Asgari ücret ne kadar olacak sorusu gündemin en çok konuşulan konusu olmaya devam ediyor. Asgari ücret zammı için farklı rakamlar ortaya atılırken henüz yeni asgari ücret vatandaşın cebine girmeden, hatta daha rakam belli bile olmadan esnafın fiyatlarına yansıdı. Etiketler değişirken TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu "Asgari ücret daha belli olmadan fiyatlara yüzde 20-30 zam geldi" dedi. Peki bu fiyat artışlarının sebebi ne? İşte detaylar...
Marketten satın alınan gıda ürünlerinin fiyatları her geçen gün artıyor. Son olarak 2014 yılından kalma bir market fişinin ortaya çıkması herkeste şaşkınlık yarattı. O dönem market fişinin toplam tutarının 62,23 TL olduğu görülürken aynı ürünler bugün satın alındığında alışveriş yapan vatandaş market fişinde 1.017,49 TL ile karşı karşıya kalıyor.
Uludağ'daki bir otelin restoranında satılan çorba, bu sezon da gündemde. Geçen yıl 500 TL'ye satılan çorba yeni sezonda kasesi 1000 TL'den servis edilecek. İçerisinde kurutulmuş dağ mantarı ve ceviz olan çorbanın fiyatının maliyetlere göre uygun olduğunu söyleyen işletme müdürü "Abartılı bir şekilde fiyatı ön plana çıktı. Lezzeti değil. Özel bir çorba, buraya has bir çorba" dedi. Çorbada kilosu 6 bin TL'ye kadar çıkan 3 farklı çeşit dağ mantarı bulunduğu öğrenildi.
Gıda fiyatlarındaki artış tüm vatandaşların cebine yansırken gündeminden de düşmüyor. Kuzu eti fiyatları da bunlardan bir tanesi. Henüz 15 gün önce gelen zamlı fiyatlara daha alışamamışken fiyatlar tekrar güncellendi. Buna göre kuzu kıyma ve kuzu kemiksiz etin kilosu 1000 TL'yi geçti. Fiyatlardaki yükselişle ilgili pek çok sebep açıklanırken özellikle besicilerin sosyal medyada yaptığı manipülasyon dikkat çekti. Vatandaşlar ise "Sesimizi çıkarmadan kuzu kuzu alıyoruz" yorumunu yaptı.
Adana’da limon üreticisi ve hal esnafı, ürünü istedikleri karla satamazken market fiyatları 30 TL'yi aştı. Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Mahsun Doğan halde 3 TL'ye alıcı bulamayıp markette fahiş fiyatla satılmasında denetim eksikliğini işaret etti, esnafın limonu hayvanlara yem olarak verdiğini söyledi. Bahçe sahiplerinin 'Mayer' cinsi limon ağaçlarını kesip başka türlere yöneldiğini, bunun faturasının yarın ithalatla 60 TL'ye limon yemek zorunda kalan tüketiciye yansıyacağını söyledi.
Altın fiyatları düşüyor, dolar görece sabit kalıyor ancak bir gıda ürünü var ki fiyatı son haftalarda hızla artıyor. Yumurta fiyatı 3 haftada yüzde 30 artış gösterdi. Bu şaşırtan durum için "Herhalde küçük ölçekli yatırımcı yumurtaya yatırım yapsa karlı çıkacak" yorumu yapılırken gıda mühendisi Nurten Sırma "Fiyatlar üreticiden market reyonuna gelene kadar ciddi bir makas açılıyor. Ürünlerin hem fiyatı yükseliyor hem kalitesi düşüyor" diyerek fiyatlardaki bu hareketin sebeplerini sıraladı.
Depremin yaralarının sarıldığı Hatay'ın Erzin ilçesinde avokado hasadına başlandı. Çiftçi Halil Ay'ın 4 buçuk dönümlük arazisinin içinde avokado yetiştiren Ay, bunun bir buçuk dönüme yakınının avokado olduğunu söyledi. Avokadonun tarladan tane fiyatı 20 TL'den alıcı buluyor. Tarlasında 110 adet avokado ağacı olduğunu söyleyen Ay, bu ağaçlardan ortalama 2 ton civarı ürün çıkacağını anlattı. Tarlada tane fiyatı 20 TL olan avokadoların tanesi markette ise 35 - 40 TL bandında satılıyor.
Yaz aylarının bitmesiyle, bir süre nispeten düşük seyreden gıda fiyatları yeniden yükselişe geçti. En ağır fatura ise sebzeye kesildi. Artıştaki rekor en çok sebzede olurken sebzede yıllık enflasyon yüzde 203 oranında arttı. Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı Alkoç Başgönül "2021 yılıyla günümüzü kıyasladığımızda gıda fiyatları 100 liraya dolan bir sepet 987 liraya bugün itibarıyla dolmaktadır" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden birisi olan Balıkesir'in Edremit ilçesinde hasat sezonu devam ederken Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin “Zeytinyağı pahalı olmayı hak eder” dedi.
Eskişehir'de satışa sunulan son domatesler için pazarcı esnafı tezgaha 'Son elveda' yazılı etiket koydu. Esnaf "Bahçe domatesleri artık bitiyor, bu son parti. Daha gelmeyecek, bundan sonra sera olacak. Seradakilerle bunların arasında 2 kat fiyat farkı olur" şeklinde konuştu. Öte yandan esnaf "Yani ucuza son domates diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Van’ın Erciş ilçesinde salça, turşu ve konserve mevsimiyle beraber marketlerde sebze fiyatlarını yüksek gören vatandaşlar, uygun fiyat için soluğu tarlalarda aldı. Ürünleri market ve manava vermek yerine direkt vatandaşa satma kararı alan çiftçi Yılmaz Baştaş, yoğun ilgiden memnun olduğunu belirtirken halkın ciddi rağbet gösterdiğini vurguladı. Ürün alan bir vatandaş da "Tarlayla çarşı arasında aşırı derecede bir fiyat farkı var. Herkesi tarladan almaya davet ediyorum" dedi.
Diyarbakır’da 50 yıldır peynircilik yapan Şehmus İlya, babasından kendisine kalan mesleği oğlunun da devam ettirdiğini söyledi. Fabrika ürünlerinin fiyatları düşük olduğu için daha fazla tercih edildiğini, bu nedenle köy peynirlerinin satışının eskisi gibi olmadığını söyleyen İlya, peyniri 250 TL'ye sattıklarını belirtti. İlya "İstanbul, İzmir ya da Bursa'da olsaydı 250 TL yerine 400-500 TL olurdu" diye de ekledi.
Gıda fiyatlarında artışların ana nedenleri arasında mazot fiyatları, otoyollar, köprü masrafları yer alırken son zamlar vatandaşları da satıcıları da zor duruma soktu. Ocak 2022’de bir TIR’ın İstanbul’dan İzmir’e gidiş masrafı tam 5 bin 265 lirayken bu rakam son zamların ardından 18 bin 600 liraya çıktı.
ASAL Araştırma Temmuz 2024'te 2 bin kişi ile Türkiye ekonomisinin en önemli sorununu bulmaya çalıştı. Yapılan ankette katılımcılar, gıda fiyatlarında artışını ekonominin en büyük sorunu olduğunu belirledi.
Elazığ’da kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan yeni mahsul kurutmalıklar tezgahlardaki yerini aldı. Yeni mahsul kurutmalıkların çıkmasıyla fiyatların da düştüğü belirtilirken Kapalı Çarşı Başkanı Yargıç Emir "Elazığ ürünü çıkmadan Gaziantep ve Kahramanmaraş’tan temin ediyoruz. Elazığ ürünleri çıktığı zaman piyasanın havası da değişti" dedi.
Edirne'ye günübirlik alışverişe gelen Bulgar ve Yunan turistler, yiyecek sektöründe yüksek fiyatlardan şikayetçi oldu. ETSO Başkanı Sezai Irmak, esnafı komşu ülke vatandaşlarını küstürmemeleri konusunda uyarıp "Esnafın başına nöbetçi dikemeyiz ama esnaf makul kârlarla malını satarsa müşteri sürekli olur. Bir kere kazıklarsan arkası gelmez, bu insanları köreltmeyelim, küstürmeyelim ki alternatif yerler aramasınlar" dedi. Bir Bulgar turist ise "Eskiden daha uygundu, şu anda her şey uçmuş" dedi.
Antalya 'menü' denetiminde ilk sırada! Türkiye'de en çok menü denetiminin yapıldığı Antalya'da, yıl başından bu yana 3 bin 800 işletme denetlendi. Masalarda ve işletmenin girişinde fiyatların yazılı olduğu menüleri bulundurmayan işletmelere, menüdeki her ürün başına 2 bin 172 lira para cezası uygulanıyor. Antalya İl Ticaret Müdürü Halil Özşahan, "10 ürün varsa 10 çarpı 2 bin 172 lira şeklinde uygulanıyor. Ceza her ürün başına katlanarak artıyor" dedi.
Meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek fiyatlar vatandaşları zorlarken; meyve, sebze, et, süt, ekmek, yumurta başta olmak üzere neredeyse fiyatı artmayan ürün kalmadı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu hazırladığı raporda yıllık gıda enflasyonunun yüzde 102 olduğunu belirlerken, özellikle son aylarda yaşanan fiyat artışları dikkat çekti.
Gıda fiyatlarındaki hareketlilik takip edilirken vatandaşlar yüksek fiyatlardan şikayet etmeye devam ediyor. Ancak İstanbul'un göbeğinde tezgahlardaki meyve fiyatları görenleri kelimenin tam anlamıyla şaşkına çevirdi. Taksim Talimhane'deki tezgahlarda meyvelere turist tarifesi uygulanırken 1 kilo mandalinanın 80 TL, portakalın 70 TL, muzun 90 TL, dutun 200 TL, hurmanın 100 TL ve çileğin 150 TL olduğu görüldü. Dudak uçuklatan fiyatlar için "Meyve fiyatı şu anda normal. Kiralar yüksek" denildi.
Pek çok gıda ürününe gelen zamlardan sonra vatandaşlar artık alışveriş yaparken belirli aralıklarla tükettikleri ürünlerden vazgeçmeye başlıyor. Pazar kahvaltılarının en özel ürünlerinden olan ve sürekli olmasa da belirli aralıklarla tüketilen pastırmanın fiyatı son haliyle dudak uçuklattı. Pastırmanın kilosunun 540 TL olduğu belirtilirken 1 dilimi ise 13,5 TL'ye denk geldi. Fiyattaki bu artış nedeniyle pastırma satışlarında da düşüş olduğu aktarıldı.
Asgari ücret zammı sonrası bazı zincir marketlerin etiket değişimleri vatandaşların tepkisine neden olmuştu. O tepkiler ses getirdi ve bir zincir market Ocak ayı boyunca 1000 üründe fiyatlarını sabitlediğini duyurdu. Pirinçten makarnaya, bakliyattan una, çay kahveden şekere, sıvı yağdan margarine hatta patatesten soğana kadar temel ihtiyaç gıdaları için alınan kararın domino etkisi yaratması bekleniyor.
Yeni asgari ücretin duyurulduğu günden bu yana marketlerde önemli bir hareketlilik yaşandı. Temizlik ürünlerinden sonra şimdi de gıda ürünleri zamlı fiyatları ile raflardaki yerini aldı. 22 Aralık’ta asgari ücret açıklandı ve zincir marketler de hemen etiketlerini değiştirmeye başladı. Gıda ürünlerine de asgari ücretten sonra zam geldiği öğrenildi. Asgari ücret açıklandıktan sonra etiketlerdeki ani değişim 'pes' dedirtti.
FAO dünya gıda fiyatları endeksine göre Kasım ayında da gerileme devam etti ve üst üste 8 aydır düşüşünü sürdürdü. Öte yandan Megakent İstanbul’da ise perakende fiyatlar aylık bazda yüzde 3,10 arttı, yıllık artış yüzde 105,55 olarak gerçekleşti. Böylece şehirde enflasyon rekor seviyeden geri geldi. Geçtiğimiz ay en fazla domatesin fiyatı artarken, en fazla düşüş ise muzda oldu.
Son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan artış ‘fahiş fiyat’ tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, ‘çok daha farklı’ uygulamalarla fahiş fiyatların önüne geçilmesi için talimat verdi. Konuk olduğu canlı yayında fahiş fiyatlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir ise çok konuşulacak bir çıkışta bulundu. Demir, patates fiyatının muz fiyatını geçtiğini belirterek, "Tencere darbesi yaparak milleti sokağa dökmeye çalışıyorlar" dedi.
Süt ve et fiyatlarındaki artış vatandaşların cebini zorlamaya devam ediyor. Süt fiyatları 1 yılda yüzde 175 artınca kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı peynir, bugün itibarıyla tarihte ilk kez etten daha pahalı hale geldi. TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarına da yakın zamanda yüzde 30-40 arası zam gelebileceğini öne sürdü.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığın 2023 bütçesi görüşülürken Nebati, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Enflasyonun yüksek olduğuna ilişkin iddialara cevap veren Nebati, yıllık enflasyonun aralık ayından itibaren belirgin bir gerileme kaydedeceğini öngördüklerini söyledi. Öte yandan küresel enerji ve gıda fiyatlarında görülen gevşeme eğiliminin Türkiye’de fiyatlara olumlu yansıyacağını belirtti.
Tahıl koridoru anlaşması ile 9 milyon ürünün ihracatının yeniden gerçekleştirilmesi ve piyasanın sakinleşerek fiyatların düşmesi sağlanmıştı. Ancak Rusya’nın sevkiyatı durdurma kararı sonrası fiyatlarla birlikte gıdaya erişim riski de arttı. Türkiye’nin gıda erişim riski olmadığı ifade edilirken, lisanslı depoların yüzde 80’inin dolu olduğu öğrenildi. Rusya’nın kararı ile ekmek hariç diğer temel gıda ürünlerinde fiyat yükselişlerinin görülebileceği belirtiliyor.
Perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin tek merkeze yapılmasını ve bu merkezden sonuçlandırılmasını sağlayacak Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) yazılımı hazırlandı.
Kış yaklaşırken hem mevsimsel hem de fahiş fiyat artışının önüne geçilmek için harekete geçiliyor. Konu 1 Ekim’de açılacak Meclis’in öncelikli gündemi olarak masaya yatırılacak. Yeni alınacak kararlar içerisinde ana tedarikçilere destek verme, yeni aktörleri teşvik etme, perakendecilerin kâr marjının daraltılması gibi maddeler bulunuyor. Bu kapsamda Rekabet Kurumu’na da yeni yetkiler verilerek zincir marketlerin rekabeti bozan adımları atmadan önce müdahale edilmesi sağlanacak.
Son bir yılda fiyatı yüzde 339 artan patates için üretimin yaklaşık yüzde 50’sininin gerçekleştirildiği Nevşehir, Niğde, Afyonkarahisar, Konya ve Kayseri’den vatandaşları sevindirecek bir açıklama geldi. Patates ve soğanda bu yıl rekoltenin oldukça fazla olduğunu belirten üreticiler depoların tamamen dolmasını bekliyor. 73 ilde yaklaşık 140 bin hektar alanda ekilen patatesin bu yıl sofralara ucuz gelmesi bekleniyor.
Küresel gıda fiyatları 5 aydır üst üste gerilerken Ukrayna’dan flaş bir açıklama geldi. Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi tahıl koridoruna rağmen gıda fiyatlarında kış ayları öncesinde büyük artışların görülebileceğini söyledi. Ukraynalı Bakan fiyatların 3 nedenden dolayı yükselebileceğinin altını çizerek, savaşın durdurulması çağrısında bulundu.
Tarım emtia fiyatları tüm dünyada artarken kuraklık ve gübre fiyatlarındaki artışın yeni bir krizin kapısını aralamak üzere olduğu ifade edildi. Türkiye’de ise bir yılda yüzde 342 artan gübre fiyatları, dolandırıcı ve sahtekarları da harekete geçirdi. Son dönemde sahte gübre olayları artış gösterirken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, denetimlerin artmasını ve gübrenin yarısını devlet, yarısını da çiftçinin karşılayacağı bir uygulamanın hayata geçirilmesini istedi.
Binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren gıda indirimi dün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası bin 400 markette 30'dan fazla temel ihtiyaç ürünlerinde indirim kararı alınmıştı. Tarım Kooperatif'inde indirim olacağını öğrenen vatandaşlar şubelerde kuyruk oluşturmuştu. Tarım Kredi Kooperatiflerinin sosyal medya hesabından ürünlerin indirimli fiyatları paylaşıldı. İşte indirim haberinin ayrıntıları...
Gıda fiyatlarında artış devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Tarım Kredi Kooperatif marketlerindeki ürünler için ‘indirim’ talimatı gelmişti. Erdoğan bugün yaptığı açıklamasında et, süt, yumurta, Ayçiçek yağı, şeker gibi 30-40 kalem üründe indirim yapılacağını açıkladı. Erdoğan, “Kuşbaşıydı, kıymaydı, biftekti, bunu piyasaya sürdüğümüzde indirim başlayınca, vatandaşım alışveriş yapacak. Bu piyasaların dengesini bozanları da hizaya getirecek” dedi.
Global gıda fiyatları endeksi Temmuz ayında hızlı bir düşüş gösterdi. Endeks üst üste 4 aydır düşüş gösteriyor. Küresel gıda fiyatları Temmuz ayında yüzde 8,6 düşerek 140.9 olarak gerçekleşti. Böylece, Gıda Fiyatları Endeksi temmuz ayında son 10 yılın en sert aylık düşüşünü gösterdi.
Gıda fiyatlarında artış devam ederken TÜİK tarafından açıklanan Tarım-ÜFE rakamları çiftçinin maliyet artışını ortaya koydu. Tarım enflasyonu rekor seviyelere yükselirken, bu yılın tarla fiyatları geçen yılın market etiketlerini bile ikiye katladı. Biber yedi, patates dört kat arttı. Ekonomistler tarladaki bu fiyat artışlarının kış aylarında katlanarak vatandaşın cebine yansıyacağını dile getirdi.
'Asgari ücrete ara zam yapılacak mı? Yapılacak zam enflasyonu ve alım gücünü etkiler mi? Zam sonrası fiyatlar yükselir mi?' gibi sorular vatandaşlar tarafından en çok merak edilenlerin başında geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, memur, emekli ve asgari ücretliler için alınacak kararı haftaya açıklayacaklarını duyurmuştu. Peki maaş artışları tüketim fiyatlarına nasıl yansıyacak? İşte detaylar...
Gıda fiyatlarındaki artış sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı tarımla ilgili yeni önlemleri devreye sokuyor. Vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için kent tarımı desteklenecek. 1 yıl boyunca boş bırakılan tarla devlet aracılığıyla başkasına kiralanacak. Çiftçiye gübre-mazot, besiciye yem desteği ayni olarak verilecek.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, dünya tahıl krizinden Türkiye’nin etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin sorulara cevap geldi. Güldal, 'Yurt içi üretimimiz bize yetecek. Dünyada da üretimde çok büyük problem yok. Bir miktar artsa da bir miktar azalsa da bazı ürünlerde, 2022 yılında bir kıtlık söz konusu değil. 'açıklamasını yaptı.
Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada, dünyanın Ukrayna savaşı nedeniyle şimdiye kadarki en ciddi gıda, enerji ve ekonomik krizin eşiğinde olduğu uyarısı yapıldı.
Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla telefonda görüştü. Kritik görüşmede Ukrayna'yla savaş ve gıda krizi hususunda tahıl, ayçiçeği ve diğer tarım ürünlerinin güvenli nakli konusunda alınabilecek tedbirler üzerinde duruldu.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan Küresel Gıda Fiyat Endeksi iki aydır üst üste geriledi. FAO Tahıl Fiyat Endeksi, buğday fiyatlarının etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarken, Ukrayna kıyılarında bekleyen 20 ton tahıl için flaş bir gelişme yaşandı. Bu kapsamda Türkiye'nin adı ön plana çıkarken söz konusu iki ülkenin İstanbul'da bir araya gelerek yol haritasının detaylarını ele alması bekleniyor.
Kış aylarında hem hava koşulları hem de maliyetler nedeniyle pazar tezgahları ateş hattı gibiydi. Ancak havaların ısınmasıyla durum tersine döndü. Sebze fiyatları kış aylarındaki zirvesinden uzaklaştı. Rakamlar TÜİK verilerine de yansıdı. Bu ayda patates ve bazı yumru bitkiler hariç sebze yüzde 23,78'lik azalışla en çok ucuzlayan ürün olarak gerçekleşti. Yaz tatili döneminin gelmesiyle de mayıs ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 71,04 ile paket turlar oldu.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çiftçinin önümüzdeki yıl tarlada kalabilmesi için 2021 - 2022 döneminde müdahale alım fiyatını üretici maliyetlerini ve dünya fiyatlarını gözeterek açıklamalı” diyerek TMO’ya seslendi. Ayrıca, üretici market arasındaki fiyat farkının yüzde 500’leri aştığı belirtilen açıklamada Bayraktar, “TMO üreticiyi memnun edecek fiyat belirlemezse güvenlik stoku oluşturamaz” diye uyarıda bulundu.
Birleşmiş Milletler sözcüsü Dujarric, üst düzey BM yetkililerinin, Rusya'nın küresel pazarlara tahıl ve gübre ihracatının yeniden başlaması konusunda Moskova'da Birinci Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov ile yapıcı görüşmelerde bulunduğunu söyledi
Türk- İş tarafından her ay açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı bu ay da yükselmeye devam etti. Araştırmaya göre Açlık ve Yoksulluk Sınırı Mayıs araştırmasına göre yoksulluk sınırı da 20 bin TL'ye dayandı. Gıda enflasyonu ise mayısta yıllık yüzde 108 olarak açıklandı.
Gıda fiyatlarındaki artış sonrası bir zam haberi daha geldi. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD)Başkanı Coşkun Dönmez, hazır yemek sektörünün gıda enflasyonu ile başa çıkamaz duruma geldiğini belirterek, fiyatlandırmalarda maliyet artışlarının sözleşme fiyatlarına yansıtılmasını öngören eskalasyon sistemine geçmek zorunda olduklarını söyledi.
Gıda fiyatlarındaki artış vatandaşın gündeminden düşmezken Diyarbakır’da yaşananlar 'pes’ dedirtti. Kentteki bir pazarcı, ucuza ürün sattığı için pazarın dernek yetkilisi tarafından “Asgari ücret 4 bin 250 TL, aç mı var bu ülkede, ucuza satıp ortalığı karıştırma" sözleriyle uyarıldı. Bunun üzerine pazarcı ise, “Ben fırsatçı değilim. Benim hakkım 2 lira, beni kurtarıyor. Para kazanıyorum. Sen 8 liraya sat diyorsun” dedi. O anlar pazarda bulunanların kameralarına takıldı. Görüntüler tepki topladı.
Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Kristalina Georgieva dünya ekonomisinin bir dizi tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Birçok ülkenin gıda ticareti ve enerji arzı üzerinde sınırlamalara gitmeye başladığını ifade eden Georgieva, bu durumun yoksul ülkeleri daha da yoksullaştıracağı uyarısında bulundu.
Sri Lanka'da yaşanan ekonomik kriz her geçen gün daha da artıyor. Petrol sıkıntısıyla gündeme gelen ülkede şimdi de gıdaların yetersizliği tartışılıyor. Tüp kuyruğunun bile günler sürmesi nedeniyle halk isyan ederek, "Gıdasız ölürüz, bu da yüzde de yüz gerçekleşecek." değerlendirmelerinde bulundu. İşte Sri Lanka'da yaşanan olaylar...
İklim krizine dikkat çeken IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, ''Gıdada kırmızı alarm veren tabloyla karşı karşıyayız'' dedi.
İngiltere’de gıda yardım merkezlerine yoksulların yanısıra eski beyaz yakalı kesimden de yönelenler olduğu belirtiliyor. Artan yaşam maliyeti ve İngilizler'in gıdaya erişimini araştıran İngiltere Gıda Vakfı, geçen ay 2 milyon kişinin parasızlık nedeniyle en az bir gün tamamen aç kaldığını bulguladı
Gıda fiyatlarının artması ile birlikte gıda sahteciliğinde de artış yaşandığı ortaya çıktı. Ayçiçek yağı, Zeytinyağı ve süt ürünlerindeki sahtecilikle ilgili korkunç iddialar var. Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komisyonu üyesi Nurten Sırma hayat pahalılaştıkça sahteciliğinde mühendisliğinin yapıldığını belirterek gıda sahteciliğinde kullanılan yöntemleri tek tek anlattı.
Sebze ve meyve fiyatlarında beklenen haber geldi. Meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan artış havaların ısınmaya başlamasıyla yerini düşüşe bıraktı.
Dünya gıda fiyatları endeksi nisan ayında , geçen ay rekor seviyeyi görmesinin ardından bitkisel yağ ve tahıl fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Nisan'da hafif geriledi.
Zamlar, sebze ve meyve fiyatlarını son 7 yılın zirvesine taşıdı. Antalya Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada nisan ayında domates fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 198 arttı. Bu artış son 7 yılın nisan ayı, açık ara yükseliş rekoru oldu. Sebze miktar endeksindeki yüzde 8,15’lik azalışa karşılık fiyat endeksi ise yüzde 154,05 arttı
Meyve ve sebze fiyatlarındaki artışa karşı vatandaşın çözümü balkon çiftçiliği oldu. Ev ekonomisine katkı sağlamak isteyenlerin tohum ve fide satışlarını arttırdığı ifade edildi. Esnaf 12 liraya alınan 3 biber fidesi ile 5 kilo ürün elde edileceğini söyledi. Ancak fidelerde de geçen seneye oranla yüzde 50’ye yakın zam olduğunu dile getirdiler.
Türkiye'den Rusya'ya savaş nedeniyle gönderilemeyen 100 bin ton meyve ve sebze için çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği İstanbul Şube Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Ömer Demir, fiyatları düşürmek istemeyen fırsatçıların tam 100 bin ton ürünü çöpe döktüğünü açıkladı.
Genetiği değiştirilmiş mısır çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Ürünlerin belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılacağı ifade edilirken, kararın yıl boyunca geçerli olacağı belirtildi.
Meyve ve sebze fiyatlarında geçtiğimiz ay görülen yüksek rakamlar havaların ısınmasıyla yerini düşüşe bıraktı. Patlıcan 15, biber 12, maydanoz ise 2 liraya geriledi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze-meyvede arzın arttığını söyleyerek, “Fiyatlar daha da düşecek. Ortalama 5 ila 10 TL arasına kadar gerileyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Gıda fiyatlarındaki artış vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Vatandaşlar ve pazarcılar yükselen fiyatlardan şikayetçi. Pazarcılar enflasyonun ve akaryakıt zammının etiketlere yansıdığını ve ürünlerin artık kiloyla değil, gramla satıldığını söylüyor. Vatandaş havaların ısınmasıyla birlikte fiyatların daha düşmesini bekliyor.
Rekabet Kurumu tarafından "Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu" hazırlandı. Raporda zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması için Ticaret Bakanlığı nezdinde haksız ticaret uygulamalarına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi tavsiye edildi. Böylelikle ürünün çiftçiden alındığı fiyatın 5-10 katına satılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Gıdada fahiş fiyatlar için hükümet birçok önlemi uygulamaya soktu. Sırada ise hal yasası var. Üreticilerin dört gözle beklediği kararın yasama yılı sonuna kadar Meclis’e geleceği ifade edildi. Vatandaş meyve-sebze fiyatlarındaki pahalılığın arkasındaki sebepleri sorgularken yapılan açıklamalar akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki artışa bağlanmıştı. Ancak fiyatların yükselmesinin arkasındaki asıl neden çok başka çıktı…
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazanda fiyatlardaki değişimi değerlendirdi. Bayraktar, bu süreçte fiyatı en fazla artan ürünün, markette beyaz lahana, üreticide marul, fiyatı en fazla düşen ürünün markette karnabahar, üreticide kuru soğan olduğunu aktararak, "Ramazan ortasında markette 40 ürünün 29'unda fiyat artışı, 10'unda fiyat azalışı görülürken sadece bir üründe fiyat değişimi olmadı." ifadesini kullandı.
Hükümetten gıda fiyatları için yeni adım geldi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ürün takibinin anlık olarak yapılmasına imkan sağlayacak yeni bir dijital sistem kurulmasına karar verilmişti. Uygulamaya göre farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Yeni sistemle üretim deseni verileri oluşturulacak, üretici korunacak, tüketici kollanacak.
İstanbul’da semt pazarlarında fiyatlar geçen haftaya göre düştü. Ancak vatandaş hala pazar sepetini dolduramamaktan şikayetçi. "5-6 parça ürün aldım. 250 lira harcadım, pazar sepetini henüz dolduramadım" diye isyanda bulunan vatandaş, geçen sene aynı parayla 3 sepet doldurduklarını dile getirdi.
Meyve ve sebzede önemli üretim merkezlerinden Antalya’dan bu kez iyi haber geldi. Meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan artış havaların ısınmaya başlamasıyla yerini düşüşe bırakacak. Üreticiler fiyatların yeni mahsullerle 20 güne kadar fiyatların daha aşağı geleceğini belirtti.
Bakanlıklar tarafından fiyat kıskacına alınan marketleri şimdi de 'tüketici cezası' korkusu sardı. Pahalı olarak anılmak istemeyen marketler, artan fiyat rekabetine karşı rakiplerini takibe aldı. Marketlerin, fiyatları takip etmek için rakiplerinin mağazalarına gizlice eleman yolladıkları ortaya çıktı.
Vatandaşların tezgâhta 10 lira diye alamadığı soğanlar depolarda çürümeye terk edildi. Ankara Polatlı’da soğan üreticileri 1 liradan satışa çıkardıkları soğanların uygun fiyata rağmen alıcısının olmadığını dile getirdi. Çürümeye başlayan ürünler için yetkililere seslenen üreticiler, bu durumun bir an önce çözülmesini istiyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ukrayna'daki savaşın tahıl ve yemeklik yağ piyasalarında çalkantıya yol açması nedeniyle Mart ayında gıda fiyatlarının yeni bir rekor daha kırdığını bildirdi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü küresel gıda fiyatlarının martta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Küresel gıda fiyatlarının tahıl ürünleri ve bitkisel yağlar kaynaklı olarak artış göstermesi dikkati çekti. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, ayçiçek tohumu yağı fiyatlarının artması ve artan petrol fiyatları nedeniyle aylık yüzde 23,2 artış kaydetti.
Gıda fiyatlarındaki artışlar ve enflasyondaki yükseliş vatandaşın gündeminden düşmüyor. Hükümetin gıda fiyatlarını düşürerek yüzde 5 enflasyon hedefine yaklaşmak için birçok kararı devreye almasına rağmen fiyatlardaki artış devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan MKYK toplantısında KDV indirimi konusunda talimat verdi. Ayrıca 20 kalem ürün fiyatının sene sonuna kadar sabit tutulması önerisinde bulunuldu. Bununla beraber üreticilerin de zarar etmesinin önüne geçilecek.
Soğan ve patates fiyatları son haftalarda neredeyse 3-4 kat yükseldi. Fiyat artışının ardındaki neden ise değişmedi. Don nedeniyle hasadın gecikmesini bahane gösteren tüccarlar ürünleri depolarda stokladı. Soğan fiyatlarının iki haftaya düşeceğini ifade eden sektör temsilcileri, sıcaklıkların artmasıyla patateste çillenme olacağı için stokçuların ürünleri mecburen piyasaya süreceğini dile getirdi.
25 ürüne kadar sabit fiyat uygulaması! Yıl sonuna kadar aynı fiyattan satılacak! Un, şeker, ayçiçek yağı fiyatlarında yaşanan büyük artış nedeniyle ürünlerde fiyatların sabitlenmesi gündeme geldi. AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda ilk gündem maddesi hayat pahalılığı oldu.
AK Parti MKYK dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Masadaki en önemli konu hayat pahalılığı olurken Erdoğan kurmaylarına KDV indirimi konusunda talimat verdi. Ayrıca AK Partili kurmaylar ise 20 kalem ürün fiyatının sene sonuna kadar sabit tutulması önerisinde bulundu. Önerilerin hayata geçmesi durumunda, un, toz şeker sıvı yağ, çocuk bezi, temizlik ürünleri fiyatının, yıl sonuna kadar sabit tutulması bekleniyor.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, fiyat artışının "Perakende Yasası" ile önlenebileceğini söyledi. "10 bin tane mağazası olan bir insan fiyat indirir mi? Her ilde fiyat birlikteliği oluyor. Rekabet unsuru doğuracak işletmelerin çoğalması gerekiyor" ifadelerini kullanan Palandöken, “Tarladan bedavaya da alsa size daha pahalıya satmak için mücadele veren zincir mağazalarla mutlaka Perakende Yasası'nı çıkarıp, mücadele etmek lazım. Yoksa fiyatların düşmesini beklemek hayal olur" dedi.
Hükümetin gıda fiyatlarını düşürerek yüzde 5 enflasyon hedefine yaklaşmak için birçok kararı devreye almasına rağmen gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor. Ramazan ayından önce birçok ürüne zam gelmesinin ardından bugün açıklanan enflasyon verisinin yıllık bazda yüzde 61 seviyesine çıkmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde birçok ürüne de zam kapıda...
Gıda fiyatlarını düşürecek adımları Hazine Bakan Nebati tek tek açıkladı. Bakan Nebati’nin aktardığı bilgilere göre bitkisel, hayvansal ve diğer üretim konularında kredi üst limitlerinin 2 katına kadar artırıldığı, Ziraat Bankası'nın her alanda gerekli kolaylıkları sağlayacağı vurgulandı. Meclis’te soru önergesine yanıt veren Nebati üreticinin, çiftçinin daha fazla destekçisi olacaklarını, tarımsal destek ödemelerinde gelir vergisi kesintisinin son bulduğunu belirtti.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Tüketiciyi Koruma Haftası’nın önemi unutulmadan, tüketicinin ve onunla birlikte esnafın kazancını olumsuz etkileyen gıda fiyatlarının düşmesi için özellikle akaryakıt başta olmak üzere maliyetler düşürülmeli. Çünkü en çok akaryakıt fiyatları, köprü ve yol geçiş ücretleri taşıma maliyetini artırıyor. Girdi maliyetleri ne kadar düşerse tezgahlar o kadar rahatlar” ifadelerini kullandı.
FAO'dan gıda ve yem fiyatları uyarası geldi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Ukrayna’daki savaş nedeniyle ortaya çıkacak arz açığıyla uluslararası gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ile yüzde 20 arasında artabileceğini bildirdi. Raporda Ukrayna'nın ayçiçek tarlalarına ilişkin önemli bir detay da yer aldı...
Edirne Valisi Canalp, gıda spekülasyonlarından uzak durulmasını istedi
Dünyanın en büyük gübre firmalarından birinin sahibi, Ukrayna işgalinin, gıda fiyatlarında ve tedariğinde şok dalgaları yaratacağını öngördü.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülüğünde şubatta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Avrupa'nın "tahıl ambarı" olarak bilinen Ukrayna'nın Rusya tarafından saldırıya uğraması, buğday fiyatlarını 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarırken, ekmek, makarna ve bisküvi gibi ürünlerin fiyatını artırması bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından taklit veya tağşiş listesi açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşmiş olan hileli ürün barındıran 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna ilan etti. İşte Tarım Bakanlığı tarafından ifşa edilen 2022 hileli ürünler listesi...
Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler hayata geçti. Buna göre indirimli ürünlerin etiketinde indirimden önceki fiyat ve indirimli fiyat birlikte gösterilecek. İndirimler son 30 günün en düşük fiyatı üzerinden yapılacak.
Son dakika haberine göre Rusya’nın dün geceki hamlelerinin ardından dünya büyük bir krizin eşiğine geldi. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim küresel gıda krizine de yol açabilir. Herkes ‘gıda krizi kapıda mı?’ sorusunun cevabını merak ediyor. Ukrayna mısır, buğday, arpa ve kanola gibi ürünlerin ihracatında dünyada ilk 5’te yer alıyor. Olası bir Rus işgali zaten yüksek seyreden gıda fiyatlarını daha da artıracak. Bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ise kıtlık baş gösterecek. İşte detaylar...
Dolar kurunu bahane ederek gıda fiyatlarında zam yarışına giren fırsatçılar, kurun neredeyse sabit tutulmasına aldırmadan türlü bahanelerle vurgun yapıyor. Hükûmet temel gıda ürünlerinde KDV indirimine gitmesine rağmen, fiyatlarda dişe dokunur düşüş yaşanmadı. Bunun altında yatan en büyük sebebin hallerdeki komisyoncuların ve zincir marketlerin fahiş kâr marjlarının olduğu düşünülüyor.
Son dönemde elektrik ve gıda ürünlerine gelen zamlardan sonra içi boş baklava ve içi boş tost satışa çıkarılmıştı. Sosyal medyada geniş yankı uyandıran o fotoğraflardan sonra bu kez de sade gözleme gündem oldu. İçinde patates, peynir veya kıyma olmayan boş gözlemenin fiyatı da hiç de ucuz değil...
Temel gıda ürünlerindeki yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1'e indirildi. Cumhurbaşkanı kararı son olarak Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında da yayımlandı. Peki KDV'si yüzde 1'e indirilen gıda ürünleri neler? KDV indirimi yapılacak ürünler hangileri? İşte indirimin gerçekleşeceği temel gıda ürünleri...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunmuş ve "KDV sistemini sadeleştirme programı kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1'e düşürüyoruz." şeklinde konuşmuştu. Söz konusu düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki temel gıda ürünlerine indirim mi geldi? Temel gıda ürünlerinde KDV oranı ne kadar oldu? İşte ayrıntılar...