Depremin yaralarının sarıldığı Hatay'ın Erzin ilçesinde avokado hasadına başlandı. Çiftçi Halil Ay'ın 4 buçuk dönümlük arazisinin içinde avokado yetiştiren Ay, bunun bir buçuk dönüme yakınının avokado olduğunu söyledi. Avokadonun tarladan tane fiyatı 20 TL'den alıcı buluyor. Tarlasında 110 adet avokado ağacı olduğunu söyleyen Ay, bu ağaçlardan ortalama 2 ton civarı ürün çıkacağını anlattı. Tarlada tane fiyatı 20 TL olan avokadoların tanesi markette ise 35 - 40 TL bandında satılıyor.
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde çıkan yangında yaklaşık 7 dekar buğday ekili alan zarar gördü.
Bilecik’te 210 metrekare serada yılda 5 kere ejder meyvesi hasadı yapan Mehmet Kılıç, taleplere yetişemediğini ve pazar sorunu da olmadığı söyledi. Kılıç "Ben bu meyveyi internette gördüm merak saldım 4 sene öncesi. Daha sonra evimin önündeki bahçede ufak bir sera yapıp denedim ve meyvemiz oldu. Daha sonra bu bölgede iklimde meyve olabileceğini düşünerek 210 metrekare sera yaptık" dedi. Kılıç "Meyveye şu an insanların çok büyük bir ilgisi var" ifadelerini kullandı.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sonbahar mevsimiyle birlikte ceviz hasadı başladı. Hasat yapan aile, "Bu sene hasat yapmaya başladık. 5 tona yakın ceviz bekliyoruz. Ailece hepimiz de ceviz hasadını gerçekleştiriyoruz. Zordu ama ben bunu en iyi şekilde başardım, bunu herkes de başarabilir" ifadelerini kullandı.
Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde patates hasadı başladı. Günlüğü 600 lira olan patates toplama işçileri, tarlalarda kovalarla patatesleri toplarken üretici Mustafa Bahadır, "Bugün itibarıyla patateslerimizi sökmeye başladık. Kalite bakımından gerçekten muhteşem. Verim hakeza biraz düşük olsa da ürünlerimiz çok kaliteli" ifadelerini kullandı.
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, süren fındık hasadıyla birlikte nüfus yoğunluğu iki katına çıktı. Fındık hasadı işçileri ilçenin nüfusunu arttırırken bölgede ekonomik hareketlilik de yükseldi. Esnaf nüfus artışının iş hacmine olumlu yansıdığını belirtirken konaklama ve ulaşım gibi hizmetlerde de talep artışı oldu. Ancak bu durumun hasta sayısında da artışa ve hastanelerde yoğunluğa yol açtığı da vurgulandı.
Geçtiğimiz gün Aydın'da karpuz üreticisi toplama maliyetine bile yetişemediği için ürünlerini tarlada bırakmış, "Toplayınca zarar üstüne zarar ediyoruz" demişti. Karadeniz'de ise fındık üreticisi maliyetleri düşürmek için çare üretmeye çalışıyor. Üretici, 'hasat filesi' ile artan maliyetleri düşürmeyi hedefliyor.
Balıkesir'de tarım arazisi ve orman yangınlarının önlenmesi amacıyla hasat saatlerinin geçici olarak kısıtlanması, biçerdöver ve tarla sahiplerince memnuniyetle karşılandı.
Senegalli işçiler çay bahçelerinde görülmeye başladı. Günlük aldıkları yevmiye dudak uçuklatan Senegalli çay işçileri yörede herkes tarafından seviliyor. Trabzon'un Of ilçesinde 3 yıldır çay toplama işlemi gerçekleştiren Senegalli Süleyman Akbay, "Çay sezonu bittikten sonra Trabzon’da kalıyorum. Burada limanlarda çalışıyorum. Artık Ofluyum” dedi.
Türkiye'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana'da, sezonun ilk turfanda karpuz hasadı yapıldı.
Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’ın bereketli topraklarında çilek hasadı devam ediyor. Bereketli hasatta çiftçinin yüzünü güldüren çileklerin kilogram fiyatı, 70 TL’den alıcı buluyor.
Çilekte açık hasat başladı, kilo fiyatı bir ayda 50 TL'ye düştü. Hasatların haziran ayının ortasına kadar devam etmesi bekleniyor. Dönüm başına sezonda ise 4-5 ton çilek hasadı yapılıyor.
Türkiye’nin bal üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de, milyonlarca arının gram gram topladığı, kilogram fiyatı bin TL’ye kadar çıkan polende sezonun ilk hasadı sıfır rakımda yapıldı. Sıfır rakımda başlayan polen hasadının, yaz mevsiminde Toroslar ve Eğriçayır yaylalarında devam edeceği, bu sene 200 ton civarında verim beklendiği belirtildi.
Türkiye'nin hububat ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası'nda buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen mısırın hasadından 2 milyon ton ürün elde edilmesi bekleniyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde hasadına başlanan coğrafi işaret tescilli Lamas limonu, dalında kilogramı 5 liradan alıcı buldu.
Çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Muğla'da, yaşanan büyük yangınlar nedeniyle azalan rekolte bu yıl hava şartlarının uygun olması nedeniyle geçmiş yılların ortalamasına yaklaştı.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda üretilen safran bitkisinde 35 kilogramlık hasat yapıldı.
Bilecik'te, mikroklima etkisi sayesinde "deve dişi" cinsi nar üretiminin yoğun olduğu Orta Sakarya Vadisi'ndeki İnhisar ilçesinde üreticiler hasada başladı.
Sakarya'da silaj maliyetinin yarı yarıya düşürülerek hayvancılığın cazip hale getirilmesi amacıyla üretimine başlanan "pakong" bitkisinin ilk hasadında yüksek verim alındı.
Pancar üreticilerinin hesaplarına hasat avans ödemesi bugün yatırılıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan açıklama geldi.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 6 yıl önce Orman İşletme Müdürlüğünce kırsal mahalle sakinlerine gelir getirmesi amacıyla oluşturulan bahçede yetişen cevizler hasat ediliyor.
Kilis'in tarımsal ihraç ürünlerinden Hicaz narının hasadı sürdürülüyor.
Osmanlı zamanında Edirne'de üretilen ve formülünün Fransa'ya götürülmesinin bir "casusluk" hikayesine benzetilmesiyle "efsane renk" olarak anılan Edirne kırmızısı (Rouge d'Adrinople) renginin elde edildiği kök boya bitkisi rubia tinctorumun hasadı yapıldı.
Edirne'de, yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak bilinen aronya hasadına başlandı. Aronya hasadı heyecanı yaşadıklarını söyleyen üretici Enver Kırımlı, "Aronyanın tıbbi aromatik değeri çok yüksek, hatta bu değerin henüz tam anlaşılamadığını düşünüyorum." dedi. Aronyanın sağlık açısından faydalı olduğunu da anlatan Kırımlı, "Antioksidan değeri çok yüksek ve içerisinde pek çok faydalı madde var" ifadelerini kullandı.
Denizli'nin Tavas ilçesinde ayçiçeği hasadı yapılan tarlada biçerdövere iki ayağını kaptıran kişi kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Türkiye'nin pirinç üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Edirne'de ürün hasat ediliyor.
Yalova'nın Altınova ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organik aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla hasat şenliği yapıldı.
İzmir'in Menemen ilçesinden başlayıp, Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan 17 bin 500 kilometrekarelik Gediz Nehri Havzası'ndaki üreticiler, büyük bölümü ihraç edilen üzümlerini kurutmak için güneşe serdi.
Ağrı'nın yüksek rakımlı bölgelerinde üretim yapan arıcılar, yörenin coğrafi işaretli "geven balı"nın hasadını sürdürüyor.
Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alan sofralık Kale biberi hasat ediliyor.
Geçen sene 83 bin ton civarında olan rekoltenin, mevsimsel şartlara bağlı olarak bu yıl 70 bin tona gerilemesi bekleniyor.
Ürünler pansiyondaki öğrencilere ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.
Geçen yıl coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanan Bingöl balında hasat sezonu düzenlenen programla başladı.
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, "Pazarcık boncuğu" olarak bilinen fasulyenin üreticileri hasada başladı.
Kızılırmak Nehri'yle beslenen Bafra Ovası'nda karpuz hasadı başladı.
Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetiştirilen lezzeti, aroması ve rengiyle yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi gören şeftalide ihracat ürünlerinin hasadına başlandı.
Kastamonu'da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak anılan siyezin bu yılki hasadı başladı.
Bursa'da, 4 yıldır 400 gramlık ekmeği 1 liradan sofralarla buluşturan Kestel Belediyesi, 1050 dönüm alana ektiği buğdayların hasadını gerçekleştirdi.
Burdur'un Bucak ilçesinde çıkan yangında, yaklaşık 200 dekar araziden biçilen saman balyaları zarar gördü.
Yozgat’ta günlüğü 800 ila 1000 lira arasında değişen ancak her geçen gün sayıları azalan tırpan işçilerinin yeşil mercimek hasadı mesaisi başladı. Tırpan işçilerinin sayısının, teknolojisinin gelişmesiyle beraber günden güne azaldığı belirtildi. İşçiler "Tırpan ile hasat yapan çok fazla kimse kalmadı. Bu iş çok zor" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle 9 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de yaralandığı silahlı kavga sonrası husumetli ailelerin 10 bin dönümlük arazide yetiştirdiği arpa ve buğdayın hasat edilmesi için "barış heyeti" devreye girdi.
Edirne'de çiçeklenme evresi tamamlanan lavanta tarlalarında hasat mesaisi başladı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden olan Mardin’de çiftçilerin buğday hasadı mesaisi başladı.
Tekirdağ'da tadı ve aromasıyla benzerlerinden ayrılan, adına festival düzenlenen kirazın hasadı başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığından alınan özel izinle Samsun'da 2016'da 6 dönüm arazide ekilen, bu yıl ekim alanı 70 dönüme çıkan salep orkidesinin hasadına başlandı.
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da, soğan hasadının yaygınlaşmasıyla ürünün tarla fiyatı 5 liraya kadar geriledi.
Türkiye'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana'da turfanda karpuz hasadı başladı.
Mersin'in Erdemli ilçesinde açık alanda yetiştirilen kirazlar kilogramı 35-40 liradan satılıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Yayladağı ilçesinde 5 bin dekarda ekimi yapılan çileğin hasadı başladı.
Türkiye'nin en erkenci patatesinin yetiştiği Adana'da hasat başlarken şu anda kilogram fiyatının 15 TL olduğu ancak hasat bollaştığında fiyatların aşağıya düşeceği ifade edildi. Bu yıl don olmaması sebebiyle verimi yüksek olan patates, çiftçinin yüzünü güldürdü. Fiyatların her geçen gün biraz daha düşmesinin beklendiği aktarılırken hasadın yoğunlaşacağı önümüzdeki günlere işaret edildi.
Çorum'un Oğuzlar ilçesinde meydana gelen zirai don nedeniyle bu yıl ceviz üretimi olumsuz etkilenecek.
Soğan fiyatları son dönemde yaşanan artışla gündemde. Türkiye'nin turfanda soğan ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Adana'da da hasat başladı. Geçen sene Adana'da 12 bin 500 dönüm ekim alanı bu yıl 23 bin dönüme çıkarken soğan bu yıl 2 kat ekilmiş oldu. 1 hafta 10 gün sonra kentin her yerinde hasadın başlayacak olmasıyla fiyatların düşmesinin beklendiği aktarıldı. Ankara bölgesindeki depolarda soğanın çıkış fiyatının 17-18 TL arasında olduğu, markette 20-25 TL civarında satıldığı kaydedildi.
Mersin'de, yetiştirildiği ilçenin adıyla tescillenen Silifke çileğinde açık alanda hasat edilen ilk ürünler kilogramı 15-30 liradan alıcı buldu.
Batman'ın Sason ilçesinde yaklaşık 15 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan çilekte kış hasadı devam ediyor.
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesine bağlı köylerde yaşayanlar, Akşehir ve Eber göllerinden kestikleri kamışlardan ekmeklerini çıkartıyor.
Osmaniye'nin Kadirli ve Sumbas ilçelerindeki orman köylülerinin zor şartlarda topladığı defne yaprakları, işlendikten sonra Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerine pazarlanıyor.
Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde tarlalarına ikinci ürün olarak lahana eken çiftçilerin hasat mesaisi başladı.
Muğla'nın Datça ilçesinde bin dekar alana ekilen güz domatesinin hasadı yapılıyor.
Osmaneli ilçesinde yetiştirilen ve hasadı devam eden ıspanak, çevre illere pazarlanıyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde, kuraklığa dayanıklı olmasından dolayı bahçesine alternatif olarak kestane diken çiftçi, 60 ağaçtan 9 ton ürün topladı.
Karaman Ovasında 400 bin dekarlık alanda yemlik mısır hasadı 20 gün gecikmeyle başladı.
Antalya Korkuteli’nde çiftçilerin alternatif ürüne yönlendirilmesi amacıyla 5 yıl önce başlatılan ve Osmankalfalar Mahallesinde ekimi yapılan patates hasadı sona erdi.
Afyonkarahisar’a patates hasadı için gelen işçiler hasat döneminin sona ermesini kovaları havaya atarak kutladı.
Denizli'nin Honaz ilçesinde 13 bin dekar arazide üretilen yaş ve kuru olarak da satışı yapılan cennet hurmasının hasadı başladı.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Diyarbakır'da bu yıl mısır rekoltesinin 253 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Bitlis’in Tatvan ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte elma hasadına başlandı.Tatvan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Obuz köyünde yaşayan çiftçiler her sene olduğu gibi bu sene de elma hasadına başladı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar: - "Çiftçilerimiz, hem basınçlı sulama sistemlerini hem de kaliteli sertifikalı tohumluk kullanmasıyla birim alandan daha fazla verim almaya başladı"
Nurdağı ilçesinde yetiştirdikleri bitki ile çay, şampuan, makarna gibi ürünler üretip bunları yurt içi ve yurt dışına satan kadınlar, 6. kez hasat heyecanı yaşıyor
Gaziantep'te turşuluk acur hasadı devam ediyor
Diyarbakır'da üretilen pamukta 438 bin ton rekolte bekleniyor
Pamukta 2 milyon 750 bin ton rekolte bekleniyor
Çorum'un Kargı ilçesinde Kızılırmak çevresindeki topraklarda yetişen çeltiğin hasadı sürüyor - Kargı Tarım ve Orman Müdürü Burak Coşkun: - "Kargı'da 16 köy ve ilçe merkezi olmak üzere 17 yerleşim alanında yapılan çeltik tarımından yıllık ortalama 12 bin ton çeltik ve bundan da 7 bin 200 ton pirinç üretiliyor"
Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici: - "Bu sene nar ağaçlarının meyve tutumu iyi. Rekoltenin 60 bin ton civarında gerçekleşmesini bekliyoruz" - Nar üreticisi Latif Tekin: - "Çok değerli bir ürün, bahçemdeki narın tamamı dalında satıldı"
Batman'da "1. Gercüş Bağ Bozumu Festivali" düzenlendi
Sinop'ta 16 yıl sonra yeniden ekimi yapılan şeker pancarında hasat başladı
Adana'da iki çeşit renkli pamuğun hasadı yapıldı
İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız: - "Sivas'ta 2021'de yaklaşık 72 bin dekarda ekimi yapılan yemeklik ve sanayi tipi patates, bu yıl 87 bin dekar civarına ulaştı. Yaklaşık 420 bin ton civarında üretim bekliyoruz"
"Muş'ta nüfusun yüzde 50'sinin üzerindeki kesim kırsalda tarımla uğraşıyor. Bu nüfusun kırsalda yaşaması noktasında gençlerimize ve kadınlara yönelik programlarımız ve projelerimiz var"
Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Gölköy ilçesi sakinleri, geç olgunlaşan ürünlerinin hasadını yağmur altında da olsa tamamlamaya çalışıyor - Fındık üreticisi İkram Karadeniz: - "Bu fındığı 10 gün sonra ancak bitirebiliriz çünkü hava şartları müsaade etmiyor"
Çırçır fabrikası sahibi Bilal Kara: - "Kütlü pamuğu çiğidinden ayırıp, çiğidini yem fabrikasına, elyafını da iplik fabrikalarına satıyoruz. Pamuk bizim için çok güzel bir nimettir"
Düzce'nin Konuralp beldesinde 3 bin dönüm alanda ata tohumuyla üretilen pirinçte dönüm başına 730 kilogram verim alınması bekleniyor - Üretici Selçuk Yıldız: - "Toprakla uğraşmak çok güzel, bu bir hastalık diyelim. Üreteceğiz, mücadele edeceğiz"
Gölpazarı ilçesindeki ceviz üreticileri, hem verim hem kalite hem de fiyat bakımından bu sezon hasattan memnun - Büyükbelen Muhtarı Güven: - "İklimimiz cevize daha elverişli. Kalite daha yüksek. Bölgedeki en kaliteli ürün bizde yetişiyor. Buraya gelen, kaliteli cevizi alıp gidebiliyor"
Büyük kısmı Şebinkarahisar ilçesindeki pestil ve köme tesislerinde işlenen "Şebin cevizi", çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor - Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan: - "Şebin cevizinin hiçbir zaman pazar sıkıntısı olmadı, bundan sonra da olmayacak, talep her gün artıyor"
Safran üreticisi İsmail Yılmaz: - "Havalar çok güzel, serin ve yağmurlu gitti. Çiçeklenme başladı. 15-20 Kasım'a kadar çiçek almaya devam ederiz"
Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya: - "Yaklaşık 110 bin dekara şeker pancarı ekildi. Geçen yıla göre bereketli bir sezon geçirdik" - Çiftçi Süleyman Çatalyürek: - "Üretime devam edeceğiz. Bu yıl verim iyi, rekoltemiz dekara yaklaşık 7 ton civarında"