Geniz akıntısı, birçok insanın zaman zaman karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Bu durum, burun içindeki mukusun boğaza doğru akmasıdır. Burun ve boğazdaki bezlerin sürekli ve aşırı olarak mukus salgılaması sonucunda ortaya çıkan bu sorun boğazdan sürekli olarak mukus akıyor hissi yaratır. Mukus, normalde refleks olarak yutulur fakat üretimi fazla olduğu zaman boğazda birikir ve geniz akıntısına sebep olur.
Genellikle mevsim geçişlerinden yoğunlaşan geniz akıntısı, burun ve sinüs kanalından boğaza doğru akan akıntıya denmektedir. Kişide sürekli olarak boğazını temizleme ihtiyacı uyandıran bu akıntıdan ise doktor tarafından uygun görülen ya da evde uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri ile kurtulmak mümkündür. Geniz akıntısı nedenleri arasında bazı ilaçlar da yer alır. Bu nedenle ilaç kullanımının doktor kontrolünde olması önemlidir. Geniz akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer?
Boğazda akıntı hissi, sürekli boğaz temizleme ve çok sık yutkunma ihtiyacına sebep olan geniz akıntısı toplumda sık karşılaşan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Geniz akıntısı çoğunlukla burnun yapısal problemleri, üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar sonucu meydana geliyor. Geniz akıntısını bıçak gibi kesmek için uzmanından harika öneriler...
Geniz eti büyümesinin büyüme ve gelişme geriliğine neden olabileceği uyarısında bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Aksoy, geniz eti büyümesinin özellikle 3-6 yaş grubunda sıkça rastlamanın mümkün olduğunu söyledi. Bu noktada geniz eti belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanın önem taşıdığını söyleyen Aksoy, ağzı açık uyuyan çocukların mutlaka kontrole getirilmesi gerektiğini söyledi.
Geniz eti, özellikle çocuk yaşlarda burun boşluğunun arka bölgesinde bulunan bir lenf dokusudur. Vücudun bağışıklık sistemi elemanıdır. Bunun da iltihaplanmasında, klasik iltihabı belirtilerden olan şişme, kızarma görülebilir. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, ateş olabilir. Bu etkenlerin vücutta yaratacağı halsizlik, kırgınlık gibi belirtiler yaşanabilir. Bazı durumlarda bademciklerle beraber iltihaplandığı da görülebilir.
Medicana Avcılar Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kızılağaçlı: - "Geniz eti büyümesi genellikle çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır, yetişkinlerde nadiren görülür" - "Geniz eti büyümesi; tekrarlayan enfeksiyonlara, uyku sırasında soluk alışverişinin durması gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu tarz ciddi problemlere yol açan geniz etinin tedavi edilmesi gerekir"
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Emel Peru Yücel, ağzı açık uyuyan çocuklarda geniz eti problemi bulunabileceğine dikkat çekerek, "Geniz eti, çocuklarda işitme kaybına ve kulak akıntısına yol açabilir" dedi.
Çocuklukta oluşan geniz eti tedavi edilmediği takdirde başka sorunlara da yol açabilmektedir. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kavuğudurmaz, geniz etiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oya İtil: - "Özellikle gece, sabaha karşı kalp krizleri, inmeler, tansiyonda gece ani yükselmeler, kalp ritm bozukluklarına neden olan uyku apnesi, gece ani ölümlere yol açabilen bir sendromdur" - "Uyku apnesinin 3 belirtisi vardır. Bunlar, gürültülü ve aralıklı horlama, genellikle eşler tarafından fark edilen tanıklı apne, üçüncüsü de kişinin uykusunu apnelerle kesintiye uğratan uyku bozukluğudur" - "Orta yaş üstündeki erkek hastalarda daha sık gördüğümüz uyku apnesi, çocuklarda da görülmeye başlandı. Çocuklarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonunda farklılık olan örneğin; bademcikleri büyük ve geniz eti rahatsızlığı olan çocuklarımızda sık gördüğümüz bir hastalıktır"
Çoğu zaman ihmal edilen geniz eti problemi çocuklarda davranış bozukluğundan gelişme geriliğine kadar birçok soruna neden olabiliyor. Geniz eti sorunları 6 aydan önce görülmezken daha çok 2- 8 yaş arasındaki çocukları etkiliyor. Tedavi için cerrahi önerilmişse vakit kaybetmeden ameliyat ile sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor.
Çocukluk çağının en sık görülen sorunların biri olan geniz eti problemleri özellikle kış aylarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarına paralel olarak artış gösteriyor. Uyku bozukluklarından diş çürüklerine kadar birçok sorunun da ortaya çıkmasına neden olan bu durumun tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, tedavi sonrasında çocukların büyüme gelişme seyirlerinin de normale döndüğüne işaret ediyor.
Sadece burnunun görünümünden memnun olmayanların yaptırdığı düşünülen burun estetiği ameliyatı aslında sağlık açısından çok önemli sebepler nedeniyle de kullanılmaktadır. Burun estetiği dış görünümün yanı sıra nefes ve koku alma problemi olanlar için de problemlerinden kurtulma imkanı tanımaktadır. İşte burun estetiği hakkında bilinmeyenler...
Çocuğunuz seslendiğiniz halde size cevap vermiyorsa ya da televizyonun sesini çok açıyorsa işitme azlığından şüphelenmek gerekiyor. Geniz eti ve orta kulak iltihapları, işitme kayıplarına yol açabiliyor. Uzmanlara göre, çocuğun yatarak biberonla beslenmesi, besin alerjileri, sigara dumanı ve geniz eti enfeksiyonları orta kulak iltihaplarına neden oluyor.
Özellikle sık solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen geniz eti büyümesi ciddiye alınması gereken önemli bir sorun. Zira bu durum, burun tıkanıklığından gelişme geriliği ve uyku bozukluklarına kadar birçok hastalık için zemin oluşturuyor.
Uzmanlar, çocuklarda geniz eti problemlerinin çocuğun aynen bir yetişkin gibi horlamasına neden olduğunu, geniz etinin alınmasıyla bu sorunun ortadan kalktığını belirtiyor.
Tedavi edilmediğinde; çeşitli hastalıklarına neden olabilen bademcik ve geniz eti, özellikle çocukluk çağı başta olmak üzere en çok yapılan ameliyatlar arasındadır.