Uzun zamandır hayatımızda olan koronavirüs, milyonlarca insana bulaştı ve çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu. Hâlâ hakkında araştırmalar yapılan ve yeni bilgiler ortaya çıkan virüsle ilgili en merak edilen şey ise insanda bıraktığı hasar ve kalıcı belirtiler. Konuyla ilgili açıklama yapan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Berat Ebik, "3 bin koronavirüs hastasını inceledik. Her 2 koronavirüs hastasından en az 1'inde gastrointestinal (mide-bağırsak) sistemle ilgili belirti kalıyor." dedi.
Gündüz kuşağının en sevilen programlarından Demet ve Alişan ile Sabah Sabah programına katılan Prof. Dr. Kadir Demir'in hayatı merak edilmeye başladı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Demir kimdir, nereli, kaç yaşında, evli mi? İşte Prof. Dr. Kadir Demir hakkında merak edilen soruların yanıtları...
Gastroenteroloji bölümünün uzmanlık alanı olan dispepsi rahatsızlığı, gün boyu karın bölgesinde meydana gelen ağrıların, iştahsızlığın ve karın bölgesi gerginliğinin sebebi olabilir. Hayatınızı olumsuz etkileyecek dispepsi rahatsızlığının nedenleri ve bu rahatsızlık hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda sizlerle!
Sindirim sistemi problemleri de hayatı zorlaştıran birçok hastalık gibi gününüzü zehir edebilir. Genelde sindirim sistemi organlarıyla ilgili bir sorun yaşandığında karşılaşılan “gastroenteroloji” çok bilinmeyen tıp dallarından biridir. Peki gastroenteroloji nedir? Sizler için konu hakkında tüm bilinmeyenleri bu yazımızda derledik…
Nedeni bilinmeyen kusmalar, kansızlık, kabızlık, dışkıda kan bulunması gibi nedenler bir hekime başvurmak için önemli belirtilerden. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, endoskopinin sanıldığı gibi acılı bir işlem olmadığını, gerekli tedbirler alınarak orta düzeyde anestezi verildiği için hastanın her hangi bir ağrı ve acı duymadığını söyledi.
Mide hastalıklarında en zor tanı konulan rahatsızlıklar arasında yer alan gastroparezi nedir? Gastroparezi belirtileri diğer mide hastalıklarına benzediği için teşhis konulamaması gastroparezi tedavisinde süreci zorlaştırabiliyor. Peki gastroparezi tedavisi söz konusu olduğunda nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte gastroparezi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Gastroenteroloji uzmanı Dr. Evren Kanat, çocukların pillerden uzak tutulması gerektiğini belirterek, pillerin özelikle yemek borusu ve mideye açıldığı zaman çok ciddi zararlara neden olduğunu söyledi.
SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uygun: - "Bağırsak florasındaki bozulma ile beyin için önemli hormonların büyük çoğunluğu bağırsaktan salgılanamıyor ve beyinde bunların eksikliği ortaya çıkıyor. Böylece alzaymır, demans, parkinson, MS, şizofreni gibi nörolojik hastalıklar meydana gelebiliyor" - "Bağırsak sağlığı için Akdeniz diyeti uygulamak yani şekerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan, margarinden uzak durmak gerekiyor. Şeker tüketilmesi zorunluysa pancar şekeri tercih edilmeli" -"Genelde lifli gıda yani sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Çünkü içimizdeki yararlı bakteriler lifli gıdalarla besleniyor"
Antalya'da nefes almakta güçlük çekince ailesi tarafından vakit kaybetmeden hastaneye götürülen 14 aylık Yağız Ulaş'ın yemek borusundan küpe çıkartıldı - Baba Yeter Coş: - "Nefes almakta güçlük çekiyordu. Röntgen filmde küpeyi görünce çok şaşırdık. Çok şükür küpe başarılı operasyonla yemek borusuna zarar vermeden çıkartıldı" - Doktor İshak Işık: - "Küpe yemek borusuna takıldığı için şanslı, nefes borusuna girmiş olsaydı hayati tehlike de olabilirdi"
Antalya'da nefes almakta güçlük çekince ailesi tarafından vakit kaybetmeden hastaneye götürülen 14 aylık Yağız Ulaş'ın yemek borusundan küpe çıkartıldı - Baba Yeter Coş: - "Nefes almakta güçlük çekiyordu. Röntgen filmde küpeyi görünce çok şaşırdık. Çok şükür küpe başarılı operasyonla yemek borusuna zarar vermeden çıkartıldı" - Doktor İshak Işık: - "Küpe yemek borusuna takıldığı için şanslı, nefes borusuna girmiş olsaydı hayati tehlike de olabilirdi"
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor: - "Endoskopiyi bu konuda eğitim görmüş olanlar yapmalıdır. Gastroenteroloji uzmanları 3 yıl boyunca endoskopi eğitimi görürler ve bu alanda en iyi eğitilmiş hekimlerdir"
Sürekli iç çamaşırı değiştirme zorunluluğu, ped ya da bez kullanma ihtiyacı ve koku yayma gibi sorunlara yol açtığı için yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiliyor. Erişkin yaşta her 100 kişiden 20’sini tehdit eden bu tablonun adı; dışkı kaçırma!
KOÜ Tıp Fakültesi'nde, Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü koordinatörlüğünde düzenlenen gastroenteroloji eğitimi kapsamında, Japon hekimler tarafından erken evre kolon kanseri taşıyan lezyonun endoskopik yöntemle çıkarılması "video konferans" yöntemiyle 20 öğrenciye aktarıldı
Gün içerisinde özellikle de midenizde ve omzunuzda şiddetli ağrılar hissediyor, ancak işlerin koşuşturmacası içerisinde ya yediğiniz şeylere ya da stres ve çok çalışmanıza bağlıyorsanız dikkat! Zira şikayetleriniz safra kesesi ile ilişkili olabilir. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, 'Bu taşlar ile ilgili doğru bilgiler edinmek bazen hayat kurtarırken, bazen gereksiz yere ameliyat yapılmasının önüne geçilmesini sağlar' diyor.
Antalya’da çok yemek yiyiyne midesini boşaltmak isteyen M.B., kusmak için kullandığı 19 santimlik diş fırçasını yuttu.