Yalova'da gurbetçi olduğu belirtilen bir kişi işlemleri yapılmayınca öfkeden çılgına döndü. Gurbetçi vatandaş yabancı plakalı aracını bankanın kapısına kadar soktuktan sonra güvenlik görevlisine saldırmaya çalıştı. Yaşanan kaos anları saniye saniye kaydedildi.
Gurbetçilerin her yaz başında Türkiye'ye gelip tatillerini yaptıktan sonra dönmeleri bazı haberleri de beraberinde getiriyor. Özellikle euronun artmasının ardından ekonomiyle ilgili yapılan yorumlarla gündeme gelen gurbetçilerden bir tanesi bu kez devletten 1000 euro harçlık istedi. Üstelik sadece onunla da yetinmedi.
Yıllık izinlerini Türkiye’de geçirdikten sonra dönüş için Edirne’den Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’na giden gurbetçilerin saatler süren işlem sırası sebebiyle bekleyişleri çileye dönüşüyor. Gurbetçiler "Kendi memleketimizde, kendi vatanımızda, kendi topraklarımızda bu bize yapılan büyük bir haksızlık bence" diyerek isyan ederken bazısı da "Biz kendi memleketimizde mağdur olursak dışarıda başka memlekete gittiğimizde ağlamamamız lazım" dedi.
Türkiye'de tatillerini tamamlayan gurbetçiler, dönüş yolunda ana vatandan gözyaşları içinde ayrılmaya başladı. Kimi gurbetçi giderken, "Ezan sesine bayrağa hasret kalıyoruz" derken kimisi de, "Biraz pahalıydı" dedi.
Almanya'dan memleketi Bartın'a gelen bir gurbetçinin yaptığı, sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Kan donduran görüntüler hızla yayıldı. Gurbetçi, kedisine saldırdığını iddia ettiği köpeği tüfekle vurdu. Yetkililerin, vahşetin ardından harekete geçtiği öğrenildi.
Türkiye'de büyük bir sorun haline gelen fahiş fiyatlar bu kez gurbetçilerin de gündemi haline geldi. Ancak onların şikayet ettikleri konu Avrupa'daki market işleten Türkler oldu. Son bir yılda Türkiye'den gelen ürünlerde yüzde 150 zam yapıldığını, bunu anlayabildiklerini ancak Avrupa'dan gelen ürünlerde de yüzde 100'e yakın zammı anlamadıklarını ifade ettiler. Bazı Türkler, Türk marketleri boykot kararı aldı.
Almanya'da yaşayan gurbetçi Eteke çifti geçen hafta döndükleri Denizli'deki evlerinde gözlerine inanamadıkları bir manzarayla karşılaştı. Evi dağıtan hırsızların, televizyona zarar verip 35 yıldır biriktirilen içkilerle alem yaptıkları ortaya çıktı. Mağdur ev sahibi 6 bin euro zararı olduğunu belirterek, "Evde alemlerini yapıp, zevkini sefasını sürüp, gitmişler" dedi.
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli beldesinde, mahalle sakinlerinin iftar sofralarına il dışı ve yurt dışında yaşayan hemşehrileri katkı sağlıyor. - Gönüllülerden Bekir Yeşil: - "İlçeden günlük ramazan pidemizi, içeceğimizi, tatlımızı alıp, ev ev, kapı kapı gezerek dağıtıyorum. Evde bulunmayanların ise balkonlarına bırakıp gidiyorum"
Asker sıkıntısı yaşayan Almanya'da oluşan açığı kapatmak için paralı askerlik gündeme geldi. Almanya'da doğmuş- büyümüş ve Alman vatandaşı olan kişilerden oluşan 'Lejyoner taburları' kurmak için harekete geçilen ülkede ilk hedef ise Türkler oldu. Söz konusu planın hayata geçirilmesi halinde Alman Ordusu'nun bir kısmını paralı Türk askerleri oluşturacak. Peki Alman Ordusu'na katılacak Türkler ne kadar maaş alacak? İşte yanıtı...
Almanya'dan Türkiye'ye tatile gelen gurbetçi gençler, İstanbul'da otomobillerini bir dükkanın önüne park edip gitti. Sabah dükkanına gelen esnaf, tezgahını açacak yer bulamayınca çıldırdı. 'Zararım' büyük diyen esnaf o gençlerden 1000 TL istedi. Söz konusu olay sosyal medyada gündem oldu. Görüntülerin kendisinden habersiz kullanıldığını ifade eden esnaf, şikayetçi olduğunu ve haklı iken haksız duruma düştüğünü aktardı. Ayrıca, o esnafa 1200 TL de belediyeden ceza kesildi.
Eskişehir’de telefoncu esnafının bu sezon işlerinin önceki dönemlere göre durgun olduğunu ve gurbetçilerin dönmeye başlamasıyla daha da yavaşladığını söyledi. Telefonculuk işi yapan Eren Tosun "Bu sene işlerde aşırı düşüş var" diyerek "Bu yıl gurbetçiler de fakir çıktı." ifadelerini kullandı. Tosun, gurbetçileri için "Geçtiğimiz yıl hiç pazarlık yapmazlardı, 4-5 telefon alırlardı ve giderlerdi. Şimdi ise onlar da pazarlık yapıyor." dedi.
Türkiye’de yıllık izinlerini geçirmek için ülkeye giriş yapan 2 milyona yakın gurbetçi, hüzünlü dönüş yolculuğunda hem Edirne’deki Kapıkule Sınır Kapısı’nda hem de Bulgaristan’daki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda kilometrelerce araç kuyrukları oluşturdu. Gurbetçiler, Türkiye'ye gelirken sevindiklerini ancak dönerken üzüldüklerini belirtti.
Memleketlerinde tatillerini geçiren gurbetçilerin bir kısmı, yaşadıkları ülkelere "arabalı tren" ile dönüyor. Edirne'den hareket eden tren Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya güzergahından son durağı Avusturya'nın Villach şehrine ulaşıyor. Gurbetçiler ayrıldıkları için hüzünlü olsa da bir yandan da dönüş yolunun rahatlığını "Her şey mükemmel, istediğini bulabiliyorsun" sözleriyle anlattılar. Araçların arabalı trene akın akın giderken ve trenin içindeki görüntüler de dikkat çekti.
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, otomobile düzenlenen silahlı saldırıda ölen gurbetçi Murat Yalçın'ın yasak aşk cinayeti kurbanı olduğu ortaya çıktı. Yalçın'ın ölümüyle ilgili eşi Aysel Yalçın ile saldırıyı gerçekleştirdiğini itiraf eden Mehmet Mencik, jandarma ekiplerince gözaltına alındı.
Alanya’da gezi teknesi çalışanı olduğu iddia edilen 6 kişinin saldırısına uğrayarak tahta ve demir sopalarla dövülen gurbetçi Cemil Akgün, “Anam yaşında kadın üzerinden iftira attılar, Müslümanım Elhamdülillah, taciz falan hayatta yapmam, böyle şeylerle alakam yok. Ben buranın çocuğuyum. Kafamda ve vücudumda yaralar var. Aklımla oynadılar, şikayetçi olmadım. Allah onların haklarını verecek ama devletimden de bir şey beklerim. Demir eğdiler vücudumda, parmağım kırık. Dudağıma dikiş atıldı” dedi.
Tatil sezonunun başladığı günden bu yana Türkiye'ye 1 milyon 300 bin yolcu giriş yaptı.
Yaz tatilini Türkiye’de geçirmek için ana vatana gelmeye devam eden binlerce gurbetçi, Avusturya’dan kalkan arabalı tren ile saatler süren yolculuğun ardından Edirne Tren Garı’na ulaşmanın sevincini yaşadı. Avrupa’da yaşam şartlarının çok zor olduğunu söyleyen gurbetçiler, ana vatan Türkiye’nin kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirtti.
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yurt dışında yaşayan vatandaşların sorun ve görüşlerini dinledi. Avusturya’nın başkenti Viyana’dan gelen Yusuf Demir, Sarıkaya’ya Bulgar polisinin gurbetçilerden rüşvet aldığını söyledi. Polisin kendilerini tehdit ettiğini dile getiren Demir, "30 euro vermek zorunda kaldık ve Türkiye'ye geldik" dedi.
Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan gurbetçiler Türkiye'ye akın akın gelmeye devam ediyor. Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçilerin kimi 'Türkiyem' şarkısını açtı, kimi Türk bayrağı ile yurda ayak bastı. Gurbetçilerin Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçiş yaparkenki görüntüleri dikkatlerden kaçmadı.
Kurban Bayramı öncesi vatandaşların kimi kurbanlık alımı ve tatil planları için döviz bozdururken, kimi de kurların yükseleceğini düşündüğü için döviz bürolarına akın etti. Macaristan'da ikamet eden bir gurbetçi vatandaş ise, "Önceden bin avroya aldığımız bir şeyi şu an 2 bin avroya alıyoruz. Gurbetçiler olarak alım gücümüz çok düştü." ifadelerini kullandı.
Yıllık izinlerini kullanmak üzere baba ocaklarına doğru yola çıkan gurbetçilerin bir kısmı araçlarını da beraberinde getirebildikleri tren yolculuğunu tercih ediyor.
Yaz tatilini Türkiye'de geçirmek için ana vatana gelmeye başlayan binlerce gurbetçi, bin 400 kilometrelik ‘sıla’ yolculuğunda arabalı treni tercih etti. Avusturya’dan kalkan tren, 40 saate yakın süren yolculuğun ardından Edirne Tren Garı'na ulaştı. Herkesin Türkiye'yi kıskandığını belirten gurbetçiler, "Ülkemizde biraz pahalılık var ama Almanya'da da pahalılık var" dedi. Öte yandan bazı gurbetçiler de Türk bayrağını görür görmez duygu dolu anlar yaşadıklarını söyledi.
Fransa'da yaşayan 2 gurbetçi ailenin başına gelenler akıllara durgunluk verdi. 2004'te Antalya'da yan yana daire satın alan gurbetçi aileler tatil için evlerine geldiklerinde neye uğradıklarını şaşırdı. Anahtarıyla eve giremeyen aile, dışarıda beklerken binaya giren bir çiftin arkasından binaya girince şok gerçek ortaya çıktı. Çiftin anahtarla kendi dairelerine girdiğini gören aile, evlerinin 10 bin TL'ye kiraya verildiğini öğrendi. Şikayetçi olan aileler 10 bin euro zararları olduğunu söyledi.
Zafer Turistik Otelciler ve İşletmecileri Derneği Başkanı Ali Gümüşhan: - "Yaz konaklamasının yüzde 70'i gurbetçi vatandaşlardı. Gelen gurbetçiler yanlarında yabancı arkadaşlarını da getiriyor. Bizim için çok önemli çünkü gelen yabancı misafirler burada memnun oldukları zaman seneye onlar da arkadaşlarını getirecek. Bu artarak devam edecektir"
Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Ataçınarı köyünde, evinin otoparkının kapısını kapatmak için indiği otomobilini, aniden hareket edince durdurmaya çalışan Nursel Sever Yıldırım (61), aracın altında kalıp, yaşamını yitirdi. Yıldırım’ın, Almanya’da işçi olarak çalışıp emekli olduktan sonra bir süre önce memleketi Tunceli’ye dönüş yaptığı ve çiftçilik yapmaya başladığı belirtildi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala Kapıkule'de gurbetçilerle görüştü
Almanya'nın Frankfurt şehrinde yaşayan 85 yaşındaki gurbetçi Kamil Cömert’in Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde bulunan ve yaklaşık değeri 3 milyon TL olan 550 metrekare arsası geçtiğimiz hafta sahte kimlikle düzenlenen vekaletle Kapaklı’da inşaat işiyle uğraşan bir müteahhit firmaya satıldı.
Pazarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz Atmaca: - "Dünyanın her yerinden gurbetçilerimiz geliyor, hepsi de Pazarcık sevdalısı. Şu an Pazarcık'ta 70-80 bin civarında gurbetçinin olduğunu söyleyebilirim" - "Esnaf yoğun, coşkulu günler geçiyor. Gurbetçiler burada yurt dışına götüreceği eşyaları tedarik ediyor. Yani her şekilde her esnafa doğrudan ya da dolaylı olarak çok güzel katkıda bulunuyorlar"
Dönüş yapan gurbetçiler sınır kapılarında yoğunluk oluşturdu
Tatil için ülkelerinde gelen gurbetçiler Avrupa'ya dönüş için Kapıkule Sınır Kapısı'nda beklemeye başladı. Anavatandan dönüşün hüznünü yaşayan Ali Çalık, Hüzün çok, gidesimiz yok ama mecbur. Ama yine döneceğiz. 11 ayın geçmesini bekliyoruz" derken, başka bir gurbetçi, ''Tatil iyi geçti ama gümrük kötü geçti. Saat 09.00'dan beri bekliyoruz. Duygular kötü ama elde olacak bir şey yok, mecbur. Girerken çok mutlu hissediyoruz ama çıkarken üzüntülü'' ifadelerini kullandı.
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir: - "Biz bu yılki doluluğumuzu gurbetçilerimize borçluyuz"
Muş'un Varto ilçesine bağlı Onpınar köyünün hane sayısı, yaşadıkları ülkelerden yaz tatilini geçirmek için memleketlerine dönen gurbetçilerle 60'tan 200'e çıkıyor - Fransa'da gelen Hasan Özdeniz: - "Fransa'dan buraya kara yolu ile 4 günde geldik. Bu yolu çok heyecanlı ve sevinçli geliyoruz ama giderken de üzülüyoruz. Yol uzadıkça uzuyor"
Yıllık izinlerinin bitmesiyle Avrupa'ya dönmeye başlayan gurbetçiler sınırdan kalpleri buruk ayrılıyor. Gurbetçilerden biri, ''Vatanımızı, ülkemizi, bayrağımızı bırakmak istemiyoruz ama gurbete yaşadığımız yere gitmek zorundayız. Onun bir burukluğu var'' derken bir diğeri, ''Döndükten 2-3 ay sonra Türkiye özlemi başlıyor'' ifadeleri kullandı.
Kuşadası Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü, komşu kavgasında yaşamını yitirdi
Baba ocağındaki tatillerinin ardından Edirne Garı'nda araçlarını vagona yükleyip kompartımanlara geçerek dönüş yoluna koyulan gurbetçiler, yorulmadan yolculuğun keyfini çıkarıyor - Almanya'ya arabalı trenle dönen Mehmet Özmen: - "Kara yolunda sürekli direksiyon sallıyorsun. Tek şoför olunca daha zor oluyor, insanın uykusu geliyor ama trenle döndüğümüz zaman istediğimiz zaman yatıp uyuyoruz istediğimiz zaman dinleniyoruz, rahat oluyor"
Altınözü ilçesindeki Sarılar Mahallesi, yaz aylarında yurt dışından baba ocağına gelenlerle en hareketli günlerini yaşıyor - Gurbetçilerden Nedim Serttaşoğlu: - "Her yaz mahalleme gelirim, bundan vazgeçmem. Buranın havası, insanları, sevgisi her şeyi başka"
Sokak röportajındaki bir vatandaş ile gurbetçinin yaşadığı polemik gündem oldu. Hollanda'dan geldiğini söyleyen gurbetçi, cebinden çıkardığı 50 Euro'yu gösterip "Sen bunun için bir hafta çalışıyorsun ben bunu 1 saatte alıyorum" dedi. Gurbetçi vatandaş, burada bozdurduğu parayla krallar gibi yaşadığını da sözlerine ekledi.
Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Karakoçanlılar, yaz tatilini memleketlerinde geçiriyor - Karakoçan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayrettin Bal: - "Normalde 14 bin olan nüfusumuz 45 bin civarında oluyor. Yaz aylarında düğün, inşaat, hayvancılık sektöründe canlanma oluyor"
Giresun'un Yağlıdere ilçesinden 1970'li yıllardan itibaren ABD'ye başlayan göç ile sayıları yaklaşık 30 bine ulaşan Yağlıdereliler, New York, New Jersey ve Massachusetts'te yoğunluk gösteriyor - Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş: - "Amerika'daki vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 70'i şu an işveren pozisyonunda. New York Long Island tarafında akaryakıt istasyonlarının çok büyük bir kısmı Yağlıdereliler tarafından işletilir"
Fransa'da yaşayan Belekcehanlılar, yaz tatili için geldikleri 2 bin 184 nüfuslu beldelerini hareketlendiriyor - Gurbetçilerden Mevlüt Eker: - "Orada çalışıyor, burada tatil yapıyoruz. Akrabaları ziyaret ediyoruz, hasret gideriyoruz, oraya gittiğimizde burası aklımızdan çıkmıyor"
Yukarıöz köyü sakinlerinden Ömer Karaca: - "Buranın nüfusunun yaz aylarında 7 bine kadar çıktığı oluyor, kış aylarında da bine düşer nüfusu. Yaz aylarında araba park edecek yer bulamazsınız"
Aksaray'da otomobil direğe çarptı, 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
"Max" adını verdiği köpeğiyle Almanya'nın Bonn şehrine giden Bünyamin Berkiden: -"Tatillerde sevmek için köpek sahiplenip tatil bitince sokağa bırakmak doğru değil. Üzülüyoruz, onları bir oyuncak olarak görmemek lazım"
Başta Almanya olmak üzere İsviçre, İsveç ve diğer Avrupa ülkeleri ile Lübnan'da yaşayan Süryaniler, yaz tatillerini kilometrelerce yol katederek geldikleri memleketleri Mardin'in Midyat ilçesinde geçiriyor - Midyat'ta özellikle Bagok Dağı kırsalındaki Elbeğendi, Yemişli, Taşköy ve Üçköy mahallerinde inşa ettikleri evler ile kilise ve manastırların misafirhanelerinde kalan Süryaniler, eş, dost, akrabalarıyla hasret gideriyor, Süryanice konuşuyor, kültürlerini yaşatıyor
Belçika'ya 16 yaşında gelin gidince şiir yazmak içinde ukde kalan Fatma Aydın, son yıllarda kaleme aldığı şiirlerden oluşan kitabının geliriyle de hayır işleri yapıyor - Fatma Aydın: - "Belçika'da 200 kitabı kapı kapı dolaşarak sattım. Berlin'de mağazalara gittim, bazı yerlerden kovuldum, PKK'lılarmış, 'Türk askeri için satıyorum' deyince tepkiler aldım. Elde ettiğim parayı üstüne ekleyerek şehitler derneğine bağışladım. Afganistan ve Pakistan'da da kitabın geliriyle su kuyuları açtırdım"
Avrupa ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini anavatan Türkiye'de geçiren gurbetçiler, dönüş yolculuğuna başladı. Türkiye'den ayrılan Enver Kutlu, "Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımız hallerine şükretsinler. Avrupa onların bildiği gibi Avrupa değil. Önce vatan" dedi.
Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil: - "İşlerin gurbetçilerden dolayı artması esnaf ve sanatkarın yüzünü güldürdü. Gerçekten nefes almamızı sağladılar" - Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan: - "Pastırma, sucuk, mantı alıyorlar, götürüyorlar. Esnaf ve sanatkarın zor gününde ilaç oldular"
Avusturya'dan gelen Yozgatlı Kadim Yalçın: - "Yeni yetişen nesil, sılayırahime değil tatil beldelerine meyilliler, deniz ortamını istiyorlar, ama ben ailemi ziyarete geliyorum" - Belçika'dan gelen Afyonkarahisar'ın Emirdağı ilçesinden Hamza Fakı Çelik: - "Önceki seneler arabayla geldiğimizde Belçika'da 70-80 avroya depomuzu doldururken şuan 130-140 avroları buluyor"
"Avrupa'daki Türkler" Kayseri'de kültür turlarıyla tarihi yerleri geziyor
Yaz tatilini Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçiler yurda giriş yapmak üzere Kapıkule Sınır Kapısında uzun kuyruklar oluşturdu. Vatan toprağına ayak basan gurbetçiler duygu dolu anlar yaşarken, bir kadın vatandaşın sözleri dikkat çekti. "Ölürüm Türkiyem" şarkısını açarak arabasında sıra bekleyen Hediye Süzen "Ben Almanya’da büyüdüm ama Türkiye’yi çok seviyorum inşallah burada yaşayanlar buranın kıymetini bilirler" diye konuştu. O görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Yaz tatillerini vatan toprağında geçirmek ve memleket hasretini dindirmek isteyen gurbetçiler Türkiye’ye giriş yapmak üzere Kapıkule Sınır Kapısında uzun kuyruklar oluşturdu. Vatan toprağına ayak bastığı için çok mutlu olduğunu söyleyen Hediye Süzen, "Her sene seve seve yola çıkıyoruz. Eşim memleket hasretine hiç dayanamıyor. Önce Fethiye'ye daha sonra Şanlıurfa’ya geçiyoruz." ifadelerini kullandı.
Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık: - "Şu anda tüm peronlarımız vatandaşlarımıza, gurbetçilerimize hizmet verecek şekilde çalışıyor, kesintisiz hizmet sunuyoruz, bir anlamda ekspres geçiş sağlıyoruz" - "Gurbetçilerimiz kafalarında oraya ayırdıkları süreden çok daha hızlı bir şekilde giriş işlemlerini gerçekleştirdikleri için kalan vakti şehrimizde değerlendirmeyi tercih ediyorlar"
Yıllık izinlerini memleketlerinde geçirecek gurbetçiler vatanlarına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor
Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye'ye gelmeye devam eden gurbetçiler yurda girişte Türk bayrağını görünce duygulanıyor. Almanya'dan gelen Feyzullah Kaya, ''Seviyoruz memleketimizi, çocuklar can atıyorlar her sene gelelim diye. Ben 47 senedir Almanya'da kalıyorum. Hemen her sene izinlerimi ülkemde geçirdim'' derken, Yine Almanya'dan gelen bir vatandaş, ''İyi ki bir vatanımız var, bir bayrağımız var. Allah her zaman daim etsin'' ifadelerini kullandı.
"Memleket hasreti her zaman içimizde" diyen gurbetçilerin anavatana gelişleri sürdü
Bayramın ilk günü Kapıkule'ye ulaşan gurbetçiler baba ocağına yol alıyor
Başta Avrupa'da yaşayanlar olmak üzere çok sayıda gurbetçi bayram tatili için yurda giriş yapmaya başladı. 25 Haziran'dan bu yana Kapıkule'den giriş yapanların sayısı 260 bini geçti. Türkiye'yi özlediklerini belirten gurbetçiler yolların boş olduğunu belirtti. Almanya'da yaşayan Nalan Dündar, "Berlin'den geliyoruz. Yolculuk gayet güzel geçti. Hiç anlatıldığı gibi kötü değildi. Yollar boştu." ifadelerini kullandı.
Edirne esnafı şu günlerde gurbetçileri ağırlıyor. Özellikle hafta sonları Bulgar ve Yunan turistlerin akın ettiği kentte şu sıralar gurbetçi yoğunluğu yaşanıyor. Yaz tatili ve Kurban Bayramı dolayısıyla Türkiye'ye gelen binlerce vatandaş soluğu önce Edirne'de alıyor. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan girdikten sonra kente uğrayan gurbetçiler alışveriş yapıyor, yemek yiyor ve şehri gezip hasret gideriyor.
Hem yıllık izinlerini hem de Kurban Bayramı tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen gurbetçilerin Türkiye’ye gelişleri sürüyor. Gurbetçilerden Arif Özdemir, ''Bizi 2 şey çok duygulandırıyor, biri bayrağımız diğeri ise ezan sesi. Orada her şeyimiz var ama bizim ülkemiz bambaşka'' derken, bir diğer gurbetçi Yasemin Kutlu, ''İnsanın memleketi gibi yok, Türkiye gibisi yok. Ailemiz bizi bekliyor, çok özledik” ifadelerini kullandı.
Almanya'dan gelen Trabzonlu Öztürk: - "Türk bayrağını görünce insanın içinde bir kaynama oluyor, pırpır ediyor insanın içi. Yani insan sevgilisini görünce, aşığını görünce... Aynen öyle bir sevgi oluyor. Kendi vatanımız bambaşka"
Edirne Valisi Kırbıyık: - "Bizim buradaki temel muradımız gurbetçi vatandaşımızın ülkeye girişte en uygun ortamda, en hızlı şekilde gerekli hizmetleri alarak girişlerini ve çıkışlarını kolaylaştırmak" - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren: - "Biz YTB olarak her zaman vatandaşlarımızın yanında olacağız, gerek Sırbistan Sınır Kapısı'nda, gerek Kapıkule'de vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz"
Yaşadıkları ülkelerden baba ocağına ulaşmak için yola çıkan gurbetçilerin, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan girişleri devam ederken vatan hasreti çeken ve duygularını ifade etmekte zorlanan Ali Karataş, ''Memleket hasretiyle bir yıl boyunca orada çalışıyoruz. Buraya da geldiğimizde ayrı duygular içerisinde oluyoruz. Her yıl geliyoruz. Ömrümüz olduğu sürece memleketimizi boş bırakmayız'' derken, Ayşegül Karataş ''Memleketimizi çok seviyoruz, Türkiye'ye dönmeyi düşünüyoruz'' açıklamasında bulundu.
Yaz tatilini ve yıllık izinlerini ana vatan Türkiye'de geçirmeyi tercih eden emekli gurbetçilerin akın akın gelişleri devam ediyor. Araçlarıyla uzun yolculuk yapmayı talep etmeyen emekli gurbetçiler, arabalı treni tercih ediyor. Yurtdışında Türkiye’nin özlemini çekerek yaşadıklarını söyleyen gurbetçi vatandaş Hanifi Karataş, ''Türkiye bizim her şeyimiz'' derken, gurbetçi Hasan Kaya, ''Türkiye’ye her gelişimde kendimi çok mutlu hissediyorum. Almanya’ya gitsek bile Türkiye’den kopamayız'' dedi.
Almanya'dan gelen Kütahyalı Fatih Pişkin: - "İnsanın toprağı öpesi geliyor"
Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık: -"15 Ağustos gibi Pazarkule'nin çıkış bölümünü açacağız, gurbetçimiz için üçüncü bir alternatif olacak"
Yaz tatili için Türkiye'ye gelmeye başlayan binlerce gurbetçi Avusturya’dan kalkan trenle Edirne Tren Garı'na ulaştı. 40 saat süren yolculukla Türkiye'ye ayak basan yolcular, trenden indikten sonra ülkelerine olan özlemlerini dile getirdi. Bir vatandaş, ''Almanya'da yaşıyorum. Orada yaşadığım sıkıntıları burada gidermek istiyorum. Bunu orada yapamıyoruz'' dedi.
Hollanda'da yaşayan ve tatil için Didim'e gelen Mercankaya ailesi, tarifi mümkün olmayan bir acı yaşadı. Hastaneye gittikleri İzmir dönüşü bir AVM'de yemek yiyen ailenin 6 yaşındaki kızı Ece Melisa, rahatsızlandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olaya ilişkin konuşan acılı baba, AVM'de karnıyarık, köfte ve patates yediklerini, kendisinin karnıyarık yemediğini ve rahatsızlanmadığını söyledi. Büyük acı yaşayan baba, oğlunun ise yoğun bakımda olduğunu söyledi.
Hollanda'da yaşayan gurbetçi aile tatil için geldikleri İzmir'de kâbusu yaşadı. Bir restoranda yemek yiyen 4 kişilik aile eve döndüklerinde rahatsızlandı. Hastanenin teşhis koyamaması üzerine aile tekrar evine döndü. 4 gün sonra tekrar fenalaşan 6 yaşındaki Ece Melisa kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Anne ve 4 yaşındaki oğlunun tedavisi hala devam ederken babada herhangi bir rahatsızlık görülmedi.
İngiltere'de yaşayan Naciye Batkitar'ın başlattığı kampanyada toplanan paralarla yetimler için alınan bayram kıyafetleri ile aileler için hazırlanan gıda kolileri, Suriye'nin İdlib bölgesindeki mağdur ve mazlumlara gönderildi - Hayırsever Batkitar: "Ne olur bu kardeşlerimize yardım edin. Bizler ta İngiltere'den kalkıp buralara gelebiliyorsak sizler de burada bu kardeşlerimize yardım edin. Bunların yardımına hep beraber koşmak zorundayız"
Ayşe Tükrükçü, geçtiğimiz dönemlerde katıldığı bir YouTube programında hayat hikayesini anlatmıştı. Küçük yaşlarda, amcası tarafından tecavüze uğrayan ve sonrasında eşi tarafından geneleve satılan Ayşe Tükrükçü bakın şimdi ne yapıyor...
Avusturya’da yaşayan gurbetçinin Konya’nın Kulu ilçesindeki evi, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce soyuldu. İzne geldiği memleketinde evinin soyulduğunu görünce hayatının şokunu yaşayan vatandaş, hırsızların bulunması için çağrı yaptı.
Almanya’da yaşayan gurbetçi Mevlüt Çavuş'un, Almanya’daki pahalılığı eleştirdiği video gündem oldu. Çavuş, "İki yıl önce 8 Euro'ya aldığım şeker ilacını şimdi 30 Euro'ya alıyorum kimse nankörlük yapmasın" dedi.
Konya'da Züleyha Schumacher, arsasının ortasından geçen yolu, özel mülkü olduğu için ulaşıma kapattı. Schumacher'in avukatı Tevfik Buğdaycı, ''Bizim müvekkilimizin gayrimenkulü, kamulaştırılmadan yol olarak kullanılmış. 'Bu cadde tapulu arazimiz olduğu için kapatılmıştır' yazılı tabela koyduk ve yola kapattık. Son 5 yıl kira bedeli için ecrimisil davası açtık.'' dedi.
Geçen yıl 1 Haziran-1 Eylül döneminde Avrupa'ya açılan sınır kapılarından Türkiye'ye 667 bin, bu sene ise 1 milyon 815 bin gurbetçi giriş yaptı
Tatil için ailesiyle memleketi Gaziantep'e gelen gurbetçinin içerisinde altın ve dövizin bulunduğu çantası, otomobilinden çalındı. Çantada yaklaşık 200 bin lira değerinde altın ve döviz bulunduğunu anlatan Hurşit Ümit Güneş, ''Pazar günü yola çıkacaktım ama çıkamıyorum ve mağdurum. Hırsızların bulunmasını istiyorum" dedi.
Çantada yaklaşık 200 bin lira değerinde altın ve döviz bulunduğunu anlatan Hurşit Ümit Güneş: - "Pazar günü yola çıkacaktım ama çıkamıyorum ve mağdurum. Hırsızların bulunmasını istiyorum"
Türkiye'deki tatilleri biten gurbetçiler, Bulgaristan'a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında yoğunluk oluşturdu. Yunanistan'ın, koronavirüs tedbirleri kapsamında AB ve diğer ülke vatandaşlarına haftalık bin 500 kişilik kota uygulayıp, sınırları açması üzerine gurbetçiler Pazarkule Sınır Kapısı'na yöneldi.
Almanya'dan memleketi Elazığ'a tatil için gelen Mahir Kara: - "Her sene izine geldiğimde tarihi kapalı çarşıya uğruyorum. Burada memleketimize özel ürünleri alıyorum. Gittiğimiz yerlerde arkadaşlarımıza, dostlarımıza tattırıyoruz" - İsviçre'den memleketi Elazığ'a gelen Hamza Erdoğan: - "Elazığ'da yetiştiğimiz için ne yesek bizim yöresel ürünlerimizi özlüyoruz"
Yurt dışından gelen 1,5 milyondan fazla gurbetçi tatilini Türkiye'de geçirdi
Gurbetçilerin karayoluyla Avrupa'da yaşadıkları ülkelere dönerken sınır kapılarında yoğunluk oluşturması üzerine Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal; Bulgaristan'ın prosedürlerindeki yavaşlığa da dikkat çekip, bekleme sürelerinin 10-12 saati bulduğunu söyledi. Uysal, "Lütfen çalıştığınız ülkelere dönüşü, bu çileyi çekmemek için sınıra gelmeyi pazar, pazartesi ve salı günlerine kaydırırsak, burada çok fazla bekleme süresi olmayacak" dedi.
Gurbetçi Zekiye Tayap: - "Çok hüzünlüyüz, ağlayarak dönüyoruz, 30 yıldır Almanya'dayım. Türkiye'nin yeri başka. Türkiye'nin yerini hiçbir memleket dolduramaz"
Kayseri'ye yaz tatili için Avusturya'dan gelen Davut-Esra Güneş çiftinin 3 yaşındaki oğlu Yusuf Buğra Güneş, 14'üncü kattan düşerek hayatını kaybetti. Küçük çocuğun iddiaya göre, açık olan pencerenin sinekliğine yaslanması sonucu düşerek öldüğü öğrenildi.
Türkiye'ye gelirken büyük sevinç yaşayan gurbetçiler dönüşte üzüntü yaşıyor
Almanya'dan gelen Mehmet Keskin: - "Dinlene dinlene geliyoruz. 2 küçük çocuğum var. Araç bozulursa sıkıntı çekeriz diye trenle Türkiye'ye geliyoruz. O rahatlığı yaşıyoruz. İstanbul üzerinden memleketim İzmir'e gideceğim"
Yıllık izinlerini Türkiye'de geçiren gurbetçilerin hüzünlü dönüşleri devam ederken, Kapıkule Sınır Kapısı'nda zaman zaman yoğunluk oluşuyor.
Zonguldak’ta tezgahlarda kilogramı 40 TL’den satışa çıkan papaz eriği gurbetçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Yaz tatillerini ve yıllık izinleri geçirmek için Türkiye'ye gelen gurbetçiler, yeniden yaşadıkları ülkelerin yolunu tuttu. Kapıkule'de metrelerce araç kuyruğu oluşturan gurbetçiler, kavurucu sıcağın altında çıkış yapmak için saatlerce bekledi. Yüzlerce gurbetçi, anavatana gelirken çok mutlu ve sevinçli, giderken ise hüzünlü ve buruk olduklarını söyledi.
Almanya'dan orman yangınlarıyla mücadele edilen Antalya'ya gönüllü olarak gelen gurbetçi itfaiyeci Doğan Atalay, alevlerin yükseldiği Manavgat, Gündoğmuş ve Alanya'da sahada canla başla çalışıyor. Atalay, "Manavgat yangının 2'nci gününde bavulumu kapatıp sabahın 4'ünde gönüllü olarak geldim. 20 yıllık itfaiyeciyim ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Bazen sözün bittiği yerdeyiz'' diyerek hislerini dile getirdi.