Köklü geçmişiyle ön plana çıkan Yozgat’ın hediyelik eşya seçenekleri arasında ametist taşından yapılan mücevherlerle havlu işlemeleri yer alır. Şehrin gastronomi alanına kattığı yemekler arasındaysa desti kebabı, parmak çöreği ve arabaşı çorbası gibi tarifler vardır. Yozgat’ın turistik destinasyonları kapsamında sıralanan mekanların da Hamidiye Saatli Çeşmesi ve Bozok Yaylası gibi birçok yeri içerdiği belirtilmelidir.
Tokat şehri, yöresel bileziği, yazması ve bakır ürünleriyle meşhurdur. Ayrıca şehirden bez sucuk, çemen, çökelek, kuşburnu marmelatı ve Zile pekmezi satın alınabilir. Bölgeye özgü tariflerin Tokat kebabı, bat, köme gibi lezzetleri içerdiği görülür. Şehir gezilerinde keşfedilebilen ikonik yapılar ise Tokat Kanyonu, Zile Kalesi, Esentimur Türbesi olarak örneklendirilebilir.
Cilalı Taş Devri’ne uzanan geçmişiyle dikkat çeken Sivas’tan örme yün çorap, kemik tarak ve pezuk turşusu gibi ürünlerin satın alınması önerilir. Şehrin yöresel mutfağını başarıyla temsil eden tarifler arasında hıngel, Sivas köftesi, üzümlü çorba ve Madımak yemeği yer alır. Sivas’ta tarihi ve kültürel gezi rotaları arasında öne çıkan mekanlar ise Alacahan Kervansarayı, Kurşunlu Hamam, Aşık Veysel Müzesi olarak belirtilmelidir.
Dokumacılık ürünleriyle Diyojen heykeli gibi dekorasyon objelerinin yer aldığı Sinop şehri, el yapımı gemi maketleriyle de meşhurdur. Bu ilin gastronomi alanına kattığı popüler yemekler de içli tava ve kestaneli iç pilav olarak belirtilebilir. Şehrin tarihi ve doğal miraslarını keşfedecek olan kişilere ise Sinop Kalesi, Atatürk Anıtı, Hamsilos Tabiat Parkı gibi rotaları görmeleri tavsiye edilir.
Atatürk ve Milli Mücadele ruhuyla özdeşleşen Samsun, MÖ 60.000’lere uzanan geçmişiyle el sanatlarının geliştiği şehirlerdendir. Dolayısıyla dokumacılık, bakır ve mozaik işlemeciliği ürünlerinin bu şehirde bulunan yerel pasajlarda incelenmesi mümkündür. Ayrıca şehrin pide çeşitleri, kaymaklı lokumu ve Çakallı menemeniyle ün kazanan yöresel mutfağı da ilgi çekicidir. Samsun gezilerinin kaçınılmaz duraklarıysa Tekkeköy Mağaraları ve Bandırma Vapuru Müzesi gibi mekanlardan oluşur.
Asur kaynaklarında adı geçen Muş şehrinin dokumacılık, deri ve gümüş işlemeciliği, seramik sanatı ürünleriyle meşhur olduğu söylenir. Bu tarihi şehrin yöresel mutfağını renklendiren tariflerse Muş köftesi, kaburga dolması ve cağ yemeği olarak belirtilebilir. Şehrin geçmişini ve kültürel dokusunu temsil eden Yıldızlı Han, Geleneksel Muş Evleri ve Migre Hamamı da turistlerin rağbet gösterdikleri gezi yerlerinden birkaçıdır.
Muz lifinden yapılan hediyelikleri ve mitolojik temalı seyahat hatıralarıyla meşhur olan Mersin’de tantuni gibi ikonik lezzetler tüketilebilir. Şehrin yöresel mutfağını temsil eden tarifler arasında kabak tatlısı ve kerebiç de yer alır. Mersin’e gidildiğinde incelenebilen turistik mekanlarsa Ulu Cami, Anamur Kalesi ve Mut Yerköprü şelaleleri olarak sıralanabilir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin antik şehri olan Mardin; telkari, takunya, bıtım sabunu gibi ürünlerin satın alınabildiği yerleşim yerlerindendir. Tarih kokan sokaklarıyla dikkat çeken Mardin’de alluciye, isfire, ırok ve çağla yemeği gibi lezzetlerin keşfedilmesi mümkündür. Şehrin önemli turistik noktaları ise Dara Mezopotamya Harabeleri ve Mardin Ulu Cami gibi mekanlarla çeşitlenir.
Kavunu, zeytinyağı, üzümü ve mesir macunuyla meşhur olan Manisa’ya uğrayan turistler; keçeden üretilen dekoratif objelerle folklorik bez bebek çeşitlerini inceleyebilir. Şehrin gastronomi alanına höşmerim, bakla dizmesi, Manisa kebabı gibi yöresel lezzetleri dahil ettiği bilinir. Manisa’nın yakından tanınması için mutlaka keşfedilmesi tavsiye edilen rotalar arasındaysa Ağlayan Kaya, Sardes Antik Kenti ve Sultan Camii gibi mekanlar sıralanır.
Mevlana ve Nasrettin Hoca ile ünlü olan Konya’dan şeker, lokum, seramik ve çini biblo, yöresel kumaş gibi hediyelikler satın alınabilir. Şehrin yerel mutfağını başarıyla temsil eden lezzetler arasında etli ekmek, papara ve tirit sıralanır. Geçmişi Tunç Çağı kadar eski dönemlere uzanan şehirde Mevlana Müzesi, Tuz Gölü ve Çatalhöyük Neolitik Kenti gibi pek çok popüler mekan keşfedilebilir.
Köklü geçmişiyle dünya üzerindeki en eski şehirlerden biri olma özelliği taşıyan Kayseri’de Bünyan halısı ve Soğanlı bez bebekleri gibi hediyelik seçenekleri vardır. Şehrin Kurşunlu Camisi, Dış Kale Surları, Agios Prokopios Kilisesi ve Selçuklu Müzesi adı verilen turistik mekanları yıl boyunca gezginlerin ilgi odağına dönüşür. Kayseri’ye giden kişilerin deneyebildikleri özgün tarifler arasındaysa mantı, yağlama, kurşun aşı, kuru bamya çorbası olarak bilinen lezzetler sıralanır.
Yerebatan Sarnıcı, Yedikule Zindanları ve Rumeli Hisarı gibi rotalarıyla ön plana çıkan İstanbul; Kapalı Çarşı gibi yerel pasajların gezilebildiği tarihi ve turistik bir şehirdir. Türkiye’nin ve hatta dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul’da midye dolma, simit, Kanlıca yoğurdu gibi yöresel lezzetlerin denenmesi mümkündür. Şehirden en çok satın alınan hediyelikler ise deri, gümüş, bakır, seramik ürünler ve baharat çeşitleridir.
Lüle taşı ve cam işlemeciliği gibi faaliyetlerin sürdürüldüğü tarihi bir kent olan Eskişehir’den tespih, çömlek, fincan, biblo gibi ürünlerin satın alınması mümkündür. Şehrin yöresel mutfağını keşfetmeye çalışan kişilere de çi börek (çiğ börek), düğün pilavı ve miyane çorbası gibi tariflerin tadına bakmaları tavsiye edilir. Eskişehir’in dört bir yanında konumlanan simgesel yapılar ise Uluslar Anıtı, TCDD Müzesi ve Odunpazarı Evleri’dir.
Kayak merkezleri ve tarihi yapıları ile yılın her döneminde ziyaretçi çeken Erzurum’da cami, kümbet ve müzeler incelenebilir. Şehrin yerel mutfağını keşfetmek isteyenlere cağ kebabı ve kadayıf dolması gibi tarifleri denemeleri tavsiye edilir. Bu ilden satın alınabilen seyahat hatıralarını araştıranlara ise oltu taşından yapılan tespihlere ve örme ürünlere göz atmaları söylenir.
Yöresel hediyelikleri, özgün tariflerden oluşan mutfağı ve Anadolu uygarlıklarının izlerini taşıyan yapılarıyla Diyarbakır’ın popüler bir turizm durağı olduğu söylenebilir. Şehirde kadayıf, içli köfte, kenger borani isimli lezzetler denenebilirken; aynı zamanda çanak- çömlek ve hasır bilezik gibi hediyelikler incelenebilir. Diyarbakır’ın meşhur gezi yerlerinin başındaysa Ulu Cami, Suluklu Han, Keçi Burcu gibi yapılar sıralanır.
Alanya, Finike, Manavgat ve Kepez gibi popüler ilçeleri olan Antalya; Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ve Türkiye’nin turizm merkezi olarak nitelendirilen bir şehirdir. Bu ile giden yerli ve yabancı turistlerin Olympos, Antalya Müzesi, Side Antik Kenti, Lara Plajı gibi popüler rotaları keşfetmeleri mümkündür. Turnçgilleriyle meşhur olan Antalya’dan satın alınması önerilen hediyelikler ise deri ve hasır aksesuarlar gibi çeşitli ürünleri içerir.
Ulaşım imkanları, kafe ve restoran seçenekleri, doğa ve tarih tutkunlarına hitap eden mekanları ile Krakow şehrinin her yıl milyonlarca turisti ağırladığı söylenir. Bu şehrin Avrupa Birliği’ne üye olan bir ülkede konumlandığı görülür. Clothing Hall ve Vistülü Nehri gibi turistik noktalara sahip olan Krakow’u araştıran bireyler için bu şehri yansıtan önemli açıklamalar derlenmelidir.
İstanbul'da yoğun kar yağışı hakimken o dönem İBB Sözcüsü olan Murat Ongun'un yurt dışında olması tartışmalara neden olmuştu. Ekrem İmamoğlu'nun Nagehan Alçı, Ertuğrul Özkök gibi gazetecilerle çıktığı Karadeniz turu nedeniyle de tepki çeken Ongun son olarak İmamoğlu'nun İtalya seyahatinde görüntülendi.
Yalova’da şaşırtan görüntüler ortaya çıktı. Bir kadın kafasına karton kutu geçirerek herkesin şaşkın bakışları arasında sokaklarda dolaştı. Görenlerin dönüp bir daha baktığı kadın, daha sonra gözlerden kayboldu.
TikTok'ta 'co.letter' kullanıcı adıyla paylaşım yapan bir kadın iş yerinden kendisine gönderilen maili okuyunca bir anda viral oldu. Bir iş gezisi için Paris'e gideceğinizden söz eden Colette isimli kadın iş yerinden iş arkadaşıyla aynı yatağı paylaşma konusunda fikrinin sorulduğu bir mail aldığını söyleyerek şaşkına döndü. Genç kadının paylaşımına sosyal medyadan yorum yağdı.
Erzurum'un karla kaplı Narman ilçesindeki peribacalarına gelen ziyaretçiler, beyaz örtü üzerinde atlarını dörtnala koşturup gezinti yaptı.
Van'dan 50 gazi, Valilik tarafından Çanakkale gezisine gönderildi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesine yönelik uygulama gezisi kapsamında Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen 48 rehber, Diyarbakır'da değerlendirme toplantısına katıldı.
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde bulunan Balık Gölü, özellikle hava sıcaklığının arttığı bu günlerde Iğdır ve çevre illerden de çok sayıda ailenin tercihi oluyor.
Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde misafir edilen depremzedeler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilen Tortum Şelalesi'ni gezdi.
Dünya turizminin önemli merkezlerinden Pamukkale'de oteller 9 günlük Kurban Bayramı tatilini tam kapasiteyle geçirecek.
Antalya'da güneşli havayı değerlendirmek isteyenler, sahillerde yoğunluk oluşturdu.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde doğaseverler, Cilo Dağları eteklerindeki Cennet Cehennem Vadisi'nde yürüyüş yaptı, poşetlerle karda kayarak eğlenceli anlar yaşadı.
"Uluslararası Dünya Müzeler Günü" dolayısıyla ücretsiz gezilebilen Denizli'deki "beyaz cennet" Pamukkale'de yoğunluk yaşandı.
Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde kafile ile geldiği milli parkta kaybolan vatandaş 14 gün sonra bir köyde sığındığı yaşlı kadının evinde bulundu. 14 gün boyunca ormanda bulduğu bitki ve otları yiyerek hayatta kalan vatandaş hastaneye kaldırıldı.
Sarp dağların arasında kurulu bir şehir olan Tunceli'de son yıllarda artan doğa gezileri sayesinde yöre insanı, bölgedeki doğal güzellikleri yerinde görme fırsatı buluyor.
Tunceli'de kar yağışıyla beyaza bürünen 3 bin rakımlı zirveler, çevre illerden dağcıları ağırlamaya başladı.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve yaklaşık 100 hektarlık alana kurulu Kars'taki Ani Ören Yeri'ne gelen turistler, daha önce yürüyerek 2 saat süren gezilerini elektrikli faytonla yarım saatte tamamlıyor.
Türkiye Dağcılık Federasyonunun Kars ve Ardahan'daki üyelerinden oluşan grup, yakından tanıyıp keşfetmek istedikleri Akyaka Kanyonu'nda yürüyüş etkinliği düzenledi.
Pülümür ilçesine bağlı Kırmızıköprü köyü civarındaki Salördek ormanları, şu sıralar Türkiye'nin farklı noktalarından turlarla gelen doğa tutkunlarının gezi rotasında yer alıyor.
Elazığ'da 300 kişilik grup Saklıkapı Kanyonu'nu ziyaret etti
Doğa Sporcusu Ali Öztürk: - "Tepelerde hem güzel fotoğraflar çekebilirsiniz hem de dilediğiniz zorluk derecesine göre doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Bu özelliğiyle doğa sporcularının ilgisini çekiyor"
İstanbul'dan Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki güzellikleri keşfe çıkan Türkiye İşitme Engelliler Derneği Kadın Meclisi üyeleri, 3 rehber ve 2 işaret dili tercümanı eşliğinde 4 ili gezdikten sonra Mardin'e geldi - Tura katılan kadınlardan Saime Demirtaş: - "Çok farklı kültürlerin ve inançların burada yaşadığını anladım. Rehberin söylediklerini işaret dili tercümanları aracılığıyla anladık"
Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek: - "Listemizde geziye katılmayı bekleyen kadın sayısı 12 bin 500. Eylül ayı sonuna kadar projemizin devam etmesini istiyoruz ve bu yönde çalışıyoruz. 65 ya da 70 bin kadına ulaşacağız"
Hatay'daki Şarlayan Şelalesi doğaseverleri ağırladı
Pamukkale'nin ziyaretçi sayısında yüzde 64'lük artış
Ortadoğu Teknik, İstanbul Teknik, İstanbul ile Ankara üniversitelerinden öğrencilerin de bulunduğu 24 kişilik grup, Ağrı Dağı Milli Parkı, İshak Paşa Sarayı, Balık Gölü, Gökkuşağı Tepeleri, Tuz Dağı ve Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğuna inanılan alanları gezdi - Iğdır Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Adem Yulu: - "Bilimsel gezi ve saha çalışmalarının yanı sıra çeşitli eğitsel etkinlikler ve ölçme değerlendirme çalışmaları bu projemizin temelini oluşturmaktadır"
Düzce'de mevsimlik tarım işçilerinin çocukları dans ve spor etkinlikleriyle eğlendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "ücretsiz konaklama" açıklamasının ardından 500 genç tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etmek için rotasını Mardin'e çevirdi - Denizli'den gelen Ayşe Cemre Sağlam: - "Burayı çok merak ederek geldik. Tarihi yerleri o kadar güzel ki görmeyi çok istiyorduk. Gençlik ve Spor Bakanlığının yurdunda kaldık. Bizim için büyük bir avantaj bu"
Türkçe kelime dağarcığı acısından çok zengin bir dildir. Farklı dillerden bazı kelimeler zaman içinde dönüşüp ekler ile türetilerek dilimize yerleşmiştir. Bir kelime birden fazla anlama karşılık gelebilir. Eş anlamlı kelimeler de bu sebeple çeşitlilik gösterir. Gezi kelimesi de bu özelliklere sahip bir kelimedir. Eş anlamı kelimeleri seyahat ve yolculuktur. Gezi kelimesinin eş anlamlısı nedir? Gezi eş anlamlısı ve cümle içinde kullanım örnekleri...
Babam her zaman derdi ki kendi hayatının izleyicisi değil oyuncusu ol. Bu nasihattir tutkulu olmama sebep.
1915 Kastamonulunun Çanakkale'ye gideceği projede ilk kafile yola çıktı