Açılımı Genel Sağlık Sigortası olan GSS hizmeti için çalışan veya çalışmayan kişiler adına ilgili kuruma ödenmesi gereken aylık ücret mevcuttur. Devlet tarafından belirtilen kapsam dışı gruplarda yer almayan her bir Türk vatandaşı GSS prim borcunu yatırmalıdır. Dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanılmasını sağlayan bu sigortaya ilişkin olan prim borcunun kimlerden alındığı ve hangi yöntemlerle sorgulanabildiği açıklanmalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu milyonlarca kişiye aynı mesajı göndermişti. SGK'nın attığı mesajda Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşların yasal takibe alınacağı ve borçlarının ödenmesi gerektiğinin altı çizildi. Borcunu ödemeyen vatandaşlar ise 1 Ocak itibarıyla sağlık hizmetinden faydalanamayacak. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar için bazı açıklamalarda bulundu.
Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için 'yeşil kart' yerine GSS uygulaması kapsamında borçlarının olmaması gerekiyor. Borcu olan vatandaşlar ise 1 Ocak itibarıyla sağlık hizmetinden faydalanamayacak. Ak Parti kanadında ise konu ile ilgili çalışmaların yapıldığı konuşuluyor.
Ekonomi gündeminde emeklilik sistemiyle alakalı yeni gelişmeler yaşanırken çalışmaya devam eden emeklileri ilgilendiren detaylar da masada. Edinilen bilgilere göre sosyal güvenlik sistemi değişiyor. Buna göre çalışan emeklilerden belli bir yaşa kadar GSS primi alınabilir. Diğer yandan tamamlayıcı emeklilik sistemi de öngörülen düzenlemeler arasında. Bu öngörülen sistemle şartlar yerine getirildiğinde birikim sahibine toplu para ya da ikinci emekli aylığı ödenmesi planlanıyor.
SGK GSS borcu yasal takip bir süreçtir. Eğer, sağlık hizmetlerinden faydalanan kişiler için ödenmesi gereken prim borcu olan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu, uzun süre ödenmezse, borç yasal takip sürecine girer. Bu noktada, GSS prim borcu ödenmezse ne olacağı ve GSS prim borcu ödenmezse icra gelip gelmeyeceği konusunda detaylı bilgiler aktarılmalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün milyonlarca kişiye aynı mesajı gönderdi. Mesajın içeriği ise Genel Sağlık Sigortası (GSS), prim borçları üzerineydi. SGK, borcu bulunanlar için ise yasal takip başlatılacağına dair uyarıda bulundu.
Günümüzde e-Devlet üzerinden pratik bir şekilde talep edilebilen gelir belgesinin belirli durumlarda direkt olarak kurumlardan alınması gerekli olabilir. Bu belgenin temel kullanım amacı ise kişinin gelir durumunun incelenmesidir. Buna ek olarak bir vatandaşın genel sağlık sigortası primi ödeyip ödemeyeceğinin belirlenmesi için gelir testi işlemi gerçekleştirilir. Ancak gelir belgesi ve gelir testi sonucu gibi belgeler temelde farklı amaçlar için kullanılır.
Prim borçlularını ilgilendiren karar dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre SGK prim ve diğer alacakları için gecikme faizi yükseltildi. SGK uzmanından özellikle Bağkurluları etkileyecek kulis bilgisi geldi. Yapılandırma mı geliyor?
Uzun süredir beklenen 2024 asgari ücreti açıklandı. Milyonların gözü yeni asgari ücretle beraber değişecek rakamlara çevrildi. Sadece asgari ücret değil askerlik ve doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması, 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırı da değişti. İşte detaylar...
Meclis'e sunulan 80 maddelik torba yasa teklifi içerisinde GSS prim borçlarının düzenlenmesine ilişkin bir madde de yer aldı. Teklifin onaylanması halinde GSS prim borçlularına af gelecek.
Sigortalı bir işte çalışmayan ve eşi, anne ya da babası üzerinden sağlık hizmeti alamayanların ödeyeceği genel sağlık sigortası primleri temmuz ayından itibaren zamlandı. Peki GSS primi ne kadar oldu? GSS primi ödenmezse ne olur? İşte haberin detayları…
GSS prim borcu silinecek mi? sorusu Temmuz ayının gelmesi ile gündemdeki sıcaklığını artırmış durumda. GSS prim borcunu sildirmek isteyenler için şartlar belli oldu. SGK’ya 31 Temmuz tarihine kadar başvurmak gerekiyor. Hane içi kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olanın borcu silinecek. Üzerinde olanlar anaparayı 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemeleri halinde ise, Aralık 2022 ve öncesindeki tahakkuk edilen gecikme cezası ve gecikme zammını ödemeyecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde işveren ve emeklilerin hak ve alacakları üzerindeki haciz işlemlerini kaldırdı. GSS prim borçları da 31 Ağustos tarihine ertelendi.
Meclis, çalışmalarına yarın yeniden başlayacak. EYT düzenlemesinin yanı sıra borcu olan milyonlarca kişi en büyük yapılandırma paketinin de yasalaşmasını bekleniyor. TBMM gündemine gelecek olan yasa ile kamuya olan tüm borçlar yapılandırılırken Genel Sağlık Sigortası borçları da silinecek. 2 bin liranın altındaki GSS prim borçları silinecek; bunun üzerindekiler içinse 48 ay taksit imkanı getirilecek. Kritik tarih ise Haziran 2023! İşte borç yapılandırma paketine ilişkin tüm detaylar…
Genel sağlık sigortası, ücretsiz bir şekilde muayene ve tedavi olma hakkından yararlanma imkanı sunan bir sistemdir. Bu sigorta türünün en önemli avantajı, herhangi bir sağlık güvencesi ya da sigortasına sahip olmayan kişilerin de sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlamaktır. Peki, GSS’ye sahip olanlar hangi hizmetlerden yararlanabilir?
Genel sağlık sigortası aktif olarak çalışmayan ve dolayısıyla SGK’sı bulunmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için geliştirilmiş bir sistemdir. Her vatandaşın, sigortalı olup olmamasına bakılmaksızın bu hizmetlere erişebilmesini sağlar. Genel sağlık sigortası kapsamı içinde ilaç masraflarının olup olmadığı merak edilen bir konudur. Aynı şekilde GSS borcu olanlar ilaç alabilir mi sorusu da araştırılır. Peki, genel sağlık sigortası ilaçları karşılar mı?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsayan kanuna göre kişi herhangi bir sigortalı işte çalışmıyorsa ve başkasının sigortasından yararlanmıyorsa otomatik olarak genel sağlık sigortalı sayılır. Türkiye vatandaşlarını kapsayan sistem denince merak edilen bir diğer konu ise yurtdışında çalışan veya ikamet edenlerin sigortalılık durumudur. Peki, yurt dışında ikamet edenler genel sağlık sigortası kapsamına dâhil edilir mi ve GSS borçları silinir mi?
Genel sağlık sigortası kaydı, kaza ve sağlık sorunlarına karşı kişinin yararınadır. GSS yaptırırken hastanın, hastane ve tedavi masrafları gibi tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır. Zorunlu olarak yapılan bu sigortanın iptal edilebilmesi için belirli şartların sağlanması ve gerekli beyanların yapılması gerekir. Kişinin isteğine bırakılmadığı için sistem üzerinden sigortadan çıkış yapılamaz. Peki, işe başlayınca GSS iptal olur mu?
Asgari ücret ve EYT haberlerinin peş peşe gelmesinin ardından gözler diğer kalemlerde yapılan ödemelere çevrildi. Gelen son dakika haberine göre Genel sağlık sigortası (GSS) ve Bağ-Kur prim borçlularına halen sunulmakta olan sağlık hizmetinin 2023 yılı sonuna kadar devam etmesine karar verildi. İşte detaylar…
GSS borçları olanları yakından ilgilendiren son dakika gelişmesi yaşandı. Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştiren teklif Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarları 10 bin lira ve altındaysa tamamı resen, alacak tutarının yarısının 10 bin liranın altında olması halinde 10 bin lira terkin edilerek, bakiye kısım tahsil edilecek.. İşte GSS borcu hakkında merak edilenler…
GSS borcu olanları yakından ilgilendiren son dakika gelişmesi yaşandı. Meclis'e gönderilen torba kanun teklifi ile Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının bir kısmı silinecek. 5 bin TL'nin altındaki borçların silinmesine karar verilirken 5 bin liranın üzerindeki borçların yüzde 50'si peşin ya da taksitle ödenirse kalan miktar silinecek. İşte tüm detaylar...
GSS borçları olanları yakından ilgilendiren son dakika gelişmesi yaşandı. Yüz binlerce kişiyi kapsıyor, detaylar belli oldu. 10 bin liraya kadar tüm borçlar silinecek. Bu sınırın altındaki borçlar silinecek, 10 bin liranın üzerinde olan borçların ise yarısının ödenmesi durumunda, kalan kısmı terkin edilecek. İşte GSS borcu hakkında merak edilenler…
Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada 2002 yılında yüzde 70 olan genel sağlık sigortasından yararlanma oranının 2022 yılı itibarıyla yüzde 99,5’e yükseldiğini kaydetti.
"Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, ayda 150,12 lira Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor"
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanların yıl sonuna kadar sağlık hizmeti alabilmesi için karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece GSS borcu olanlar için Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerinde 31 Aralık 2022'ye kadar sağlık hizmeti verilecek.
Asgari ücretin yükselmesiyle 2022 yılında ödenecek GSS prim ücretleri de artacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim hesaplaması, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı ile birlikte netlik kazanacak. GSS, vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit şartlarda yararlanması için oluşturulmuş bir sistemdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ihtiyacı olanlara çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu desteklerden biri de GSS borcudur. GSS borcundan muaf olmak isteyenlerin 30 Kasım tarihine kadar gelir testi yaptırması gerekiyor.
Gelir testi yaptıranlar, SGK’ya herhangi bir başvuru yapmaksızın GSS borçlarını otomatik olarak sildirebilir. Ancak bu işlem için testin tamamlanması gerekiyor. Son başvuru tarihini sakın kaçırmayın.
Ülkemizde geçim sıkıntısı çekenlere çeşitli yardımlar uygulanmaktadır. Bunlardan birisi ise Genel Sağlık Sigortası’nı (GSS) ödeme gücü olmayanlar için yapılan destektir. Borcunuzun silinmesi için 30 Kasım’a kadar gelir testi yaptırmanız gerekiyor.
Bu sene vergi ve SGK prim borçlarının tekrar yapılandırılarak peşin veya taksitle ödenmesine ilişkin başvuru süresi 30 Eylül'de bitmişti. Peki GSS prim borcu olanlar ne yapacak? GSS prim borcu için yapılandırma yapamayanlar ne yapmalı? İşte ayrıntılar...
Geçim sıkıntısı nedeniyle tüp bebek tedavisi olamayanlara müjde! Devlet, şartları sağladığınız takdirde son derece pahalı olan bu yöntemi karşılıyor. Başvuru için gereken şartları haberimizden öğrenebilirsiniz.
Yapılandırma yasası pek çok vatandaşın yüzünü güldürdü. Borçları ödemede kolaylık sağlanırken, GSS borcu olanlar için de önemli bir fırsat doğdu. 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuruda bulunan kişiler yapılandırma yasasından yararlanarak borcunun yüzde 90’ını sildirebilecek.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) vatandaşların yararlandığı bir sağlık hizmetidir. Bu kapsamda GSS, sigortalı olarak çalışan veya sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunan kişiler dışındaki herkes, GSS ile sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ancak GSS için de aylık olarak bir miktar ödenmesi gerekiyor. Birçok kişinin GSS borcu olması sebebiyle ise vatandaşlar borçlarını nasıl ödeyeceklerini araştırıyor.
Meclis’ten geçmesinin ardından yasalaşan yeni kanun ile birlikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan vatandaşların, yapılandırma ile birlikte büyük bir yükten kurtulmuş olacak. Yapılacak gelir testi ile birlikte GSS borçlarının faizleri silinecek.
Kovid-19 nedeniyle işini kaybeden pek çok vatandaş GSS prim borçlarına yapılandırılma gelip gelmeyeceğine ilişki olarak gözünü kulağını TBMM’den gelecek karara dikti. 2020 yılının çıkan kanun ile yapılandırılmaya gidilmişti.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu Türkiye'deki pek çok insanın sıkıntı çektiği konulardan biri. Prim borcu yüzünden sağlık hizmetlerinden yararlanamayan yurttaşlar, bu borçlardan nasıl kurtulabileceklerini merak ediyor. Peki bu borçtan kurtulmak mümkün mü? GSS prim borcu olanlar ne yapmalı? İşte detaylar...
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hizmet kapsamında bulunan ve 18 yaşından büyükler için zorunlu kılınan Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) dair bir uygulama olarak yapılıyor. Gelir testi genel anlamı ile; bir işe sahip olmayan veya olamayan; harp ya da vazife malullüğü, işsizlik ödeneği ve 65 yaş aylığı gibi herhangi bir gelire sahip olmayan vatandaşlar için sağlanan bir sağlık hizmetidir.
Genel Sağlık Sigortası (GSS), 18 yaşını geçen her birey için devlet tarafından zorunlu kılınan bir sigortadır. Bu kapsamda geçtiğimiz senelerde bu borçtan haberi olmayan ve SSK sigortası biten birçok gencin GSS borçlarının silinmesi kararı alınmıştı. Meclise sunulan torba yasa ile beraber, Nisan ayı ve öncesine ait GSS borcu olanların borcunun belirli şartlar altında silinmesi kararı alındı.