Baba ocağında yıllık izinlerini geçiren gurbetçiler yaşadıkları ülkelere dönüyor.
KIRŞEHİR (AA) - UNESCO tarafından müzik dalında Türkiye'den Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınan Kırşehir'de, gurbetçiler için düzenlenen şenlik başladı.
Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık: - "Yurtdışı Türkler Başkanlığımız olsun diğer sivil toplum kuruluşlarımız olsun gurbetçilerimizin vakit geçirebileceği, gümrük iş ve işlemleri, pasaport işlemleri sürerken bekleme sürelerini en kıymetli şekilde değerlendirebilecekleri hazırlıkları yapmış durumdayız" - Gurbetçi Osman Yıldız: - "Dinlenme yerleri ve oyun alanları çok güzel olmuş. Kapıkule'de çok rahat ettik hem gelirken hem dönerken"
Fransa'ya dönen Nihat Polat: - "Oraya gittiğimizde Türkiye'deki sıcak insan ilişkisini özlüyoruz. Akrabalık, dostluk, komşuluk gibi ilişkiler yaşadığımız ülkelerde biraz zayıf"
Avrupa'da yaşayan gurbetçiler, yaz tatillerini geçirmek üzere bu yıl ana vatana akın etti. Artık dönüş yoluna giren gurbetçiler sınır kapılarında yoğunluk oluşturdu. Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Mustafa Pektaş, ''Çok zor oluyor ama bunu Türkiye'dekiler anlayamıyor. Biz buraya gelince, 'Siz yurt dışından geliyorsunuz. Orada sizin için her şey güzel' diyorlar ama vatan hasreti, şu ezanın sesini bile insan özlüyor. Bizim vatanımızdan güzel ülke yok" dedi.
Fransa'ya dönen Süleyman Sakallı: - "Vatanımızı, ülkemizi, bayrağımızı bırakmak istemiyoruz ama gurbete yaşadığımız yere gitmek zorundayız"
Uluslararası Demokratlar Birliği, Kapıkule'de gurbetçilere Türkçenin önemini anlattı
Kentin tarihi ve turistik noktalarını gezip yöresel yiyeceklerini tadan gurbetçiler, alışverişlerini yaptıktan sonra Türkiye'den ayrılıyor - ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt: - "Gurbetçilerimiz Edirne'de son istirahatlerini yapıyorlar. Edirne'de konaklayıp yolculuk öncesi dinleniyorlar ve son tedariklerini şehrimizden yaparak yola çıkıyorlar. Bu durum şehir ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlıyor"
Almanya'ya dönen Sefa Kayakçı: - "Gurbete geri dönüyoruz, hüzünlü bir dönüş. İnşallah yine geri geleceğiz. İnsanın içi el vermiyor gitmeye"
Konya'nın bir köyünde ilkokulu bitirdikten sonra babasını kaybeden ve 18 yaşında gittiği Danimarka'da azmiyle yeminli tercüman olan, kazandığı güvenle belediye meclis üyeliği de yaparak 24 yıl gurbetçilerin hakkını savunan 71 yaşındaki Ömer Kuşçu, memleketine her yaz geliyor - Kuşçu: - "Memleket sevdalısı olduğumuz için buradan da kopmadık, kopmayız da. Güzel memleketimizin 1 ay da olsa tadını çıkarmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar her sene geldim"
Almanya'ya dönen Yahya Tekgündüz: - "Hüzünle gidiyoruz, gelecek seneye kadar bu hüzünle yaşayacağız"
İş imkanları başta olmak üzere çeşitli nedenlerle yıllar önce sevdiklerini geride bırakıp çalışmak için Avrupa ülkelerine göç eden gurbetçiler, her yıl olduğu gibi bu yıl da hem yaz tatilini hem de Kurban Bayramı’nı sevdikleriyle birlikte anavatan Türkiye’de geçirmek için temmuz ayından itibaren Türkiye’ye geldi. Dönüş yoluna giren gurbetçiler uzun araç kuyrukları oluştururken “Avrupa’ya özenmeyin, Türkiye çok farklı” çağrısında bulundu.
Almanya'ya dönen Mustafa Kerter: - "Vatanımızdan çıkarken bir hüzün ve burukluk var"
Bölge esnafından Mevlüt Kavrayan: - "Gurbetçilerimiz bize mutluluk getiriyor. Balon, ATV ve at turlarına epey talep oluyor" - Gurbetçilerden Emin Tekce: - "Herkes burayı görmeli. Almanya'ya döndüğümde oradakilere Kapadokya'yı anlatacağım. Burası değerli bir yer"
Gurbetçi Cemil Hayal: - "Dönüş her zaman hüzünlüdür. Kapıkule'den girerken ayrı bir sevinç yaşanıyor, çıkarken o sevinç tam tersine hüzne boğuluyor"
Konya'nın gurbetçilerce "Kuluforniya" olarak anılan 50 bin nüfuslu ilçesi Kulu, memleket hasretini gidermek için yurt dışından gelenler sayesinde en hareketli günlerini yaşıyor - Kulu Belediye Başkanı Murat Ünver: - "Kulu adeta bir turistik belde gibi oldu. Hazirandan eylüle kadar yurt dışıyla sürekli bir sirkülasyon yaşanıyor. Üstelik gelen insanların burada da yerleşik hayatı var. Düğünlerini yapıyorlar, evlerini tamir ediyorlar, evi olmayan ev alıyor. Kulu'nun esnafına da büyük katkıları var"