Karalahana üzerine yapılan yeni bir araştırma, bu bitkinin sağlık üzerindeki etkilerine dair yanlış bilinenleri ortadan kaldırdı. Giresun'da 150 hasta üzerinde gerçekleştirilen araştırma, karalahananın guatr yaptığına dair halk arasında yaygın olan inancın gerçek olmadığını ortaya koydu. Aksine, yapılan çalışmalar, karalahananın antikanserojen, antioksidan özellikleri bulunduğunu, diyabet ve osteoporozdan korunmaya yardımcı olduğunu, ayrıca mideyi koruyucu etkilerinin de bulunduğunu gösterdi.
Tiroid bezi, boynun ön kısmında yer alan ve kelebek şeklinde bir organ olup metabolizmanın düzenlenmesinde hayati bir rol oynar. Tiroid bezi sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve tiroid hastalıkları, vücutta geniş kapsamlı sorunlara yol açabilir. Guatr da tiroid problemlerinden birisidir.
İyot yetersizliği konusunda uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, "Guatrın en sık nedeni iyot eksikliğidir, bu nedenle iyotlu sofra tuzu kullanımı çok önemlidir. Fakat iyodun fazlasının da zararlı olduğu unutulmamalıdır" dedi.
Tiroit hormonlarının eksikliğinin veya fazlalığının hastalığa sebep olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, "Tiroit hormonlarının eksikliği sıklıkla haşimato hastalığına, fazlalığı ise zehirli guatr hastalığına sebep oluyor" dedi.
Denizli’de bir kadın doktordan korktuğu için 50 yıldır hiç hastaneye gitmediğini belirtti. Hastaneye gelmekten korkan 67 yaşındaki Zeliha Çaylan'ın boynunda oluşan 2 kiloluk guatrı gören doktorlar bile şaşkına döndü. Hastalığının artması ile yüzü tanınamaz hale gelen Çaylan'ın boynundaki devasa kitleye anında müdahale eden doktorlar yaşlı kadını sağlığına kavuşturdu. İşte Denizli’deki inanılmaz olayın detayları…
Guatr, tiroid bezinin anormal bir şekilde büyümesini ifade eden bir terimdir ve genellikle boyundaki şişlikle belirgin hale gelir. Bu durum, tiroid bezinin aşırı miktarda hormon üretmesi veya hormon üretiminde yetersizlik ile ilişkilidir. Guatr, genellikle iyot eksikliği, otoimmün hastalıklar, genetik faktörler veya tiroid bezindeki nodüller gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Peki, guatra ne iy igelir?
Tiroid boynumuzun ön kısmında yer alan ve tiroid hormonlarını salgılayan bir bezdir. Tiroid hormonları vücudun tüm hücrelerini etkileyerek organların çalışmasını ve metabolizma hızını düzenler. Tiroid bezinin çalışmasını TSH (tiroidi uyaran hormon) aracılığıyla hipofiz bezi kontrol eder. Hipofiz beynin alt kısmında yer alan yaklaşık nohut büyüklüğünde bir kısımdır. Hipofizden salgılanan TSH’ın etkisi ile tiroid bezi T3 ve T4 tiroid hormonlarını salgılar.
Multinodüler guatr rahatsızlığı bulunan 77 yaşındaki Zehra Erdoğan, soluk borusuna baskı yapan nodül nedeniyle 8 yıldır rahat nefes alamıyordu. Zorlu bir ameliyat geçiren Erdoğan, tedavinin ardından sağlığına kavuştu.
Halk arasında iyot eksikliğinin sebep olduğu bir hastalık olarak bilinen guatrın, az bilinen başka sebepleri ve yan etkileri de bulunur. Erken teşhisin hayati öneme sahip olduğu guatr hastalığı birden fazla çeşide sahiptir. İşte hastalık hakkında tüm merak edilenler.
İyot yetersizliğinin olduğu bölgelerde alınacak başlıca önlemin, kişilerin günlük iyot alımlarını artırmak olduğunu belirten Prof. Dr. İlker Şengül, uygun düzeyde iyot artışının, mevcut guatrı tedavi etmekten çok, hastalığın görülme sıklığının azalmasında etkili olduğunu bildirdi.
Yapılan araştırmalara göre, guatrın ülkemizde görülme sıklığı son dönemde %50 civarındadır. Kadınlar ve yaşlılarda ise hastalığın görülme oranı daha da artmaktadır. Tiroid bezinin düzgün çalışmamasına bağlı oluşan bir rahatsızlık olan guatrın en önemli nedenlerinden biri iyot eksikliği olarak belirtilse de ülkemiz şartlarında daha başka pek çok faktör faktörün bu hastalığın meydana gelmesine sebep olduğundan bahsedilebilir.
Guatr; vücudun metabolizma hormonlarını salgılayan tiroit bezinin, kanser olmayan büyümeleri ile ortaya çıkıyor.
Tiroid hormonunun gereğinden az ya da fazla salgılanmasının vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olabildiğini açıklayan Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Selim Mısırlıoğlu, hastalığın teşhisinin doktor tarafından yapılacak dikkatli bir fizikî muayene ile mümkün olduğunu söyledi.
Türkiye'de her 6 kişiden birinde guatr, guatrlı her 6 kişiden birinde ise nodül tespit ediliyor. Yani tiroid nodülleri ülkemizde çok sık rastlanan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tiroid nodüllerinin ameliyatsız tedavisi mümkün mü? İşte merak edilenler...
GÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Konuk: - "Zehirli guatrı bulunan hastaların yaklaşık yüzde 5'inde görmeyi tehdit eden tiroid oftalmopati bulunduğu belirlendi" - "Uygun tedavi sürecinin yönetilemediği olgularda tablo ilerleyerek göz sinirini etkiler ve kalıcı görme kaybı ve körlükle sonuçlanabilen klinik bulgular izlenir"
Evli ve 2 çocuk annesi G. İ.'ye, 30 yıl önce guatr teşhisi koyuldu. Guatrı büyüyen ve ameliyat olmaktan korkan G.İ., yıllarca boynunda giderek büyüyen bir guatr ile yaşadı.
Tiroid bezinin büyümesine “guatr” denir. Bu büyümede nodül gelişimi yoksa ve hormonlar normal ise “diffuz guatr” veya “basit guatr” olarak adlandırılır. Guatr bir toplumun %10’undan fazlasında bulunursa “endemik guatr” adı verilir.
Otoimmun bir tiroid hastalığıdır, hipertiroidinin yani zehirli guatrın en sık nedenidir. Hastaların yüzde 10’unda göz bulguları vardır. Gözler dışarı doğru çıkabilir veya hafif durumlarda gözlerde parlaklık görülür.
Tiroid bezinin büyümesine “guatr” denir. Bu büyümede nodül gelişimi yoksa ve hormonlar normal ise “diffuz guatr” veya “basit guatr” olarak adlandırılır.
Bitlis'in Tatvan ilçesinde yapılan bir ameliyatla 36 yaşındaki bir hastanın yaklaşık yarım kilo ağırlığında guatr bezi alındı.
Graves hastalığının tekrarlayacağı bilinebilir mi?
Guatr, boğazın alt bölgesinde yer edinmiş olan tiroid bezinin genişlemesi durumudur.
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde, kamera yardımıyla 10 santimetre yerine sadece 2 santimetre kesik açılarak, guatr ameliyatları gerçekleştiriliyor.
Yiyeceklerin vazgeçilmezleri olan baharatlar, birçok rahatsızlığa da ilaç oluyor. Yapılan araştırmalara göre, baharatlar, insan vücudundaki rahatsızlıkların tedavisi için ilaç niteliğinde.
Amerikan Tiroid Birliği Üyesi Prof. Dr. Cumali Aktolun, milyonlarca hastada cinsiyet hormonları normal olduğu halde, tiroid hormonlarının yetersiz veya aşırı salgılanmasına bağlı olarak âdet düzensizliği görülebildiğini bildirdi. Prof. Dr. Aktolun, âdet düzensizliğinin milyonlarca kadının sorunu olduğunu vurgulayarak, alışılandan daha fazla veya daha sık kanama ya da beklenen kanamanın olmayışının, "içten içe yaşanan kadınsı bir huzursuzluğa" yol açtığını söyledi.
Guatr bezi boyun ön bölgesinde nefes borusunun hemen önünde yer alan, kelebek benzeri iki kanadı ve bir de birleştirici bölgesi olan 20-25 g ağırlığında bir iç salgı bezidir.
'Tiroid bezinin büyümesi' anlamında kullanılan basit guatrın, hastalığın küçümsenmesi ve tedavisinde ihmalkar davranılması sebebiyle cerrahi tedaviyi gerektiren bir hal aldığı, bazı tiroid yumrularının kanserleştiği veya zehirli guatr (hipertiroidi) haline dönüşebildiği bildirildi.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Sıtkı Güvenç, zeka geriliğinin en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğunu söyledi.
Göz muayenesi sırasında saptanan bulgular, hastalıklara tanı konmasında önemli rol oynuyor. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kan hastalıkları, guatr, beyin tümörleri, behçet hastalığı, romatizmal ve multipl skleroz hastalıkları tanısını koymada göz muayenesi önem taşıyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dahiliye Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Numan Tamer, iyot eksikliğinin guatra neden olduğunu belirterek, iyotlu tuz kullanılmasını tavsiye etti.
İyileşmesi mümkün olan bir guatr, giderek geciktirilirse veya ilaç tedavisine cevap alınamazsa cerrahi müdahale gerekebileceği bildiriliyor.
Türkiye Ana Çocuk Sağlığı Vakfı (TAÇSAV) Başkanı Doç. Dr. Hasan Acar, Türkiye'de yaklaşık 6 milyon guatr hastası olduğunu belirterek, "Ülkemizde her on kişiden biri Guatr sorunu yaşıyor" dedi.