Göz tembelliği toplumda sıklıkla görülen göz sorunları arasında bulunmaktadır. Genellikle doğru muayeneler ve erken teşhis ile tedavi edilen göz tembelliği nadiren riskli durumlar oluşturmaktadır. Göz tembelliği nedeniyle doktora giden Aleksandra Celiç, nadir görülen kansere yakalandığını öğrendi.
Göz tembelliği çocukluk döneminde oluşan ve yine bu dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Göz tembelliği göz anatomisinde yapısal bir sorun olmadığı halde yani göz yapıları ve görme siniri tamamen sağlıklı olduğu halde gözde görme azlığının olması durumudur.
Çocukluk döneminde oluşan ve ebeveynlerin endişe ettiği göz tembelliği tedavi konusunda ailelerin sıklıkla araştırma yaptığı rahatsızlıklardan bir tanesi. Bu doğrultuda göz tembelliği neden olur sorusunun yanıtı da araştırılıyor. Aynı zamanda tedavisi için rahatsızlığın erkenden teşhis edilmesinin önemi de büyük oluyor. Peki, göz tembelliği nasıl anlaşılır? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konuyla ilgili bilgiler verdi.
Kişinin meslek yaşamı dahil tüm yaşamını olumsuz etkileyecek bir durum olan göz tembelliği, çocukluk döneminde birtakım sebeplere bağlı olarak normal gelişimini tamamlayamayan gözlerde meydana gelmektedir. Bu sorunun genelde tek gözde görüldüğünü ancak bazı durumlarda iki göz de görülebildiğini belirten uzmanlar, bu hastalığın toplumda her yüz kişiden iki ya da üçünde olduğunu ifade etmektedir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aydın Atasoy, "Göz tembelliği bebeklik döneminde ve erken çocukluk döneminde başlar. Çoğu durumda, yalnızca bir göz etkilenir. Ancak bazı durumlarda, her iki gözde de azalmış görme keskinliği görülebilir. Göz tembelliği (Ambliopi) toplumda her 40 çocuktan birini etkilemektedir" dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Açıkalın: - "Göz tembelliği kişinin meslek hayatı dahil, tüm hayatını etkileyecek bir durumdur. Ayrıca bir gözünde tembellik olan insanların diğer gözlerini kaybetme riski, her iki gözü gören insanlara göre 2 ila 6 kat daha fazladır" - "Göz tembelliği tedavi edilebilir bir durumdur ancak burada önemli olan tedaviye başlama zamanıdır. 9 yaşından sonra yapılan tedaviler maalesef başarılı olmamaktadır" - "Tembellik ne kadar erken tedavi edilirse sonuçlar o kadar başarılı olmaktadır. Bu nedenle çocukların göz muayenesi doktorların önerdiği aralıklarla doğumdan itibaren, şikayet olsun olmasın mutlaka yapılmalıdır"
Uzmanı Op. Dr. Varol Şen, halk arasında sık karşılaşılan göz tembelliğinin çocuk yaşlarda tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.
9 yaş ile 55 yaş arasındaki göz tembelliği de artık ‘nörevizyon’’ adı verilen yöntemle giderilebiliyor.
Siirt Özel Güven Hastanesi Göz Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Ayan, göz tembelliğinin 6 yaşına kadar tedavi edilmesi halinde, ileride oluşabilecek kalıcı hasarların önlenebileceğini söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Başkan, astigmatın ileride göz tembelliğine ve çocuklarda okulda başarısızlığa sebep olabileceğini söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Başkan, astigmatın ileride göz tembelliğine ve çocuklarda okulda başarısızlığa sebep olabileceğini söyledi.
Göz tembelliği erken çocukluk çağında ortaya çıkan ve bir gözün yeterince görememesi şeklinde tanımlanabilecek bir durumdur. Göz tembelliğine her 100 kişiden 3'ünde rastlanmaktadır.
Elazığ Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selçuk Bulut, göz tembelliğinde erken tanının şart olduğunu vurgulayarak, her çocuğun ilkokul çağına gelmeden mutlaka göz muayenesinden geçmesi gerektiğini belirtti.