Yüksek enflasyonla mücadele eden hükümetten çok tartışılan hal yasası ile ilgili de beklenen adım sonunda atılıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat Hal Yasası’nda düzenleme yapılacağını ve bu kapsamda 3 bakanlığın ortak bir çalışma yürüttüğünü ve temelde 4 problem olduğunu belirtti. Bakan Bolat temel sorun alanlarının tek tek tespit edildiğini de sözlerine ekledi.
Gıda fiyatlarını aşağı çekecek ‘hal yasası’nda yasada sona gelindi. Böylece tasarıda yer alacak maddeler de netleşmeye başladı. Vatandaşın ucuz meyve ve sebzeye ulaşmasını kolaylaştıracak yasada hal esnafının birbirine ürün satması önlenecek. Çürüme ve bozulmaya karşı soğuk zincir taşımacılığı desteklenecek ve aracılar azalacak. İşte hal yasasına ilişkin son dakika haberinin detayları...
"(e-ticaret düzenlemesi) Bir noktaya kadar geldik, değerlendirmelerimizi, çalışmalarımızı yapıyoruz, milletvekillerimize destek veriyoruz. Haziran ayı içinde biz gelmesini bekliyoruz ve TBMM'de bunun yasalaşmasıyla alakalı bir beklenti içindeyiz"
Gıda fiyatlarını aşağı çekecek yasanın Meclis yasama yılı sonuna kadar çıkacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda çalışmalar çalışmalar hız kazanırken tasarıda yer alacak maddeler de netleşmeye başladı. Hallerde tekelleşmeye son verilecek adımlar atılacak. Böylece vatandaşın ucuz meyve ve sebzeye ulaşması kolaylaşacak. İşte hal yasasına ilişkin son dakika haberinin detayları...
Meyve ve sebze fiyatlarında geçtiğimiz ay görülen yüksek rakamlar havaların ısınmasıyla yerini düşüşe bıraktı. Patlıcan 15, biber 12, maydanoz ise 2 liraya geriledi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze-meyvede arzın arttığını söyleyerek, “Fiyatlar daha da düşecek. Ortalama 5 ila 10 TL arasına kadar gerileyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Üreticiden 2 liraya alınan patlıcanın kilosu marketlerde 15,5 liraya satılıyor. İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, "Bunun ne maliyet artışları ne de döviz ile ilgisi var.Deniliyor ki ‘Gübre, ilaçlama, sulama maliyetleri arttı’ Tamam da, bu çiftçiyi ilgilendiren bir durum. Zaten maliyet artışları olmasının ardından sen çiftçiden 2 TL’ye almışsın. Bunu halciler veya marketlerin konu etmesi deli saçmalığı" dedi.
Dolar kurunu bahane ederek gıda fiyatlarında zam yarışına giren fırsatçılar, kurun neredeyse sabit tutulmasına aldırmadan türlü bahanelerle vurgun yapıyor. Hükûmet temel gıda ürünlerinde KDV indirimine gitmesine rağmen, fiyatlarda dişe dokunur düşüş yaşanmadı. Bunun altında yatan en büyük sebebin hallerdeki komisyoncuların ve zincir marketlerin fahiş kâr marjlarının olduğu düşünülüyor.
Son günlerde marketlerdeki fahiş fiyatlardan dolayı bakanlık harekete geçerek, market ve toptancı hallerinde denetlemelere başlamıştı. Son dakika haberine göre, 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni ekonomi paketleri gelecek. Fahiş fiyat artışının önüne geçilmesi için üreticiden tüketiciye ulaşım zincirini sağlayan Hal Yasası'nın çıkarılması bekleniyor.