2023 yılının Eylül ayında Dünya’nın dört bir yanındaki sensörler sismik sinyal almıştı. Bu gizemli sismik sinyalin Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yer alan Grönland’a yönlendirdi.
Grönland'ın bazı bölgelerinde hava sıcaklığının son 1000 yıldaki en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi. Yapılan yeni araştırmada Grönland'ın kuzey kesiminde sıcaklıkların 20. yüzyıla göre 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) arttığı belirtilirken, "Artık küresel ısınmanın açık bir imzasına sahibiz" ifadesi kullanıldı.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Amerikan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezinin (NSIDC) verilerine göre, bu yıl eylül ayının ilk günlerinde, Grönland'daki buzullarda dah önce görülmemiş boyutta bir erime gerçekleşti. Grönland'ın sıcak eylülü buzullarda rekor erimeye neden oldu ve uzmanlar buzullardaki bu erimenin ciddi bir iklim değişikliği uyarısı olduğuna dikkat çekti.
Bilim insanları Grönland'in güneydoğusundaki yüzlerce kutup ayısının taze su kaynaklarının olduğu platformları kullanarak avcılık yöntemlerini koşullara adapte ettiklerini tespit etti. Araştırmacılara göre, bölgedeki kutup ayıları artık dağ buzullarından kopan parçalar üzerinde de avlanabiliyor.
Bilim insanları Grönland'in güneydoğusundaki yüzlerce kutup ayısının taze su kaynaklarının olduğu platformları kullanarak avcılık yöntemlerini koşullara adapte ettiklerini tespit etti. Araştırmacılara göre, bölgedeki kutup ayıları artık dağ buzullarından kopan parçalar üzerinde de avlanabiliyor.
Grönland’daki buzullarının zirvesine ilk kez yağmur yağdığı açıklandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'ın Danimarka Krallığı’na bağlı özerk bölgesi Grönland’i satın almak istemediğini açıkladı.
Araştırmacılar, ilkbaharda katı deniz buzundan uzaklaşan Grönland balinalarının küresel ısınma nedeniyle 6 bin kilometre ötedeki evlerine dönemediğini keşfetti.
Bilim insanları Grönland'daki buzul erimesinin geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını söyledi.
Grönland'da devasa bir buz tabakasından büyük bir parça koptu.
Grönland'da buz tabakası, 2019'da rekor oranda eridi.
Ohio Eyalet Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, ada üzerindeki yaklaşık 200 buzulun uydular aracılığıyla 40 yıldır toplanan verilerini inceledi. Araştırmaya göre Grönland buzullarındaki erime, artık dönüşü olmayan yola girdi.
Grönland'a giden 3 kişilik Türk ekip, bölgedeki iklim şartları ve doğal yaşamı gözlemleyerek kayıt altına aldı - Takım üyelerinden Engin Hınçer: - "Amacımız, küresel ısınmaya dikkati çekmek iklim değişikliğiyle alakalı farkındalık yaratmak, insanları biraz olsun bilgilendirmek, bilinçlendirmektir. Buradayken nasıl etkilendiğimizi çok fark edemiyoruz. Fakat yerine gittiğinizde oradaki insanları, yaşamı gördüğünüzde yıllar içinde neler değiştiğini gördüğünüzde aslında çok şeyin olduğunu ve olacağını anlıyorsunuz" - "Orada ilkleri gerçekleştirirken yanımızda Türk bayrağını da hep taşıdık. Dağların tepesinde yürüyüş yaparken, suyun altında, buzulların üstünde kızaklarımızda açtık. Ülkemizi de bir yandan tanıtmış olduk. Türk bayrağını oralarda tanıtmaktan da gurur duyduk"
Danimarka hükümeti, krallığın diğer üyeleri Faroe Adaları ve Grönland özerk yönetimleriyle güvenli iletişim hattı kurulması yönünde talimat verdi
Danimarka, Grönland'ı ulusal güvenlik gündeminin ilk sırasına yerleştirdi
Danimarka Krallığı'na bağlı Grönland'ın Uummannaq bölgesi yakınlarında buzul kütlesinin kopması sonucu 1 balıkçı yaşamını yitirdi.
Danimarka Krallığı'na bağlı Grönland'ın Uummannaq bölgesi yakınlarında buzul kütlesinin kopması sonucu 1 balıkçı yaşamını yitirdi
ABD Başkanı Donald Trump’ın buzullarla kaplı adayı satın almak istediğine dair haberlerle Grönland bir anda uluslararası gündemin ilk sırasına yerleşti - Başta pek de ciddiye alınmayan ve Trump’ın “olağan dışı” taleplerinden biri olarak değerlendirilen bu açıklama, ABD Başkanı’nın adayı gerçekten satın almak istediğinin anlaşılmasıyla ciddiyet kazandı - Arktik bölgesi hem daha kısa deniz ticareti yollarıyla hem balıkçılık potansiyeliyle hem de varlığı ortaya konulan maden ve hidrokarbon enerji kaynaklarıyla yeni bir rekabet alanına ve yoğunluğu her geçen gün artan bir ilginin odağına dönüşüyor - Bölgedeki enerji kaynakları ve yeni ticaret yolları üzerinde daha fazla söze sahip olabilmek için, ABD Grönland’ı satın almak istiyor. Çünkü kıyıdaş devletler bölgedeki egemenlik alanlarını azami hale getirme çabasındalar - Arktik’te kendisine daha büyük bir egemenlik alanı açacak, ayrıca bölgedeki enerji kaynakları ve ticaret yollarında daha fazla söz hakkına sahip olmasına imkân sağlayacak Grönland’ı satın almak istemesi, ABD’nin küresel öncelikleri ve kendi dış politikası açısından bakıldığında da oldukça anlamlı görünüyor - ABD büyük bir rekabet içinde bulunduğu Çin’in genel olarak Arktik, özelde de Grönland dahilinde geliştirdiği ilişkilerden hiç memnun değil. Bu anlamda, ABD’nin Grönland’ı satın almak istemesinin Çin’in etkinliğini azaltmak ya da adadaki mevcudiyetini sonlandırmak için geliştirilen bir dış politika formülünün bir parçası olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: - "Dünyanın en büyük ikinci buz örtüsü Grönland'da temmuzda 179 milyar ton buz eridi" - "Sibirya, Alaska, Kanada ve Arktik Dairesi'ndeki yangınlar nedeniyle haziranda atmosfere 50 megaton, temmuzda ise 79 megaton karbondioksit salınımı oldu"
Belçika'daki ayrılıkçı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinin gençlik kolu, ABD Başkanı Donald Trump'a Valonya bölgesini 1 avroya satmayı teklif etti
ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in ABD'nin Grönland'ı satın alması fikrini "absürt" olarak yorumlamasını "çirkin ve uygunsuz" olarak nitelendirdi - ABD Başkanı Donald Trump: - "Bence bu, bir şeyi söylemek için güzel bir yol değildi. Bize sadece 'hayır' diyebilirlerdi. Söylemeleri gereken tek şey 'bunu yapmayı tercih etmeyiz' demekti. 'Bu ne kadar absürt bir fikir' demeyin bize" - "(ABD'nin tutukladığı DEAŞ mensupları) "Avrupa bu kişileri geri almalı. Eğer almazlarsa ABD'nin bu kişileri geldikleri yere geri göndermekten başka şansı kalmayacak"
Danimarka kraliyet ailesi Trump'ın ziyaretini ertelemesine şaşırdı
ABD Başkanı Donald Trump: - "Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in Grönland'ın satışı konusunda istişare etmekle ilgilenmediğine dair yorumlarına dayanarak, iki hafta sonra yapılması planlanan toplantımızı başka bir zamana erteliyorum"
ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımcılarıyla yaptığı görüşmelerde Grönland'i satın alma iddiasını doğruladı. Bu olayın ardındansa gözler dünyanın en büyük adası olan Grönland'a çevrildi. İşte Trump'ın da ilgisini çeken dünyanın en büyük adası Grönland'dan kareler...
ABD Başkanı Donald Trump, satın almak istediği, Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'la ilgili Twitter mesajında adanın ortasına bir "Trump Tower" fotoğrafı kondurarak "Söz veriyorum bunu Grönland'a yapmayacağım" dedi.
ABD Başkanı Trump, Grönland'ı satın almak istediğini teyit etti.
Kuzey Kutbu'nda Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland, ABD Başkanı Donald Trump'ın adayı satın almak istediğine ilişkin haberlere tepki göstererek "satılık değiliz" yanıtını verdi.
Grönland Dışişleri Bakanlığı: - "İş yapmaya açığız ancak satılık değiliz"
Grönland yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın adayı satın almak istediği yönünde çıkan haberlere tepki gösterdi. Reuters haber ajansına konuşan Grönland Dışişleri Bakanı Anne Lone Bagger "Yatırıma, iş yapılmasına hazırız ama satılık değiliz" dedi.
ABD medyasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın toplantılarda, yemeklerde ve sohbetlerde danışmanlarına ABD'nin Grönland'i alıp alamayacağını sorduğu, Beyaz Saray danışmanından bu konuyu araştırmasını istediği yönünde haberler yer aldı
ABD'de yayımlanan Wall Street Journal Gazetesi, Başkan Donald Trump'ın Danimarka'dan Grönland Adası'nı satın almak istediğini aktardı.
Grönland'da temmuz ayında artan hava sıcaklıkları nedeniyle 197 milyar ton buz eridi.
Danimarka’nın Grönland bölgesinde buzullarla ilgili araştırma yapan iklim bilimci Steffen M. Oslen’in kamerasına yansıyan kızaklarını çeken köpeklerin suda koştuğu anlar, iklim değişikliğinde gelinen son noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.
Grönland'da köpeklerin çektiği kızakla hava istasyonundaki cihazlarını almaya giden meteoroloji ekibi, buz tabakasının aniden bastıran sıcaklarla erimesi nedeniyle zor duruma kaldı.
Dünyanın en büyük adası Grönland, kürtaj oranının da en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Ülkede hamile kalan kadınların yarısından fazlası gebeliklerini sonlandırmayı seçiyor.
Grönland'ın son 20 yılda en hızla eriyen kütlesi Jakobshavn Buzulu'nun yüz ölçümü 2016'dan itibaren artmaya başladı - Bunun Kuzey Atlantik Okyanusu'ndan gelen su akıntılarının sıcaklığının azalmasından kaynaklandığı düşünülüyor
Kanada ile Danimarka arasında, İki ülkeye bağlı Grönland'da küçük bir kara parçası olan Hans Adası'nın kime ait olduğu konusunda 35 yıldır süren gerilim yaşanıyor. Yaşanan bu gerilim, Kanada viskisi ile Danimarka içkisi olan schnapp kavgasına dönüşmüş durumda...
Grönland kıyılarında yapılan analizler, buzul örtüsünün erimesinin yoğun miktarda metan gazını açığa çıkardığını ortaya koydu
Danimarka, Grönland'da faaliyet gösteren 2 havalimanının genişletilmesi ve bir havalimanının inşası projelerini gerçekleştirecek
Grönland'de buz tabakası altında dev krater keşfedildi
Uydu, üç yıl boyunca buz tabakalarının kalınlığını, erime oranını, deniz seviyesindeki değişimleri izleyecek - ICESat-2 sorumlu yardımcısı Tom Neumann: - "Bir insanın göz kırpma süresi yarım saniyedir ve uydu bu yarım saniyede her 6 merceğinden 5000 yükseklik ölçümü yapacak"
Grönland adasındaki köye yaklaşan buz kütlesinin Tsunami tehdidi devam ediyor
Kuzey Kutbu'ndaki Grönland adasında, büyük bir buz kütlesinin yaklaştığı köy tahliye edildi. Yetkililer, bu kadar büyük bir buz kütlesinin daha önce köye yaklaşmadığını belirtti.
Yaklaşan buz kütlesi nedeniyle Grönland'daki köy tahliye edildi
Danimarka’ya bağlı 56 bin nüfuslu dünyanın en büyük adası Grönland’daki parlamento seçimini sol görüşlü Siumut partisi kazandı
Grönland'da küresel erimeye bağlı olarak eriyen buzullar korkunç bir tehlikeyi de ortaya çıkarttı. ABD'nin yıllar önce bölgeye kurduğu nükleer üs buzların erimesiyle ortaya çıkabilir ve tonlarca kimyasal madde denize salınabilir.
Grönland'da geçen ay gerçekleşen tsunamide dev dalgaların neredeyse 100 metreyi bulduğu ve büyük heyelanlara yol açtığı belirlendi. 81 can kaybına yol açan felaketin ardından yeni heyelanlar bekleniyor. 4 büyüklüğündeki depremden sonra oluşan tsunami, Karrat Fiyordu'nda devasa heyelanlara yol açtı. Büyük toprak kütlesi, yaklaşık 1000 metreden aşağıya kayarak okyanusa döküldü. Heyelan sırasında futbol sahası büyüklüğünde parçaların hareket halinde olduğu tespit edildi.
En yaşlı omurgalı ödülü bu sefer dev kaplumbağaya veya Grönland balinasına gitmedi. Rekoru Grönland köpekbalığı kaptı.
Ünlü tatil yerleri ve popüler turistik yerlerin dışında, dünyanın her yerinde saklı kalmış pek çok yer var. Bu şehirler en az diğer yerler kadar büyüleyici ve ziyaretçilere en az diğer tatil yerleri kadar mükemmel tatil deneyimi sunuyor. Bright Side sizin için bu yazıda gidebileceğiniz zevkli ve sakin tatil bölgelerini inceliyor.
Bilim adamları, Grönland'ı kaplayan devasa buz tabakasının aniden erimeye başladığını açıkladı.
Grönland'da Eskimolar'ın yaşadığı Nutaarmiut köyünde çıkan çatışmada 3 kişinin öldüğü bildirildi.