Gırtlak kanseri gırtlak dokusunun anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Gırtlak kanseri, ses tellerini, soluk borusunu ve boğazın üst kısmını içeren gırtlak bölgesinde ortaya çıkar. Peki, gırtlak kanseri belirtileri nelerdir?
Kışın soğuk ve hastalıklar yüzünden insanlar hemen sıcak içeceklere sarılıyor. Ancak kışın tüketilen aşırı sıcak içeceklerin ileriki yıllarda kanser riski oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral “65 derecenin üstünde her gün çok sayıda tüketildiğinde yemek borusunda yanma, erozyon, tahriş ile ortaya çıkan özofajit tablosuna yol açıyor. İleriki yıllarda yemek borusunda ve gırtlakta kanser riski oluşturuyor. İçilen çay veya diğer içeceklerin sıcaklığı 65 derecenin altında olmalı” dedi.
Gırtlak kanseri, gırtlak (larenks) bölgesinde meydana gelen bir kanser türüdür. Larenks, ses tellerini içeren ve soluk borusu ile yemek borusunu birleştiren bir organdır. Gırtlak kanseri, genellikle kronik sigara içimi, aşırı alkol tüketimi ve bazı mesleki maruziyetler gibi risk faktörleriyle ilişkilendirilir.
Kanser en çok görülen hastalıklar arasında bulunuyor. Oldukça ciddi sonuçlara yol açan kanserin bir sürü çeşidi bulunuyor. Her kanser türünün farklı farklı belirtileri bulunuyor. Eğer ki uzun süreli şikayetleriniz varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Doğrucan, gırtlak kanseriyle mücadelesinde sesini kaybedip midesine takılan hortumla beslenmesine rağmen kitaplarını kaleme alıp, öğrencileriyle ilgileniyor - Tedavi süreci devam eden Doğrucan: - "Kitabımı hastane köşesinde tamamlamayı ahdetmiştim. Kollarımda serumlar ve narkozlu ağrı kesiciler kullanarak kitabımı tamamladım"
Ülkemizde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde görülen gırtlak kanseri, gırtlağın iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor.
Tüm kanser türleri arasında görülme oranı yüzde 10 olan baş ve boyun kanserleri Türkiye’de en çok erkeklerde rastlanıyor. Baş ve boyun kanserlerinin başta gırtlak olmak üzere, ağız boşluğu, dudaklar, dil, burun, geniz, yüz kemikleri içindeki sinüsler, yutak, kulak kepçesi ve dış kulak yolu, tiroit bezi, yemek borusunun giriş kısmı ve tükürük bezleri kanserlerini kapsıyor.
Sigaranın sağlığa zararları su götürmez bir gerçek. Sigara ve sigaradan kaynaklı hastalıklar yüzünden dünyada her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Sigaranın vücuda ve iç organlada yarattığı tahribat gözle görülebilir değildir. Ancak cilde, dişlere ve ellere bıraktığı zarar üzeri örtülebilecek gibi değildir.
Bir süredir gırtlak kanserine bağlı olarak tedavi görmekte olan ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Engin Nurşani, hayatını kaybetti.
Günümüzde en çok görülen kanser türleri arasında yer alan gırtlak kanseri, ilk belirtiler görüldüğü anda tedavi edilmesi gereken son derece tehlikeli bir kanser türüdür. Gırtlak kanseri nedir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? gibi merak edilen tüm soruların detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
Gırtlak kanseri belirtileri arasında en sık rastlananın ani ses kısıklığı ya da sesteki değişimler olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Tolga Kandoğan, gırtlak kanserinin en önemli sebebinin sigara ve tütün kullanımı olduğunu söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Bilgin Büyükkarabacak, son yıllarda giderek artan yemek borusu kanserine sebep olan en büyük etkenlerden birinin ‘sıcak çay’ içilmesi olduğunu söyledi.
Birçok hastalıkta belirti olarak görülebilen boğaz ağrısı uzun süre devam ederse dikkatli olmak gerekiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, yapılan araştırmalara dayanarak, aile hekimlerinin uzun süren boğaz ağrısına eşlik eden nefes darlığı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı gibi belirtilerin varlığında gırtlak (larenks) kanserinin de düşünmesi gerektiğini söyledi.
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, gırtlak (larenks) kanserlerinin tedavi edilebilir tümörler olduğunu belirterek, erken tanının tedavi başarısını artırdığını bildirdi.
Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan'ın dünyada ses teli kanserinde robotik cerrahi konusunda en geniş onkolojik seri olarak Auris Nasus Larynx dergisinde yayımlanan makalesinde, ameliyatlarda ortalama kan kaybının 10 mililitre, robotik cerrahi süresinin de 12 dakika olduğu belirtildi - Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan: - "Serideki 45 erkek, 3 kadın toplam 48 vakanın ortalama takip süresi 65 aydır. Gırtlağın korunma oranı yüzde 97. Hastaların total yaşam süresi yüzde 90, yani bu hastaları yüzde 90 oranında yaşatmış, hastalıklarından kurtarmışız. Bu ameliyatlarda ortalama 10 mililitre kan kaybı olmuş. Ortalama robotik cerrahi süresi 12 dakika, ortalama hastanede yatış süresi 2 gün" - "Robotik cerrahinin avantajı hastalara dışarıdan kesi yapılmıyor, geçici de olsa delik açılmıyor. Sonuç olarak erken evre ses teli kanserinde transoral robotik cerrahi diğer tedavi yöntemleri olan lazer cerrahisi ve radyoterapi ile karşılaştırıldığında nüks, gırtlağın korunması ve yaşam süresi açısından benzer sonuçlar elde edildi. Bu hastalarda robotik cerrahi alternatif tedavi yöntemi olabilir"
Sakarya'da KANSERDER üyeleri, 5 yıl önce babasını gırtlak kanserinden kaybeden Yusuf'un doğum gününü kutladı - KANSERDER Başkanı Akar: - "Güzellikler paylaştıkça çoğalır, acılar paylaştıkça azalır. Biz bu düşünceyle yol alıyoruz. Bugün de bunlardan birini burada yaşıyoruz. Çok mutluyuz"
4 çocuk babası 70 yaşındaki Ertuğrul İpor, iddiaya göre yoğun bakım ünitesinde yataktan düşme sonucu yaşamını yitirdi.
Gırtlak kanseri hastalarının yüzde 99'u, sigaraya 15-16 yaşında başlayan kişilerden oluşuyor
Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Grubu’ndan Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, gırtlak kanserinde erken tanının diğer kanser türlerine göre daha kolay olduğunu belirtti.
Gırtlak kanseri hastalarında iyileşme şansının arttığı bildirildi. Bursa'da düzenlenen 7. Uluslararası Uludağ Onkoloji Sempozyumu'na başkanlık eden Prof. Dr.Kayıhan Engin, cerrahi tekniklerin ve ışın tedavisindeki gelişmelerin gırtlak kanseri hastalarına umut verdiğini söyledi.