Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı genel devlet açığını açıkladı. TÜİK, açıkladığı verinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya oranı 2023 yılında %4,8 oldu. Bu açığın sebebi ise hanehalkına ve işyerlerine yapıaln deprem yardımlarının olduğu belirtildi.
Türkiye'de bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 2023'te yüzde 5,1 artış gösterdi.
ABD Ticaret Bakanlığı, Nisan-Haziran 2024 dönemine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ikinci okuma verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 3 büyüdü.
2 Eylül'de Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı 2. çeyrek GSYH verilerini açıklayacak. TÜİK verilerini açıklamadan önce ise 10 ekonomist tahminlerini paylaştı. Ekonomistlerin tahminlerine göre, en düşük büyüme beklentisi yüzde 3 olarak gerçekleşti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), dün akşam 4. Madde Gözden Geçirme raporunu yayımladı. IMF raporunda, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki sıkılaştırarak kriz risklerini ciddi ölçüde azalttığını açıkladı. IMF, daha fazla reforma ihtiyaç olduğunu da ifade etti.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ile Euro Bölgesi'nde ikinci çeyreğe ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıl (GSYH) ve istihdam öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 oranında arttı.
Son dakika haberi… Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan GSYH verilerine göre üçüncü çeyrekte büyüme yüzde 5,9 oldu.
TÜFE, deflasyon ve enflasyon gibi kavramlar ile birlikte gündeme gelen deflatör; iktisadi bir terim ve indirgeyici çeşididir. Hesaplamasında ilgili senenin baz oranına ihtiyaç duyulan deflatör, enflasyon ile ters yönlü bir ilişkiye sahiptir. Deflatör ne demek, GSYİH deflatörü nasıl hesaplanır?
JPMorgan 2022 yılı ilk çeyrek GSYH büyüme rakamlarının ardından Türk ekonomisi için 2022 yılı büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. 2023 büyüme tahminini ise düşürdü.
Türkiye ekonomisine ilişkin en önemli sayılabilecek verilerden bir tanesi yarın açıklanacak. Yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları için analistler yüzde 7,2'lik tahminde bulundu. Kritik veri yarın saat 10.00'da TÜİK tarafından açıklanacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği 65. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında yarın açıklanacak büyüme rakamlarına ilişkin, öncü rakamların yüzde 7'lik büyümeye işaret ettiğini belirtti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kamu borcunun GSYH’ye oranının bu yıl 2021’e göre 2,6 puan azalışla yüzde 94,4’e gerilemesinin beklendiğini ancak Rusya-Ukrayna savaşının mali görünüm için “yüksek belirsizlik” yarattığını duyurdu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü.
İngiltere’de perakende satışlar, eylülde yüzde 0,2 azalarak beklentilerin altında kaldı. Pantheon Macroeconomics İngiltere ekonomisti Samuel Tombs, “İngiltere perakende satışlar düşüşünü art arda beşinci aya taşıdı. Bu 1988 yılından bu yana en uzun düşüş serisi.” İfadesini kullandı.
İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından çıkarken, ekonomik toparlamayı desteklemek için ülkede vergilerin artırılabileceğini söyledi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin 2021 yılı büyüme beklentisini 2,7 puan artırarak yüzde 8,4 seviyesine yükseltti.
İngiliz ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,5 küçüldü.
Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmezken, 2022 mali yılına ilişkin büyüme beklentisini yüzde 3,9'dan yüzde 4'e, enflasyon tahminini yüzde 0,5'ten yüzde 0,1'e revize etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni tip koronavirüs salgını ile ilişkili borçlarda artışın Avrupa Birliği’nin mali kurallarında reformun zorluğunu artırdığını bildirdi.
Çin ekonomisinin büyüme hızı, geçen yıl koronavirüs salgınının yarattığı düşük baz etkisinin de katkısıyla bu yılın ilk çeyreğinde keskin artış kaydetti. Çin'in rakamları yayınlamaya başladığı 1992 yılından bu yana en iyi üç aylık büyüme olduğu açıklandı.
Çokuluslu bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs, Türkiye'nin enflasyon tahminini revize ederek Nisan ayında yüzde 18'e yükseleceğini açıkladı. Dev banka, 2021 yılını ise yüzde 15 seviyesinde kapatacağını öngördü.
Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), ülke ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yeni tip koronavirüs salgınında üçüncü dalga ihtimalinden dolayı bu yıl için yüzde 3,7’den 3,1'e revize ederken, 2022 için de yüzde 4 olarak belirledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan çağrıda, Merkez Bankalarının ani faiz artışlarına karşın temkinli olmaları bildirildi.
Son dakika haberine göre Merkez Bankası yıl sonu büyüme tahminini artırdı. 2021 yılı Mart ayı Beklenti Anketi istatistiklerine göre, büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,1 iken, bu anket döneminde yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, Türkiye’de enflasyonun 2021 yılının sonunda yüzde 11'e, 2022 yılının sonunda da yüzde 9,2 seviyesine gerilemesinin beklendiğini ifade etti.
ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, yayımladığı raporda Türkiye Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 6'dan yüzde 5.5'e düşürdüğünü açıkladı.
Son dakika haberine göre Türkiye ekonomisi pandemiyle geçen 2020 yılında büyüme performansı gösterdi. Büyüme yılın son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın tamamında ise yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, büyüme rakamlarına ilişkin "Küresel sağlık krizinin damga vurduğu 2020'yi büyümeyle kapatan nadir ülkelerden olduk." açıklamasını yaptı.