Sivaslı girişimci, engelli vatandaşlar için yurt dışında 70 bin TL’ye satılan ayarlanabilir klozeti 20 bin TL’ye mal etti. "Biz bu ürünü 3 günde ortaya çıkardık" diyen girişimci, imkânlar dâhilinde birçok projeyi hayata geçirmek istediğini ifade etti.
Edirne'de, kadın girişimci Didem Devrim Ünver, 2 yıl önce kapanan 51 yıllık hamamı devralıp yaklaşık 10 milyon liraya tadilat yaptırarak Keşan ilçesinin ilk ve tek 'Kadınlar Hamamı'nı hizmete açtı. Ünver, "Trakya bölgesinde böyle bir adım hiç atılmamış. Bölgede bir örneği yok. Özellikle hizmetimizle, temiz ve titizliğimizle ilgili çok güzel geri dönüşler alıyoruz" dedi.
Bayburtlu ev hanımı Emine Makili, Bayburt'un coğrafi işaretli tarhununu, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhanayla birleştirerek, 'tarhunlu tarhana' yapıp, satmaya başladı. Ev ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla ev yemekleri yapıp satan, Makili'nin tarhunlu tarhanası yiyenlerden tam not alırken Makili, "Evde ne yapabilirim" diyerek bir hevesle başladığı işinde şimdilerde siparişlere yetişemiyor.
Malatya'da yaşayan 46 yaşındaki Handan Baydoğan, 4 yıl önce kaybettiği eşinden kendisine kalan ekmek fırınının başına geçti, azmi ile herkese örnek oldu. Kısa sürede ekmek yapımını öğrenen Baydoğan, aynı zamanda kentin de tek kadın fırıncısı oldu.
Elazığ'da girişimci iki kız kardeş, birikimlerine devlet desteğini de katarak meyve ve sebze kurutma tesisi kurdu. Öznur Aslankaya, Adana, Mersin, İzmir, Manisa, İstanbul gibi illerde gıda sektöründe yöneticilik yaptığını söyleyip tesisi kurmadan önce bölgede araştırma yaptıklarını, böyle bir ihtiyaç olduğunu belirledikten sonra tesisi kurduklarını anlattı.
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde hara kuran girişimci Serhat Akbaş, Arap ve İngiliz cinsi yarış atı yetiştiriyor. "Bir arkadaşımla İnegöl'e mobilya bakmaya giderken civardaki araziler hoşuma gitti. Araştırma yaparken burayı keşfettik. Temmuz 2019'da inşaata başladık. Daha sonra etrafını çevirdik ve atlarımızı getirdik. Eşim ve çocuğumla buradaki bungalovda yaşıyoruz" diyen Akbaş "Bu iş gönül, sevda işi. Sattığımız at yarış kazandığında dünyalar bizim oluyor" ifadelerini kullandı.
Siirt'te 38 yaşındaki 3 çocuk annesi Şükran Yalmaç, babasından öğrendiği mobilya işinin patronu oldu. Siirt'te 38 yaşındaki 3 çocuk annesi Şükran Yalmaç, babasından öğrendiği mobilya işinin patronu oldu.
Mersin'de kadın girişimci Gizem Çoklar, hobi olarak ürettiği seramik ürünleri açtığı iş yerinden satmaya başladı. Yaklaşık 3 yıl önce hobi olarak evinde seramik ürünleri yapan Çoklar, Büyükşehir Belediyesinin üretici kadın stantlarında ürünlerini sergiledikten sonra kendi dükkanını açarak, bir yandan el emeği ürünlerinin satışını gerçekleştirirken, diğer yandan workshoplar yapmaya başladı.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki afetzede Daren Belli, cep telefonuyla başlayan fotoğraf merakını geliştirerek, kendi iş yerini açıp fotoğrafçılık yapmaya başladı.
Hatay'ın Defne ilçesinde yaşayan Gülhan Hüzmeli, eşi ve 3 çocuğuyla kaldığı konteynerde el işi ürünler yaparak ailesinin geçimini sağlıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, girişimci olan ve olmayı hedefleyen kadınlar için eğitim, araştırma, finansal destek ve mentörlük çalışmalarını bir internet sitesinde topladı.
KOBİ’ler ya da yeni girişimciler için KOSGEB desteklerine başvurarak büyüme ve gelişme fırsatı bulmak önem arz eder. Bu kurumun bünyesinde bulunan farklı programlarla çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren pek çok işletmeye destek sunulur. Peki, KOSGEB destekleri kimlere verilir?
Malatya’nın Pütürge ilçesinde yaşayan 47 yaşındaki Gülten Çelik, 7 yıl önce devlet desteği ile başladığı çilek üretiminde siparişlere yetişemeyince üretim alanını genişleterek 36 dönüme çıkardı. Girişimci kadın üretim kapasitesini arttırmalarına rağmen siparişlere yetişemediklerini söyledi. Daimi müşterileri olduğunu söyleyen Çelik "Bir alan bir daha alıyor" dedi. Öte yandan Çelik, işçi bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını da dile getirdi.
Muş’ta, devletten aldığı hibe desteğiyle atölye kuran 3 çocuk annesi İnci Sayılgan Tok, 70 kişiyi istihdam ediyor.
Osmaniye’de kooperatif aracılığıyla aile ekonomisine destek olmak isteyen kadın girişimcilerin 25 liraya aldıkları rende ile başlayan hikayeleri, 1 buçuk milyonluk sermayeden oluşan bir işletmeye dönüştü. Kurduğu kooperatifle ilgili konuşan Başkan Rahime Yüksek, "Kendim gibi ekonomik sıkıntı çeken kadınlara nasıl destek olabilirim, bunlarla nasıl bir iş birliği içerisinde bir platform kurabilirim diye düşünürken kooperatifi kurmak geldi aklıma" dedi.
Adıyamanlı kadın girişimci Emine Kardeş, Mardin'de kurduğu çağrı merkezinde 85'i kadın 100 gence iş imkanı sundu.
Antalya'da babasının ahşap torna dükkanında çıraklık, kalfalık yapan ve meslek lisesinde eğitim alan Nuri Çıngı, babasından devraldığı küçük dükkanı, kardeşlerinin de desteğiyle 120 kişinin istihdam edildiği fabrikaya dönüştürdü.
Gaziantep'te, 12 yıllık bankacılık mesleğini panikatak krizleri nedeniyle bırakan 3 çocuk annesi, tekstil ürünlerine baskı atölyesi kurdu.
Uşak'ta hobi amaçlı su kabağından avize ve çeşitli aksesuarlar tasarlayan Yıldız Yılmaz, internetten izlediği videolar ve aldığı eğitimlerle kendisini geliştirerek atölyesini kurdu. Yılmaz, "Siparişlere zor yetişiyorum. Artık eve sığmadığından atölye ve iş yeri daha uygun olacağı için bu şekilde adım attım." dedi. Yılmaz, ev hanımı olduğunu, çocuklarını büyüttükten sonra bir arayış içerisine girdiğini ve izlediği bir videoda bu işle tanıştığını söyledi.
Eskişehir'de 100 dekar alanda safran bitkisi üretim alanı oluşturuldu.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde bileziklerini satarak hayvancılığa başlayan Gönül Tufan, kendi işinin patronu oldu.
İstanbul'dan memleketi Tokat'ın Yeşilyurt ilçesine dönen işletmeci Muhlis Yıldız kurduğu gıda üretim tesisi ile 15 kişiye iş imkanı sundu.
Antalya'da girişimci Selami Gökgöl, piyasadaki ihtiyacı görüp mesleğini bıraktı, canlı yem üretimine başladı. Herkesin korkulu rüyası olan hamam böcekleri, onun gelir kapısı oldu. 10 bin adet üretilen böceklere pek çok ilden alıcı var. Fiyatlar 1 TL-30 TL arasında değişirken Gökgöl, ‘Hamam böceğinde para varmış, bu işi yapalım’ diye düşünenlere 'Öyle peynir ekmek gibi satılan bir ürün değil' dedi. İş başvurusuna gelenlerin de eline hamam böceğini alınca 'Bu işi yapamam' deyip gittiğini belirtti.
Eskişehir'de kurduğu atölyede farklı meslek gruplarından çok sayıda kişiye eğitim veren girişimci Sema Doyran'ın öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocuklar için kazak, yelek, bebek battaniyesi, bere ve eldiven ördü.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında sağlanan hibeyle 2 bin metrekare arazi satın alarak tesis kuran girişimci, ilk hasadına hazırlandığı "beyaz şapkalı" kültür mantarını paketleyip marketlere doğrudan pazarlayacak.
Antalya'da geçen sene devlet desteğiyle suşi üretim fabrikası kuran 28 yaşındaki Ayhan Efe Ekmen, 40 otelin mutfağına suşi gönderiyor - Genç girişimci Ekmen: - "Denenmemiş bir şeyi yapmaya ve sektöre değer katacak suşi işi yapmaya karar verdim. Bu işe girişmek hiç kolay olmadı, sıfırdan bir iş kurmak sancılı bir süreç, biz de bu sancılı süreci çektik"
Samsun'da yaşayan Melahat Türkkan, Kovid-19 sürecinde işinden ayrıldıktan sonra evinde yapmaya başladığı su kabağı süslemesini zamanla geliştirerek kurduğu atölyesinde hem satış yapıyor hem de kadınlara ücretsiz kurs veriyor
Bursa'dan 8 girişimci proje başına 450 bin lira hibeyle şirketleşmeye hak kazandı
Amasya'nın Merzifon ilçesinde yöresel ürünler üzerine iş yeri bulunan Zübeyde Dan: - "Ben de bu işin bu kadar büyüyeceğini düşünmemiştim ama başlayıp azmedince beklediğimden daha büyük işler oldu. Hayallerimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum"
Konya'da yaşayan Emine Keleş: - "Ev hanımıydım, bu zamana kadar çalışma hayatıyla ilgili hiçbir deneyimim yoktu. O ufak garajda, 'ekmek yapalım' diye yola çıkmamızla ticari hayatımız başladı" - "İsteyen ev hanımları boş durmasınlar, çalışsınlar. İnsan isteyince her şeyi yapar, her şeyi başarır. Yeter ki sadece istesinler"
Söz konusu ticaret ve yatırım gibi konular olduğunda ‘girişimci’, oldukça sık duyduğumuz bir kavram oluyor. Özellikle hayatına yeni şekil vermeye başlamış ya da yeni bir kariyer planlamasına gitmiş kişilere sürekli daha girişimci olmaları gerektiği söyleniyor. Girişimci nasıl olunur ve girişimci insanların ortak özellikleri nedir sorularını bu yazıda yanıtladık.
Yeni girişimcilerin tercih ettiği hazır ofisler, personel maliyetinin yanı sıra elektrik, internet, temizlik, güvenlik gibi birçok gider kaleminden tasarruf sağlıyor - Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç: - "Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin işletme maliyetlerini düşürmeleri ve operasyonel giderlerini azaltmaları hazır ofisle mümkün oluyor"
"İlimizde kadın girişimci sayısının artırılması için gayretlerimiz sürecek"
Girişimci Selin Baş: - "Şu anda Romanya, Almanya, Kırgızistan ve Kazakistan'a ihracat yapıyoruz. Hedefimiz ABD'ye açılmak"
Van'da "Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi" başladı