Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, "Bir gebe kadının demir eksikliğiyle çocuk sahibi olması, gebeliğini bu şekilde tamamlaması, kendi bebeğinin de demir eksikliğiyle doğmasına neden oluyor. Öte yandan düşük ağırlıklı çocuk sahibi olma riski, gebelik komplikasyonu dediğimiz erken doğum riski artıyor." dedi.
Adana'daki Çukurova Sağlıklı Hayat Merkezi'nde, Gebe Bilgilendirme Sınıfı'na katılan babalar, "hamile tulumu" giyerek hamilelik sürecini deneyimlemeye çalışıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açılan merkezde, anne adaylarına 9 saatlik eğitim verilirken, baba adaylarına da hamilelikte eşlerinin yaşadığı zorlukları hissetmeleri için çeşitli komutlar veriliyor.
Evlilik ve çocuk sahibi olmak bazı çiftlerin ilişkisini olumlu yönde etkilerken bazılarını olumsu etkileyebiliyor. Bir Mumsnet kullanıcısı, kocasıyla cinsel ilişkiye girmek için 'hiç enerjisinin olmadığını' itiraf etti ancak bunu yaşayan tek kişi o değil, birçok kadın da bu durumu anladı ve bunun bir 'angarya' olduğunu söyledi.
Yaz aylarında hamilelik geçiren kadınlar kış aylarında hamilelik geçiren kadınlara göre daha fazla zorluk yaşayabiliyor. Hem yüksek sıcaklıklar hem de vücudun susuz kalması yaz gebeleri için tehlikeli olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Sezgin, yazı serin ve sağlıklı bir gebelik geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulundu.
Hamile olduğundan habersiz bir sabah, tuhaf bir karın ağrısıyla uyanınca genç kadın soluğu hastanede aldı. Hastanede yapılan tetkiklerin hemen ardından doğuma alınınca neye uğradığını şaşırdı. Sağlık işlemlerinin ardından elinde bir bebek ile eve döndü.
Hatay'da görev yapan Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, gebelik düşünen kadınlara olumsuzluk yaşamamaları için ağızda ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis' bakterisine karşı uyarıda bulundu.
Sosyal medya fenomenleri olarak tanınıp anne adaylarına tavsiyelerde bulunan eğitimsiz 'doğum koçları' son zamanlarda ön plana çıktı. Öyle ki yoğun rağbetten yeni gebe kabul edemeyen fenomen doğum koçları da var. Kazançları dudak uçuklatıyor. Ancak bilimden uzak telkinler anne adayları için büyük riskler taşıyor. Uzmanlardan halk sağlığını tehdit eden doğum koçları için uyarı geldi.
Tekrarlayan düşükleri olan anne adaylarının neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunan Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, “Normalde her 10 gebelikten biri düşükle sonlanmaktadır ve bunun da en sık nedenini genetik olarak anormal embriyolar oluşturmaktadır” dedi.
Hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı açısından beslenmenin çok önemli bir süreç olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak ramazanda oruç tutmak isteyen anne adaylarına konuya dair uyarılarda bulundu.
Hamileliğin ilk aylarında rahim bebeğin büyümesi için hazırlık yapar ve aşağıya doğru genişlemeye başlar. Bebeğin aşağıda olması vajina girişinde baskı hissi yaratabilir ve bu nedenle rahatsızlık hissedilebilir. Ancak her kadın farklıdır ve bazı kadınlar bu değişikliği fark etmeyebilir. Peki, bebeğin aşağıda olması erken hamilelik belirtisi midir, bebeğin aşağıda olması tehlikeli mi?
Kadınlar normal doğum yapma kararı aldıktan sonra doğum hazırlıkları yapmaya başlarlar. Normal doğum egzersizleri, doğum sürecine hazırlık yapmak için çok önemlidir. Bu egzersizler doğum sırasında kasların güçlenmesine ve esnekliğin artmasına yardımcı olur. Ayrıca ağrıları azaltarak rahatlama sağlar. Normal doğuma hazırlığın bir parçası olan normal doğum egzersizlerine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Peki, normal doğum egzersizlerine ne zaman başlamak gerekir?
Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik ve Hemşirelik Bölümü akademisyenleri, depremden etkilenen Elbistan ve Afşin ilçelerinde çadır kentlerde kalan gebe ve lohusalarla görüştü.
Kan grupları üzerine yapılan araştırmalar bazı kan gruplarının çeşitli hastalıklara daha yatkın olduğunu gösteriyor. Farkında olmasak bile kan gurubumuz hayatımızda birçok etki yaratabiliyor. Yapılan araştırmalarda belirli bir kan grubuna sahip kişilerin doğurganlığının daha düşük olduğu bulundu.
Hamilelik süreci kadınlar için oldukça gergin ve heyecanlı geçiyor. Bu süreçte etraftan gelen birçok yanlış bilgi bulunuyor. Anne adayları gebelik hakkında ilk kez duydukları bilgilerle şaşırıyor. 33 haftalık hamile olan bir kadın uyandığında karnının yok olduğunu görerek paniğe kapıldı.
Dünyada birçok kadın hamilelik sürecinde hamile olduğunu fark etmeyebiliyor. Bu kadınlar genellikle son aylarda yaşanan ani kilo artışları nedeniyle hamile olduğunu anlasa da bazıları hamileliğini doğum başlayınca öğreniyor. 15 yaşında hamile kalan Alexis'de bu kadınlar arasında bulunuyor. Alexis yaşadıklarını TikTok hesabında anlattı.
Gebelik süresince doğum düşünülüyor. Doğum anında ve ardından hastanede kalma süresinde oldukça heyecanlı olunuyor. Bu sebeple doğum çantasının önceden hazırlanması gerekiyor. Doğum çantasına ne koyacağınızı bilmiyorsanız aşağıda bulunan malzemeleri kullanabilirsiniz.
Kadınlar gebelik sürecinde oldukça heyecanlı ve stresli olabiliyorlar. 9 ay süren bu meraklı bekleyişin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi hem anneyi hem de bebeği sağlık açısından oldukça etkiliyor. Daha sağlıklı bebekler için anne adaylarının özellikle ilk 3 ayda oldukça dikkatli olması gerekiyor.