Şanlıurfa il merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan Göbeklitepe, Örencik Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Dünyanın bilinen en eski kült yapı topluluğu olma özelliğine sahip olan Göbeklitepe'de medeniyetin ilk izleri görülmektedir.
T harfini andıran dikilitaşlar yuvarlak oluşturacak şekilde dizilmiştir. Göbeklitepe'deki yapılarda insan, hayvan ve birçok soyut sembol taşlara oyulmuştur. Oyulan motiflerin bir anlatı içerdiği düşünülmektedir.
Yapılan kazı ve incelemeler sonucunda bölgenin yaklaşık olarak 12 bin yıl öncesinden kaldığı tahmin edilmektedir. Bu da Göbeklitepe'nin keşfedilen en eski yerleşim yeri olduğunu kanıtlar niteliktedir. 2011 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası geçici listesine giren Göbeklitepe, 2018 yılında kalıcı listeye alınmıştır. Ziyarete açık olan alanları bulunan Göbeklitepe'ye Türkiye ve dünyanın her yerinden yoğun ilgi gösterilmektedir.
Şanlıurfa'da insanlık tarihine ışık tutan Karahantepe, yabancı profesörleri de büyüledi. Dünyadan çeşitli yerlerinden yaklaşık bin akademisyen bölgeyi gezdi. Karahantepe'den oldukça etkilendiğini belirten Alman tarihçi Prof. Dr. Herman Parzinger, toprağın üzerindeki T şeklindeki dikili taşları işaret ederek "Bu, oldukça inanılmaz" dedi. Japon arkeolog Prof. Dr. Junzo Uçiyama da "muhteşem" olarak bahsettiği Karahantepe'nin kendisini heyecanlandırdığın belirtti.
Göbeklitepe, tarih öncesi dönemlere ait benzersiz yapısıyla dikkat çeken ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan etkileyici bir alan olarak bilinir. M.Ö. 10.000'lere tarihlenen bu arkeolojik alan, çok sayıda yuvarlak yapının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kompleks olarak öne çıkar. Göbeklitepe'nin, günümüzden binlerce yıl öncesine uzanan köklü geçmişi ve kapsamlı yapıları, son yıllarda büyük ilgi görmektedir. Peki, Göbeklitepe'ye nasıl gidilir?
Şanlıurfa'da "Taş Tepeler Projesi" kapsamında, aralarında Göbeklitepe ve Karahantepe'nin de bulunduğu 10 ayrı alanda devam eden kazılar, 12 bin yıl önceki insan yaşam biçimlerini ortaya koyuyor.
Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, Ramazan Bayramı tatilinde ağırladığı 60 bini aşkın ziyaretçisiyle turizmcilerin 2024 yılı umutlarını artırdı.
Kültür ve inanç turizminin önemli merkezleri arasında yer alan Şanlıurfa, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanacak 2023 Turkcell Süper Kupa maçıyla başlayacağı turizm sezonunda 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor.
"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve 2019 yılında resmi açılışı yapılan Göbeklitepe Ören Yeri, aradan geçen sürede 2 milyon 551 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve Karahantepe'de kazı çalışmaları devam ediyor. Sürdürülen çalışmalarda son olarak insan ve hayvan heykellerine ulaşıldı. Göbeklitepe’nin D yapısında kireçtaşından yapılmış, gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli bulundu. Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülebilen eser döneminden günümüze uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tedbiren ziyarete kapatılan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe Ören Yeri, yeniden misafirlerini ağırlamaya başladı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe'den ilham alınarak yapılan eserler görücüye çıktı
İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan: - "Bu yıl herhalde kendi rekorumuzu kırdığımız, en fazla ziyaret edilen yıl olacak. Veriler bunu gösteriyor"
Sefertepe Kazıları Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Emre Güldoğan: - "Sefertepe'de ortaya çıkarılan hayvan betimlemeleri, Göbeklitepe ve Karahantepe'deki hayvan betimlemeleri ile benzerlik gösteriyor" - Viranşehir Kaymakamı Önder Çengel: - "Göbeklitepe'nin turizm potansiyeli belli, son yıllarda kentimize yaptığı katkı da ortada. Sefertepe'nin de en az Göbeklitepe kadar değerli olacağına inanıyorum"
Göbeklitepe'yi dünyaya tanıtan Prof. Dr. Klaus Schmidt, Şanlıurfa'da anıldı
Bodrum'da Anadolu Medeniyetleri ve Göbeklitepe Heykel Sergisi açıldı
Göbeklitepe'yi dünyaya tanıtan Prof. Dr. Klaus Schmidt, vefatının 8. yılında anılacak
Göbeklitepe'de bayram tatili yoğunluğu yaşanıyor
Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul: - "Bu listeye dahil olduğunuz zaman bütün dünyada insanların daha fazla haberdar olması anlamına geliyor, buna paralel olarak ziyaretçi sayısı Göbeklitepe'de her gün artıyor" - Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: - "4 yıllık kısa zaman içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın 2019'u Göbeklitepe yılı ilan etmesiyle yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi burayı ziyaret etti"
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat: - "Şanlıurfa durmadan koşmaya gayret ediyor, Şanlıurfa şahlanıyor" - Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban: - "2023 yılında Şanlıurfa'ya olan talebin artmasını ve yapılacak rezervasyonun şimdiden başlayacağını umut ediyoruz"
Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul: - "Bu yıl Göbeklitepe ve Taş Tepeler projesindeki yerlerde ekim ayının ortalarına kadar kazı çalışmaları devam edecek" - "Ağırlıklı olarak koruma ve konservasyona yönelmiştik ama bu yıl yeni kazı alanları da oluşturduk. Göbeklitepe'de ikinci tabakaya ilişkin yapı kalıntılarında temizlik çalışmaları devam ediyor"
"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe zengin geçmişiyle insanlık tarihini aydınlatmaya devam ediyor. Yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişe sahip yapıda yapılan son araştırmalar sonucu çok dikkat çekici bulgular ortaya kondu. Prof. Dr. Semih Güneri, yürüttükleri çalışmaları ilk kez uluslararası bir toplantına duyurduklarını vurgulayarak Göbeklitepe'de geçmişin perdesini bir kez daha kaldıracak son keşfi açıkladı.
Şanlıurfa Valisi Ayhan, işçilerle pamuk tarlasını çapaladı
Göbeklitepe'de "Türk Mutfağı Haftası" etkinliği düzenlendi
Göbeklitepe gündemde yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe bayramda ziyaretçi kabul ediyor mu? sorusu sorulmaya başlandı. Yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinen Göbeklitepe, anıtsal mimarisiyle 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. İşte Ramazan Bayramı'nda Göbeklitepe açık mı sorusunun yanıtı!
Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ Müdürü Mehmet Uncu: - "Göbeklitepe bu rotaya Türkiye'den giren ilk, 12 bin yıllık geçmişiyle en eski alan oldu. Rota, bizim için daha nitelikli ve fazla yabancı ziyaretçi anlamına geliyor"
Göbeklitepe ve Karahantepe ören yerlerinin kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul: - "Yakın gelecekte buradaki kazıların sonuçlarının, sadece kalıntılar ve kazılarda elde edilecek görsellerle değil de elde edilen bilgilerle de kamuoyunun ilgisini çekmeye devam edeceğinden eminiz" - Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Müdürü Celal Uludağ: - "Dünyanın farklı yerlerinde bilim adamları araştırmalar ve kazılar için Şanlıurfa'ya gelecek. Şanlıurfa bu anlamda Neolitik çağın dünyadaki merkezi haline dönüşmüş olacak"
Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 Mart 2019'da yapılan Göbeklitepe'ye ziyaretçilerin ilgisi her yıl artarak devam ediyor.
Geçtiğimiz yılın son haftasında yayınlanan Ruins of Xibalba’nin Göbeklitepe albümü Avustralya üzerinden insanlık tarihinin bilinen ilk kalıntılarını anlatıyor.
Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, ilk 5 ay kapalı olmasına rağmen 2021'de 567 bin 453 ziyaretçi ağırladı. Göbeklitepe, turizme kazandırıldığı 2018'den bu yana binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Şanlıurfa'ya gelen 40 Rus turizm acente temsilcisi, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'ye hayran kaldı.
Alman Arkeolog Prof. Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, Şanlıurfa'da saldırıya uğradığını duyurdu.
Kanal ekibi, "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe başta olmak üzere neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Karahantepe Ören Yeri ile Türkiye'nin en büyük müzelerinden birisi olan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde belgesel çekimi yapıyor - Türkiye Film Komisyonu Başkanı ve yapımcı Sait Yardımcı: - "Biz Karahantepe'de belgesel çeken ilk ekip olduk."
Mardin’in Dargeçit ilçesinde sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan ve 12 bin yıllık olduğu değerlendirilen tapınak, gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş, 2020 yılına kadar kurtarma kazıları olarak devam eden çalışmaların bu yıl itibarıyla 'Cumhurbaşkanlığı Kazısı, Türk Tarih Kurumu' statüsünde yürütüldüğünü söyledi.
Şanlıurfa’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe’de pandemi nedeniyle ara verilen ticari sıcak hava balonu turları, yeniden start aldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'daki Karahantepe kazı alanında incelemelerde bulundu. Göbeklitepe'nin adının değiştiği iddiaları için de konuşan Ersoy "Herhangi isim değişikliği yok" dedi.
‘Tarihin Sıfır Noktası’ olarak adlandırılan Göbeklitepe’deki dikilitaşların bir replikası, New York’taki Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde sergilenmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemize ve Şanlıurfa'mıza hayırlı olsun" diyerek duyurdu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "İnanıyorum ki Şanlıurfa, BM'deki tanıtımın da katkısıyla yerli ve yabancı turist ağırlama noktasında tarihi bir rekor kıracak" - Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban: - "BM'ye giden her delegasyon, muhakkak orada Göbeklitepe'yi de görmüş olacak, tarihi ören yerine ilgi ve alaka da böylece artmış olacak" - Ziyaretçilerden Türker Yıldız: - "Bu eserimizin BM nezdinde de sunulması Türk halkı olarak bizi daha çok gururlandırıyor"
Alman Arkeoloji Enstitüsü ekibi, Göbeklitepe’de büyük anıtsal yapıların zeminlerinin birkaç metre altında, evlerin ve sabit yerleşim alanlarının olduğunu gördü. Bu bulgular Göbeklitepe’nin daha önce düşünüldüğü gibi sadece özel ritüeller için bir araya gelinen izole bir tapınak değil, merkezinde özel yapıların bulunduğu, büyüyen ve gelişen bir köy olduğunu gösterdi.
Heritage İstanbul 2021 ile çeşitli okul ve üniversite öğrencileri arasında gerçekleştirilen anket, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Anadolu Medeniyetleri Müzesi Türkiye'de en çok iz bırakan müze olurken, dünyada görülmek istenen müzelerin başında Paris'teki Louvre Müzesi yer aldı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Buraya çok büyük bir emek verdi. Bu nedenle ben Klaus Schmidt için diyorum ki buranın annesi odur, çünkü buranın ortaya çıkmasına o neden olmuştur. Onun ölüm yıl dönümünde bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Türkiye'nin kalbi, turizmin kalbi Şanlıurfa'da atıyor. Otellerimizde rezervasyonlarımız oldukça fazla, pandeminin ardından Şanlıurfa turizm çeşitliliğiyle cazibe merkezi haline gelecek"
GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi kapsamındaki "Mezopotamya" markasının tanıtımı için Şanlıurfa’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe’nin yakınında 11 yeni tepe daha bulunduğunu açıkladı. Konuyla ilgili konuşan Bakan Ersoy, "Dünyada çok popüler bir yer haline gelecek, hatta Güneydoğu’nun Piramitleri diyebiliriz buna. Lansman yapıldıktan sonra çok fazla ses getirecek." ifadelerini kullandı.
Teniste Göbeklitepe Büyükler Yaz Kupası sona erdi
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Göbeklitepe ile ilgili bir monolit Birleşmiş Milletler'de sergilenecek. Bununla insanlığın dikkati Şanlıurfa'ya çekildi. Pandemiden önce baktığımızda hedefimiz 1 milyonun üzeriydi. Şimdi ki beklentimiz 3 milyon turist ağırlamak. İnanıyorum ki bunu başaracağız" - Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban: - "Birçok seyahat acentesi bizi arayarak turist rehberi talep etmeye başladı. Gün geçtikçe talep artıyor. Nisan ve mayısta gelemeyen insanlarımız bölgemize gelmek için programlar yapmaya başladı"
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe, 4 ayda 100 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, Göbeklitepe'yi yıl sonuna kadar 500 bin kişinin ziyaret etmesinin hedeflendiğini söyledi.
Şanlıurfa'daki Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı Ören Yeri, Gaziantep'teki Yesemek Açık Hava Müzesi ve Mardin'deki Dara Antik Kenti, gezenleri tarihi yolculuğa çıkarıyor
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin: - "Önceki aylarla kıyaslandığında Göbeklitepe başta olmak üzere inanç turizmi bağlamında Şanlıurfa'yı ziyaret eden ziyaretçi sayısında bir artış olduğunu görüyoruz"
Trabzon'da milattan önce 11 bin yılına ait olduğu düşünülen çakmak taşı ve obsidyenden (magmatik kaya) yapılma taş aletlerin bulunduğu mağara ile ilgili yeni bir detay ortaya çıktı. Tarihi mağaranın defineciler tarafından daha önce kaçak kazı yapılarak talan edildiği ortaya çıktı. Yöre halkı, arkeologlarca inceleme sürdürülen mağaranın korunarak, turizme kazandırılmasını istedi.
Trabzon'un Düzköy ilçesi Çayırbağı Mahallesi Koskarlı mevkisinde bir mağarada milattan önce 11 bin yılına ait olduğu düşünülen çakmak taşı ve obsidyenden (magmatik kaya) yapılma taş aletler bulundu. Yapılan analizlerde taş aletlerin bölgede yaşayan ilk insan grubunun kesici aletleri olduğu değerlendirildi. Bölgenin bilinen insanlık tarihine dair önemli bir keşfe imza atan arkeologlar, Göbeklitepe’ye yakın dönemlere tarihlendirilen mağarada daha fazla bulgu için kazı yapmayı hedefliyor.
Unlu mamüller marka danışmanı Mine Ataman, “Ülkemizde günlük ortalama 100 milyon ekmek yapılır. Günde 10 milyona yakın, yılda 3.6 milyar ekmeği israf ediyoruz” dedi.
Şanlıurfa'da 11 bin 500 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe'nin keşfedilme hikayesi duyanları şaşırtıyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Salgın normale dönerse ben inanıyorum ki insanlar heyecanla Şanlıurfa'ya gelmeyi bekliyorlar" - Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban: - "Birçok acente mart ayının ortasından itibaren 'Mezopotamya turları' diye satışlar yapmaya başladı. Ayrıca otellerimizde de opsiyonlu rezervasyonlar bulunmakta"
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan gizemli monolit, "büyücülerin gönderdiği" iddiası üzerine halk tarafından ateşe verildi.
Şanlıurfa’da, gizemli bir şekilde araziye yerleştirilip ardından kaldırılan ve Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımı için yapıldığı ortaya çıkan, üzerinde 'Gökyüzüne bak ayı gör' yazılı monolitin bir benzeri bu kez belediye tarafından bir parka yerleştirildi. Üzerinde yine Göktürk alfabesiyle 'Hedef 2023' ve 'Gökyüzüne bak, ayı gör’ yazılı monoliti görenler cep telefonuyla hatıra fotoğrafı çekti.
Göbeklitepe'deki tarlada bulunan ve gizemli şekilde ortadan kaybolan metal bloğun sırrı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşma sırasında çözüldü. Metal bloğun, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımının parçası olduğu anlaşıldı.
Şanlıurfa'da Göbeklitepe yakınlarındaki tarlada toprağa saplı halde bulunan, bu sabah ise kaldırıldığı görülen metal bloğa (monolit), ABD ve Avrupa medyası haberlerinde geniş yer verdi.
Şanlıurfa'da, 5 gün önce kim tarafından dikildiği öğrenilemeyen 3 metre yüksekliğindeki metal blok, yine gizemli şekilde ortadan kayboldu. Metal bloğun geldiği günkü şaşkınlığı bugün de yaşayan mahalleli, "Sabah hem metal blok hem de jandarmada yerinde yoktu" dedi.
Şanlıurfa'da Göbeklitepe yakınlarında araziye yerleştirilmiş şekilde bulunan ve üzerinde Göktürk alfabesiyle, 'Gökyüzüne bak, ayı gör' yazılı metal blok gizemi hala çözülmedi. Alana Edirne'den bile gelenlerin olduğu öğrenildi.
Şanlıurfa’da, kentin simgesi olan Göbeklitepe yakınlarındaki bir araziye yerleştirilen monolit benzeri metal blok, gizemini koruyor. Kentte heyecana yol açan monolitin kimler tarafından ne amaçla araziye yerleştirildiğinin tespitine yönelik İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde özel ekip kuruldu. Meraklıların yoğun şekilde ziyaret ettiği metal bloğun bulunduğu bölgede nöbet tutan jandarma, alana ulaşan yollarda sivillerin geçişine izin vermiyor.
Şanlıurfa'da Göbeklitepe yakınlarında araziye yerleştirilmiş üzerinde Göktürk alfabesiyle, "Gökyüzüne bak Ay'ı gör" yazılı metal bloğun sırrı henüz çözülemedi. Kim ya da kimler tarafından araziye dikildiği araştırılan metal bloğun bulunduğu alanda jandarmanın nöbeti ise sürüyor. İl Jandarma Komutanlığı olayın aydınlatılması için özel ekip kurdu.
Şanlıurfa'da tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe yakınlarında araziye yerleştirilmiş metal blok bulundu. Güvenlik güçleri, Göktürk alfabesiyle, 'Ay'ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak' yazılı metal bloğun kim ya da kimler tarafından araziye dikildiğini araştırıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa'daki yeni keşiflere değinip, "Yeni Göbeklitepe'lere hazır olun" mesajı kentte büyük yankı yarattı.
Bursa’nın İznik ilçesinde yüz yılın keşfi olarak bilinen bazilikada yapılan su altı kazıları 2 bin yıllık tarihe ışık tutuyor. 6 yıl önce suların çekilmesiyle havadan tesadüfen görüntülenen 20 metre açıkta ve 5 metre derinlikteki bazilikada yapılan arkeolojik kazılar titizlikle sürüyor. Su altında çalışmalarını sürdüren arkeologların bazilikanın içinden çıkardıkları eserler dikkat çekiyor. Yerel yönetimler bölgenin ikinci Göbeklitepe olması için harekete geçti.
Göbeklitepe, tarihte bilinen en eski ibadet merkezi olarak tanınır. Göbeklitepe'nin, insanlık tarihinin karanlık yönlerine dair önemli kanıtlar sunan bir yapı olduğundan bahsedilir. Oldukça merak uyandıran, tarihi bir gizeme sahip Göbeklitepe nerede, Göbeklitepe'ye nasıl gidilir? İşte tüm detaylar...
Kadim şehir Urfa insanlık tarihine dair derin geçmişi bize sunmaya devam ediyor. Göbeklitepe ile başlayan derin geçmişin izleri şimdi de Şanlıurfa Karahantepe ile devam ediyor.
Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen ve 12 bin yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe ülkemizin en önemli tarihi noktalarından bir tanesi. Bu nedenle her sene çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgeye gitmeyi düşünenler ya da Göbeklitepe’nin sırrını merak edenler ise bu değerli tarih mirasıyla ilgili araştırma yapıyor. Peki, Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe’ye nasıl gidilir? Göbeklitepe neden bu kadar önemli? İşte Göbeklitepe hikayesi ve tarihi!
Son dakika haberine göre Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'dan Karahantepe'deki kazı çalışmalarıyla ilgili heyecanlandıran bir açıklama geldi.
22 Kasım Pazar günü KPSS Ortaöğretim sınvaı gerçekleşti. Sınavda çıka sorulardan birinin Göbeklitepe’yle ilgili olması gözleri bir kez daha bu benzersiz tarihi noktaya çevirdi. Peki Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe neden bu kadar önemli? Göbeklitepe ne zaman bulundu? İşte arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden biri olan Göbeklitepe’nin mistik havası...
Göbeklitepe'de sıcak hava balonuyla resmi uçuşlar başladı
Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl ve "tarihin sıfır noktası" diye anılan Göbeklitepe gibi önemli tarihi alanlara sahip Şanlıurfa, turizmde artan çeşitlilikle dikkati çekiyor - Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Pandemi dönemi bittikten sonra ben bir turizm patlaması olacağına inanıyorum. Pandemi döneminde bile Şanlıurfa turizmi bir yoğunluk kazanmış durumda" - İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan: - "Kısa süre önce duyurduğumuz Göbeklitepe'de uçma fikrine çok sıcak bakıp, 'Ne zaman başlıyorsunuz?' diye sorup rezervasyon yapmak isteyenler var"
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, kısa süre sonra başlayacak sıcak hava balonu turlarıyla havadan seyredilebilecek - Sıcak hava balonu pilotu Bilge Ezel: - "Test uçuşlarımızla bölgedeki hem iniş kalkış yerlerini hem de rüzgar durumlarını ölçüyoruz. Test uçuşlarımızın sonrasında yaklaşık 1 ile 1,5 ay içerisinde ticari uçuşlarımıza başlayacak duruma gelmiş olacağız"
UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Göbeklitepe'deki keşiflere benzer eserlere rastlanan 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu Kızılkoyun Nekropolü bölgesinde kazı çalışmaları başladı - Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Kazıların Göbeklitepe'deki gizemi çözmeye yardımcı olacağına inanıyoruz" - "Şanlıurfa şimdiden yeni keşiflere hazırlanıyor, insanlık yeni sürprizler beklesin"
Koronavirüs salgını nedeniyle iki ay önce ziyaretçilere kapatılan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe, yeniden açıldı.Türkiye’deki normalleşme süreci kapsamında Şanlıurfa’da bulunan tarihi mekanlar da ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Göbeklitepe Konçertosu dünya prömiyerini yaptı
Şanlıurfa Göbeklitepe yılı ilan edilmesinin ardından turizm açısından dolu dolu bir yıl geçirmişti. Bahar dönemi için rezervasyonların yapılmaya başlandığı Şanlıurfa'da şimdiden doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı. Şanlıurfa, tarihi mekanları, inanç turizmindeki değerleri, eşsiz lezzet duraklarıyla yerli ve yabancı turistlerin gözde durakları arasında yer alıyor.
ABD Bilim Akademisi (NAS) yabancı asli üyesi, TÜBA Hizmet Ödülü, İtalya Devlet Nişanı ve Vehbi Koç Vakfı 2008 Yılı Ödülü sahibi arkeoloji dünyasının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Göbeklitepe'ye ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Dünya tarihini değiştiren Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin yanı sıra katılımcılar, her güne özel VR içerikleriyle Tokyo'nun kalabalık caddelerini ya da Roma'yı ve tarihini anlatan Kolezyum'u adeta İstanbul sokaklarında yürüyormuşçasına dolaşma ve dijital olarak deneyimleme fırsatı buluyor
Kültür ve inanç turizminin önemli merkezleri arasında yer alan ve 2019'da "Göbeklitepe Yılı" sayesinde turizmde "altın dönemini" yaşayan Şanlıurfa, 2020'de de turistlerin gözdesi olmaya aday - Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin: - "Barış Pınarı Harekatı ile daha güvenli hale getirilen bu bölgeyle Şanlıurfa'nın çok daha cazibe merkezi olacağını ve bugün konuştuğumuz rakamları aslında ikiye üçe katlayabilecek bir potansiyeli barındırdığını hep birlikte göreceğiz" - Otel Müdürü Ertuğrul Er: - "2020 yılındaki rezervasyonlarımız başladı değil, bitirdik diyebiliriz birçok tarihimizde yer kalmadı"
2020 için görülmesi gereken dünyanın en iyi 25 seyahat noktası yayınlandı. Listeye Türkiye'den Göbeklitepe girdi.
Dünyanın dört bir yanından tarihi ve kültürel mirasların bulunduğu National Geographic Traveler Dergisi'nin "Mutlaka Görülmesi Gereken Seyahat Noktaları" listesinde Göbeklitepe'ye de yer verildi
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, 2019'da 412 bin 378 kişiyi ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u "Göbeklitepe Yılı" ilan etmesinin ardından yoğun ilgi gören ören yeri, geçen yıl 63 bin 415 kişiyle en çok ekim ayında ziyaret edildi. 2018'de bu sayı 70 bindi.
Filmin yapımcısı ve yönetmeni İsmail Fidan: - "Gerçekten çocukların soluk soluğa izleyeceği bir macera filmidir"
Filmin yapımcısı ve yönetmeni İsmail Fidan: - "Film sayesinde Göbeklitepe'ye ilginin artacağına inanıyoruz"
Ünlü coğrafya ve keşif kuruluşu National Geographic, 2019 yılı başında "Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler" adlı kitabında yer verdiği Göbeklitepe'yi 2020 yılı için de "Gidilecek en iyi yerler" arasında önerdi - Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban: - "Özellikle National Geographic dünya genelinde gezgin turistlerin önemle takip ettiği bir kuruluş. Bu bakımdan Türkiye'de Göbeklitepe'nin bu listede yer alması 2020 yılında Şanlıurfa'ya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hem yurt dışından hem de yurt içinden birçok turistin gelmesine vesile olacaktır" - İtalya Arkeoloji Dergisi Baş Editörü arkeolog Andreas Stayner: - "National Geographic'in söylediklerini ve tavsiyelerini es geçemeyeceğim. Görülmesi gereken çok önemli noktalardan birisidir"
Kuzey Makedonya Kültür Bakanı Hüsni İsmaili Göbeklitepe'yi gezdi
Venedik Sarayı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, fotoğraf sanatçıları İzzet Keribar ve Francesco Cicconi'nin Göbeklitepe çekimlerinden oluşan serginin açılışının yanı sıra "Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor" kitabı tanıtıldı - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan: - "2019'un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinin çok büyük avantajlarını gördük. Göbeklitepe ülkemizin kültür, turizm ve sanat değerlerinin çok güçlü bir şekilde tanıtılmasının bir aracı oldu" - Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu: - "Göbeklitepe, bereketli hilal olarak adlandırılan uygarlıklara beşiklik eden bölgenin adeta kilit taşıdır"
Azerbaycan'ın Gence kentinde Göbeklitepe sergisi açıldı
Çocuklar atölye çalışmasıyla Göbeklitepe'yi tanıyacak