Eskişehir'de tiyatro sanatçısı Hüseyin Demir, 20 yıldır ramazan aylarında her pazar Karagöz ile Hacivat temsiliyle izleyici karşısına çıkarak gölge oyunu geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor.
Hayali Ahmet Aksoy: - "Oyunda, mağdur olan kişinin ne yapması gerektiğini, olayı büyükleriyle, rehberlik servisindeki öğretmeniyle ya da okul idaresiyle paylaşmasını eğlenceli bir dille anlatıyorum"
Geleneksel Türk gölge oyununa 20 binden fazla tasvirle ve 3 metre enindeki perdede oynattığı büyük figürlerle yenilikler katan Suat Veral, ilçeleri gezerek tecrübelerini çocuklara aktarıyor - Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Veral: - "Nasıl boyayacaklarını, Karagöz ve Hacivat çalışmasının nasıl olabileceğini anlatıyoruz. Bizler Karagöz ve Hacivat'ın ses taklitlerini yaparken onların da yapmasını sağlıyoruz. Çocuklardan doğaçlama yapmalarını da istiyoruz"
Geleneksel Türk gölge oyununa 42 yıldır hizmet veren Suat Veral ile öğrencisi Merve İlken, Balıkesir'de her gün bir ilçede 3 metrelik perdede 1 metrelik deri tasvirlerle Karagöz oynatarak ramazan akşamlarını renklendiriyor - Veral: - "7'den 70'e değil, 3 aylıktan 90, 100 yaşında insana kadar ulaştığına, çocuklarımızın da arkadaşı olduğuna, onları dinlediğine göre gerçekten çok önemli mesajlar verdiğini görmek gerekiyor"
Oyun sırasında bir çocuğun "Neden çenelerini oynatmıyorlar?" sorusundan yola çıkan Bursalı hayali Nevzat Çiftçi, Hacivat ve Karagöz için çenelerini oynatabileceği yöntemi hayata geçirdi - Çiftçi: - "Karagöz ve Hacivat, kıvraklığını ve hareketliliğini kaybetmeden, yine tek kişi tarafından iki elle, ikisi de rahatlıkla konuşturularak oynatılabiliyor"
Bursa'daki Karagöz Müzesi hayal perdesinde ramazana özel gösteriler sunulacak
Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan senaryolarda perdeden adalet, alçakgönüllülük, özgüven, çalışkanlık, dostluk, güzel ahlak, dürüstlük, iyilik, sabır, sevgi, sorumluluk, saygı değerleri işlenecek - Merkezin müdürü BUÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztahtalı: - "Ekibin içinde bir pedagog da var. Çocukların düzeylerine uygun, akılda kalabilecek, bu değerleri çocukların kodlarına yerleştirebilecek bir senaryo ekibi var"
Sosyal medyada yayınlanmaya başlanan eğitici "Karagöz ve Hacivat" gösterilerinde, trafik kuralları, teknoloji bağımlılığının zararları, temizliğin önemi ve Kovid-19'a karşı alınacak önemler anlatılıyor
Bursa'da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan Karagöz'ü dünyaya tanıtmak amacıyla Uludağ Üniversitesinde kurulan merkez, Karagöz'ü sadece ramazan ayında hatırlanan bir seyirlik eğlence olmaktan çıkarmak için faaliyetler yürütüyor - Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Öztahtalı: - "Karagöz'ün bir dünya markası olmasına çalışıyoruz. Çünkü Karagöz, Bursa'nın malı. Karagöz, Türkiye'yi dünyada tanıtabilecek, anlatabilecek çok önemli bir malzeme. Geleneksel Türk tiyatrosunun bu çok önemli alanı yaşayabilir hale getirmek istiyoruz" - "Hem öğrencilerden Karagöz'e hevesli olanlarının hem de yüksek lisans programında bu dersi alanların yeni bir hayali olarak, bu alanda uzmanlaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Sadece akademik boyutta değil, bu konuya ilgi duyan herkesi atölyelerimizde hem suretler yapmaya hem de hayali olarak Karagöz oynatmaya davet ediyoruz"
Türkiye’nin geleneksel gölge oyunu Karagöz, Amerika’nın saygın tiyatrolarından ‘Hamlet Isn’t Dead’in (Hamlet Ölmedi) repertuarına alındı. Tiyatro, Amerikalı sanatçılarla Shakespeare'in Hamlet’ini Karagöz gölge oyunu formatında sahneye taşıyor.