Gastronomi dünyası, birbirinden farklı lezzetler ve incelikli tekniklerle dolu zengin bir doku sunar. Bu çeşitliliğin en dikkat çekici unsurlarından biri olan "Amuse Bouche," Fransız mutfağının zarif ve yaratıcı dokunuşlarını yansıtır. Genellikle MasterChef gibi yemek programlarında sıkça karşılaştığımız bu küçük tadımlıklar, aslında şeflerin sanatsal yeteneklerini ve malzeme bilgisini ortaya koyduğu lezzetli ürünlerdir. Peki, Amuse-Bouche nedir, nasıl yapılır?
Türkiye, gastronomi turizmi gelirlerini artırmak için kollarını sıvarken, bu alandaki gelirin yıl sonunda 18 milyar dolar olması, 2025 yılında da 25 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Michelin Rehberi, dünya genelinde restoran değerlendirme alanında en prestijli referans olarak kabul edilir. Her yılın başında, gastronomi dünyasında en iyi restoranların listesi Michelin Rehberi aracılığıyla açıklanmaktadır. Peki Michelin yıldızı nasıl alınır? Michelin yıldızı kriterleri nelerdir?
Son yıllarda sosyal medyada da sıkça karşılaşılan "Fine dining" teriminin ne anlama geldiği, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Fine dining, yüksek standartlarda yemek deneyimleri sunan bir konsept olarak, hem gastronomi meraklıları hem de genel okuyucular arasında giderek daha fazla ilgi çekmektedir. Peki, fine dining nedir, ne anlama gelir? Fine dining restaurant ne demek?
Gastronomi ve müziği bir araya getiren Foodiefest etkinliği kapılarını açtı. ‘Önce yemek sonra müzik’ konseptiyle düzenlenen etkinlik ile katılımcılar hem müzik hem de gastronomi festivalini bir arada deneyimledi. Festivalde birçok ünlü isim sahne aldı.
Bursa'da, geleceğin şeflerinin yetiştirildiği Muradiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencilerinin Antalya'nın Alanya ilçesinde düzenlenen uluslararası yemek yarışmasında 12 altın madalya ve kupa kazanmasının gururu yaşanıyor.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün öncülüğünde başlatılan projede bir araya gelen akademisyen ve sektör temsilcileri, Gaziantep gastronomisinin dünyadaki tanınırlığını arttırmayı ve daha sağlıklı bireyler yetişmesini amaçlıyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretim programlarında bir değişiklik planladıklarını ve bu kapsamda müfredatı revize edeceklerini söyledi. Tekin ayrıca turizmle ilgili liselerin tamamını tematik hale getirmeye çalıştıklarını ve yakında 'gastronomi lisesi' programını paylaşacaklarını belirtti.
MEB, Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini dünyaya taşıyacak gastronomi lisesinin açılacağını duyurdu. MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gastronomi (aşçılık) alanında hizmet verecek bir lise kurulması amacıyla ünlü şef ve restoran kurucuları ile bir araya geldi.
Erzurum'da "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri kapsamında, kentin unutulmaya yüz tutan un helvası, tarhun şerbeti ve bulgur çorbası tanıtıldı.
Çorum'un coğrafi işaretli geleneksel yemeklerinin "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri kapsamında gastronomi dünyasından isimlere tanıtımı yapıldı.
Bursa Fotoğrafçılar Maratonu'nda en iyi fotoğraflar seçildi
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde üzerinde zeytinyağı, domates ve turşu süslemeleriyle "soğuk meze" şeklinde servis edilen humus, Mersin'in Tarsus ilçesinde ise pastırma veya sucuk eklenerek çeşitli baharatlar ve tereyağıyla hazırlanıp "ana yemek" olarak tüketiliyor - Tarsus'ta 27 yıldır humus ustası Onur Uzal: - "Tarsus humusunun lezzeti çok başka, tartışma götürmez" - Hataylı humus ustası Hannan Kahraman: - "Reyhanlı'da yapılan humusun tadı Tarsus'a göre daha güzeldir"
Gaziantep'te sarımsakla, Şanlıurfa'da ise soğanla yapılan lahmacun, iki gastronomi kenti arasında lezzeti açısından tatlı bir rekabet oluşturuyor - Hem Gaziantep hem de Şanlıurfa'daki ustalar, tescilli lezzetlerinin daha iyi olduğunu savunuyor
Afyonkarahisar'da "6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi" başladı
İznik Gölü kıyısında el sanatları atölyeleri ile yöresel tanıtım çadırlarının bulunduğu alanda bıçakçılık, çinicilik, tespih, geleneksel ok ve yay yapımı gibi hem kültürel hem de sanatsal faaliyetler yapılıyor
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker: - "Bursa kebabı, İnegöl köftesi, Mustafakemalpaşa tatlısı ulusal markalaşmış ürünlerimiz. Dolayısıyla Bursa gastronomi turizminde güçlü. Biz bunu daha da güçlendirmek istiyoruz. Buna süt helvası, tahinli pide gibi yeni ürünleri eklemek istiyoruz" - TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu: - "Bursa artık daha çok tanınmaya, kaliteli bir turizm destinasyonu olmaya başladı. Önümüzdeki günlerde yeni bir alan olarak doğa ve gastronomi turizmini lansmanını yapacağız. Bursa'yı doğa ve gastronomi alanında öne çıkartacağız"
Afyonkarahisar'da "4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali" düzenlenecek
Antalya 1. Uluslararası Food Fest Gastronomi Festivali'ni 800 bin kişi ziyaret etti
Antalya 1. Uluslararası Food Fest Gastronomi Festivali sürüyor
Antalya 1. Uluslararası Food Fest Gastronomi Festivali'nde zeytin hasadı yapıldı
16 metre uzunluğunda börek yiyerek birinci olan Erdem Salman: - "Dünden beri sadece su içtim ve yoğurt yedim"
Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da bu yıl ilk kez düzenlenen festival, kent lezzetlerinin tanıtıldığı stantlar, yemek yarışmaları ve çeşitli etkinliklerle 3 gün sürecek
4. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali sürüyor
BTSO 46. Komite Üyesi İskender İskenderoğlu: - "Artık tüm müesseseler coğrafi işaretin gerektirdiği kurallara uymak zorunda. Bu da tabii ki haklı bir rekabet ortaya koyacak. Diğer müesseseler de coğrafi işaret almak isteyecek. Aynı kalite ve reçeteye uygun ürünler üreterek toplu standart seviyemizi yükseltmiş olacağız" - GASTRODER Başkanı Ramazan Başan: - "Umudumuz bundan sonra Bursa döner kebabının Avrupa Birliği tarafından da tescillenmesi"
Altınözü Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ayvazoğlu: - "Bu lezzetin tanıtılması ve yaşatılması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz"
Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nde yöresel yemekler yarıştı
Yaylalarda kekikle beslenen kuzuların eti ve ovada yetiştirilen sebzelerin kullanılmasıyla yapılan coğrafi işaretli Tokat kebabı, kentin gastronomi kültüründe önemli yer tutuyor - Tokat kebabı ustası Mücahit Yılmaz: - "Bu kebabı yemeyen, 'Ben kebap yedim' demesin. Ben bu işletmeye gelip, 'Hayatımda ağzıma patlıcan değdirmedim' diyen insanların patlıcana aşık olup gittiğini gördüm"
"Uluslararası Food Fest Antalya" 23 Eylül'de başlayacak
Adaları, plajları, kamp ve dalış turizmi alanları ve gastronomisiyle yaz sezonu yoğun turist çeken ilçedeki işletmelerde eylülden itibaren birkaç ay daha rezervasyon yoğunluğu yaşanacak - Belediye Başkanı Mesut Ergin: - "Ayvalık, ulaşılabilir bir şehir oldu. İstanbul ve Bursa gibi metropol kentlere ciddi anlamda bir yakınlaşma söz konusu. Özellikle kışın bile hafta sonları bir hareketlilik oluyor"
Bursa Gastronomi Festivali 23-25 Eylül'de gerçekleştirilecek
Bu 8-11 Eylül'de düzenlenecek festivalde, gastronomi şovları, atölye çalışmaları, yemek yarışmaları, konserler ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek
"İkinci yüzyılın hikayesini birlikte yazacağız. O kadar güzel hikayeler yazacağız ki Cumhuriyet'in kuruluş felsefesinin gereğini yapacağız"
Beş yıldızlı otelde açılan "Türk Yemekleri Kursu"na katılan yabancı turistler, beğenerek yedikleri lezzetli Türk yemeklerinin nasıl yapıldığını öğrenme imkanı da buluyor - Otelin Operasyon ve Eğitim Müdürü Aydın Özdemir: - "Kurslarla, Türk turizmde gastronomiyi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz"
Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 35 yıldır meyan şerbeti satan Yılmaz Pala: - "Biz bu içeceğe 'Diyarbakır kolası' diyoruz. Herkes gelip Diyarbakır'ın kolasını şifa niyetine içsin" - Elazığ'da sokaklarda yıllardır şerbet satan Adnan Yıldız: - "Baba ve dede mesleği olduğundan dolayı bu işi bir türlü bırakamıyorum"
Birbirinden lezzetli yemek kültürüyle hafızalarda yer edinen Gaziantep'in en çok tercih edilen lezzetleri arasında hızlı hazırlanması dolayısıyla nohut dürümü de yer alıyor - Nohudun kemik suyuyla haşlanmasıyla yapılan ve bölgeye özgü ekmeğiyle tüketilen bu lezzet, son dönemlerde tezgahı bulunan sepetli motosikletle müşterilerin adresine götürülüyor
Peynir, çökelek ve çeşitli baharatlarla hazırlanarak toprak altına gömülen testiler içinde olgunlaşan Antakya carra peyniri, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor - Peynir üretimi yapan Hatice Oral: - "Antakya carra peyniri bizim toprağımızın içinde saklanmış olan bir hazinemizdir"
Kurban Bayramı'nda misafirlerine "Antep baklavası" ikram etmek isteyenler, kentteki baklavacılarda yoğunluğa neden oldu - Ustaların mesaisini 12 saate çıkaran işletmelerde, personel takviyesiyle 24 saat esasına göre hummalı çalışma yürütülüyor
Ahlat'ta yöresel yemek yarışması heyecanı yaşandı
"Ömür Akkor Resim Koleksiyonu Sergisi" Üsküdar'da sanatseverlerle buluşacak
Kovid-19 salgını nedeniyle iki yıldır sosyal medya hesaplarından kahvaltı sofralarının fotoğraflarının paylaşılmasıyla kutlanan gün için bu yıl geniş katılımlı bir festival hazırlığı yapıldı - 51 bin 793 kişiyle "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunun kırıldığı kentte, 5 Haziran'da otlu peynir, karakovan balı, murtuğa, kavut gibi birçok çeşidin bulunduğu Van kahvaltısı katılımcılara ikram edilecek
Kahramanmaraş'ta "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri başladı
Konya'daki etkinlikte aşçılar unutulmaya yüz tutmuş lezzetler için yarışıyor
Vali Okay Memiş: - "Erzurum mutfağı, sağlıklı, protein esaslı beslenmek için çok ideal" - Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: - "Gastronomi kültürünü tanıttığımız sürece şehrimiz daha çok turist alacak"
Gaziantep'teki Hasan Kalyoncu Üniversitesinde kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde bir araya gelen Türk ve yabancı öğrenciler, kendi yemeklerini tanıtma ve diğer kültürlerin lezzetlerini öğrenme fırsatı buluyor - Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Furkan Baltacı: - "Öğrencilerimizin kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri bir ortak alan arayışıyla gastronomiyi kullanmak istedik"
İnegöl'ün mutfak kültüründen 150'ye yakın damak tadı tanıtıldı
Kırmızı etin zırhla kıyılmasının ardından taş fırında pişirilen tepsi kebabı, iftar sofralarındaki yerini alıyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner: - "Sağlıklı beslenmemizde gereken dengeyi en iyi şekilde hayata geçiren bir mutfak kültürüne sahibiz"
Üniversite öğrencisi ve aşçı Nafiz Yurtman: - "İnşallah en kısa süre içerisinde tescil alırız. Bu meze, su ürünleri restoranlarında tüketilebilir"
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: - "Hatay'da 600'ün üzerinde, sadece gastronomi evimizde 400'ün üzerinde yemek çeşidimiz var"
Kastamonu Valisi Avni Çakır: - "Kastamonu lezzetlerini inşallah ülke ve dünya turizmiyle buluşturacağız"
Gastronomi kenti Hatay'da "Sokak Lezzetleri Festivali" düzenlendi
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır: - "Geçtiğimiz yıla oranla erken rezervasyon satışları, 2019 rakamlarına çok yaklaşacağımız konusunda bizi umutlandırıyor" - Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı: - "Antalya'yı artık gastronominin de başkenti dememiz lazım. Çünkü girdiğiniz her otelde muhteşem gastronomi örneği, muhteşem bir yiyecek içecek hizmetinin sunulduğu bir ortam var"
Culinary Forum 2022, gastronomi sektörünü Antalya'da buluşturacak
"Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali"nin haziran ayında düzenlenmesi planlanıyor
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde kurdukları kooperatif çatısı altında bir araya gelen 7 girişimci kadın, sürkten salçaya, tuzlu yoğurttan reçele, nar ekşisiden defne sabununa kadar 20 çeşit ürünü el emeğiyle hazırlıyor - Ürünlerini Türkiye'nin dört bir yanına satan kadınlar hem aile hem de kent ekonomisine katkı sağlıyor
Bursa'da gastronomi alanında nitelikli istihdam için eğitim programı başlatıldı
İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal: - "Büyük otellerin mutfaklarının yanı sıra kırsal kesimde geleneksel usullerle yapılan yemeklerin videolu çekimleri yapılacak" - "Samsun yaklaşık 150 yıldır hem Kafkaslardan hem Balkanlardan ciddi göç alan bir şehir, Karadeniz Bölgesi'nin de toplanma şehri, insanlar buraya gelirken kültürlerini de getiriyorlar"
Restoran sahibi Ayşe Safkurşun: - "Tabağımızda 7 ila 10 yemek çeşidi yer alıyor. Bu özel sunum tabağımızda müşterilerimizce çok beğeniliyor"
Yönetmenliğini Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci'nin yaptığı "Çok Kültürlü Hatay Mutfağı" belgeseli, New York'ta 20-22 Nisan'da düzenlenmesi planlanan Slim Cinema Vertical Film Festivali'nde izlenime sunulacak - Prof. Dr. Cereci: - "Bu Hatay açısından da çok büyük bir tanıtım. Hatay mutfağını bir kez daha bütün dünyaya göstermiş oluyoruz"
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan: - "Son yıllarda kültüre, tarihe ve gastronomiye olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla biz kültür, doğa, tarih inanç turizmi açısından bölgeye özel önem veriyoruz" - "Bölgedeki tüm şehirleri dünyanın kültür, inanç ve gastronomi turizmi adına en iyi ve parlak destinasyonlarından bir tanesi yapmak istiyoruz. Böylelikle dünya turizm pastasından daha büyük pay elde edeceğiz, bütün çalışmalarımız bu çerçevede"
Antakya küflü sürkü (çökelek) yoğun taleple karşılanıyor. UNESCO tarafından gastronomi şehirleri ağına dahil edilen Hatay'da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından coğrafi işaret alınarak tescillenen çökelek, içindeki baharatlar sayesinde antioksidan özelliğine sahip.
Tokat'ın verimli tarlalarında yetişen domates, biber ve patlıcan ile yaylalarında kekikle beslenen kuzuların etiyle lezzetlenen coğrafi işaretli Tokat kebabı, mevsiminde sebzelerle müşterilere sunuluyor - Tokat kebabı ustası Mücahit Yılmaz: - "Tokat kebabını mayıs ayında yapmaya başlıyoruz, ekim ayının sonuna kadar devam ediyoruz"
Adana’da kebap ve dönerciler günlük 150-200 lira yevmiye verip sigortasını da yaparak çalıştıracak eleman bulamıyor. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, “En son yaz ayındaki açılmalarda ise turizm sektöründeki canlılık nedeniyle elemanların çoğu turizm sektörüne kaymaya başladı. Tüm Türkiye’de ciddi bir usta ve işçi sıkıntısı yaşadık. " dedi.
Kayseri, gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi"ne girdi
Gastronomi kenti Hatay'da, israfın önüne geçebilmek için uygulanan "Mutfakta Sıfır Atık Projesi" kapsamında daha önce çöp olan karpuz kabukları, aromasıyla damaklarda farklı bir lezzet bırakan tatlı haline dönüştürülüyor - Hatay Gastronomi Evi Müdürü İpek Aslan: - "Tatlımızda haliyle hafif karpuz aroması var, damakta inanılmaz bir naif tat bırakıyor. Biz bunu yaptıktan sonra misafirlerimize yemekten sonra ikram ettik ve çok beğenildi"
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek: - "Büyükelçilerden, Afyonkarahisar'ı merak ettiklerini ve zenginliklerinden faydalanmak ve ticaret yapmak istediklerini ifade eden mektupları geldi. Yaptığımız tanıtımlar, Afyonkarahisar'a artı getiriyor. Otelciler ve esnaf memnun"
Etkinlikte yöresel lezzetlerin ikramı, Şanlıurfa'ya özgü şarkı ve türküler ile solo halay gösterisi sunuldu - Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Tarihi bir mekan içerisinde ve sıra geceleri eşliğinde lezzetlerimizi tatmak istiyorsanız sizi Urfa'ya davet ediyoruz" - Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok: - "Şanlıurfa'da doğan medeniyet her geçen gün dünyayı aydınlatıyor"
Şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor'un hazırladığı "Türkiye Gastronomi Atlası" kitabı, seyahat ve yemek severlerin beğenisine sunuldu. Eserde Akkor, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesini karış karış gezdiği 25 yılda oluşan gezi rotalarını ve lezzet noktalarını harita ve çizimleriyle okurlara anlatıyor.
Vali Avni Çakır: - "Kastamonu olarak öncelikli hedeflerimizden biri UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağına gastronomi alanında dahil olmak"
Bodrum'da "Gastronomi İlleri Bodrum'da" fuarı düzenlendi
Gastronomi dünyasında isminden söz ettirecek vegan ve vejeteryan yemeklerinin yanı sıra tava ve fırın yemeklerine sahip Malatya ve Yeşilyurt mutfağına dair aranılan her şeyin yer aldığı Gastronomi Konağı, Tarihi Yeşilyurt Konaklarını ziyaret edenlerin de büyük ilgisini çekiyor.
Son yıllarda yemek sunumlarında yenilebilir çiçek modası hüküm sürüyor. Birbirinden güzel rengarenk çiçekler görenlerin iştahını kabartıyor. Peki hangi çiçekler yenilebilir?
Ünlü sunucu, yapımcı ve girişimci Acun Ilıcalı, Nişantaşı Üniversitesinde Acunmedya Akademi'nin kurulduğunu açıkladı. Peki Acunmedya Akademi'ye başvuru nasıl yapılır? Acunmedya Akademir'de hangi bölümler var? İşte başvuru ücreti...
Gaziantep'te günde ortalama 60 ton "Antep baklavası" üreten ustalar, Ramazan Bayramı öncesi talepleri karşılamak için yoğun mesai harcıyor
KUDAKA, Erzurum'un gastronomi destinasyonu olmasına destek verecek
İlkbahar yağışlarının etkisiyle mart ve nisan aylarında ortaya çıkan keme mantarının etle buluşmasıyla yapılan kebabın porsiyonu, 40 ila 50 liradan satışa sunuluyor - Kebap ustası Mehmet Duran: - "Toplanması zahmetli ve zor olduğu için fiyatı diğer kebaplardan biraz yüksek" - Kebap Ustası Fatih Sarıoğlu: - "Keme doğada kendiliğinden yetiştiği için doğal bir ürün. Keme, kebaba farklı bir tat katıyor. Satırla doğranmış ete katılıp kömür ateşinde pişiriliyor, çok güzel bir tat meydana geliyor"
Hatay Gastronomi Evi Müdürü İpek Aslan: - "Öğrencilerimiz Türkiye'nin değil, dünyanın hangi bölgesine gitseler burada öğrendikleri yemekleri kolaylıkla yapabilecekler" - Anadolu Üniversitesi Aşçılık Bölümü öğrencisi Simge Taşkın: - "Hedefim Hatay'ın 600 çeşit yemeğini öğrenerek yurt içi ve dışında tanıtmaktır"
Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Reha Tartıcı: - "Mekan kavramının tamamen soyutlaştığı zamanın ise daha da önemli hale geldiği günlerden geçerken yeme içme alanında profesyonel yetilerini geliştirmek isteyen kişilere, içeriği çok kuvvetli ve zamanı en verimli şekilde yönetebilmelerine imkan sağlayan online bir sertifika programı sunuyoruz" - Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakın: - "İlk sertifika programımız Temel Restaurant İşletmeciliği Sertifika Programı kapsamında, yiyecek içecek sektörünün önde gelen uzmanları, öğrencilere teorik bilgilerin yanı sıra hayatın tam içinden pratik uygulamaları da aktaracaklar, bunu çok kıymetli buluyorum"
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kutay Oktay: - "Kastamonu'nun önemli değerlerinden biri de sahip olduğu gastronomi ürünleri. Birçok ürün coğrafi işaret almış durumda" - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu: - "Projedeki amaçlarımızdan biri de Kastamonu mutfağının ne kadar sağlıklı olduğunu kanıtlamak. Kastamonu'nun Ilgaz ve Küre dağlarında pek çok endemik bitki var. 30'un üzerinde yenilebilir ot ve 26 çeşit mantarımız var"
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kutay Oktay: - "Kastamonu'nun önemli değerlerinden biri de sahip olduğu gastronomi ürünleri. Birçok ürün coğrafi işaret almış durumda" - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu: - "Projedeki amaçlarımızdan biri de Kastamonu mutfağının ne kadar sağlıklı olduğunu kanıtlamak. Kastamonu'nun Ilgaz ve Küre dağlarında pek çok endemik bitki var. 30'un üzerinde yenilebilir ot ve 26 çeşit mantarımız var"
Gastronomi alanında isminden söz ettiren kentlerin ön sıralarında yer alan Şanlıurfa'da, kış aylarında özellikle gribe ve soğuk algınlığına iyi geldiği düşüncesiyle soğan kebabı tüketiliyor - Restoran işletmecisi Faruk Akbaş: - "Bu kebap Şanlıurfalıların olduğu kadar, Şanlıurfa'ya dışardan gelen misafirlerimizin de vazgeçmediği bir lezzet türüdür. Özellikle Kovid-19'dan sonra vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğanlı kebaba çok yüksek talep var"
Vali Münir Karaloğlu: - "Türkiye'de Yaratıcı Şehirler Ağı'nda Gaziantep, Hatay ve Afyon var. Diyarbakır da inşallah dördüncü şehir olur"
UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Afyonkarahisar'da ailesiyle işlettiği restoranında müşterilerine yöresel tatlar sunan Ayşe Safkurşun, "çullama köfte"nin unutulmaması için çabalıyor - Kıyma ile ince bulgur (düğü), yumurta, doğranmış soğan, maydanoz, tuz ve karabiberin karışımıyla hazırlanan köfte, yanında un, yumurta, karbonat, su ve tuzdan yapılan "çul" denilen harcıyla servis ediliyor
UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Afyonkarahisar'da ailesiyle işlettiği restoranında müşterilerine yöresel tatlar sunan Ayşe Safkurşun, "çullama köfte"nin unutulmaması için çabalıyor - Kıyma ile ince bulgur (düğü), yumurta, doğranmış soğan, maydanoz, tuz ve karabiberin karışımıyla hazırlanan köfte, yanında un, yumurta, karbonat, su ve tuzdan yapılan "çul" denilen harcıyla servis ediliyor
1. Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Çalıştayı başladı
ATSO Başkanı Davut Çetin, turizm sektörünün taleplerini değerlendirdi
Mideniz hassas mı? Sağlık problemleriniz için polip teşhisi mi kondu? Mide probleminizin ne olduğunu merak mı ediyorsunuz? Polip problemine yönelik bu yazımızda hastalığın tüm detaylarını bulabilirsiniz.
Türkiye'de 15 yıldır yaşayan ve eşi Türk olan, iki uluslararası otelin Napolili baş aşçısı, Türk mutfağının yurt dışında tanınmasının, ülkede son beş yılda gastronomi eğitimlerinin artması ile başarıya ulaştığını belirtti - Şef Giovanni Terracciano: - "Türk mutfağı çok seviliyor. Önceden kruvasan arardı yabancılar, şimdi döner istiyor. Geçenlerde bir haber okudum. İtalyanlar böreğe ilgi gösteriyorlarmış, böreği çok seviyorlar" - "Pizzada önemli olan hamuru dinlendirmek. Dinlendirilmeden yapılan pizza hamuru, midede şişer. Doğru yöntemle yapılırsa insana rahatsızlık vermez. Türkler de çıtır pizza seviyor. Türk peynirleri maalesef pizzaya uygun değil"