Tüm organlar gibi gözlerde de çeşitli rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu rahatsızlıkların bazıları geçici bazıları ise ciddi hasarlara neden olan kalıcı rahatsızlıklar olabilir. Çeşitli belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora gidilmesi bu yüzden önemlidir. Bilinçsizce müdahale edilmemelidir.
Göz alerjisi problemi genci yaşlısı, kadını erkeği fark etmeksizin herkeste görülebilen bir göz rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık kendini gözlerde sulanma, kaşıntı, batma, kızarıklık gibi bulgularla gösterir. Bu duruma sebep olan pek çok faktör bulunur. Bu sebepler ortadan kaldırıldığında alerji problemi de çözülebilir. Son derece rahatsız edici bir durum olarak bilinen göz alerjisi, kişilerin gündelik yaşamını da büyük ölçüde olumsuz yönde etkiler. Peki, göz alerjisi neden olur, nasıl geçer?
Gözde alerji sezonu ilkbaharla birlikte geldi, uzmanlardan gözlerini kaşıyanlara önemli uyarılar var. Türk Oftalmoloji Derneği, bahar aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel göz alerjilerinde artış yaşanmasıyla ve halk arasında ‘kırmızı göz’ adıyla bilinen göz alerjisi (alerjik konjonktivit) için uyulması gereken önemli kurallarla ilgili açıklamalar yaptı.
Sol/sağ göz kapağı seyirmesi neye işarettir diye bakıldığında en yaygın nedenleri stres, yorgunluk ve kafeindir. Ek olarak, birçok uzman, çok fazla kafein veya alkolün küçük göz seğirmelerini de tetikleyebileceğine inanıyor. Göz seğirmesinin geçici bir rahatsızlıktan daha fazlası olduğu ve kuru gözler gibi bir göz rahatsızlığının işareti olduğu bazı durumlar vardır.
Yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden Kovid-19 pandemisi sürecinde çoğunlukla evde zaman geçirmek zorunda kalan ve iyice bunalan çocuklar, artık açık havada doyasıya koşup oynamanın tadını çıkarıyor. Çocukların yazın göz sağlığı açısından bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde bazı basit hatalar ileride kalıcı göz hasarına neden olabiliyor. Prof. Dr. Özgül Altıntaş, yazın çocukların gözlerini tehdit eden etkenleri ve korunma yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Covid-19 pandemisinde göz sağlığı her zamankinden çok daha fazla önem taşıyor. Ancak baharın gelişi göz sağlığını korumayı bir kat daha zorlaştırıyor. Baharın kendine has getirileri nedeniyle artan göz hastalıkları kaşıntı, akıntı, yanma, batma gibi şikayetlerde artışa sebep olabiliyor. Peki kişilerin bahar aylarında göz sağlığını korumak için neler yapması gerekiyor? İşte pandemi gölgesinde geçecek bahar aylarında göz sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler...
Göz alerjisi vakalarının bahar aylarında artış gösterdiğini söyleyen Op. Dr. Olcayto Çelik, havalar ısınırken günlerinizin kabusa dönüşmemesi için hangi tedbirleri almanız gerektiğini anlattı. İşte göz alerjisi ile ilgili bilgiler...
Göz alerjisi, tüm vücut alerjilerinde olduğu gibi dışarıdaki yabancı cisimlere karşı vücudun gösterdiği bir reaksiyon çeşididir. Mevsimler ve yıl boyu süren alerjiler olmak üzere ikiye ayrılır. Mevsimsel alerjiler, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında polenler ve tozlar nedeniyle, gözde kızarıklık, yanma ve batma şikayetleriyle ortaya çıkar. Yıl boyu süren alerjilerde ise, ev tozları, kedi ve köpek tüyleri, çiçek tozları etkilidir. Peki göz alerjisine ne iyi gelir?
Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Göz Hastalıkları doktoru Operatör Dr. Belgin Ekmekçiler, bölgede göz alerjisine yakalanan hastaların oranının yüzde 80 olduğunu söyledi.
Bahar ile birlikte ortaya çıkacak rahatsızlıklar arasında göz alerjisinin sıkça görülebileceği belirtildi.
Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'nde faaliyet gösteren Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Atilla Hacıbekiroğlu, bahar mevsiminin geride kaldığı şu günlerde, gözlerde meydana gelen rahatsızlıklarda artış olduğunu söyledi.
Bahar ile birlikte ortaya çıkacak rahatsızlıklar arasında göz alerjisinin sıkça görülebileceği belirtildi. Göz alerjisinin acısız, ağrısız hastalıklar grubunda olmasına karşın insanı oldukça rahatsız ettiğini belirten uzmanlar; kızarmış gözler ve yanakların, kırmızı vücut döküntülerinin, şişmiş ve akıntılı bir burnun, genel olarak alerjinin en sık karşılaşılan belirtileri arasında yer aldığını ifade etti.
Göz çevresinin yapı gereği yüzün diğer bölgelerinden çok daha hassas olduğunu belirten uzmanlar, "Güzelleşmek uğruna göz sağlığınızı kaybetmeyin, kozmetik malzemelerin içindeki tek bir madde bile gözde alerjiye sebep olabiliyor. Aynı malzeme bir kişide alerji yapmazken, diğer bir kişide alerjik reaksiyona sebep olabilir" uyarısında bulunuyor.
Uzun süre bilgisayar karşısında çalışan kişilerde göz kırpmanın azalması, gözde kuruluğa neden oluyor. Gözyaşı görme fonksiyonunun tamamlanması için hayati önem taşıyor. İşte uzmanların uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda kalanlara tavsiyeleri...