Geçtiğimiz aylarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan vatandaşlara mesaj göndermiş ve borçlarının 1 Ocak 2025 tarihine kadar ödenmesi gerektiğinin altını çizmişti. Borcunu ödeyecek durumu olmayan vatandaşlar ne yapacaklarını bilemezken hükümetten yeni bir adım geldi. AK Parti, GSS prim borcu ile ilgili düzenlemeyi tamamladı.
Açılımı Genel Sağlık Sigortası olan GSS hizmeti için çalışan veya çalışmayan kişiler adına ilgili kuruma ödenmesi gereken aylık ücret mevcuttur. Devlet tarafından belirtilen kapsam dışı gruplarda yer almayan her bir Türk vatandaşı GSS prim borcunu yatırmalıdır. Dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanılmasını sağlayan bu sigortaya ilişkin olan prim borcunun kimlerden alındığı ve hangi yöntemlerle sorgulanabildiği açıklanmalıdır.
SGK GSS borcu yasal takip bir süreçtir. Eğer, sağlık hizmetlerinden faydalanan kişiler için ödenmesi gereken prim borcu olan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu, uzun süre ödenmezse, borç yasal takip sürecine girer. Bu noktada, GSS prim borcu ödenmezse ne olacağı ve GSS prim borcu ödenmezse icra gelip gelmeyeceği konusunda detaylı bilgiler aktarılmalıdır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Genel Sağlık Sigortalı vatandaşların özel sağlık sunucuları tarafından fazla ücret alınması durumunda Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlükleri, ALO 170 ve CiMER üzerinden şikayette bulunmalarını istedi. Işıkhan, GSS'liler sağlık hizmeti alırken talep edilen ücretin yasal sınırlar içinde olması gerektiğinin altını çizdi. Işıkhan GSS kapsamındakilerden belirlenen oranı aşan miktarda ilave ücret alanlara bunun 5 katı ceza uygulanacağını bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, afet bölgesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, "Afet bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız için sağlığa erişimde yapılan uygulamaların süresi 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldı" ifadelerini kullandı.
Sigorta, kişilerin, sağlıklarını ya da sahip oldukları taşınır ya da taşınmaz malları garanti altına alan bir sistemdir. Hem çalışanlar hem de çalışmayan kişiler için farklı türlerde sigortalar bulunur. Çalışanlar için olan sigortalar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kontrol edilen 4A, 4B ya da 4C sigorta türleri geçerlidir. Bunun dışında dışarıdan ayrıca ödenen primlerle yaptırılabilen özel sağlık sigortaları da bulunur.
Son dakika haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Deprem bölgesi illerimizden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerimizde, Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan düzenlemelerin süresini 30 Kasım'a kadar uzatıyoruz." ifadelerini kullandı.
GSS prim borcu ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Temmuz'da yapılacak asgari ücret zammı için ilk toplantı bugün yapıldı. Ocak ayında gelen zam sonrası 8 bin 506 TL'ye yükselen asgari ücrete temmuz ayında artış yapılması planlanıyor. Zam Genel Sağlık Sigortası primini de etkileyecek. Peki, son asgari ücret zammı sonrası GSS primi ne kadar oldu? Temmuzda GSS ne kadar zamlanacak?
Eğitimini tamamlayan gençlerin anne babaları üzerinden sağlık hizmeti alma hakkı sona eriyor. Genel sağlık sigortası (GSS) primi ödemekle yükümlü oluyorlar. Ödeme gücü olmayanların GSS primini devlet karşılıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde gözlük cam ve çerçeve için ödenen tutarların yüzde 39 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda artırıldığını duyurdu.
Genel sağlık sigortası, ücretsiz bir şekilde muayene ve tedavi olma hakkından yararlanma imkanı sunan bir sistemdir. Bu sigorta türünün en önemli avantajı, herhangi bir sağlık güvencesi ya da sigortasına sahip olmayan kişilerin de sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlamaktır. Peki, GSS’ye sahip olanlar hangi hizmetlerden yararlanabilir?
Genel sağlık sigortası aktif olarak çalışmayan ve dolayısıyla SGK’sı bulunmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için geliştirilmiş bir sistemdir. Her vatandaşın, sigortalı olup olmamasına bakılmaksızın bu hizmetlere erişebilmesini sağlar. Genel sağlık sigortası kapsamı içinde ilaç masraflarının olup olmadığı merak edilen bir konudur. Aynı şekilde GSS borcu olanlar ilaç alabilir mi sorusu da araştırılır. Peki, genel sağlık sigortası ilaçları karşılar mı?
Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunan genel sağlık sigortası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının muayene ve tedavi gibi sağlık hizmetlerinden faydalanmasına olanak sağlayan sistemdir. 2012 yılından itibaren zorunlu hâle gelen GSS ile ilgili işlemler birçok kişi tarafından merak ediliyor. Genel sağlık sigortası (GSS) belgesi nereden alınır ve GSS başvurusu nasıl yapılır?
Herhangi bir iş yerinde çalışan kişiler için sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları da en az alınan maaş kadar önemlidir. Sağlık sorunlarının ne zaman ortaya çıkacağı belli olmadığından işten ayrılma durumunda sağlık sigortası hakkının ne olduğu oldukça merak edilen bir konudur. Peki, genel sağlık sigortası işten ayrıldıktan sonra devam eder mi, işten ayrılanların GSS borcu ne zaman başlar?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsayan kanuna göre kişi herhangi bir sigortalı işte çalışmıyorsa ve başkasının sigortasından yararlanmıyorsa otomatik olarak genel sağlık sigortalı sayılır. Türkiye vatandaşlarını kapsayan sistem denince merak edilen bir diğer konu ise yurtdışında çalışan veya ikamet edenlerin sigortalılık durumudur. Peki, yurt dışında ikamet edenler genel sağlık sigortası kapsamına dâhil edilir mi ve GSS borçları silinir mi?
Genel sağlık sigortası (GSS), Türk vatandaşlarının ekonomik ve sigorta durumuna bakmadan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan bir hizmettir. GSS, sağlık sorunu yaşayan kişilerin, sağlık kurumlarına başvurması durumunda muayene ve tedavi masraflarını karşılar. Bununla birlikte kişi, tedavi için alması gereken ilaçları indirimli bir şekilde alır. Peki, genel sağlık sigortası tüm aileyi kapsar mı?
Genel sağlık sigortası kaydı, kaza ve sağlık sorunlarına karşı kişinin yararınadır. GSS yaptırırken hastanın, hastane ve tedavi masrafları gibi tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır. Zorunlu olarak yapılan bu sigortanın iptal edilebilmesi için belirli şartların sağlanması ve gerekli beyanların yapılması gerekir. Kişinin isteğine bırakılmadığı için sistem üzerinden sigortadan çıkış yapılamaz. Peki, işe başlayınca GSS iptal olur mu?
Uzun süredir Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi olan asgari ücret zammında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün üçüncü kez pazarlık masasına oturdu. Türk-İş Genel Başkanı'ndan 9 bin liralık teklif geldi. Ancak toplantı sonunda uzlaşmaya varılamadı. Asgari ücrete gelen zam ile çok sayıda kalemde de artış yaşanacak. Kıdem tazminatı, GSS primi, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı ile ilgili merak edilenler...
GSS borçları olanları yakından ilgilendiren yeni gelişme yaşandı. Yüz binlerce kişiyi kapsıyor, detaylar belli oldu. Meclis'e gönderilen teklif ile 31 Aralık 2012 tarihinden önceki döneme ait GSS prim borçları tümüyle silinecek.