Her gün tonlarca atığın toplandığı Antalya’da çöpe atılanlar geri dönüşüm işçilerini dahi şaşırtıyor. Elbiseden ayakkabıya, elektronikten ziynet eşyasına kadar akla gelebilecek her şeyle karşılaşan çalışanlar, kentte en çok israfın ekmek ve gıda ürünlerinde yaşandığını belirtti. İşçiler "Çöpten cüzdan, altın, dolar dahi çıkıyor" dedi. Antalya Geri Dönüşüm Çalışanları Derneği Başkanı Kemal Şentürk geri dönüşümün 2. el pazarına dönüştüğünü ve haftada 1 kurulan bir pazarları dahi olduğunu belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Depozito Yönetim Sistemi hakkında detayları anlattı. Geri dönüşümde fiş uygulamasının başlayacağını bildirdi. Ayrıca Denizler Halkındır projesi ile bayramda sahillerde yıkımlara başlandığını kaydetti. “Bu ne kadar devam edecek derseniz belki senelerce, bitene kadar” dedi.
Türkiye'den sıfır atık projesini hızlandıracak hamle! 'İskandinav modeli' geri dönüşüm teşviki devreye giriyor. 2025'te başlayacak projede şişe veya kutu başına ücret ödenecek. İade için 5 binden fazla nokta oluşturulacak. Depozito ücretleri e-cüzdan üzerinde toplanırken alışverişlerde de kullanabilecek. Uygulama kapsamına giren şişe ve kutular, ödenecek ücretler de belirlendi. İşte detaylar...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nin İleri Geri Dönüşüm Atölyesi’ne katılan kadınlar, evlerindeki atık kumaşları dönüştürerek yeni ürünler ortaya çıkarıyor. Kurs günlerini iple çektiklerini belirten kadınlar, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor.
Türkiye'de geçen yıl 423 bin ton ömrünü tamamlamış lastik çevre lisanslı tesislerde geri dönüştürülerek, ekonomiye kazandırıldı. Hurda lastiklerden kauçuk granül, çelik tel, tekstil parçacıkları, pirolitik yağ ve gaz elde edilirken, pirolitik yağların işlenmesiyle de elektrik üretimi sağlanıyor.
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Sıfır Atık Kulübü tarafından okulda toplanan su şişelerinin kapakları, zeka ve strateji oyunu "beştemse" tablası ve boncuklarına dönüştürülüyor.
Geri dönüşüm, günümüzde çevre koruma ve sürdürülebilirlik açısından kritik bir öneme sahip olan bir süreçtir. Bu süreç, atıkların toplanması, ayrıştırılması ve tekrar kullanılabilir hale getirilmesini içerir. Geri dönüşümün amacı, kaynakları korumak, atık miktarını azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak ve çevresel etkileri en aza indirmektir. Geri dönüşüm, atıkların çevreye zarar vermesini engeller.
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, yürütülen çalışmayla geri dönüşüme kazandırılan 220 ton trafo yağının doğaya karışmasının engellendiğini duyurdu.
Üsküdar Belediyesi bünyesinde hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezi'nde kurulan tamirhanede, vatandaşlardan toplanan atıl haldeki tekerlekli sandalye ve hasta yatakları ücretsiz onarılıyor.
Mardin'in Midyat ilçesinde geçmişte hurdacılık yaparak geçimini sağlayan 4 kardeş, 5 yıl önce kurdukları atık entegre tesise bir de "atık müzesi" kazandırdı.
Van'ın Erciş ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce Sezai Karakoç Anadolu Lisesi'nde açılan kurstaki öğrenciler, kağıtlar, plastik, pet şişe, karton rulo gibi malzemelerle yaptıkları ürünlerle geri dönüşüme dikkati çekiyor.
Erzincan Belediyesince mahalle, belde ve köylerden toplanan günlük yaklaşık 200 ton evsel atık şehir çöplüğünde kurulu tesiste geri dönüşüme kazandırılıyor.
Erzurum'da "Sıfır Atık Belgeli" Yakutiye Belediyesince geçen yıl başlatılan "Evde ayır, bize getir" uygulamasıyla, kağıt, plastik, metal, ilaç, yağ, pil, lastik ve tekstil malzemelerinden oluşan tonlarca atığın geri dönüşümü sağlandı.
Kırklareli'ndeki özel eğitim meslek okulunda eğitim gören otizmli, down sendromlu ve zihinsel engelli öğrenciler, atıkları geri dönüşüme kazandırıyor.
Antalya'nın Kepez ilçesinde çıkan yangında geri dönüşüm deposu ve alevlerin sıçradığı 2 serada hasar oluştu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Osmaniye'de yıkılan binaların enkazından günlük 700 kamyon moloz taşınıyor.
Adana'da, geri dönüşüm fabrikasının deposunda çıkan yangın söndürüldü.
Erzincan'da makine mühendisi baba ve oğlu, ürettikleri geri dönüşüm makinelerini 3 kıtada 11 ülkeye ihraç ediyor.
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde hurda deposunda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çevreye atılan atıkların doğaya nasıl zarar verdiğini ve atıkların geri dönüşüme atılması yönünde mesaj verildiği kısa filmi sosyal medya hesabından paylaştı. Doğaya atılan çöplerin toplanıp geri dönüşüme atıldığı kısa filmde "Çevremizi korumak ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için atıklarınızı geri dönüşüme atın" ifadeleri kullanıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için çalışma başlatıldığını bildirdi. Bu kapsamda depozito uygulama sisteminin yıl sonuna kadar tamamlanarak 2024'te zorunlu hale getirilmesi hedefleniyor. Vatandaşlar deposito iade bedeli olarak alışveriş puanı alacak. Bu puanlar ya karta ya da telefon uygulamasına yüklenerek, alışverişlerde kullanılabilecek.
İzmir'de kurulu geri dönüşüm tesisinde ambalaj atığı içecek kartonlarının geri dönüşümünden elde edilen doğa dostu kağıtlar sayesinde yaklaşık 250 bin ağacın korunmasının sağlandığı belirtildi.
Ümraniye'de geri dönüşüm depolama alanında çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki geri dönüşüm deposunda yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.
Kahramanmaraş'ta geri dönüştürülen tekstil atıkları, pamuk ve iplik haline getirilerek çevre dostu kumaşların üretiminde kullanılıyor.
Mersin'in Akdeniz ilçesinde el sanatları eğitimi alan kadınlar, muz kütüğündeki liflerden yaptıkları çanta, şapka ve abajur gibi hediyelik eşya ile hem kazanç sağlıyor hem de Sıfır Atık Projesi'ne katkı sunuyor. - Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz: - "Kadınlarımıza maddi kazanç sağlamaları açısından çalışmalar yapıyoruz. Ürünlerin satışı için birçok alışveriş sitesiyle anlaşmamız var"
Bahçelievler'de yaşayan Hüseyin İpek, ilerlemiş yaşına ve ailesinin karşı çıkmasına rağmen ilçe belediyesinin başlattığı geri dönüşüm projesinin gönüllü elçisi olarak çöplerden atık topluyor.
El sanatları eğitmeni Fatma Çevikbaş: - "Kullanılmayan telefon kulübesinden kütüphane, küvetten koltuk, 1970'li yılların sanatçılarının yer aldığı posterlerden bir köşe oluşturduk"
Kocaeli'de dev kuklalar çevre kirliliğini bir çocuğun gözünden anlatacak
Niğde'nin Bor ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, aylık 400 ton araba lastiğini kilitli parke taşı, karo ve hayvan yatağı gibi ürünlere dönüştürüyor - Firmanın Müdürü İsa Çınar: - "Hedefimiz yurt dışı satışıydı, yavaş yavaş başladık. Şu an için Gürcistan'a ürün gönderdik"
Şırnak'ta "Kitaplar Çöp Değildir" kampanyası kapsamında ev ve iş yerlerinden toplanarak geri dönüşüme gönderilen eski kitap, kağıt ve kartonlardan elde edilen gelirle köy okullarındaki çocukların bazı eğitim ihtiyaçları karşılanıyor
Sakarya'da 18 okulda 1 ton 650 kilogram atık pil toplandı
Hobi olarak başladığı işinde 7 yılın ardından "Ays Home Made in Aliaga" markasını oluşturan kadın girişimci, sosyal medya üzerinden farklı kentlere ve Avrupa ülkelerine ürünler gönderiyor - Aysel Arslan: - "Açıkçası kek yapamıyorum ama 'Bir masa, bir lamba, bir ünite yap.' deseniz onu size yaparım. İnsan yaptıkça kendindeki cevheri keşfediyor"
Kılıçdaroğlu, İzmir'de atık dönüşüm tesisinin açılışını yaptı
Çorum Belediyesinin Sıfır Atık Projesi kapsamında 150 noktaya yerleştirdiği atık tekstil kumbaralarıyla 5 ayda toplanan yaklaşık 95 ton tekstil atığı geri dönüşümle ekonomiye kazandırıldı
YANGININ KONTROL ALTINA ALINMASI EKLENDİ
HAVADAN MÜDAHALENİN BAŞLAMASI EKLENDİ
Osmaniye'de geri dönüşüm tesisinde çıkan yangına müdahale ediliyor
Mersin'de Dünya Temizlik Günü'nde atıklar geri dönüşüme kazandırıldı
Karabük'te anaokulu öğrencileri "sıfır atık" defilesiyle geri dönüşüme dikkati çekti
Kampanya kapsamında 1 haftada toplanan 50 ton atık karşılığında 250 bin liralık hediye çeki verildi
Çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik hedefiyle yola çıkan 2 iç mimarın tasarladığı mutfakta, bitki yetiştirme modülü, atık ayrıştırma bölümü ve evcil hayvanlar için yaşam alanı bulunuyor - İç mimar Yunus Emre Sağlam: - "Üzerinde çalıştığımız sistemle besin atıklarını 24 saat içinde gübreye dönüştürebiliyoruz. Benzer şekilde, atıklarımızdan evcil hayvanlara, kedilerimize ve köpeklerimize kuru mama çıkarabileceğimiz bir sistem de bu mutfağa şu an entegre ediliyor"
Çaltılıbük Kültür Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Gençlik Derneği Başkanı Fikri Çakır: - "Çocuklarımızı parkta sakin bir şekilde otururken gördük. Buraya bir heyecan katalım istedik. Çocuklarımızı biraz neşelendirelim ki köy hayatında biraz daha iç içe olsunlar. Çünkü tablet, telefonla büyüyen çocuklar sosyalleşemiyor"
Karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nun projeye özel olarak hazırladığı tasarımlarının yer aldığı geri dönüştürülmüş ve ahşap malzemelerden üretilmiş defter, kalem, cetvel ve kalemtraştan oluşan kırtasiye seti ile çocuklara eğlenceli bir şekilde sürdürülebilirlik ve çevresel duyarlılık konusunda farkındalık kazandırılacak
Adana'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
Yalova'da 130 bin atık şişe EKOMAT ile geri dönüşüme kazandırıldı
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı: - "Atık Kumbaram projemizle hemşehrilerimiz ayrı ayrı toplayıp getirdiği geri dönüşebilen atıkları, nakde çevirerek aile ekonomilerine katkı sağlayacak. Bu sayede kazanan çevre bilinci ve doğamız olacak"
Öğrencilerin 3 aylık çalışma sonunda ürettiği "UTV" adı verilen arazi aracı, üzerindeki güneş panelinden elde edilerek akülere depolanan elektrikle yaklaşık 30 kilometre hıza ulaşabiliyor - Gediz Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Aslan: - "Öğretmen ve öğrencilerimiz, yoğun çalışmaları neticesinde 'UTV' denilen bu aracı yaptı. Deneme sürüşlerini yaptık ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz"
AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi S. Safa Özcan: - "Türkiye’nin atık lastiğinin yaklaşık dörtte birini dönüştürecek kapasitedeki tesisle, mobilitenin çevresel etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik somut bir adım atmış oluyoruz"
Bursa'da geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın söndürüldü
Giresun Halk Eğitimi Merkezinin "Çocuklar İçin Dekoratif Ahşap Süsleme" kursuna katılan çocuklar, atık malzemelerden yaptıkları ürünlerle geri dönüşüme katkı sağlıyor - Usta öğretici Serap Tavacı: - "Şu anda çocuklar çoğu şeyi atmıyor, yedikleri bir çikolatanın kağıdını bile saklayabiliyorlar. Bunun yanında el becerileri de gelişiyor"
Avustralyalı bilim insanları, plastik yemeyi seven bir solucan türünün geri dönüşüm alanında çığır açabileceğini söylüyor.
İl bazında "Sıfır Atık" projesinin uygulandığı tek il konumundaki Kilis'te, belediye tarafından yürütülen proje kapsamında atık malzemeler ekonomiye kazandırılıyor
Kocaeli'de geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
Kocaeli'de aralarında geçmişte kullanılan ahşap oy sandıklarının da olduğu eski eşyaların geri dönüşümünü sağlayan kadın kursiyerler "Sıfır Atık" projesine katkıda bulunuyor - KO-MEK Derince Kurs Merkezi eğitmeni Güler Vural: - "Yeni almak önemli değil. Asla bir kursiyere 'Yeni bir obje alıp boyayalım.' demiyoruz. Önemli olan o eskiyi yenilemek. Geri dönüşüm her konuda değerlendirilmelidir. Hiçbir şeyi ziyan etmemeliyiz"
Hollanda, Almanya ve Danimarka'da rüzgar türbin parçaları bahçe ve şehir mobilyaları, bisiklet garajları ve gölgeliklerde kullanılıyor - Türkiye'deki toplam 4 bin türbinin 3 bin 500'i 10 yaşının altında bulunurken, kullanım süresi 20 yılı geçmiş türbin sayısı ise sadece 40
Sakarya ve Kocaeli'deki 4 geri dönüşüm tesisinde plastik atıklardan pet levha ile ham madde olarak pet flake üreten firma, işlemler sırasında kullanılan suyu da geri dönüştürerek yeniden kullanıma sokuyor - Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Tanrıkulu: - "Dünyadaki ham maddeleri bir sefer kullanıp yok etmemeliyiz. Gelecek nesillere temiz dünya ve tükenmemiş ham maddeler devretmeliyiz"
Kocaeli merkezli "geri dönüşüm malzemelerinin usulsüz satışı" operasyonunda 9 kişi tutuklandı
Sakarya'da elektronik atık toplayan öğrencilerden geri dönüşüme katkı
Adana'da kurulu geri dönüşüm tesisi ithal ettiği atık ambalajları, çöp torbası olarak yurt dışına satarak ihracata yıllık yaklaşık 10 milyon dolarlık katkı sağlıyor
Konya'da enerjisinin önemli bölümünü çatıya kurulan 3 megavatlık güneş enerjisi santralinden karşılayan geri dönüşüm fabrikası, aylık 750 ton atığı ekonomiye kazandırıyor - Firma yöneticisi Mehmet Emin Gürbüz: - "Tonunu 350 avroya aldığımız plastik atıktan dönüştürdüğümüz ham maddeyi, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Çin, Hindistan ve Malezya gibi ülkelere 900 avroya satıyoruz"
YANGININ KONTROL ALTINA ALINMASI EKLENDİ
Düzce Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, doğadaki atık malzemelerle tekstil fabrikalarındaki atıl kumaşlardan dekoratif ürünler ve aksesuarlar tasarlayarak el becerilerini geliştirmenin yanında geri dönüşüme de katkı sağlıyor - El Sanatları Bölümü Alan Şefi Hatice Kaya: - "Çok güzel çalışmalar ortaya çıktı. Öğrencilerimiz kullandıkları her parçanın nereden geldiğini ve ne şekle dönüştüğünü görerek öğrenmiş oldu"
Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu Uygulamalı Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Nilgün Salur: - "Bir böcek için 2-3 gün uğraşıyorum. Daha sonra bütün parçaları birleştiriyorum. Birleştirirken sadece küçük çiviler kullanıyorum"
Tekirdağ'daki bir ortaokulda öğrenciler, atık tahtaları hayvan figürlerine dönüştürüyor, okulun bahçesinde sebze meyve yetiştirme sürecini izliyor, tavuk ve tavşanları besleyerek havyan sevgisi kazanıyor - Çorlu Abdülhamit Han Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Özgür Güler: - "Burada el becerimi ve hayal gücümü geliştiriyorum. Çok farklı hayvan figürleri yapıyoruz. İleride hangi mesleği yaparsak yapalım, bu edindiğimiz el becerilerini kullanmaya devam edeceğiz"
YANGININ SÖNDÜRÜLMESİ VE DETAY EKLENDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: - "Önümüzdeki yaz aylarında tamamlanacak sürecin sonunda İzmir nüfusunun 3'te 1'inin ambalaj atıklarını çöpe gitmeden ekonomiye kazandırmış olacağız" - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: - "(Plastik atık ithalatı) İngiltere'den hala atık gelmeye devam ediyor ama bunu işletmeler işleyip atıklarını imha ediyor"
Çorum'da Sungurlu HEM'de açılan kursta özel gereksinimli 8 kursiyer, eski çoraplardan bebek, plastik şişeden robot ve ahşap atıklardan model uçak gibi oyuncaklar yaptı - Sungurlu HEM Müdürü Ertuğrul Bostancı: - "Gençlerimize atık malzemeleri nasıl geri kazanacaklarını öğretiyoruz"
Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz: - "Yıllık ortalama 5 kilogram altın heba oluyor. Bu servetin kanalizasyona akmasına mani olmak için Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile çalışma yaptık ve proje hazırladık"
DETAYLAR EKLENDİ
Geri dönüşümle "Sıfır Atık" temalı kütüphane ve dinlenme salonu oluşturdular
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde kurulan ahşap atölyesinde üretilen masa, sehpa, mumluk, saksı ve sandık gibi eşyalar, Lefke Han Sanat Atölyeleri Çarşısı'nda satışa sunuluyor - Elde edilen gelir, ilçedeki konakların restorasyonunda kullanılıyor
Atık malzemeleri süs eşyasına dönüştüren kadınlar ekonomik kazanç sağlıyor
Edirne'de tekstil atıklarından elde edilen gelirle çocuk parkları yapılacak
Malatya'da Hanımınçiftliği Sadiye-Lütfi Evliyaoğlu Ortaokulunda bir odayı kullanılmayan araç lastiği, bilgisayar kasası, elek, eski sıra ve masayla dizayn ederek kütüphaneye dönüştüren öğretmenler ve öğrenciler kitap ihtiyacını da karşıladı - İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay: - "Kentteki 2 okulda Sıfır Atık Projesi kapsamında kütüphane yapıldı. Bunu 4'e çıkaracağız. Elimizdeki ürünleri nasıl değerlendirebileceğimizi göstermiş olduk"
Keşan'da tekstil atıkları geri dönüşüme kazandırılacak
Günlük hayatta sıkça kullanılan pet şişeleri çöpe atmaya son! Oldukça eğlenceli pet şişe değerlendirme yolları sayesinde hem tasarruf edecek hem daha az plastik ziyan ederek çevreye zarar vermeyeceksiniz. Ayrıca bunu yaparken keyifli vakit geçireceksiniz! Doğaya yardım etmeye ve daha çok para biriktirmeye hazır mısınız? İşte karşınızda pet şişeleri değerlendirme yolları...
Edirne'de hurda malzemelerden hediyelik eşya üretiliyor
Dargeçit ilçesinde "Sıfır Atık" projesi kapsamında üretilen giysiler defilede beğeniye sunuldu, hazırlanan hediyelik eşyalar ve yöresel yemekler kermeste satıldı - Vali Mahmut Demirtaş: - "Sıfır atık bilincinin yaşam döngüsüne adapte edilmesi hepimizin görevi"
Osmaniye'de geri dönüşüm fabrikasında meydana gelen patlamada 6 işçi yaralandı
Sivas İl Müftülüğü Gençlik Merkezi'ndeki atölyede bir araya gelen öğrenciler, kullanılmayan malzemeleri çanta, cüzdan, bileklik, oyuncak, süs eşyası, el işi ve makrome ürünlere dönüştürerek ihtiyaç sahipleri için kermeslerde satıyor - İl Müftüsü Yusuf Akkuş: - "Okuldan çıkarken 'Acaba ben bugün nerede vaktimi geçirebilirim?' diye düşünen gençlerimiz topluca buraya geliyor" - Gençlik Merkezi Koordinatör Yardımcısı Fatma Karaduman: - "Gençler çalıştılar ve dediler ki bir gencin emeği, bir yüreğin merhemi. Gençler, burada bir ürün ortaya çıkarıyor, sonrasında o ürünler bir şekilde maddiyata çevriliyor, ardından da ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito uygulamasının 2022 ocak ayında başlayacağını, haziran 2022'de de fiilen uygulamaya geçileceğini belirtti. Kurum, ilk etapta metal, cam ve plastik ürünlerin sisteme dahil edileceğini söyledi.
Bursa'da faaliyet gösteren firmanın genel müdürü Hilal Gülseçen: - "4 yıldan beri sürdürülebilirliği kendimize vizyon olarak belirledik. Koleksiyonumuz, tamamen geri dönüştürülmüş polyesterden olan geri dönüşüm grup ve yine doğaya ve çevreye katma değer sağlayan natürel elyaf gruplarından oluşuyor" - "Ürünlerimiz başta Almanya, İspanya, Polonya, İngiltere olmak üzere Avrupa pazarında yer alıyor"
Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin yapay zeka teknolojisiyle ürettiği makine, hem vatandaşlara alışveriş yapabilecekleri para puan kazandıracak hem de çöplerin geri dönüşüme kazandırılmasını sağlayacak - Proje yürütücüsü Muhammet Taha Topalli: - "Bu cihazlara atılan atıklarla öğrenciler yemekhanede yemek yiyebilecek. Aynı zamanda da atıkların çöp olmadığını, bunların bir değerinin olduğunu insanlara çok güzel şekilde kanıtlamış olacağız. Bu şekilde geri dönüşüme ciddi bir destek vermiş olacağız"
Sizler de eskiyen veya bedeni uymadığı için giyemediğiniz giysileri başka tasarımlara dönüştürerek yeniden kullanabilirsiniz. Eklediğiniz bazı desenler ve kestiğiniz parçalarla kıyafetlerinizi bambaşka bir hale dönüştürebilirsiniz. Peki eski kıyafetleri değerlendirmenin yolları neler? İşte detaylar...
Kırklareli'nde inşaat ve yıkıntı atıkları geri dönüşümle altyapıda kullanılıyor
Eski halı ve kilimleri söktürüp talep edilen tasarım ve ebatlarda yeniden dokutarak yurt dışındaki müşterilerine satan Ayşe Erdem, 150 kadına istihdam sağlıyor - Kadın girişimci Ayşe Erdem: - "Ağırlıklı olarak ihracatımız ABD, Almanya ve Fransa'ya oluyor. Modern halılar üretiyoruz. Yılda yaklaşık 10 bin metrekare halı ihracatı yapabiliyoruz" - "Sektörün genelinde hep erkekler var. Halılarıyla ünlü Uşak'tan çıkan bir kadın olarak bu işi başarabildiğim için gurur duyuyorum"
"Sokak atık toplayıcılarının yaşadığı sorunlar hepimizin sorunu. İş sağlığı ve güvenliği konusu başta olmak üzere birçok sorunları bulunuyor. Taşıdıkları yükün ağırlığı nedeniyle kas hastalıkları yaşama, bulundukları ortam nedeniyle de bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskleri çok yüksek" - Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman: - "Biz bu ülkeye fayda sağlayan, zararı olmayan insanlarız. Toplumun bizim yanlış insanlar olmadığımızı bilmesini istiyoruz"
"Bir çalışma yapılıyor, o çalışmadan ilk sonuçları elde edeceğiz, sonra onu Türkiye genelinde bütün belediye başkanlarımız yapacak. Hepiniz çalışacaksınız, hepiniz kazanacaksınız, kimse de gelip müdahale etmeyecek size"