Tüm organlar gibi gözlerde de çeşitli rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu rahatsızlıkların bazıları geçici bazıları ise ciddi hasarlara neden olan kalıcı rahatsızlıklar olabilir. Çeşitli belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora gidilmesi bu yüzden önemlidir. Bilinçsizce müdahale edilmemelidir.
Göz ağrısı, gözde hissedilen rahatsızlık veya ağrı durumudur. Bu ağrı, gözün içinde çevresinde veya arkasında olup çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Göz ağrısını hafifletmek için soğuk veya ılık kompres uygulamak, gözleri dinlendirmek, damla kullanarak göz kuruluğunu önlemek ve göz kapaklarını nazikçe temizlemek önerilir.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisiyle birlikte C (Covid) kuşağı çocukların ilgi alanları ve öğrenme şekilleri, önceki kuşaklardan tamamen farklılaşarak, dijitalleşiyor. Ancak günümüzde dijital teknoloji kullanımının artması ve açık havada geçirilen zamanın azalması, göz sağlığı açısından önemli riskleri de beraberinde getiriyor. Örneğin çocuklarda miyopi, göz kuruluğu ve göz kuruluğuna bağlı istemsiz göz kırpmalarına yol açması gibi!
Güneş sağlığımız üzerinde önemli faydalar sağlasa da yaz aylarında yeryüzüne daha yoğun ve dik gelen zararlı UV ışınları cildimizin yanı sıra gözlerimizi de tehdit ediyor. Son yıllarda iklim değişiklikleri ve ozon tabakasındaki incelme nedeniyle güneş ışınlarının ve özellikle de ultraviyole (UV) ışınlarının etkisi artıyor. Bu nedenle gözlerimizi tehdit eden birçok hastalıkla farkında olmadan karşı karşıya kalıyoruz.
Gözlerimiz, vücudumuzun en hassas duyu organlarından biridir. Bu hassas organımızda sık sık görülen bir rahatsızlığa da kanlanma sorunu desek yanlış olmaz. Kişilerin günlük yaşamını etkileyen göz kanlanması nasıl geçer? Göz kanlanması evde doğal yöntemlerle tedavi edilebilir mi? Görmeyi zorlaştıran ve acı veren göz kanlanmasına ne iyi gelir?
Göz sağlığını koruyan bir salgı olan gözyaşı, gözün üzerini kaplayarak gözü enfeksiyonlardan uzak tutar. Aynı zamanda nemli kalmasını da sağlar. Gözyaşının yeteri kadar üretilememesi, göz yüzeyinin de yeterli bir şekilde korunamadığı anlamına gelir. Göz sağlığını korumak için göz kuruluğuna ne iyi gelir? Göz kuruluğu evde doğal bitkisel yöntemlerle tedavi edilebilir mi?
Gelişen teknolojiyle birlikte her yaştan insanın kullandığı telefon, tablet, bilgisayar gibi ekranlara bakmak birçok hastalığa neden oluyor. Bu hastalıklar arasında göz kuruluğu da bulunuyor. Göz kuruluğu çok ciddiye alınmayan bir hastalık olsa da tedavi edilmezse görme kaybına sebep olabiliyor.
Üzüntü ve mutluluk duyguları nedeniyle gözyaşları oluşuyor. İnsanlar genellikle ağlamaktan kaçınarak duygularını bastırmaya çalışıyorlar. Fakat yapılan açıklamalara göre ağlamaktan kaçınmak gereksiz çünkü gözyaşı göz sağlığı için oldukça gerekli. Gözyaşının kuruması ileride görme kaybına dahi neden olabiliyor...
Teknoloji geliştikçe ekranlara baktığımız süre de uzamaya başladı. Telefonlar, bilgisayarlar, tabletler, televizyonlar her daim yanımızda. Özellikle telefonla geçirdiğimiz süre o kadar fazla ki! Tabii ki uzun süre ekrana bakmanın da sağlığımıza çeşitli zararları var. Gelin; önce bu zararları keşfedelim, sonra da bu zararlardan korunmak için ne yapmamız gerektiğine bakalım.
Tam kapanma sürecinde bilgisayar, cep telefonu ve televizyona bakma oranı daha çok artıyor. Bu noktada göz sağlığına dikkat etmek önem taşıyor. Göz hastalıklarının görülme oranının artışa geçtiği koronavirüs pandemisinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, bu süreçte göz sağlığına dikkat etmemenin kalıcı göz hasarına yol açabileceğini söyledi.
Entropium yani göz kapağının içe dönmesi belirtileri gözde kızarıklık, batma ya da yanma gibi sonuçlara neden olabiliyor. Göz kuruluğuna benzer belirtilerle kendini gösteren göz kapağının içe dönmesi tedavisi olan bir rahatsızlık. Yaklaşık yarım saatlik uygulamanın ardından sorunların ortadan kalktığına dikkat çeken Doç. Dr. Barış Yeniad, tedavi edilmeyen entropiumun gözde delinmeye yol açabileceğini söyledi.
Şeker hastalığının göz tansiyonu, gözyaşı yetersizliği, katarakt ve görme sinirinde kuruma yapabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Okan Toygar, şeker hastalığının göze verdiği zararlarla ile ilgili uyarılarda bulundu.
Göz kanlanması, gözün beyaz kısmındaki damarların normalden daha genişleyerek bu kısımları pembeleştirmesi ya da kızarıklaştırmasıdır. Göz kanlanmasında ilk akla gelen problem, zarların alerjik ya da mikrobik nedenlerle iltihaplanmasıdır. Göz kuruluğu ya da başka göz hastalıkları da olabilir. Özellikle sigara dumanının fazla olduğu yerlerde, havuzdaki klorların etkisiyle kuruluk artabilmekte, bu da göz kızarıklığına neden olabilmektedir.
Covid-19 pandemisi nedeniyle evde, kapalı ortamda zaman geçirmeye başlamamız ve evden çalışma düzenine geçilmesi ile birlikte ekranla daha fazla zaman geçirilmeye başlandı. Gözlerini kırpmadan saatlerce çalışan kişilerin, bulundukları ortamda yeterli nem bulunmaması halinde gözyaşının buharlaşması kaçınılmaz oluyor. Bu da göz kuruluğu sorununu gündeme getiriyor. Göz kuruluğu çekenler için bazı önerilerde bulunan uzmanlar, göz sağlını korumak için yapılması gerekenleri anlattı.
Göz sağlığı ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar kış aylarının gelmesiyle birlikte zorlu bir dönem başladığına dikkat çekti. Zamanımızın daha büyük bir bölümünü iç mekanlarda geçirmeye başladığımız şu dönemlerde özellikle havaların soğumasıyla evleri havalandırmayı azalttık. Bu da nem miktarını belirgin biçimde azalttı.
Gözünüzde kızarıklık, yanma ve batma gibi şikayetlere sahipseniz göz kuruluğundan muzdarip olabilirsiniz. Farklı birçok nedene bağlı olarak gelişebilen göz kuruluğu, göz sağlığını uzun vadede olumsuz etkiler. Ülkemizde ve dünyada çağın gelişmesiyle birlikte daha sık görülmeye başlanan bu rahatsızlık hakkındaki bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Güneş gözlüğü kullanımının göz kuruluğunda azaltıcı etkisi olduğunu söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Gül, güneş gözlüğünün göze gelen ışık ve ısıyı azalttığını, bunun da gözyaşımızın çabuk buharlaşmasını engellediğini anlattı.
Göz, insan vücudundaki en önemli ve en hassas organlar arasında yer alır. 5 duyu organından biri olan göz çok önemli bir işleve sahiptir. Rahat bir şekilde hareket edebilmek ve zararlı dış etkenlerden korunabilmek için belirli bir oranda gözyaşına ihtiyaç duyar. Gözyaşı genel olarak iki farklı türde değerlendirilebilir. Bunlar tepkisel ve istem dışı gözyaşıdır.
Kroonavirüs belirtileri ile ilgili gün geçtikçe daha fazla bilgi paylaşılmaya devam ediliyor. Gözden bulaşma olasılığı da bulunduğu söylenen koronavirüs belirtileri arasında yapılan araştırmaya göre göz kızarıklığı da yer alıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, merak edilenleri anlattı.
Göz kuruluğu dünya çağında birçok insanı etkiliyor ancak söz konusu hastalık 40 yaş üstü kadınları daha çok etkiliyor. Peki kadınlarda göz kuruluğu görünmesinin nedenleri neler?
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yeniad, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen göz kuruluğunun tüm yaş ve cinsiyette görülebildiğini belirterek, ancak hastalığın 40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık meydana geldiğini söyledi.
Doç.Dr. Barış Yeniad, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen göz kuruluğunun, tüm yaş ve cinsiyette görülebildiğini ancak 40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık meydana geldiğini söyledi.
Göz kuruluğu büyük-küçük pek çok kişinin yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. Uzmanlarsa, kullanılan gözyaşı damlalarına rağmen geçmeyen göz kuruluğu belirtileriyle başa çıkılması için Omega 3 tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal: - "İleri seviye durumlarda hastanın kendi kanından hazırlanan serumlar ve skleral lens gibi özel araçlara başvuruluyor" - "Otolog serum kişinin kendi kanından hazırlanıyor, steril plastik şişelerde dondurarak muhafaza ediliyor ve kullanımdan hemen önce çözdürülerek kullanılıyor" - "Gözyaşı aynı zamanda göz için gerekli bazı temel maddeler ile besleyici olarak da görev yapar. Otolog serum da gözyaşının bu özelliklerini en iyi taklit eden sıvılardan biridir"
Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal: - "İleri seviye durumlarda hastanın kendi kanından hazırlanan serumlar ve skleral lens gibi özel araçlara başvuruluyor" - "Otolog serum kişinin kendi kanından hazırlanıyor, steril plastik şişelerde dondurarak muhafaza ediliyor ve kullanımdan hemen önce çözdürülerek kullanılıyor" - "Gözyaşı aynı zamanda göz için gerekli bazı temel maddeler ile besleyici olarak da görev yapar. Otolog serum da gözyaşının bu özelliklerini en iyi taklit eden sıvılardan biridir"
Doç.Dr. Barış Yeniad, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen göz kuruluğunun 40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi.
Göz sağlığı, rutin hayatınızda farkında olmasanız da çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Göz sağlığınızı korumanın birçok yolu var. Peki, göz sağlığınız için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Sjögren sendromu yüzde 80-90 oranında kadınlarda görülüyor. En önemli belirtisi ise gözlerde ve ağızdaki kuruluk. Gözde yanma ve batma hissini daha sonra ağız kuruluğu takip ediyor. Ağızdaki tükürük salgısı yeterli olmayınca, diş çürükleri ve diş eti sorunlarıyla birlikte mantar plaklar oluşmaya başlıyor. Hastalık vajinal kuruluğa da yol açıyor. Sonrasında ağrılı ilişki, mantar ve idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Cilt kuruluğu da enfeksiyon yerleşimini kolaylaştırıyor.
Yazın havaların genel sıcaklığından kışın ise bulunduğumuz ortamın ısısını artırdığımız için nem oranı düşer ve bu da gözlerimize olumsuz etki edebilir. Kaşınan gözler, kışın sık görülen bir sorundur ve buna düşük nem sebep olur. İşte uzmanlardan göz kuruluğunu önlemek için tavsiyeler.
Yoğun yaşam temposunun yanı sıra kış mevsiminin gelişi ile beslenme ve egzersiz alışkanlıklarımızda aksamalar yaşanabiliyor. Özellikle sağlıklı beslenme ile ilgili kış mevsiminin zenginliklerinden yararlanmak, genel sağlık açısından hayat kurtarıcı olabiliyor.
20 dakikada bir, 20 saniye süresince, 20 metre ve ötesine bakarak gözleriniz dinlendirip göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz!
Soğuyan havalar, tıpkı bağışıklık sisteminde olduğu gibi gözlerde de belirli rahatsızlıkların oluşmasına sebep olabiliyor. Fotokeratisis (kar körlüğü), göz kuruluğu, göz yaşarması, ışığa hassaslık ve çift görme gibi rahatsızlıkların bu dönemlerde oluşabildiğini belirten Op. Dr. Hakan Özkan, 'Gözlerimiz soğuğa karşı en dayanıklı organlarımızdan biri olmasına rağmen, bu durum soğuktan etkilenmeyecekleri anlamına gelmiyor.' diyor
Soğuk havalarda yüksek ısılarda çalıştırılan kalorifer ve klimalar, içimizi ısıtırken bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor.
Toplumda sadece güneşin gözlere zarar verdiği düşünülse de, kış mevsimi de göz sağlığını kötü etkiliyor.
Bilgisayarlarımız hayatımızın vaz geçilmez parçası olsa da uzun süreli kullanımlarda gözlerimiz üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.
Toplumda göz kuruluğu olarak adlandırılan, tıptaki adıyla “kuru göz” hastalığı tedavide geç kalındığında körlüğe kadar gidebilecek bir sorun.
Erzincan Kızılay Tıp Merkezi'nde görevli Opr. Dr. Hakan Özkan, insanların zaman zaman çeşitli göz hastalıklarına maruz kaldığını belirterek, bunlardan en önemlilerinden birinin "göz kuruluğu" olduğunu söyledi.
Uzun süreli bilgisayar ekranına bakma ve klimalı ortamlarda bulunmanın göz kuruluğuna sebep olduğu belirtildi.
Bilgisayar karşısında uzun süre çalışan kimselerde göz kırpma aralığının uzaması nedeniyle göz kuruması hastalığı görülebildiği, bundan korunma için de bilgisayarın tepeden bakacak şekilde kullanılması gerektiği bildirildi.
Uzun süre bilgisayar karşısında çalışan kişilerde göz kırpmanın azalması, gözde kuruluğa neden oluyor. Gözyaşı görme fonksiyonunun tamamlanması için hayati önem taşıyor. İşte uzmanların uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda kalanlara tavsiyeleri...
Yüzün en dikkat çekici organlarından biri olan gözlerimiz, zaman zaman değişik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bunlardan en sık rastlanılanı ise göz kuruluğu. Bu önemli sağlık sorunu, günümüzde özellikle uzun süre bilgisayar karşısında iş yapan ve klimalı ortamlarda çalışan kişilerde meydana geliyor. Göz kuruluğu, 'gözlerde kızarma, kanlanma ya da yaşarma' belirtileri ile ortaya çıkıyor.