Grip hastalığına sebep olan virüse karşı insan vücuduna bağışıklık kazandırmaya yarayan araca grip aşısı denir. Toplumun genelinde hafif bir şekilde geçirilmekte olan grip hastalığı, risk grubundaki bireylerde ciddi komplikasyonlara da sebep olabilir. Özellikle salgın dönemlerinde tehlikeli bir hale dönüşebilen grip hastalığının önüne geçmek için en sık kullanılan etkili yöntem grip aşısıdır. Grip aşısı yapılan kişiye dışarıdan grip virüsünün antijenik özellik taşıyan parçaları verilir. Bu sayede, kişi hasta olmadan virüse karşı bağışıklık kazanır. Grip hastalığına sebep olan influenza virüsü sürekli değiştiği için grip aşıları da değişkenlik gösterir. Grip aşısını yapmak için ideal olan zamanın Ekim Kasım ayları olduğu belirtilir. Grip aşısı olunarak hastalığın şiddeti de azaltılabilir.
Kış ayları gelip kapımızı çaldığında soğuk hava ile birlikte influenza virüsü de etrafta dolaşmaya başlar. Grip olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle solunum yoluyla bulaşan bir virüs tarafından tetiklenir ve her yıl milyonlarca insanı etkiler. Grip sadece bireyler için değil toplum için de bir tehdittir ve bu yüzden de influenzaya karşı korunmak ve önlemler almak toplumsal bir meseledir. Peki, influenza nedir, nasıl geçer?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında grip aşısı uyarısında bulundu. 2023 yılı grip aşısı uygulamasını 15 Eylül itibarıyla başlattıklarını bildiren Bakan Koca risk grubundakilerin grip aşılarını ücretsiz olabileceğini bildirdi.
Grip aşısı sorgulama ekranı ve fiyatı Eylül ayının ortalarına girdiğimiz şu günlerde arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada ''Grip aşısı uygulaması normal takvimiyle başlıyor'' ifadelerini kullanmıştı. Peki, Grip aşısı fiyatı ne kadar, kimlere yapılacak? İşte, enabiz.gov.tr grip aşısı sorgulama ekranı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "15 Eylül'den itibaren 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunan hastalarımız için grip aşısı uygulaması, normal takvimiyle başlıyor." ifadelerini kullandı.
Sonbaharla birlikte havaların soğumaya başlaması, okulların açılması ve kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesiyle solunum yolları enfeksiyonları daha sık görülmeye başlandı. Bir yandan da Covid-19 enfeksiyonu çeşitli varyantlarla tehdit olmaya devam ediyor. Solunum yolu enfeksiyonlarının yalnızca Covid-19 ve gripten oluşmadığını, sonbahar ve kış aylarında çok sayıda virüs ve daha az oranda da bakterilerin enfeksiyonlara yol açabilir.
Grip aşısı kimler yaptırabilir? Ekim ayının gelmesinin ardından birçok kişi internette araştırma yapmaya başladı. Grip aşısı ilk etapta kronik hastalar ile 65 yaş üstü kişilere uygulanacak. Aşının hangi dönemlerde, kimlere yapılacağı hastalıktan korunmak isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılır? Kimler grip aşısı yaptırabilir?
NKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol: -"Bizin için önemli olan virüsle karşılaşmadan önce aşı olmak. Aşı olup antikor geliştiğinde ve ondan sonra virüsle karşılaştığımızda hasta olma olasılığımız düşer"
Her yıl olduğu gibi kış ayları öncesinde grip vakalarında artış başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıların ülkeye geldiğini duyurmuş, 65 yaş üstü kişilerin ve kronik hastaların aşılarının sistemde tanımlandığını belirtmişti. Diğer vatandaşlar ise ne zaman aşı temin edeceğini merak ederken alınan bilgilere göre 15 Ekim'den itibaren eczanelerdeki yerini alacak. Öte yandan aşının fiyatı da belli oldu.
Son dakika haberi: 65 yaş üstü ve kronik hastaları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre Sağlık Bakanlığı tarafından 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalar için grip aşıları e-Nabız sisteminde tanımlandı. İşte grip aşısıyla ilgili son dakika haberinin detayları...
Grip aşısı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Koca aşıya ilişkin bir de müjde verdi. Konuya dair ayrıntıları öğrenmek isteyen birçok kişi arama motorlarında sorgulama yapmaya başladı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklama merak konusu oldu. Peki, grip aşısı eczanelere geldi mi? 2022 grip aşısı fiyatı ne kadar, kaç TL?
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip aşılarıyla ilgili merak edilen soruyu yanıtlandırdı. Grip aşılarının Türkiye'ye ulaştığını ve dağıtımın başladığını duyuran Bakan Koca, "Bu konuda da hazırlığımız tam" diyerek yeterli miktarda grip aşısının mevcut olduğunu vurguladı. Bakan Koca Kovid-19 vakalarında artış olabileceğini kaydederken salgının ortadan kalkmadığını ancak etkisini yitirdiğini kaydetti. Koca, Ankara Onkoloji Hastanesi'nin kapatılacağı iddialarına da yanıt verdi.
ABD'de Houston Teksas Sağlık Bilim Merkezi Üniversitesinden bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırmaya göre, grip aşısı yaptıran kişilerin alzaymıra yakalanma riskinin daha düşük olduğu bildirildi.
Covid-19 ve grip aşısı olduktan sonra oluşabilecek belirtilere karşılık yatıp dinlenmek yerine, bağışıklığı artırmak için 90 dakika egzersiz yapabilirsiniz. Bilim insanları aşı olduktan sonra 90 dakikalık hafif-orta yoğunlukta egzersiz yapmanın vücudun antikor üretimini iyileştirilebileceğini ortaya koydu.
Fırat Üniversitesi Hastanesi (FÜ) Başhekimi ve kulak-burun-boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, artan grip hastalığına ilişkin bilgi vererek soğuk algınlığı ve gribin sık görülmeye başladığını kaydetti. Kaygusuz, yumurta alerjisi olanlar ve daha önce aşı yapıldığı zaman alerjik herhangi reaksiyon gelişenlerin ise aşıdan uzak durmasını istedi.
BioNTech’in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs aşısının grip aşısı gibi yılda bir kez yapılmasının gerekli koruyuculuğu sağlayabileceğini belirtti. Şahin ayrıca herkese tazeleme aşısı yaptırmayı tavsiye etti.
Japonya’daki bir sağlık kuruluşuna grip aşısı olmak üzere giden 12 yaş altındaki bir çocuğa yanlışlıkla Covid-19 aşısı yapıldığı ortaya çıktı. Hatalı aşılamaya maruz kalan çocukta herhangi bir yan etki gözlenmediği ifade edilirken, yerel otoriteler olayın tekrarını önlemek üzere tüm sağlık kurumlarına uyarı yazısı gönderdi.
65 yaş üstü için grip aşısı tanımlanıp tanımlanmadığı merak ediliyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan 65 yaş üstü vatandaşlar için önemli bir açıklama geldi. Peki 65 yaş üstüne grip aşısı tanımlandı mı? Grip aşısı kimlere yapılacak? İşte merak edilenler...
Sosyal Güvenlik Kurumu, bir defalığına mahsus olmak üzere grip aşısının fiyatını karşılayacaklarını sosyal medya hesabından açıkladı. Grip aşısı bedelinin ödendiği ilk grup olan 65 yaş ve üzerindeki kişilerde herhangi bir belge aranmaksızın grip aşılarının karşılanacağı belirtildi.
Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca: - "Koronavirüs ile grip aşısı arasında herhangi bir zaman bırakmaya gerek yok, aynı gün veya bir gün arayla olabiliriz" - "Aynı gün vurdurdukları takdirde iki koruma sağlanarak kısa vadede yan etkileri geçecektir. Bilim insanları olarak bunu öneriyoruz ve bunun faydalı olacağını düşünüyorum"
Hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte mevsim değişikliği insanların sağlığını tehdit etmeye başladı. Grip aşılarının fiyatı belli oldu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan tarafından ücretler açıklandı. Öte yandan Saydan, grip aşısının SGK kapsamında olmayacağını ifade etti.
Koronavirüs salgını nedeniyle önemi daha da artan grip aşısının eczanelere gelmeye başladığı ve fiyatının ise 85,12 lira olduğu belirtildi.
Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19 aşılarının gripten, grip aşısının da koronavirüsten korumayacağına dikkati çekerek, "Bu anlamda Kovid-19 aşısı yaptıranların, gribe yakalanmamak için ayrıca grip aşısı yaptırması gerekiyor." dedi.
Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk: - "Grip aşısı yaptıran kişi, Kovid-19'a karşı koruyuculuk kazanmadığı gibi Kovid-19 aşısı yaptıran kişi de gripten korunmayacaktır. Bu anlamda, Kovid-19 aşısı yaptıranların gribe yakalanmamak için ayrıca grip aşısı yaptırması gerekiyor" - "Ülkemizde ekim ayının ortasından itibaren, kasım ayı da dahil olmak üzere grip aşısı yaptırılabilir. Yaptırılan grip aşıları da yaklaşık 6-7 ay boyunca, grip mevsimi bitene kadar koruyuculuk sağlayacaktır"
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen yıl çok nadir görülen virüslerin bu sene ciddi bir şekilde artacağını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "İki virüs de aynı anda vücutta bulunabilir, bunlardan biri hastalık yapabilir, diğeri de boğazda sadece çoğalabilir; ama aynı anda ikisi birden hastalık yapamaz. Grip sezonu başlayınca bunu muhtemelen yaşayacağız. Bu yıl grip artı koronavirüs vakalarını göreceğiz" dedi. Öte yandan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Bu yıl grip aşısını önermeyebiliriz" açıklamasını yaptı.
Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma Covid-19 salgını sürecinde grip aşısı olan kişilerin hastalığa karşı daha dirençli olduğunu ortaya koydu.
Grip, nezleye göre daha ağır bir tablodur. Genellikle influenza virüsleriyle meydana gelir. Boğazda ve genizde yanma, gözlerde kızarma, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi belirtilerle başlayabilir. Ateş, kırgınlık artışı, halsizlik, yorgunluk gibi sistematik belirtiler çok daha ön plandadır.
Grip aşısının fiyatının açıklanmasıyla birlikte hangi hastalığı olanlar grip aşısı yaptırabilecek araştırılmaya başlandı. Grip aşısı belirli bir puanlama ve hastalık türüne göre hastalara verilecek. Peki 2020 grip aşısı ne kadar oldu? Grip aşısı puan hesaplama nasıl yapılıyor? Hangi hastalık kaç puan ediyor? İşte grip aşısının yeni fiyatı!
Koronavirüsten dolayı binlerce kişinin merak ettiği grip aşısının yeni fiyatı açıklandı. Peki 2020 grip aşısı ne kadar oldu? Grip aşısı puan hesaplama nasıl yapılıyor? İşte grip aşısının yeni fiyatı!
Grip aşısının koronavirüsten koruyup korumaması tartışılırken yoğun taleple karşılaşan uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nın aşının büyük miktarını satın aldığını söyleyerek eczanelere daha az miktarda aşı geleceğini duyurdu. Konuyla ilgili konuşan Edirne Eczacılar Odası Denetleme Kurulu Başkanı Eczacı Şükrü Ciravoğlu, merak edilenleri anlattı.
Gribe karşı en etkili çözümün aşı olduğunu belirten Avrupa Grip Uzmanları Çalışma Grubu (ESWI) Başkanı Dr. Albert Osterhaus, aşının ekim sonu, kasım başı gibi yaptırılması gerektiğini söyledi.
Avrupa'da yaşlılar arasında grip aşısı yapılma oranı yüzde 70'lere ulaşmasına rağmen, Türkiye'de bu oran yüzde 11'ler seviyesini geçemiyor... Doktorlar grip hastalığına karşı özellikle yaşlıların ve kronik hastaların aşı yaptırmaları konusunda uyarıyor.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, gripten korunmak için özellikle yaşlıların, çocukların, kronik hastalığı olanların ve riskli grupların grip aşısı yaptırmaları gerektiğini belirterek, gripten kurtulmanın en etkili yolunun sağlıklı beslenme olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) bildirimi doğrultusunda bu yıl için hazırlanan grip aşısındaki suşlardan (bakteri veya virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları) biri geçen yılınkinden farklı olduğu için, geçen yılki aşının bu yıl kullanılması durumunda koruma işlevini yerine getirmeyeceği bildirildi.
Mevsim itibariyle nezle ve gripten korunmanın önüne geçmek amacıyla grip aşısının yanında bitkisel çözümlerde öneriliyor.
Uzmanlar, grip aşısını yaptırmanın tam zamanı olduğunu, ancak bu aşının sadece hasta, yaşlı ve diğer risk grupları için gerekli olduğu bildirdi.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, özellikle risk grubunda bulunan 3 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, kışın hamile kalmayı düşünenler, bağışıklık sistemi çökmüş kişiler ile bazı hastalığı bulunanlara mutlaka aşı önerdiklerini bildirdi.
İsviçreli ilaç firmalarından Novartis, her türlü grip salgınında etkili olabilecek aşı geliştirdi. Novartis firması, "Optaflu" ismi verilen grip aşısının, Avrupa Birliği'nden de onay aldığını bildirdi.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, hava değişiminin sıkça yaşandığı günlerde vatandaşları grip hastalığına karşı uyardı.
Tek bir aşıyla korunabileceğimiz grip, dünya çapında tehdit oluşturan kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşabilme olasılığını tetikleyecek etken olarak gösteriliyor.
Kış aylarını yaşarken birçoğumuz nezle ve grip salgınlarıyla keyifsiz günler geçiriyoruz. Genellikle halsizlik, üşüme, öksürme gibi benzer belirtiler gösteren bu iki hastalık nasıl birbirinden ayrılır.
Grip, inflenza virüsünün yol açtığı ve üst solunum yolu dediğimiz burun, boğaz ve üst soluk borusunu tutan bir hastalıktır. Jinemed Sağlık Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, Mynet okurları için yazdı.
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan ısı değişikliklerinin insan vücudunu zayıflattığını ve soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara neden olduğunu bildirdi.
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdür Vekili Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Umur Gürsoy, grip mevsiminin başladığına dikkat çekerek, bayram tebriği için tokalaşıp öpüşen vatandaşları uyardı.
Geçen yıl Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede insan ve kanatlılarda kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının grip aşısına talebi artırdığı bildirildi.
Amasya Eczacı Odası Başkanı Besim Gökalp, kronik hastalar dışında herkesin Eylül, Ekim ve Kasım ayları içerisinde grip aşısı olmaları gerektiğini belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının Influenza A H5N1 (Kuş Gribi) uyarısının ardından kış aylarının da yaklaşması ile grip aşısı satışının 5 kat arttığı bildirildi.
Yalova Sağlık İl Müdürü Dr. Engin Ferah, kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde gribe karşı vatandaşları uyardı.
Grip aşısının içinde bulunması gereken virüs tiplerinden birinin bu yıl önceki yıllardan farklı olduğu belirtilerek, aşı yaptıracakların aşının yılına dikkat etmeleri istendi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, gribin, kalp-damar, akciğer ve şeker hastalığı olan kişilerde ölümcül risk taşıdığını, her 100 bin kişiden 2'sinde öldürücü olabildiğini söyledi.
Kütahya Eczacılar Odası yönetim kurulu üyesi Mehmet Hakan Akcan, grip aşısının Ekim-Kasım ayları arasında yaptırılması halinde daha etkili olacağını söyledi.
Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Selim Balcı, gripten korunmak için zamanında aşı olmanın şart olduğunu söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, grip aşısının hastalık kapıyı çalmadan yaptırılması gerektiğini belirtti.
Kış aylarında sıkça yakalanılan grip hastalığı hakkında bilinenlerin çoğu, gerçeği yansıtmıyor
Kış aylarında sıkça yakalanılan grip hastalığı hakkında bilinenlerin çoğu, gerçeği yansıtmıyor.
Vücudu dirençsiz kişilere "kuş gribi" enfeksiyonunun daha çabuk bulaştığı, bu nedenle özellikle çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılara mutlaka "grip aşısı" yapılması gerektiği bildirildi.
Adıyaman Kahta İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Özkan, grip hastalığının tedavisinde aspirin ya da aynı etken maddeye sahip ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtti.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip aşısı hakkında merak edilenleri mynet okurları için yanıtladı.
Grip, her yıl kış aylarında salgınlarla ortaya çıkan bir solunum yolları enfeksiyonudur. Bu yıllık olağan salgınlar çoğu zaman bir ülkeyi ya da bir şehri ilgilendirir ve toplumun %1-5 kadarı gribe yakalanır. Buna göre, her yıl gripten tüm dünyada 3-5 milyon insanın ciddi şekilde hastalandığı ve bunların 250 ila 500 binininde öldüğü tahmin edilmektedir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip hastalığını Mynet okurları için yazdı.
Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Yeni, havaların soğumasıyla birlikte grip hastalığını önlemek için başvurulan grip aşısının sağlıklı insanlar için gereksiz olduğunu söyledi.
Yaz sıcaklarının bitmesiyle birlikte grip ve nezle rahatsızlıklarının görülme oranı da hızla artıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bos, güneş ışınlarının azalması, kapalı alanların kullanımının artmasıyla birlikte grip, nezle gibi solunum yoluyla bulaşan hastalıkların artığını söyledi.
Bizde grip aşısı yaptıranların beklentileri arabalarına kasko yaptıranların beklentilerine çok benzer. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Rasim Küçükusta, grip aşısını Mynet okurları için yazdı.
Doç. Dr. Galip Ekuklu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerileri doğrultusunda hazırlanan grip aşısının, sağlıklı kişilerde yüzde 80'lere varan oranda başarılı olduğunu söyledi.
Yurdum insanı geçmiş yıllarda kışa girerken "Bu kış komünizm gelecek" diye korkutulurdu. Rusya parçalandı, komünizm tehlikesi ortadan kalktı, ama tehdit devam ediyor. Korkutma artık "Bu kış katil grip kapıda" şekline dönüştü. İnsanımızın her sorunu halledilmiş, hiçbir derdi kalmamış da, bir tek kışa girerken rahatlık batmasın diye korkutulması eksik kalmış sanki. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Mynet okurları için grip'i yazdı.
Gribin özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında etkili olduğunu belirten uzmanlar, gribe yakalananların iyileşene kadar başkalarıyla öpüşmemesi, kucaklaşmaması, tokalaşmaması ve ortak eşya kullanımından kaçınması gerektiğini belirtti.
Tokat Tabipler Odası Başkanı Dr. Mete Bayburtlu, grip aşısının eylül, ekim, kasım aylarında yaptırılması gerektiğini belirterek, "Grip kapınızı çalmadan aşı yaptırılmalı. Özellikle yaşlılar ve astımlı çocukların grip aşısı yaptırması büyük önem taşıyor" dedi.
Toplum düzeyinde gribin, sağlık sistemi maliyetleri nedeniyle ekonomik kayıplara neden olduğunu belirten uzmanlar, bu tür kayıpların yaşanmaması için eylül, ekim ve kasım aylarında artış gösteren grip hastalığı ile ilgili vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini ve bir an önce grip aşısı yaptırılmasının yararlı olacağını bildirdi.
Aylardır tartışılan grip virüsü, geçtiğimiz günlerde tespit edildi. Virüsün yol açtığı hastalık, Türkiye sınırlarında da görülmeye başlandı.
Grip, her yıl kış aylarında salgınlarla ortaya çıkan, milyonlarca kişiyi yataklara düşüren çok bulaşıcı bir solunum yolları infeksiyonudur.
Sağlıklı kişilerin gripten korunmak amacıyla aşı yaptırmalarına gerek olmadığı bildirildi.
Batman Belediyesi, son günlerde artış gösteren gribal enfeksiyon salgınına karşı bir sağlık ekibi oluşturdu. Belediye Sağlık Merkezi'nde görevli doktor ve hemşirelerden oluşturulan ekip, yaygınlaşan hastalığa karşı ücretsiz hizmet verecek.
Uşak Sağlık İl Müdürlüğü, risk grupları dışındaki grip aşısı uygulamaları konusunda bazı uyarılarda bulundu.
Tokat SSK Hastanesi doktorlarından Ali Çelik, gribe neden olan virüslerin sık sık karakter değiştirmesi nedeniyle, bu hastalığa karşı etkili bir aşı ve serumun geliştirilemediğini söyledi.
International Hospital İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, havaların serinlemeye başladığı bu günlerde akut virüs hastalığı gripten korunmanın en güvenli yolunun, aşı uygulanması olduğunu söyledi. Dr. Mamçu, en sık yetişkinlerde ve çocuklarda görülen soğuk algınlığının tedavisinde ise antibiyotik kullanılmasının yanlışlığına dikkat çekti.
Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Selim Balcı, grip aşılarının yurtdışından ithal edildiğini belirterek, geçtiğimiz yıl 12 milyon lira olan aşının fiyatının bu yıl 17 milyon liraya yükseldiğini bildirdi.
Tokat Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Bayburtlu, grip mevsimi gelmeden yaşlılar ile astımlı çocukların grip aşısı yaptırmaları gerektiğini söyledi.
İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Badur, bazı durumlarda öldürücü bile olabilen gripten korunmanın tek yolunun aşılanmadan geçtiğini belirtti.
AFYON (İHA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Toprak, yumurtaya alerjisi olan kişilerin grip aşısından kaçınmaları gerektiğini belirtti.
Tokat Tabipler Odası Başkanı Dr. Mete Bayburtlu, astım, bronşit gibi hastalıkları olan ve 55-60 yaş üzeri kişilerin bir doz grip aşası yaptırması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de ve dünyada etkisini hızla artıran grip mikrobundan çocuğunuzu nasıl kurursunuz? Uzmanlar, suçiçeği veya grip belirtileri gösteren bir çocuğa aspirin verilmemesi gerektiği aksik taktirde 'Reye' sendromuna yol açılabileceğini belirttiler.