Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği saha denetimleri 2024'te 1,1 milyonu aştı. Bakan Mehmet Şimşek "Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik denetimlerimiz yeni nesil analiz teknikleriyle sürecek. Bakanlık olarak bu yıl da bir yandan vergiye gönüllü uyumu gözetirken bir yandan da kayıt dışıyla mücadele denetimlerimizi katbekat artırarak yeni bir safhaya geçeceğiz" dedi.
Son Dakika Haberleri... Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yeni bir düzenlemeye adım attı. Buna göre, üçüncü kişiler ile paylaşılabilecek olan bilgilerin sorgulanmasından para alınmasına karar verildi. Yani, T.C. kimlik numarası sorgulaması, vergi kimlik numarası sorgulaması gibi hizmetlerden ücret alınacak. Peki, hangi siteler üzerinden sorgulama yapıldığında ücret ödemesi gerekecek? Ücret ödemesini kimler yapacak? İşte detaylar...
Yurt dışına çıkış harcı için yarından itibaren pulla ödeme usulü sona erecek, belirli yöntemlerle gerçekleştirilen harç ödemeleri Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda otomatik aktarıldığından çıkış noktalarında ayrıca makbuz gösterilmesine gerek kalmayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yurt dışı çıkış harç pullarının alınarak ödenmesi döneminin 1 Ocak itibarıyla son bulacağını duyurmuştu. 1 Ocak 2025'e sayılı günler kala Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşlara mesaj atarak pulların nereden alınacağını bildirdi.
Kayıt dışılık ile mücadele kapsamında akaryakıta da düzenleme geldi. Dün ilk montajı yapılan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi için Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan uyarı geldi. GİB, 1 Ocak 2025 itibarıyla LPG ve akaryakıt alımında UTTS'nin zorunlu olacağını hatırlattı.
Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini internet sitesinde yayımlamıştı. 36 bin mükellefin yer aldığı listede mükelleflerde akaryakıt, petrol ve madencilik, demir-çelik şirketlerinin ön planda olması dikkat çekti. Vergisini ödemeyenler için İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ve yılbaşından itibaren hayata geçecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sistemleri hayata geçirilecek.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ara verilmeden devam ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, lüks segment araç kiralayan şirketlerden başlayarak sektördeki denetimlerini artırdı, 5 bin 600 firmada 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit etti, 500 milyon lira ceza uyguladı.
Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin bugün gün sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Geçen yıl sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altındaki işletmelerin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesi yapmalarına gerek bulunmuyor.
E-Defter, kağıt ortamında tutulan yevmiye defteri ve defter-i kebir gibi muhasebe kayıtlarının elektronik ortamda oluşturulmasını, kaydedilmesini ve saklanmasını sağlayan bir uygulamadır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hayata geçirilmiş olan bu sistem, kağıt defterlerin dijitalleştirilmesiyle mükelleflerin muhasebe işlemlerinin daha hızlı, güvenilir ve düzenli yapılmasını amaçlar. Ayrıca E-Defter'in kimlere zorunlu olduğu ve E-Defter başvurusunun nasıl yapılacağı da önemlidir.
Hazırlanan yeni tebliğ taslağında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni iki uygulamaya yer verildi. Buna göre, vergi mükellefi olanların kendi aralarındaki alışverişlerinde, 7 bin lira ve üzeri ödemelerde, banka veya kredi kartı kullanımı zorunluluğu mükellef olmayanlara da getirilecek. Ayrıca kiralarda elden ödeme dönemi bitiyor. Ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak.
Günümüzde elektronik ortamda birçok işlem yapılmakta ve çeşitli belgeler düzenlenebilmektedir. Resmî işlemlerin de yapılabildiği elektronik ortamlarda devlet dairelerine de ulaşılabilir. Tüm resmî daireler ise yine devletin bir hizmeti olan e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler sonrası etkilenen vatandaşlar için 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için mücbir sebep halinin 30 Kasım'a kadar uzatıldığını duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise konu ile ilgili X hesabı üzerinden açıklama yaptı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerine ilişkin verilen sürenin tarihinin uzatıldığını açıkladı. GİB'in internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre 13 Eylül'ün sonuna kadar uzatıldığı ifade edildi.
Kira geliri beyanları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mercek altında. Hatırlatmalara karşın beyanname vermeyen mükelleflerin sayısı 700 bine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Bu mükelleflerle ilgili bilgiler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek" dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kurum vergi beyannemeleri ve geçici gelir konularına ilişkin açıklama yayınladı. Başkanlığın duyurusuna göre, kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin 6 Eylül Cuma gününe kadar uzatıldı.
Son günlerde enflasyonun artmasıyla birlikte, bazı market ürünleri ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılmıştı. Son olarak yurt dışı harç pulu 150 TL’den 500 TL’ye çıkarılmıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı, 12 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak yurt dışına çıkış harcı zammını, seyahat tarihi belirtilmek kaydıyla, belirlenen tarihten önce yatırabilme imkanı tanıdı.
Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2023 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri bugün dolacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 362 bin mükellefin beyanname vermediğini tespit etti. Kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirlerini beyan etmeyenler için cezadan önce son bir şans daha kapıyı çaldı. Vergi daireleri işlemlere başlamadan beyanname verirseniz cezasız verginizi ödeyebilirsiniz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, "Beyanname vermeyen mükelleflerimizi ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz" diyerek vergi mükelleflerine çağrıda bulundu.
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB), 1 Nisan 2024 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 takvim yılına ait "Yıllık Gelir Vergisi" beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Nisan 2024 Cuma gününe kadar uzatıldı.
Gayrimenkul sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci bugün itibarıyla başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu sene kiracıları da sürece dahil etti. Bu sayede vergi kaybı ve kaçağının önlenmesi hedefleniyor. Kira beyannamesine ilişkin merak edilen 10 soru haberimizde yanıt buluyor. İşte o sorular ve yanıtları!
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yapay zeka ile çalışan dijital vergi asistanı GİBİ'yi vatandaşların kullanımına sundu. GİBİ, motorlu taşıtlar vergisi, konut vergisi, pasaport ve yurt dışı çıkış harcı ya da cep telefonu IMEI işlemleri gibi vatandaşların günlük hayatına dair birçok konudaki sorulara yanıt veriyor. Uygulama, daha detaylı vergi konularında da hizmet sağlıyor.
Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla verilen idari para cezalarında yapılan ödemeler 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iade edilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, brüt satış hasılatı 2022 yılında 3 milyon lira ve üzeri olan mükelleflerin, 1 Temmuz'dan sonra sektör ayrımı olmadan e-faturaya geçmek zorunda olacağını duyurdu. İnternetten mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükellefler ile gayrimenkul veya motorlu taşıt satım veya kiralama işlemlerini yapanlardan 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar da uygulama kapsamında yer alacak.
85 milyon Kahramanmaraş'taki deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak için tek ses, tek yürek oldu. Dün akşamki ortak canlı yayında 115 milyar 146 milyon TL'lik yardım toplanırken, şirketlerin yaptığı bağışların vergilerden düşüp düşmeyeceği tartışma konusu oldu. Sosyal medyada yer alan iddialar sonrası Gelir İdaresi Başkanlığı bir açıklama yaparken, gazeteci Mehmet Akif Ersoy da durumu verdiği örnekle açıkladı.
Bağışların indirilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacak
Otomotiv sektöründeki ithalatçılar ve bayisi konumundaki mükelleflere teminat zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar göre mükellefler, ithalat yapabilmek için 66 milyon lira teminat verecek. Yetkili distribütörler ve bayiler ise bunun dışında kalacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen deprem sonrası yeni bir karar alındı. Bu kapsamda şehirdeki mükellefler için beyanname bildirim, elektronik defter oluşturma ve imzalanma ile e-defter beratlarının yüklenme süreleri uzatıldı.