2024 Nobel Tıp Ödülü'nü "mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi" çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.
Prof. Dr. Elif Funda Şener ve Prof. Dr. Minoo Rassoulzadegan'ın 2011'de başlayan otizm çalışmalarında yeni aday gen tanımlandı. CC2D1A adı verilen ve Türkiye'de sadece Kayseri'deki araştırma merkezinde olan fare modelleri üstünde çalışılan gen uluslararası veri tabanına kaydedildi. Otizm için bunun önemini vurgulayan Şener "Laboratuvar çalışmalarında otizm için yeni aday genlerden birini keşfettik. 2016'da Türkiye’deki otizm hastalarında bu genin farklı şekilde düzenlendiğini gösterdik" dedi.
Bilimadamları insan hayatının genetik haritasını tamamladıklarını açıkladı. Böylece yaklaşık 20 yıl önce oluşturulan bulmacanın eksik parçaları tamamlanmış oldu
Beslenme sağlığımızı en çok etkileyenler arasında yer alıyor. Sağlıksız beslenme birçok hastalığa neden oluyor. Yanlış beslenmenin fiziği ve organları kötü etkileyerek fiziksel, bedensel ve psikolojik açıdan sağlığımızı kötü etkilediği biliniyordu. Yapılan araştırmalara göre yanlış beslenme genleri de olumsuz etkiliyor.
Bilim insanları gen düzenleme teknolojisiyle sadece dişi veya sadece erkek fareler doğurtmayı başardı. Bu teknik, her yıl dünya çapında milyarlarca hayvanın istenen cinsiyette doğmadıkları için öldürülmesini sonlandırabilir.
Çocuklar anne ve babalarının kopyalarıdır. Ebeveynlerden alınan genler, çocuğun hayatının büyük bir bölümünde etkili olur. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda genetik aktarımda özelliklerin hangilerinin anneden hangilerinin babadan geldiğini ortaya çıkarttı.
Bir çocuk dünyaya geldiğinde ‘Aynı annesine benziyor’ ya da ‘Tıpkı babası gibi’ şeklinde yorumlar yapılır. Çocukların fiziksel olarak ebeveynlerine benzedikleri gözle görülür bir gerçektir. Peki ya duygusal yönü, huyları ve zekasını annesinden mi yoksa babasından mı alır?
Yerli ilaç üreticisi Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurduğunu duyurdu. Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından yapılan açıklamada şirket paylarının halka arzında, sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemlerinin birlikte kullanılacağı kaydedildi.
Dünya nüfusunun pek de azımsanmayacak bir bölümü solaktır. Solak olma durumu aslında beraberinde birçok şehir efsanesi ve kuralları da getirmiştir. Sağlakların egemen olduğu bir dünyada elbette ki solak olmak önceki yıllarda oldukça ayırt edici bir özellikti. O dönemde ebeveynler çocuklarının solak olmasını istemediği için sağ ellerini kullanmaya itmişti. Peki neden sağ ya da sol elimizi baskın olarak kullanıyoruz?
Bir yanlış hareket onu öldürebileceği için günde 22 saatini yatakta geçirmek zorunda kalan kadın, hayatını değiştirecek bir operasyona girmeye hazırlanıyor.
ABD'nin Chicago şehrindeki Illinois Üniversitesi'nin yeni araştırmasına göre, insan beynindeki bazı hücreler ölümden sonra aktivitelerini artırıyor ve devasa boyutlara ulaşıyor.
Otopsi sonrası genlerin canlandığını duymak tuhaf gelebilir, ancak uzmanlar bunun sürpriz olmadığını söylüyor. Öyle ki, öldükten sonraki saatlerde, insan beynindeki belirli hücreler hala faaliyet gösteriyor. Illinois Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmaya göre bazı hücrelerin faaliyeti artıyor ve devasa boyutlara ulaşıyor.
Japonya'da ağır sigara tiryakiliğiyle bağlantılı bir gen bulundu. Osaka Üniversitesi'nde görevli bilim adamlarının, sabah yataktan kalkar kalkmaz sigara yakan tiryakiler arasında yaptığı araştırma, bu kişilerde nikotini parçalayan enzimin üretimden sorumlu genin daha aktif olduğunu gösterdi.
Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Tıp Fakültesi Genetik Hastalıkları Doğum Öncesi Tanı ve Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (GENTAM) Müdürü Prof. Dr. Sevilhan Artan, genlerde oluşan hastalığın kuşaktan kuşağa aktarıldığını söyledi.