Bursa'da tarihe ilgi duyanlar ve doğaseverler Yenişehir'de Karaamca mevkiindeki bölge için yetkililere çağrı yaptı. Bölgeyi dikkat çeken hale getiren unsur ise 350 milyon yıl önce yaşadığı ve 60 milyon yıl önce yok olduğu düşünülen 'ammonit' isimli hayvanların fosillerinden oluşan taşlar. Bazı doğaseverler 'Bizler de gönüllü olarak yardımcı olmaya hazırız" teklifinde bulundu.
İngiltere'nin Essex eyaletindeki Holland-on-Sea sahilinde yürüyüş yapan 56 yaşındaki Chris Bien isimli bir kadın ayağına takılan bir fosil parçasıyla 1.8 milyon yıllık bir keşfe imza attı. Suyun yakınlarındaki kayaların arasında dalgalanan bir çizgi bulan Bien, toprağı kazmaya başlayınca ise bunun bir mamut dişi olduğunu fark etti.
Kayseri’de polis ekipleri tarafından yapılan operasyonda 10 milyon yıllık 8 parça fosil ele geçirildi. 8 parça kabuklu deniz canlılarına ait fosilin, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, Erkilet Mahallesi'nde Ç.Y'nin evinde tarihi eser bulunduğu ihbarı üzerine operasyon düzenlediği operasyonda, ikamette yapılan aramada ele geçirildiği öğrenildi.
Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde evinde 8 parça fosil bulunan şüpheli gözaltına alındı.
Niğde'yi heyecanlandıran iddiaların ardından bölgede araştırmalar yoğunlaştı. Vatandaşın köyde bulduğu sosyal medyada "dinozor fosili" diye paylaşılan kalıntıların, traverten taş yumruları olduğu belirlendi.
Türkiye’de çok önemli bir fosil kalıntısına daha rastlandı. Uşak'ta 10 ila 16 milyon yıllık olduğu belirlenen 2 ağaç fosili bulundu. Bulunan fosillerle ilgili detayları uzmanlar anlatırken böyle fosillerin çok nadir ortaya çıktığı belirtildi. Öte yandan ağaç fosilleri milyonlarca yıllık olmasına rağmen görüntüleri ile de dikkat çekti.
Çankırı'da asırlık konakta sergilenen 8,5 milyon yıllık fosiller, geçen yıl binlerce ziyaretçi ağırladı.
Gümüşhane'nin Gökdere köyünde 200 milyon yıl öncesine dayanan fosiller bulundu. Keşfedilen fosiller, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün ifade ettiğine göre, ammonit fosilleri Jura döneminin deniz canlılarına ait. Sit alanı ilan edilecek bölgedeki keşifte köylülerin uzun uğraşlarının da etkili olduğu ifade edildi.
Kayseri'de, Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı çevresinde süren kazılarda bulunan 7,5 milyon yıllık zürafa, gergedan ve fil gibi hayvanların fosilleri sergileniyor.
Muş'ta 20 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilen deniz canlılarına ait fosiller bulundu. Anadolu'nun son sıcak denizine ait olduğu tahmin edilen fosillerin incelenmek için paleontologlara gönderileceği belirtildi. İşte dikkat çeken haberin detayları...
Kırklareli'nde düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile fosil taş ele geçirildi.
Kahramanmaraş'taki arkeoloji müzesinde sergilenen ve 6 Şubat'taki depremlerde zarar görmeyen 3 bin 500 yıllık "Maraş Fili", müzedeki diğer arkeolojik eserlerle koruma altına alındı.
Milyonlarca yıllık fosil haberlerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez heyecanlandıran haber ise Bitlis'ten geldi. Bitlis’te ilk defa milyonlarca yıl öncesine ait olduğu düşünülen Conus Mercati adlı deniz fosili bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Cihan Önen, “Zaten bölgenin geçmişiyle ilgili kaynaklara baktığımızda bu deniz fosillerinin Tetis denizi kalıntıları olduğu izlenimi bizde uyandırmaktadır. Conus Mercati Bitlis’in bir köy kırsalında bulduğumuz bir fosildir." diye konuştu.
Tokat'ın Zile ilçesinde heyecanlandıran buluş. Zile Kalesi'nde sergilenen ağaç fosillerinin yaklaşık 41 milyon yıllık olduğu ifade edildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Bedrettin Selvi, "41 milyon yıl önce Zile ve civarında yağmur ormanlarının olduğunu göstermesi açısından çok önemli. İki türlü literatüre geçiyor." ifadelerini kullandı.
İspanya'da bulunan 1,4 milyon yıllık fosil bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Ülkenin kuzeyinde bulunan Burgos kenti yakınlarındaki Atapuerca arkeolojik kazı alanında haziran sonunda bulunan ve 1 milyon 400 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen eski insan ata fosili, Avrupa’da bilim insanlarını heyecanlandırdı.
Kayseri'de bulunan fosiller belgesele konu oldu
Nevşehir'de Sofular köyündeki fosil kurtarma kazısına başkanlık eden Prof. Dr. Okşan Başoğlu: - "Sofular kazısında, yeni bir bovit türünden bahsedebiliriz. Dünya literatürüne girecek. İlk kez burada ortaya çıkarıldı. Ona da 'Sofular' adını veririz"
Adana'da mamut çenesi olduğu değerlendirilen iki fosil ele geçirildi
Yeni bir araştırmada insanların en eski atalarına ait fosillerin bilim insanlarının düşündüğünden çok daha eski oldukları sonucuna varıldı.
İngiltere'nin Gloucestershire bölgesindeki bir kazı alanında inanılmaz bir keşif yaşandı. Çalışma yapan ekipler tarafından kazı alanında oldukça "vahşi görünümlü" bir balık fosili bulundu.
Çankırı'da Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi kazıları başladı
Antalya'da sarkıt, dikit ve sütunların oluşumunun devam ettiği iki katlı Zeytintaşı Mağarası'ndaki sıcaklık, nem ve karbonmonoksit miktarı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce anlık olarak takip ediliyor - Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Erkalaycıoğlu: - "Ziyaretçi sayısı arttığında karbonmonoksit miktarı ne derece değişiyor, bunu takip ediyoruz. Gerekli bilimsel altyapı hazırlandıktan sonra bilimsel çalışmalarla mağarayı daha uzun yıllar diri halde tutup oluşumuna zarar vermeden korumaya çalışacağız"
Arjantin'de yaklaşık 86 milyon yıl önce yaşamış ve "Ölüm Ejderhası" olarak adlandırılan uçan bir sürüngene ait fosil kalıntılar keşfedildi.
Yeni bir araştırmada insanların en eski atalarına ait fosillerin bilim insanlarının düşündüğünden çok daha eski oldukları sonucuna varıldı.
Bilim insanları, Avrupa'nın en büyük kara dinozoru kalıntılarının İngiltere'nin Isle of Wight adasında keşfedildiğini açıkladı. Paleontologlar, 125 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen yırtıcı hayvanın 10 metre uzunluğunda olduğunu söyledi.
Kanada'da bir altın madencisi şans eseri 30 bin yaşından büyük neredeyse mükemmel durumda bir bebek mamut fosili buldu.
Denizli'nin Tavas ilçesinde devam eden kazı çalışmalarında heyecan uyandıran bulgulara rastlandı. Bölgedeki fosil alanında yapılan kurtarma kazılarında 8 milyon yıl öncesinde yaşamış hayvanlara ait fosiller bulundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'daki savaş nedeniyle gelişmiş ülkelerin fosil yakıtlara hücum etmeye başladığını ve bunun iklim değişikliğiyle mücadeleye olumsuz etkileri olacağını söyledi.
Karabük'te yaşayan Erdal Tapıkara, ziyaret için gittiği memleketi Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde bulunan tarlasında hayvan başı fosilini andıran bir kaya parçası buldu. Parça, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teslim edilecek.
Arjantin'de yaklaşık 86 milyon yıl önce yaşamış ve "Ölüm Ejderhası" olarak adlandırılan uçan bir sürüngene ait fosil kalıntılar keşfedildi.
Kanadalı bir grup bilim insanı, bir süredir yürüttükleri kazı çalışmalarında çok nadir bir deniz canlısına ait 450 milyon yıllık fosil buldu.
İzmir'de bir girişimci, KOSGEB desteğiyle gerçekleştirdiği projeyle kuru üzüm çöpünü kullanarak plastik oranı yüzde 20 daha az poşet geliştirdi - Girişimci Hasan Şentürk: - "Ticari ürün haline gelip kullanıldığında petrol kaynaklı ürünlere bağımlılık yüzde 20 düşürülmüş olacak"
Bilim insanları İngitere'nin kuzeydoğusundaki Northumberand bölgesinde dünyanın en büyük kırkayak fosilini buldu. Bilim dünyasında Arthropleura diye bilinen dev kırkayak türünün yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığında olduğu düşünülüyor.
Çin'in kuzeybatısındaki Çinghay-Tibet Platosu'nda 30 milyon yıl önce Oligosen döneme ait "cyprinid" familyasından bir balık türünün yaşadığı doğrulandı. Bulunan balık fosilinin, biyolojik çeşitliliğin evrimi ve platonun antik ortamı hakkında bilgi sağlayacağı belirtildi.
Çin'de bilim dünyasını heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Yaklaşık 436 milyon yıl önce yaşayan bir balık türüne ait fosil bulunduğu bildirildi. Bulunan fosilin çenesiz deniz ve tatlı su balığı soyundan olan "Galeaspida" türüne ait olduğu belirlendi. Bu yeni keşfin, Galeaspida'nın evrimi sırasındaki süreçlerin anlaşılmasına yardımcı olabileceği kaydedildi.
İngiltere'de yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığında olduğu düşünülen devasa bir kırkayak fosili bulundu. Fosilin, bilim dünyasında Arthropleura olarak bilinen türe ait olduğu tespit edildi.
Son dakika... İnsanlık tarihini derinden etkileyecek yeni bir bilimsel çalışma yapıldı. İsrail'de 1,5 milyon yıllık bir insan omuru bulundu. Bilim insanları tarafından yapılan çalışmaya göre, insanların ilk atalarının Afrika'dan Avrasya'ya dalgalar halinde göç ettiği tespit edildi. Yeni keşifle insanlık tarihinin bilinmeyenleri ortaya çıktı. İşte haberin detayları...
Bilim insanları İngitere'nin kuzeydoğusundaki Northumberand bölgesinde dünyanın en büyük kırkayak fosilini buldu. Bilim dünyasında Arthropleura diye bilinen dev kırkayak türünün yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığında olduğu düşünülüyor.
Bilim insanları İngitere'nin kuzeydoğusundaki Northumberand bölgesinde dünyanın en büyük kırkayak fosilini buldu. Bilim dünyasında Arthropleura diye bilinen dev kırkayak türünün yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığında olduğu düşünülüyor.
Mardin Merkezde Artuklu Üniversitesinin yanında bulunan boş bir alanda fosillerin olduğunu tespit eden Mahmut Çelik, bölgede geniş çaplı arama yaptı. Çelik, uzun uğraşlar sonucu bir fosil buldu. Fosili topraktan yıkayarak temizledikten sonra Deniz Mercanı fosili olduğunu fark etti. Deniz Mercanı fosili yaklaşık 15 kilo ağırlığında. Kapıcı gencin bulduğu taş ve fosiller, evinin bir odasında sergiliyor.
İngiltere'nin orta kesimini kaplayan Midlands bölgesinde açığa çıkarılan devasa boyutlu 'deniz ejderi' fosili, ülkenin paleontoloji tarihinin en büyük keşiflerinden biri olarak nitelendirildi. Gün yüzüne çıkan son fosil bilim insanlarını heyecanlandırdı. Fosilin karada da gezebilen bir deniz hayvanı olan ihtiyozora ait olduğu açıklandı.
Tekirdağ'da açılan sergide fillerin atası olarak bilinen mamutlara ait fosil kalıntılarına yer verildi. 28 bin yıllık mamut kalıntıları büyük ilgiyle karşılandı. Mamutların Tekirdağ bölgesinde yaşayıp aynı bölge üzerinde göç halinde oldukları tespit edildi.
Çin’in güneybatısındaki Guicou eyaletinde, 102 bin yıllık dev bir panda fosiline rastlandı. Bozulmadan bu zamana dek gelmiş fosillerden birinin yaklaşık 49 bin, diğerinin ise 102 bin yıl önce yaşamış pandalar olduğu belirtildi. Araştırmalar, dev pandaların beslenmek için kullandıkları ön pençelerinde fazladan bir "başparmağa" sahip olduğuna işaret etti.
Kayseri'de 7,5 milyon yıl öncesine ait fosiller bulundu. Bu yılki araştırmaların sona erdiğini açıklayan Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “İlk günden bugüne kadar 7,5 milyon yıl öncesine tarihlendirilen bine yakın fosil bulundu. Kayseri'de farklı türde fosiller çıkmasını bekliyoruz. Bulunan fosiller örnekleri ile kıyaslandığında daha büyük ve daha iyi korunmuş" dedi.
Adıyaman'da 40 milyon yıllık olduğu değerlendirilen 4 fosil bulundu
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde 10 yaşındaki bir kız çocuğu kayanın üzerindeki fosil yapısına benzer dişleri fark etmesi ve babasına durumu göstermesi sonrası fosile benzer yapı incelenmek üzere muhafaza altına alındı.
Denizli'de yürütülen yüzey araştırmalarında, Buldan ilçesinde 17 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir file ait savunma dişinin fosili tespit edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde, bölgede gerçekleştirilen araştırmalarda, 1,2 milyon ila 17 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen 38 farklı fosil türü de envantere alındı - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet İhsan Aytek: - "Denizli'de daha önce bulduğumuz fosillere göre çok daha yaşlı, hatta kentte bulunan en eski memeli fosili diyebiliriz"
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan çiftçi Yılmaz Orçan'ın mısır ekmek için sürdüğü tarlada bulunan ve "antik fil" fosiliyle büyük benzerlik gösteren kemikler, bilim insanlarınca incelemeye alındı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol: - "Bu alanda şimdiye kadar türünü tanımlayabileceğimiz nitelikte numaralandırılmış fosiller 4 binin üzerindedir. Onun dışında numarasız bazı önemli fosiller de diğer sedimanlar (tortu) içinde bulunabiliyor. Hepsini topladığımız zaman 5 binin üzerinde fosil ele geçmiştir" - "Gergedangiller, atlar, yaban atları, testere dişli kedigiller ile değişik türden etçillerin yanı sıra antilop, geyik, yaban koyunu ve keçisi, bizon türü hayvanlar, filgiller, zürafalar gibi 40'ın üzerinde türe ait fosil buluntu ortaya çıkarıldı"
GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Azmi Aktacir: - "Güneş enerjisiyle kullanılan geleneksel kolektörlerde akışkan sıcaklığı 70-80 dereceye kadar çıkarılırken, geliştirdiğimiz yoğunlaştırılmış güneş kolektöründe 200 derecenin üzerinde çıkabiliyor" - "Fresnel tipi güneş kolektörlerini modern kurutma tesislerinde kullanabiliriz. Böylece üretimde hem yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacağız hem de üretimi daha ucuza mal edebileceğiz"
Adıyaman’da köylüler 65 milyon yıllık olduğu değerlendirilen fosil buldu
Erzurum'daki ağaç fosilleri üzerinde yapılan çalışmada 160-170 milyon yıl öncesine ait bulgulara rastlandı
Erzurum'da fosilleşmiş ağaç kalıntıları ortaya çıktı. 160 milyon yıldır toprağın içinde saklı vaziyette kendini koruyan ağaç kalıntılarının ilk günkü haliyle bu zamana ulaşmış olması araştırmacıları heyecanlandırdı. “Bunları her yerde görmek mümkün değil” diyen araştırmacılar, kalıntıların bu zamana kadar bozulmadan ulaşmasının altında yatan sırrın silis olduğunu söyledi.
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek, Muş Ovası'nda gerçekleştirdikleri arazi çalışmalarında 35 milyon yıllık deniz canlılarına ait olduğu değerlendirilen fosillere rastladıklarını ifade etti.
Nature dergisinin son sayısında yayımlanan bir araştırmada, Kanadalı jeolog Elizabeth Turner’in, dünyadaki hayvan yaşamının en eski fosil kaydını bulmuş olabileceği kaydedildi. Bitişik kaya katmanlarının tarihlendirilmesi sonucu, örneklerin yaklaşık 890 milyon yıl yaşında olduğu saptanırken, bunun dünyada bugüne kadar bulunan en eski hayvan fosilinden 350 milyon yıl daha yaşlı olduğuna işaret edildi.
Meksika'da 95 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen yeni bir balık türünün fosili keşfedildi. Ülkenin güneydoğusunda yer alan Chiapas eyaletinde, bir taş ocağında fosili bulunan balığın, dinozorlarla aynı dönemde Amerika kıtasında yaşadığı tahmin ediliyor.
ABD'nin Alaska eyaletinde, dinozorların milyonlarca yıl önce varlığına dair yeni kanıtlar gün yüzüne çıkarıldı. Araştırmayı yürüten kişiler 7 dinozor yavrusuna ait kalıntı buldu.
En büyük kara hayvanları arasında yer alan "Paraceratherium linxiaense" adı verilen yeni türün, yaklaşık dört Afrika fili ağırlığında ve zürafadan daha uzun olduğu belirlendi.
Avustralya’da ilk parçası 2007’de bulunan dinozor türünün kıtada şu ana kadar keşfedilen en büyük dinozor fosili olduğu ve dünyanın da en büyük türlerinden biri olduğu açıklandı.
Karabük'te doğa gezisi esnasında bir taş bulan ve ilginç geldiği için yanına alan Ramazan Bostancı, taşın 45 milyon yıllık fosil olduğunu öğrendi.
Mersin'in merkez Toroslar ilçesine bağlı, 1500 rakımlı Arslanköy Mahallesi'nde, Paleosen döneme ait olduğu tahmin edilen salyangoz fosili bulundu. Fosili bulan bisiklet sürücüsü Süleyman Uygun, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ndeki müzeye bağışladı. İnceleme yapan Prof. Dr. Deniz Ayas da salyangoz fosilinin ender bulunan tür ve 60 milyon yıl öncesine ait olduğunu söyledi.
Japonya açıklarında, bilim insanlarının gözlerinden bir şekilde kaçan 273 milyon yıllık 'yaşayan fosiller' keşfedildi.
Ordu'da emekli coğrafya öğretmeni Asım Ekiz, bulduğu kayaların üzerinde 65 ile 200 milyon yıl önce yaşamış canlıların fosillerinin olduğunu iddia etti. Coğrafya bilgileri ve kişisel ilgileri doğrultusunda edindiği bilgiler ışığında bu sonuca vardığımı söyleyen Ekiz'in iddiaları doğruysa en az 15 farklı türe ait fosil müzeye kazandırılacak. Konu ile ilgili yetkililerden destek bekleyen Ekiz, fosiller zarar görmeden müzede sergilenmesini istiyor.
İngiltere'de keşfedilen 1 milyar yıllık bir mikro fosilinin, kayıtlara geçmiş en eski çok hücreli canlı olabileceği iddia edildi.
ABD’nin Las Vegas kentinde, bir evin havuz inşaatında Buz Çağı’na ait fosil kemikleri bulundu. Uzmanlar, fosilin tarih öncesi bir ata ait olduğunu tespit etti.
ABD’nin Las Vegas kentinde, bir evin havuz inşaatında Buz Çağı’na ait fosil kemikleri bulundu. Uzmanlar, fosilin tarih öncesi bir ata ait olduğunu tespit etti.
Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Akçatepe köyünde hayvan otlatan köylüler, kayalık bölgede deniz canlılarına ait fosil kalıntılarına rastladı. Prof. Dr. Ercan Aksoy tarafından yapılan incelemede fosillerin 34-48 milyon yıl önce yaşayan deniz canlılarına ait olduğu belirlendi.
Bilim insanları, Tyrannosaurus rex (T-Rex) dinozor türünün sanılandan oldukça yavaş, insanlara yakın bir hızda yürüdüğünü belirledi.
Bolu'nun Seben İlçesi Belediye Başkanı Fatih Kavak, 2013 yılında Türkiye'nin ilk fosil ormanı ilan edilen Hoçaş Fosil Ormanı'nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlattıklarını bildirdi.
Kayseri'de, 3 yıldır devam eden kazılarda, 8 ay önce bulunan 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosilinin Bilim Merkezi’nde güçlendirme ve temizlik çalışmalarına devam ediliyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, "Fosilin temizlenip, sergiye hazır hale getirilmesi, birkaç ay daha sürecek” dedi.
Kilis'te 170 milyon yıllık olduğu değerlendirilen 7 fosil ele geçirildi
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Yamula Barajı çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda, dünyada tek parça halinde ilk olan 7,5 milyon yıllık Choerolophodon Pentelici türüne ait fosil bulundu. Bulunan fosiller ise Türkiye’de ilk olacak Paleantoloji Müzesinde sergilenmek için Anadolu Harikalar Diyarı Bilim Merkezi’nde restore ediliyor.
İngiltere'de evlerinin arka bahçesinde salyangoz bulmak için kazı yapan 6 yaşındaki çocuk bulduğu şeyin ne kadar değerli olduğundan kuşkusuz habersizdi. Ancak gerçek çok geçmeden anlaşıldı. Bu, 400 milyon yıllık bir fosildi.
Kayseri'de 3 yıl boyunca devam eden çalışmalar neticesinde 7,5-8 milyon yıllık binden fazla fosil gün yüzüne çıkarıldı. Fil, üç toynaklı at, gergedan, bovidae, kaplumbağa, zürafa ve boş boynuzlu canlılara ait fosiller sergilenmek üzere temizlenmeye başlandı. 3 yılda bine yakın fosil bulduklarını söyleyen Prof. Dr. Okşan Başoğlu, "Kayseri'de 8 milyon yıl öncesi ortamını günümüz Afrika'sına benzer tropikal ve yarı tropikal olarak söylemek mümkün" dedi.
Kayseri'de bulunan 7,5 milyon yıllık fil kafatası fosili literatüre girecek
Kayseri'de bulunan 7,5 milyon yıllık fil kafatası fosili literatüre girecek
Kayseri'de bulunan 7,5 milyon yıllık fil kafatası fosili literatüre girecek
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yürütülen kazı çalışmalarında Yamula Barajı kıyısında bulunan ve fillerin atası olarak bilinen Choerolophodon Pentelici’ye ait tam kafatası fosili, dünyada tek örnek olarak literatüre geçiyor.
Bilim insanları, Arjantin'in Patagonya bölgesinde bulunan vahşi doğa fosillerinde, dünya tarihinin en büyük kara hayvanlarından olan ve 'titanozorlar' olarak bilinen dinozor grubunun en eski üyesi olabilecek fosilleri keşfetti.
Adıyaman’ın Sincik ilçesinde bir kaya parçasında 70 milyon yıllık bir fosil bulundu.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde dağlardaki kayalıklarda midye fosilleri bulundu. Çobanın dağda bulduğu taşlar üzerindeki birçok deniz canlısı fosili görenleri hayretler içinde bıraktı.
İngiltere’de kişisel bir koleksiyonda, büyük beyaz köpek balığı büyüklüğünde balık fosili bulundu. Koleksiyon sahibinin fosili, büyüklüğünden dolayı ‘uçan yırtıcı sürüngenin kafatası’ olduğunu düşünerek satın aldığı ortaya çıktı.
İngiltere'de iki amatör fosil avcısı kardeş, Wight Adası'ndaki sahilde 125 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen fil fosili buldu.
Çanakkale'de 2 milyon yaşında olduğu değerlendirilen 6 deniz yıldızı fosili ele geçirildi
Amasya'da mamutlara ait olduğu değerlendirilen fosiller bulundu
Amasya'da mamutlara ait olduğu değerlendirilen fosiller bulundu
Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacıların Anti Atlas Dağları'nda buldukları fosil, bilinen en eski denizyıldızı oldu.
Bilim insanları, Arjantin’in Neuquen eyaletinde 98 milyon yıllık dev bir dinozor fosilini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, kazıların hala devam ettiğini ve titanozor olarak sınıflandırılan canlının dünyadaki bilinen en büyük hayvan olabileceğini söyledi.
Viyana Üniversitesinden Sebastian Stumpf liderliğindeki uluslararası araştırma ekibinin, Almanya'da 150 milyon yıllık köpek balığı fosili keşfettikleri bildirildi.