Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ve kamuoyunda 'vergi yüzsüzleri' olarak bilinen listede Erzurumspor FK'nın eski 5 futbolcusu yer aldı. Geçen sezonlarda Erzurumspor FK'da top koşturan; Arvydas Novikovas, Jugurtha Hamroun, Mitchell Glenn Donald, Petrus Boumal Mayega ve Arturo Rafael Mina Meza vergi borçlarını ödemedi. Bu isimlerin yaklaşık 5 milyon lira vergi borcu bulunuyor. Kulüp bu futbolcuların FIFA şikayeti nedeniyle 3,5 dönem transfer yasağı almıştı.
TÜİK tarafından açıklanan verilerin ardından pasaport, ehliyet, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), gelir vergisi gibi pek çok kalemdeki artış oranı da belli oldu. Buna göre; yeniden değerleme oranı, yüzde 43,93 olarak açıklandı. Söz konusu oranın 2025 yılında vergi ve harçlara zam olarak uygulanması bekleniyor. İşte MTV'den pasaport ücretlerine, ehliyet ücretlerinden trafik cezalarına ve telefon kayıt harcıyla yurt dışı çıkış harcına kadar pek çok kalemdeki değişiklikler...
Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini internet sitesinde yayımlamıştı. 36 bin mükellefin yer aldığı listede mükelleflerde akaryakıt, petrol ve madencilik, demir-çelik şirketlerinin ön planda olması dikkat çekti. Vergisini ödemeyenler için İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ve yılbaşından itibaren hayata geçecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sistemleri hayata geçirilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sahte "vergi borcunuz var" e-postalarına karşı vatandaş ve mükellefleri uyardı. Başkanlığın Dijital Vergi Dairesinin internet sayfasının kopyalanması ile oluşturulan sahte bir siteye yönlendirilerek dolandırıcılık girişimlerinde bulunulduğu ortaya çıktı.
Vergisini ödemeyenlerin listesinin kamuoyu ile paylaşılacağı daha öncesinde duyurulmuştu. Halk arasında 'vergi yüzsüzleri' olarak bilinen mükelleflerin isimlerin bugün itibarıyla tüm vergi dairelerinde açıklanacak. Ayrıca 1 Kasım'dan itibaren de Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden duyurulacak.
Trabzon'da fındık üreticisi Nurcan Yılmaz, iki yıl önce Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) katkısıyla kurduğu atölyede hem kendi ürettiği hem de müşterilerinin getirdiği fındığı işliyor.
AK Parti'nin savunma sanayine ek fon oluşturmak amacıyla hazırladığı yeni vergi düzenlenmesi gündem olmuştu. Kol saati ve kredi kartından vergi gibi birçok başlığın bulunduğu düzenlemeyle ilgili dikkat çeken bir iddia öne sürüldü. Buna göre oyuncak bebek ve 3 tekerlekli bisiklet gibi oyuncaklardan da vergi alınacak. Söz konusu iddiayla ilgili olarak Gelir idaresi Başkanlığı'ndan açıklama geldi.
1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile mükellefler, gelir ve hasılat farkı %20'yi aşarsa izaha çağrılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari ve serbest meslek erbabı için yeni bir denetim mekanizması oluşturdu. Her yıl en az 12 kez yapılacak yoklamalarla, günlük ve aylık hasılat tutarları kontrol edilecek. Bu düzenleme, vergi kaçakçılığını önlemeyi hedefliyor. Ayrıca, teknogirişim şirketleri çalışanlarına verilen pay senetleri belirli şartlarla gelir vergisinden muaf tutulacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) faaliyette bulunan katılımcılar defter tutma işlemlerini 2025'ten itibaren yabancı para birimleriyle yapabilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu'na önemli yenilikler getirdi. 2025'ten itibaren sıfır araç alanlar, elektronik tebligat sistemine dahil edilecek. Ayrıca, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili düzenlemeler netleşti ve entegrasyon şartları belirlendi. Dijital Vergi Dairesi'nin kapsamı genişletilerek mali müşavirlere mükellefler adına işlem yapma yetkisi verildi. Bu düzenlemelerle hem bürokrasi azalacak hem de kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçlenecek.
Kayıt dışı ile mücadelede büyük adımlar atılmaya devam ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bununla mücadele için turizm bölgesindeki lüks harcamaları da yakından takibe aldı. Buna göre, lüks yat ve tekne satışlarını takibe alarak, 2021-2023 dönemindeki 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılatı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konu ile ilgili X hesabı üzerinden açıklamada bulundu.
E-Defter, kağıt ortamında tutulan yevmiye defteri ve defter-i kebir gibi muhasebe kayıtlarının elektronik ortamda oluşturulmasını, kaydedilmesini ve saklanmasını sağlayan bir uygulamadır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hayata geçirilmiş olan bu sistem, kağıt defterlerin dijitalleştirilmesiyle mükelleflerin muhasebe işlemlerinin daha hızlı, güvenilir ve düzenli yapılmasını amaçlar. Ayrıca E-Defter'in kimlere zorunlu olduğu ve E-Defter başvurusunun nasıl yapılacağı da önemlidir.
Hazırlanan yeni tebliğ taslağında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni iki uygulamaya yer verildi. Buna göre, vergi mükellefi olanların kendi aralarındaki alışverişlerinde, 7 bin lira ve üzeri ödemelerde, banka veya kredi kartı kullanımı zorunluluğu mükellef olmayanlara da getirilecek. Ayrıca kiralarda elden ödeme dönemi bitiyor. Ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak.
Hem kiracılar hem de ev sahipleri için Gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir uygulamanın hazırlığını yapıyor. Buna göre kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayıp, elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilmesini öngören taslak kamuoyuna açıldı.
Kartlı alışverişte muamma! Bazı bankalar kredi kartına taksiti sınırlandırmıştı. Bu kez de 7 bin lira üzeri alışverişte zorunlu kredi kartı ve banka kartı kullanmak zorunlu olacak. Düzenleme Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından resmen duyurulurken, vergi sisteminin tabanının genişletilmesi hedefleniyor.
Muhasebe işlemlerinde mükelleflerin ve mali müşavirlerin bilmesi gereken bazı terimler bulunur. Bu alanda kullanılan literatürde yer alan kelimeler, halk arasında kullanılan günlük konuşma dilinde farklı olarak bilinebilmekte ve isimlendirilebilmektedir. Kavramlar da farklı tanımlara sahip olmalarına rağmen zaman zaman karıştırılabilir. Defter Beyan Sistemi ise Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen bir dijital platformdur.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" hazırlanmıştı. Hazırlanan tebliğ, resmi gazetede yayımlandı. Buna göre, 5 bin liranın üzerinde yapacakları ödemeler sırasında hak sahiplerinden vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge talep edilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler sonrası etkilenen vatandaşlar için 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için mücbir sebep halinin 30 Kasım'a kadar uzatıldığını duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise konu ile ilgili X hesabı üzerinden açıklama yaptı.
Geçtiğimiz günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 vergi rekortmenlerini açıkladı. GİB'in verilerine göre, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar 2023 yılı vergi rekortmeni oldu. Konu hakkında hiçbir açıklamada bulunmayan Bayraktar, ilk kez konuştu.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerine ilişkin verilen sürenin tarihinin uzatıldığını açıkladı. GİB'in internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre 13 Eylül'ün sonuna kadar uzatıldığı ifade edildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 yılı vergi rekortmenlerini paylaştı. Başkanlığın açıkladığı verilere göre Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birinci olurken; kardeşi Haluk Bayraktar ikinci oldu. Haluk Bayraktar sosyal medya hesabı üzerinden konu ile ilgili açıklamada bulundu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, bugün 2023 yılının vergi rekortmenlerini açıkladı. İlk sırada 2022 de olduğu gibi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sosyal medya hesabından 2023 Türkiye vergi rekortmenlerini tebrik etti.
Kira geliri beyanları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mercek altında. Hatırlatmalara karşın beyanname vermeyen mükelleflerin sayısı 700 bine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Bu mükelleflerle ilgili bilgiler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek" dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kurum vergi beyannemeleri ve geçici gelir konularına ilişkin açıklama yayınladı. Başkanlığın duyurusuna göre, kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin 6 Eylül Cuma gününe kadar uzatıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mükelleflerin ve mali müşavirlerin eskiden olduğu gibi bundan sonra da elektronik uygulamalar üzerinden vergi kimlik numarası, vergi levhası ve vergi bilgileri sorgulama, beyanname gönderme, "vergi borcu yoktur" yazısı talep etme gibi işlemler için herhangi bir ücret ödemeyeceğini bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışılık ile mücadele son hız devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın radarına bu sefer de mobilya sektörü takıldı. Başkanlığın 29 ilde eş zamanlı yaptığı operasyonda yaklaşık olarak 53 milyon lira suistimal cezası kesildi.
Mücbir sebep hali devam eden mükellefe vergi borcu için "ilave süre" imkanı tanınacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos'ta sona erecek. Söz konusu halin devam ettiğini belirten mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine bireysel talepte bulunabilecekler. Başvuruların Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilmesinin ardından mükelleflerin vergi borçlarının ödenmesi için ilave süre verilebilecek.
Son günlerde enflasyonun artmasıyla birlikte, bazı market ürünleri ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılmıştı. Son olarak yurt dışı harç pulu 150 TL’den 500 TL’ye çıkarılmıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı, 12 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak yurt dışına çıkış harcı zammını, seyahat tarihi belirtilmek kaydıyla, belirlenen tarihten önce yatırabilme imkanı tanıdı.
Taksiciler ile olan tartışması ile gündemde olan Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem, paylaşımlı yolculuğun vergilendirildiğini duyurdu. "Vakit kaybetmeden Martı TAG sürücülerini kendi şirketlerini kurmaya ve vergi ödemeye teşvik edeceğiz" dedi. Vergilendirmenin nasıl olacağına ilişkin soruyu Gelir idaresi Başkanlığı'na (GİB) sunarken yanıt da gecikmedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ödeme yaparken başkasının kredi kartını kullanmaktan dolayı özel usulsüzlük cezası uygulanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.
Vergide kaçakçılığın önüne geçecek bir adım da akaryakıt sektöründe atılıyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye alınacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen ve tüm altyapı çalışmaları tamamlanan yeni uygulama ile her yıl 15 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilecek. Akaryakıt istasyonlarında plaka bilgisinin sisteme el ile girilmesi bu tarih sonrası mümkün olmayacak.
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip ve talep edilen ve sektör çalışanlarının da faydasına olan kredi kartları ile bahşiş ödenmesine ilişkin yasal düzenleme çalışmasını desteklediklerini bildirdi.
Kulislerde aktarılan bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi ve cezalarda uzlaşmama kararıyla ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Karara gelen tepkiler sonrası yeniden uzlaşmaya dönüldü.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan defterdarlıklara yazı gönderildiği öğrenildi. Bu kapsamda dünden itibaren uygulamaya konulan yeni karar ile uzlaşma talebi başvurularında, vergiler ile ilişkili ceza tutarlarında indirim yapılmaması istendi. Kanuna göre vergiler, vergi ziyai cezaları, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında yüzde 75’e kadar indirim yapılabilirken, uzmanlar alınan bu kararı hukuka aykırı buldu.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB), bahşişlerden yüzde 10 vergi alınmasına yönelik öneri sunumuna tepki gösterdi. Demirtaş, bahşiş alanların dar gelir grubunda olduğunu hatırlatarak, "Ekonomi Bakanlığının ekstra vergiyi dar gelirlilerde aramayı bırakması lazım" düşüncesini dile getirdi.
Türkiye son günlerde yurt dışına çıkış harcını konuşuyor. 2019'dan 2022'ye kadar 50 lira olan 2022'de 150 liraya çıkan harcın geçtiğimiz günlerde 1500 lira olacağı konuşulmuştu. Son olarak Gelir İdaresi Başkanlığının 3 bin lira olarak öneri verdiği ortaya çıktı ve her yıl değerleme oranında artması talep edildi.
Yurt dışı çıkış harcı '1500-1750 TL olacak' iddialarının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) herkesin merak ettiği açıklamayı yaptı. GİB, vatandaşların yurt dışına çıkış harcına yönelik spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmamaları için uyarıda bulundu. "Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir" dedi.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile ödeme ve elektronik para kuruluşları; Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’ne (BSMV) tâbi işlemleri için dekont, BSMV’ye tabi olan işlemleri dışında kalan KDV'ye tâbi teslim ve hizmetleri için fatura düzenleyecek.
Türkiye'de vize krizi devam ederken mali müşavirlerden de yeşil pasaport talebi geldi. Çalıştayda toplanan ve mesleklerinin sorunlarını paylaşan mali müşavirler Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan destek beklediklerini söyledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanma yetkisi bulunan vergi levhası, mükelleflerin ilgili takvim yılı içinde elde ettiği kazancı ve ödemekle yükümlü olduğu vergi miktarını gösteren resmî bir belgedir. Vergiye esas olan bedeli ve elde edilen kazanca karşılık olan oranı gösterir. Peki e-Vergi levhası nasıl sorgulanır? e-Devlet e-Vergi levhası sorgulama
Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2023 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri bugün dolacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hiçbir şekilde KDV oranında artış yapılmadığını bildirdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 362 bin mükellefin beyanname vermediğini tespit etti. Kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirlerini beyan etmeyenler için cezadan önce son bir şans daha kapıyı çaldı. Vergi daireleri işlemlere başlamadan beyanname verirseniz cezasız verginizi ödeyebilirsiniz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, "Beyanname vermeyen mükelleflerimizi ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz" diyerek vergi mükelleflerine çağrıda bulundu.
KDV oranı yüzde 10 olan yeme içme sektöründe bazı lokantaların yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV oranında fatura kestiği tespit edildi. Bazı marketler temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi göstererek yüzde 20 KDV yerine yüzde 1 KDV hesapladığı belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığının düzenlemesiyle lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler sattıkları tüm yiyecek ve içecekler için KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacak. Öte yandan Bakan Şimşek'ten açıklama geldi
Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarının ve vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hayata geçireceği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım başladı. Uygulama 1 Ocak 2025'te başlıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, beyan döneminin sona ermesinin ardından kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etti. Bu mükellefler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere en kısa süre içinde vergi dairelerine gönderilecek. 1,5 milyon konut için fiili denetimlerin başladığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçırarak haksız kazanç sağlayanların takipçisi olacağını söyledi.
Yurt dışından elde edilen menkul sermaye gelirleri Gelir İdaresinin radarına girdi. Kurum, analiz ve denetim çalışmalarıyla yurt dışından faiz, repo ve kar payı gibi gelir sağlayanları tespit etti. Gelir elde etmesine rağmen 5 Nisan'a kadar beyanname vermeyen ya da eksik gelir beyan eden kişiler, ceza uygulanmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB), 1 Nisan 2024 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 takvim yılına ait "Yıllık Gelir Vergisi" beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Nisan 2024 Cuma gününe kadar uzatıldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB), 1986-2023 döneminde gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarından sağladığı gelir 71,5 milyar dolara ulaştı.
Gayrimenkul sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci bugün itibarıyla başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu sene kiracıları da sürece dahil etti. Bu sayede vergi kaybı ve kaçağının önlenmesi hedefleniyor. Kira beyannamesine ilişkin merak edilen 10 soru haberimizde yanıt buluyor. İşte o sorular ve yanıtları!