 fizik neti ile Fizik bölümünü kazanması sosyal medyada gündem oldu.
Yaş ilerlese bile genç görünmenin sırları her zaman merak edilmiştir. Kişisel antrenör olan 61 yaşındaki Jacqueline Hooton etkileyici bir fiziğe sahip. Süper formuyla dikkat çeken büyükanne, formda kalmak için izlediği bazı basit kuralları sosyal medyada paylaştı.
ABD’nin Boston kentinde Harvard Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, düzenli diş fırçalamanın akciğer hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağladığını ortaya koydu.
Diş fırçası ithalatında uygulanan korunma önleminden muafiyet sağlanması amacıyla açılan tarife kontenjanının kullanımına ilişkin usul ve esaslar tespit edildi.
Bir sosyal medya kullanıcısı idrarın içinde bulunan amonyak nedeniyle dişleri beyazlatma özelliğinin bulunduğunu söyleyerek dişlerini macun yerine idrarıyla fırçaladığı anları paylaştı. Sosyal medya kullanıcılarının o anlara tepkileri gecikmedi.
Ağız ve diş sağlığı önem verilmediği takdirde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre yatmadan önce dişlerinizi fırçalamamak kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Öte yandan diş fırçalama esnasında yapılan yaygın hatalar sağlık açısından risk oluşturuyor. İşte bir İngiliz diş hekiminin uyararak dikkat çektiği en yaygın hata...
Diş sağlığı için diş temizliği rutini oluşturmak gerekiyor. Diş fırçalamasını atlamak diş sağlığında bozulmalara neden olabiliyor. Diş hekimi toplumda birçok kişinin dişini fırçalamadan yanlış bir uygulama yaptığını belirterek doğru diş fırçalama yöntemini açıkladı.
Penélope Cruz, karakteristik güzelliği ve başarılı oyunculuğuyla dikkat çekiyor. 49 yaşındaki başarılı oyuncunun yıllara meydan okuyan görünüşü için uyguladığı basit güzellik adımları bulunuyor. Hayranları Penélope Cruz'un yaşlılık karşıtı güzellik sırlarını merak ediyor.
Yaşlandıkça genç görünüm sağlayan kolajen üretimi giderek azalıyor. Bu nedenle genç görünmek isteyenler kadınlar güzellikleri için yaşlanma karşıtı ürünler arıyor. Ancak genç görünüm sadece cilt bakımı ile yeterli olmuyor. 74 yaşındaki model Norma Williams, yabancıların durdurup yaşını sorduğunu ve ona inanmadığını söyleyerek genç gözükmesinin sırrını anlattı.
Dişlerin temiz görünmesi ve sağlıklı olması sadece görünümü değil birçok hastalığı da etkiliyor. Diş hekimleri yaptıkları açıklamalarda diş temizliğinde yapılan ufak bir hatanın kalp sağlığı ve çeşitli hastalıklar üzerinde oldukça etkili olduğunu paylaşıyor.
Diş sağlığımızı korumak için dişlerimizi düzenli olarak fırçalamamızın önemi her fırsatta belirtiliyor. TikTok'ta paylaşım yapan bir diş hekimi diş fırçaları hakkında bilmediğimiz çarpıcı gerçekleri açıkladı. Paylaşılan videoyu izleyen sosyal medya kullanıcıları bu mide bulandırıcı gerçekten sonra düzenlerini değiştirdiklerini söyledi.
Ağız ve diş sağlığı genellikle önemsiz görülse de dişlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir. Özellikle diş çürükleri birçok kişinin dayanılmaz ağrılar yaşamasına neden olmaktadır. Uzmanlar diş çürüklerini önlemek için yapmanız gereken basit adımları paylaştı.
Ağız hijyen motivasyonu düşük olan bir toplum olmamız sebebiyle denk geldiğimiz her toplulukta ağız hijyeni motivasyonunu yükseltmek için insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ağız hijyeni motivasyonunu yükseltmenin yolu ağız bakımını artırmaktan geçmektedir.
Ağız kokusu rahatsız edici kokular arasında bulunuyor. Özellikle toplu alanlarda büyük problemler yaratan ağız kokusu genellikle önemsiz görülüyor. Ancak ağız kokusunun yarattığı sorunlar sadece sosyal çevreyi değil sağlığı da olumsuz etkiliyor. Geçmeyen ağız kokularının altında yatan nedenler dişlerinizi kaybetmenize neden olabilir.
Diyabet ölümcül sonuçlara neden olabilen tüm yaşamı etkisi altına alan hastalıklar arasında bulunuyor. Diyabet riskini azaltmak için beslenmeye ve günlük alışkanlıklara dikkat etmek gerekiyor. Zararlarını bilmeden yaptığımız davranışlar diyabet riskinin artmasına neden olabiliyor.
Diş sağlığı ve temizliği güzel bir gülüş, sağlık için büyük önem taşıyor. Kimse sararmış dişlere sahip olmak istemese de gün içerisinde yediklerimiz ve içtiklerimiz dişlerin sararmasına neden olabiliyor. Özellikle kahve içmek dişleri büyük ölçüde sarartan etkenler arasında bulunuyor. Ancak kahve içmek bununla kalmıyor eğer kahve içtikten sonra dişinizi fırçalıyorsanız çok daha riskli durumlar oluşuyor.
İngiliz bir dermatolog, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla dikkatleri üzerine çekti. Doktor, sabahları yüzünüzü yıkamadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini söylüyor. İnsanları sabah ve akşam rutinlerinde yaptığı yanlışların cilt sağlığı üzerinde önemli ve zararlı etkileri olabileceği yönünde uyardı.
Cinsel ilişki hayatın bir parçası olarak görülüyor. Herkesin cinsel ilişki fikirleri değişim gösteriyor. Bu konunun fazla konuşulmaması cinsel ilişki konusunda bilinçlenmeyi önlüyor. Uzmanlar farklı cinsel ilişkiler arasında bulunan oral seks hakkında uyarılarda bulunuyor.
Diş bakımı hem sağlık hem de görünüm için oldukça önem taşıyor. Kimse çürük ve bakımsız görünen dişlere sahip olmak istemiyor. Diş bakımında en sık kullanılan diş fırçalama dişlerimizin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Ancak uzmanlar diş fırçalamanın yanlış yapıldığını belirtiyor. İşte daha sağlıklı ve beyaz dişler için doğru fırçalama yöntemi...
Kalp krizi ve kalp hastalıkları çok büyük sağlık sorunlarına yol açıyor. Kalp hastalıklarına neden olan etkenler bulunuyor. Bazen fark etmeden yaptıklarımız bazen de yaşam biçimimiz kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Oldukça tehlikeli olan bu hastalıklardan korunmak için alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor.
Demans tüm hayatımızı etkileyen hastalıklar arasında bulunuyor. Toplumda sıklıkla görülen demans hastalıkları için önlem almak hayati önem taşıyor. Üstelik demans için alınması gereken önlemler başka hastalıkların oluşmasını da önlüyor. İşte demans hastalığından korunmak için yapmanız gereken ilginç yöntem...
Ağız ve diş sağlığı hem iyi bir görünüm hem de sağlık için oldukça önem taşıyor. Kötü görünen dişler iletişimde problemlere yol açabiliyor. Dişlerin daha temiz ve bakımlı görünmesi için düzenli olarak fırçalanması gerekiyor. Ancak diş fırçalarken doğru sandığımız birçok yanlış bulunuyor. Uzmanlar diş fırçalarken yapılan hataları belirtti.
38. Uluslararası Fizik Kongresi Bodrum'da başladı
Öğrenciler geleceğini planlarken sevdikleri ve istedikleri alana göre tercih yapmaları son derece önemlidir. Sevgi ve isteğin yanı sıra gelecekte iş imkanı daha fazla olan mesleklerin tercih edilmesi, boş yere okumuş olma ihtimalinin de önüne geçmiş olur. Bu yüzden seçilecek mesleğin çalışma imkanlarının çok olması oldukça önemlidir. Fizik mezunları da iş bulma konusunda sorun yaşanmayan bölümlerden biridir. Fizik mezunları ne iş yapar? Fizik mezunlarının iş imkanları nelerdir?
TYT fizik soruları yayımlandı mı? 18-19 Haziran'da yapılan YKS sınavının ardından vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Birçok kişi internet arama motorlarında '2022 YKS TYT fizik cevap anahtarı açıklandı mı?' sorusunun yanıtını öğrenmek için sorgulama yapıyor. İşte YKS TYT fizik soruları ile ilgili merak edilenler...
Nobel Fizik Ödülü, “Dünya ikliminin fiziksel modellemesini, değişkenliğini ölçmek ve küresel ısınmayı güvenilir bir şekilde tahmin edilmesini’ sağladıkları için ABD’deki Princeton Üniversitesi’nden Syukuro Manabe ve Almanya’daki Max Planck Meteoroloji Enstitüsü’nden Klaus Hasselmann’a, “Atomik ölçekten gezegen ölçeğine kadar fiziksel sistemlerdeki düzensizlik ve dalgalanmaların etkileşiminin keşfini” sağladığı için İtalya’daki Sapienza Üniversitesi’nden Giorgio Parisi’ye verildi.
İsrail'in Hayfa kentindeki Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan iki bilim insanı, "Üç Cisim Problemi" adı verilen fizik problemini çözmeyi başardı. 200 yıldır cevabı bulunamayan problemin çözülmesiyle Güneş, Dünya ve Ay arasındaki kütle çekim ilişkisi daha detaylı bir şekilde öğrenilebilecek.
Belçika'da Laurent Simons adlı 11 yaşındaki çocuk, Anvers Üniversitesinin 3 yıllık fizik bölümünü 1 yılda bitirerek en iyi dereceyle mezun oldu. Simmons, "Hedefim ölümsüzlük. Vücutta mümkün olduğunca fazla sayıda parçayı mekanik parçalarla değiştirmek istiyorum" dedi.
ABD'de yapılan bir deneyde bilim insanları, küçük bir atom altı parçacığın bilinen fizik yasalarına uymadığını açıkladı. Fizikçiler bu durumun doğadaki beşinci temel kuvvetin kanıtı olduğunu söylüyor.
Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde 3 aracın karıştığı trafik kazası adeta fizik kurallarını sorgulatırken, kazaya karışan otomobillerden birisi çarptığı aracın yan kısmına çıkarak durabildi. Kazada 5 kişi yaralandı.
Günümüzde, bazı insanlar "hiçbir şey yapmadan" harcanan zamanı verimsiz olarak görüyorlar, ancak büyük beyinler ve çalışmaların deneyimi bunun tersini kanıtlıyor. Çağımızın en büyük dahilerinden biri olarak kabul edilen Albert Einstein hayal kurmayı çok severdi. Sizler için Einstein’in hayatında uyguladığı ve kulağınıza küpe olacak metodunu araştırdık. Bu yöntemle aslında hiçbir şey yapmadan bütün hayatınızı değiştirebilirsiniz.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) 2010 yılından beri aktif olarak görev alan Adıyaman Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Sunar Çerçi, yöneticiliğe atanan ilk Türk bilim insanı oldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Kızılay Yenileme Projesi' kapsamında, Yüksel Caddesi'nde yenilenen kaldırım taşlarına matematik, fizik ve kimya formülleri yazıldı.
Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş: - "Son yıllarda yapılan hamlelerle, savunma sanayimizde yüksek teknoloji üretimi, yüzde 65 civarında. Savunma sanayimiz çok iyi bir durumda. Bunu başka alanlara da kaydırmalıyız."
Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş: - "Son yıllarda yapılan hamlelerle, savunma sanayimizde yüksek teknoloji üretimi, yüzde 65 civarında. Savunma sanayimiz çok iyi bir durumda. Bunu başka alanlara da kaydırmalıyız."
Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adıyla bilimi seven öğrencileri bir araya getirme amacıyla düzenlenen araştırma projeleri yarışmasında küçük mucitlerin birbirinden ilginç çalışmaları görücüye çıktı - MEV Okullarında düzenlenen "Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Bilimleri Araştırma Projeleri Yarışması"nda engelli çocukların yürüme bozukluğunu düzeltmeye yönelik teknolojik tabanlık tasarlayan öğrenciler fizik alanında ipi göğüsledi - İlaç sistemlerinin kontrolünde mikro boyuttaki akıllı yapıların kullanımına ilişkin proje kimya alanında, yeni bir taşınım sistemiyle antibiyotik direncinin kırılmasını sağlayan öğrenciler de biyoloji alanında birinciliğe layık görüldü
Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adıyla bilimi seven öğrencileri bir araya getirme amacıyla düzenlenen araştırma projeleri yarışmasında küçük mucitlerin birbirinden ilginç çalışmaları görücüye çıktı - MEV Okullarında düzenlenen "Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Bilimleri Araştırma Projeleri Yarışması"nda engelli çocukların yürüme bozukluğunu düzeltmeye yönelik teknolojik tabanlık tasarlayan öğrenciler fizik alanında ipi göğüsledi - İlaç sistemlerinin kontrolünde mikro boyuttaki akıllı yapıların kullanımına ilişkin proje kimya alanında, yeni bir taşınım sistemiyle antibiyotik direncinin kırılmasını sağlayan öğrenciler de biyoloji alanında birinciliğe layık görüldü
Fizik alanında yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında adından söz ettiren Feza Gürsey, vefatının 27. yılında anılıyor - Doktorasını Imperial College'da 1950 yılında tamamlayan Gürsey, teorik fizik alanındaki çalışmalarına matematiği de katarak derinlik kazandırdı - Gürsey, TÜBİTAK Bilim Ödülü, J.R. Oppenheimer Ödülü, Einstein Madalyası, Wigner Madalyası gibi ödüllere layık görülürken 2 kez Nobel Fizik Ödülü'ne aday gösterildi
Sokakta yaptığı gösteriyle dikkat çeken adamın yaptığı ustalık izleyenleri şaşkına çevirdi.
TİKA'dan Batı Trakya'daki soydaş öğretmenlere eğitim
Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenen konferansa 60 ülkeden bin bilim insanı katılıyor
Dünyaca ünlü fizikçi Stephan Hawking yaşamını yitirdi. Özellikle kara delikler ile ilgili çalışmaları ile ismi Newton, Einstesin gibi dahilerle anılan Stephan Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Stephan Hawking ALS hastasıydı. Pek Stephan Hawking neden öldü ve ALS nasıl bir hastalık? ALS'nin belirtileri nelerdir? İşte Stephan Hawking'in ALS ile mücadelesi ve ALS hastalığı ile ilgili sorular ile cevapları...
Harvard Üniversitesi, Sabrina Gonzalez Pasterski’yi (23), fizikteki başarılarından ötürü ‘yeni Albert Einstein’ olarak gördüğünü açıkladı. Yaşıtlarından farklı olduğunu anlatan Pasterski, hiç erkek arkadaşı olmadığını, sigara ve alkol kullanmadığını, sosyal medyaya girmediğini söylüyor.
TRT’de ‘psikoloji’ programları yaptırılan Zafer Akıncı’nın, fizik eğitimi aldığıyla ilgili haberlerin ardından açıklama geldi.
2017 YGS Fizik soruları ve cevap anahtarı ne zaman ÖSYM'de açıklanacak? Milyonlarca üniversiteli adayı bu sorunun yanıtını merak ediyor. YGS 2017 ile ilgili detaylar haberimizde.
Dünyaca ünlü 74 yaşındaki İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in İtalya'nın başkenti Roma'da hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
Özellikle de kalçası. Jen Selter, spor salonunda ya da yoga sınıfında çekilen pozlarını Instagram'da paylaşarak kısa sürede herkesin dikkatini çekti.
ABD`li pop yıldızı Beyonce bugünlerde yeni albümünün başarısını kutluyor.
Dünyanın en güzel kadınları arasında gösterilen Beyonce 2 yıl önce kızı Blue Ivy'i kucağına aldı.
IBM, nano-fizik alanında sınırları zorlamaya devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ilköğretim ve ortaöğretimde İngilizce, matematik, fen bilimleri, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin öğretim programlarının güncellendiğini açıkladı.
ABD’li bir fizikçi, trafikte “Dur” levhasını geçtiği için 400 dolar ceza alınca, matematiksel teoremlere dayanan bir raporla mahkemeye başvurdu.
Fizik tarihinin en büyük avında yolun sonu göründü. Bilim insanları 40 yıldır aranan “Tanrı parçacığı”nın varlığıyla ilgili güçlü kanıtlar bulunduğunu açıkladı.
Tarihin en kapsamlı fizik deneyinin yapıldığı CERN'de bilimadamları, atomaltı parçacıkların ışıktan hızlı hareket ettiğini ispatlama yolunda bir adım daha attı.
Matematikte en büyük cevabın sağındaki şıkkı işaretle, 23 soru cepte.Matematik profesörü Ali Nesin, 1.7 milyon soru kitapçığında geçerli olan şablon için “Aptallığın daniskası” dedi:
Bilim insanları, 2008 yılında İsviçre'de devreye giren Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın zamanda yolculuğu mümkün kılabileceğini iddia ediyorlar.
İngiliz fizikçi Stephen Hawking, “Modern fizik evrenin oluşumunda Tanrı'ya yer bırakmamıştır” dedi.
Astrofizikçiler, ocak ayında yörüngeye yerleştirilen Kepler uzay teleskobu sayesinde, Güneş sistemi dışında Satürn'e benzeyen iki yeni gezegen keşfetti.
Evren biliminin en büyük teorisyenleri arasında gösterilen "tekerlekli sandalye"ye mahkum İngiliz fizikçi Stephen Hawking, Kudüs'te, İbrani Üniversitesi'nde "Evrenin Orijini" konulu bir konferans verdi.
Fizikçi Stephen Hawking'e, İngiliz Kraliyet Akademisinin bilimsel başarı dalındaki en büyük ödülü verildi.