Vitamin deposu meyvelerle ilgili zaman zaman gündeme gelen bir tartışma var. Adı parafin... Meyvelerin üzerini kaplayan bu kimyasal onların daha parlak ve daha canlı görülmesini sağlıyor. Hatta daha uzun süre bozulmadan da kalmasını sağlayabiliyor ama bunu yaparken de insan sağlığını ciddi şekilde bozuyor. Peki, bu zehri almamak için ne yapmak gerekiyor? Uzman isimler yanıtladı.
Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin yanı sıra düzenli uyku da büyük öneme sahip. Yapılan çalışmalar, yetersiz uyku ile demans riski arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu gösteriyor.
Sabah uyandığınızda temiz kokulu bir nefese sahip olmak neredeyse imkansız. Bunun nedenleri kötü ağız hijyeni, gece boyunca ağız kuruluğu yaşanması veya yatmadan önce keskin kokulu bir yemek yemek olarak sıralanabilir. Ancak gün boyu geçmeyen kötü ağız kokusundan şikayetçiyseniz bunun birçok sebebi olabilir. Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete gibi psikolojik durumların kötü ağız kokusunu artıran temel faktörler olduğunu açıkladı.
İnsan bedenindeki her organın başka bir işlevi bulunur. Bu işlevler zaman içinde ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak azalmaya ve zayıflamaya başlarsa çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bağırsaklar da işlevi sindirimle sınırlı olmayan önemli organlardır. Bağışıklık sisteminin büyük kısmından bağırsaklar sorumludur.
Zatürrenin hem tedavi edilebilen hem de tedavi edilmezse ölüme kadar giden komplikasyonlara neden olan bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Herkes zatürre için risk altındadır. Her grip ve viral hastalıklar sonrası toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" dedi.
Muz sakaroz, fruktoz ve glikoz olmak üzere üç çeşit doğal şeker içeren, aynı zamanda harika bir vitamin ve mineral kaynağı olan süper meyve olarak biliniyor. Yediden yetmişe birçok kişi muz meyvesine bayılıyor ancak her ne kadar çok sevilse de muz herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir meyve değil.
Yemek sonrası şişlik hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Op. Dr. Erdem Şentatar, karın şişliğinin günümüzde pek çok insanın sıkça karşılaştığı rahatsız edici bir durum olduğunu belirtti. Şentatar, "Özellikle yemek sonrasında ortaya çıkan bu şişlik, bazen yalnızca basit bir rahatsızlık olarak kalmayıp, bazı sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Yemek sonrası karın şişliğinin nedenlerini anlamak, bu rahatsız edici durumun nasıl önlenebileceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır" dedi.
Kış mevsiminin tercih edilen meyvelerinden narın yararları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, narın antioksidan özelliğinin yanı sıra içerdiği vitamin ve minerallerle vücut direncini artırdığına dikkat çekiyor.
Yüksek kolesterol genellikle herhangi bir uyarı sinyali vermez ancak son yapılan araştırmalar, yüksek kolesterol ile vücuttaki çok spesifik bir ağrı türü arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.
Geçmişe kıyasla kızamık ve boğmaca vakalarıyla daha sık karşılaştıklarını belirten uzmanlar, "Son yıllarda aşılama oranları gittikçe düşmeye başladı. Kızamık Covid'den çok daha hızlı bulaşan bir enfeksiyondur. Henüz bir salgın bildirimi yapılmadı ama ihtimaller arasında bir salgın olabilir." uyarısında bulunarak aşının önemine vurgu yaptı. Boğmaca hastalığının da hafife alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar boğmacadan dolayı bebekleri kaybedebildiklerini söyledi.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde ‘çok üşüyorum' şikayeti olan kişilere tavsiyede bulunan uzmanlar, üşümenin vücutta farklı hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekiyor. Hastalıkların önüne geçmek için ise tahlil yapılması ve eksik vitaminlerin tamamlanması önem taşıyor.
Gazlı içecek, kahve ve çay gibi içecekler tüm dünyada yaygın olarak tüketiliyor. Galway Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi tarafından yürütülen küresel bir araştırma girişiminin son bulguları, içecek seçimlerinin felç riski üzerindeki etkisini ortaya koydu.
Pek çok kişi, evdeki nem ve rutubetten şikayet ediyor. Bu konuya özellikle dikkat etmek gerekiyor çünkü evdeki rutubet kişiyi farkında bile olmadan hasta edebiliyor. Uzmanlar, küf olan yerlerin temizlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Peki, evdeki küf ve rutubetle başa çıkmanın yolları neler? İşte uygulayabileceğiniz o yöntemler...
Birçoğumuz bunu yapıyor... Sağlığımızla ilgili bir rahatsızlık duyduğumuzda Hemen internete başvuruyoruz ve okuduklarımızdan sonra daha doktora gitmeden dünya başımıza yıkılıyor gibi oluyor. Hatta kendi tedavimizi de kendimiz uygulamaya kalkıyoruz. İşin içinden çıkamıyoruz... Aslında bu bir hastalık.
Diğer insanlara göre daha fazla üşüdüğünüzde bunun kansızlık veya vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Uzmanı uyardı, kansızlık zannedilen parmaklarda soğukluk hissi, uvuz kaybına neden olan Reyno sendromu habercisi olabilir. Net bir ilacı ve tedavisinin olmayan bu hastalık için sadece semptomları iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulanabiliyor.
Mavi dil hastalığı, özellikle sığır ve koyun gibi hayvanları etkileyen viral bir hastalıktır. Genellikle sivrisineklerden bulaşır. Mavi dil hastalığı hayvanlarda ateş, şişlik ve mavi renk dil gibi yan etkilerle görülür. Peki, mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı?
Üşütme, soğuk hava veya ani sıcaklık değişikliklerine maruz kalma sonucunda vücudun savunma sisteminin zayıflayıp, virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Üşütmeyi hızlıca atlatmak için bol sıvı tüketimi dinlenme ve sıcak içecekler oldukça önemlidir. Zencefil çayı, ıhlamur çayı, nane çayı ve limonlu bal gibi sıcak içecekler boğaz ağrısını yatıştırırken burun tıkanıklığını azaltır ve rahatlama sağlar. Peki, üşütmeye ne iyi gelir? Üşütme en hızlı nasıl geçer?
Uzmanlar, sivrisinek ve tatarcık ısırıklarıyla yayılan tembellik ateşi'nin ilk kez spermde tespit edilmesinin ardından cinsel yolla bulaşabileceğinden endişe ediyor. Resmi adı Oropouche virüsü olan ve az bilinen hastalık, Latin Amerika'da ve Karayipler'de hızla yayılmaya başlamasının ardından bu yaz ilk kez ABD ve Avrupa'da görüldü.
Sonbahar aylarının gelmesiyle beraber özellikle akşam saatlerinde hava sıcaklığı düşerken, uzmanlar bağışıklık sisteminin korunmasında 4 karışımdan oluşan ‘Amber çiçeği çay karışımı' tavsiye ediyor.
Kadın hayatının her evresinde sorunlara yol açabilen, tüm sağlığı yakından ilgilendiren bir tür endokrin bozukluk olan Polikistik over sendromuna değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Buyru açıkladı, “Polikistik over sendromu, kadın hayatının her evresinde sorunlara yol açabilen, tüm sağlığı yakından ilgilendiren bir tür endokrin bozukluk. Sadece üremeyle ilgili problemlere yol açmıyor, genç kızlıktan menopoza kadar bir takım sağlık risklerini de beraberinde getiriyor”
İsmi açıklanmayan 20 yaşındaki Suriyeli adam, 6 yıl önce geçirdiği trafik kazasından sonra tedavi olmayı reddetmişti. Ancak yıllardır devam eden baş ağrılarının sonucunda doktora gittiğinde ise burun akıntısının aslında beynindeki sıvı akıntısı olduğunu öğrendi. Adam 1 ay boyunca yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.
Bangladeş'te son 24 saatte dang humması tespit edilen 463 kişi hastaneye kaldırıldı. Yıl boyunca dang hummasından 96 kişinin öldüğü kaydedilen açıklamada, bu yılki toplam vaka sayısının 15 bin 670'e ulaştığı belirtildi.
Genel olarak E. coli ya da koli basili olarak bilinen Eschericia coli, memeli hayvanların kalın bağırsağında bulunan bakterilerden biridir. Hayatı tehdit eden hastalıklara sebep olan bu virüs kolay bir şekilde bulaştığı için salgınlara neden olur.
Hayvanlar aracılığıyla hızla yayılabilen ve ciddi sonuçlar doğurabilen Oropouche virüsü, yeniden gündem oldu. Batı Nil ve Zika virüsleriyle yapısal benzerlikler taşıyan bu virüs, bazı hastalarda ağır semptomlara yol açabilmektedir. Peki, Oropouche virüsü belirtileri nelerdir? Oropouche virüsü nasıl tedavi edilir?
İnsan vücudunda mikroplarla, hastalıklarla ve çeşitli olumsuz etkilerle savaşmaya yarayan çeşitli organlar bulunur. Her bir organın farklı bir faydası ve görevi vardır. Bu organların bazıları hormonları bazıları protein ve mineraller üreterek yaşam süreçlerinin devam edebilmesini sağlar. Çalışmadıklarında ise bazı takviyelere ihtiyaç duyulabilir.
Bir kuryenin sırtında torununu taşıdığı anlar çekilip paylaşılınca sosyal medyada gündem olmuştu. "Spina bifida" hastası olan torunu Yiğit Can'ı sırtında taşıyan dede Temir Demir torunu ve kızı hakkında konuştu.
Özellikle yaz aylarında çocukların ve ebeveynlerin vazgeçilmez uğrak yerlerinden bir olan çocuk oyun parkları ile ilgili enfeksiyon riski uyarısı yapıldı. Temas edilen salınacak, kaydırak, tahterevalli ve tutunma alanlarında önlem alınmadığı takdirde çocukların pek çok bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına yakalanabileceğine dikkat çeken uzman isim, "Çocuklar oyun parklarında oynadıktan sonra el hijyenine dikkat edilmeli, sık sık banyo yaptırılmalı" dedi.
Gazze'nin su altyapısının büyük bir kısmı hasar gördü veya yok oldu. Bu durum temiz su eksikliğine yol açtı ve özellikle küçük çocuklar için büyük bir krize neden oldu. Bölgede cilt enfeksiyonları ve hepatit hızla yayılırken kirlenmiş ve arıtılmamış suyu içmek ve bu suda banyo yapmak zorunda kalan insanlarda vaka sayıları günden güne artıyor.
'Agresif tür' olarak tanımlanan Asya kaplan sivrisineği İstanbul'da yaygınlaşmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necla Birgül İyison, İstanbul'da yaygın görülen ve yumurtalarını sığ sulara bırakan Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabildiğini belirtti. Özellikle İstanbul'un bazı ilçeleri için uyarılarda bulunan uzman isim balkonlarda su bırakılmaması gerektiğini belirtti.
Doğuştan gelen frengi (sifiliz) hastalığı önlenebiliyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre bazı ülkelerde bu hastalık artış gösteriyor. Doğuştan gelen frengi vakalarının tedavi edilmediği takdirde %50'sinden fazlasında düşük, ölü doğum, yenidoğan ölümü ve kalıcı sakatlık gibi yıkıcı sonuçlar görülebiliyor. Çevrimiçi olarak yayımlanan yeni çalışmanın verileri bulaşıcı frengi vakalarındaki artışın endişe verici boyutta olduğunu gösteriyor.
Görünmez katil hava kirliliğine dikkat. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya Dünya Temiz Nefes Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi tehditlerine dikkat çekti. Özkaya, hava kirliliğini "görünmez katil" olarak nitelendirerek, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 99’u, kılavuz sınırları aşan kirli havayı soluyor ve bu durum her yıl 7,5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor” diyerek uyardı.
Uzmanlar sıvı tüketimi konusunda özellikle yaz aylarında uyarılar yapılıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Demir, sıvı kaybının ileri seviyelerde bayılma ve bilinç kaybına yol açtığını söyledi.
'Gözler kalbin aynasıdır' sözü gerçek oluyor. Göz rengimiz ve göz arkasındaki damar yapımızın kalp sağlığımızla ilgili ipucu verdiği ortaya çıktı. Yani daha hasta olmadan gözümüz biz haber veriyor. Peki, hangi göz rengi hangi hastalığın habercisi? İşte detaylar...
Uyku sırasında solunumun tekrarlayan duraklamalarıyla ortaya çıkan uyku apnesi sendromunun ciddi bir hastalık olduğu ve birçok hastalığa zemin hazırladığı konusunda uzmanlar uyarılar yapıyor. Uyku apne sendromu, huzursuz bacak, diş sıkma gibi hastalıkların tanısı ve tedavisinin uygulandığı Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Merkezinde diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler ve inme rahatsızlıklarına neden olabilen uyku ile problemler çözüme kavuşturuluyor.
Afrika'dan gelmekte olan eyyam-ı bahur sıcakları gündemdeki yerini koruyor. Bu yıl 31 Temmuz-7 Ağustos aralığında Afrika sıcaklarının hissedilmesi bekleniyor. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, "Sıcak havanın etkisiyle artan ozon gazı öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi şikayetleri tetikleyebileceği için astım hastaları için özellikle zararlıdır." dedi.
Yurt genelinde yüksek sıcaklıklar hakimiyetini korumaya devam ediyor. Türkiye'nin büyük bir kısmını etkileyen sıcak hava ve nem dalgası, sadece bunaltmakla kalmıyor aynı zamanda hayati riskler de oluşturuyor. İstanbul'da nem oranının yüzde 99 ile rekor seviyelere ulaşmasının ardından uzmanlardan sağlık uyarısı geldi. Uzmanlar, nem çarpması ve sıcak çarpmasının birbirinden farklı olduğunu ve her ikisinin de sağlık açısından büyük riskler barındırdığını ifade etti.
Konya'da herkesi şaşırtan bir olay yaşandı. Karın ağrısının gaz sancısından kaynaklandığını düşünen Fadim Ülger isimli bir kadını soluğu hastanede aldı. Son zamanlarda sadece normal bir şekilde kilo aldığını sandı ama gerçek çok başka çıktı. Karın bölgesinde 20 kilogram ağırlığında kitle tespit edilen kadın acil olarak doktorlar tarafından değerlendirmeye alındı.
Son yıllarda besin alerjisinin giderek artıyor. Konuya dair dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, besin alerjilerinin son 10 yılın alerji salgını olarak adlandırıldığını belirtti. Alerjik şok, yani anafilaksinin son 10 yılda 7 kat arttığını söyleyen Nacaroğlu, bu durumun giderek artmaya devam ettiğinin altını çizdi. Ölümle sonuçlanabilen alerjik şok tehlikesi hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önem arz ediyor.
Dondurma tüketimi hakkında uyarılarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku oluşturabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir” dedi.
İstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, 1 yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Küçük çocuğun hasta öyküsünde 3 yıl geriye gidince gerçek ortaya çıktı. Küçük Abdullah'ın doktorları bu vakanın kendilerini de şaşkına çevirdiğini kaydetti.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Hayri Uğurbaş, göz altındaki şişkinliğin bazı sistemik hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabileceğini belirterek, "Bunların içerisinde kardiyovasküler sistem ve böbrek hastalıkları olabilir." dedi.
Yeni Zelanda'nın Wellington kentinde William Jones isimli 16 yaşındaki çocuk boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtilerle hastaneye gitti. Semptomlarını ciddiye almayan çocuk 3 gün sonra hayatını kaybetti. Anne oğlunu hareketsiz bir şekilde yatağında yatarken bulduğunda yaşamının en büyük kabusunu yaşadığını dile getirdi.
İzmir’de, hastanede tedavi gören emekli bir öğretmenin ani mide bulantısı ile başlayan kusma sırasında soluk borusu yırtıldı. Yüz, boyun ve göğüs kafesinde oluşan şişlikler üzerine yapılan tetkiklerde soluk borusunun yırtıldığı tespit edilen talihsiz vatandaş, başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Hakkı Ulutaş, çok az rastlanılan bu vakanın literatür taraması sonucu ani bulantı ve kusmaya bağlı dünyada sadece 3 vaka bildirildiğini söyledi.
İnsanlık tarihinin en ölümcül bakteriyel enfeksiyonlarından biri olan veba, Orta Çağ'da Avrupa'da yaklaşık 50 milyon kişinin ölümüne neden olmuştu. Kıta nüfusunun neredeyse yarısının hayatını kaybettiği bu hastalık "Kara Ölüm" olarak anılmıştı. Her ne kadar nadir olsa da vakalar bugün hala yaşanıyor.
Her yıl yarım milyona yakın insan bu bakteriye yakalanarak ölüyor. Pseudomonas aeruginosa, dünyada en yaygın görülen ve ölümcül bakterilerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü'nün en tehlikeli patojenler listesinde üst sıralarda yer alan bu bakteri jet yakıtından saf suya kadar birçok ortamda hayatta kalabilme yeteneğine sahip olmakla beraber özellikle hastane ortamlarında ölümcül enfeksiyonlara yol açabilmektedir.
Trabzon'da özellikle yaz mevsiminin girmesiyle birlikte hastanelere ishal, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde artışlar yaşandığı, sıcaklarla birlikte gıda kaynaklı enfeksiyonların ortaya çıktığı belirtildi. Söz konusu şikâyetlerin Ağustos ayında artışa geçeceği endişesi yaşanırken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, konuyla ilgili uyarılarda bulundu.
Türkiye'de yeni salgın alarmı korkuttu. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
Daha önce yapılan araştırmalara göre, tuvaletler, kapı kolları, musluklar hatta telefonlar en kirli kullanım alanları ve eşyaları çıkmıştı. Ancak son çalışmanın sonucu bambaşka çıktı. Evinizdeki o bölge meğer mikrop yuvasıymış.
Yaz tatilinde vakit geçirilen alanlar olan havuz ve denizler çeşitli sağlık risklerine de yol açabiliyor. Deniz, havuz ve plajların yoğun ortak kullanım alanı olmaları sebebiyle enfeksiyon bulaşma riski taşıdığını belirten Uzm. Dr. Derya Tunç, “Özellikle iyi temizlenmeyen, uygun şartlarda klorlanmayan ve sirkülasyonu fazla olmayan durgun havuzlarda birçok hastalık tehlikesi bulunur.” dedi. Tunç, şezlongların da enfeksiyon riski taşıdığını belirterek kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve nem oranları günlük yaşamı zorlaştırabilir. Bu noktada klima kullanımı artabilir. Klima evlerimizi ve iş yerlerimizi serin tutarak konforlu bir ortam sağlar, ancak doğru kullanımı ve bakımına dikkat edilmesi önemlidir. Peki, klima çarpması nedir, ne iyi gelir?
Birleşik Krallık'ın Cheshire bölgesinde yaşayan 25 yaşındaki Liv lakabıyla bilinen Olivia isimli bir kadın, sekiz yıldan uzun süredir hiçbir şey yemediğini ve nadir görülen hastalığına dikkat çekmek istediğini paylaştı. Hastalığı nedeniyle hiçbir şey yiyemediğini ve doğrudan kalbine verilen besinler sayesinde hayatta kaldığını söyleyen genç kadının paylaşımı sosyal medyada çok konuşuldu.
Koronavirüs pandemisinin ardından DSÖ'den yeni bir hastalık için uyarı geldi. DSÖ, Afrika'da "M çiçeği (mpox)" vakalarında yaşanan artışa karşı uyarıda bulundu. 26 ülkede görülen ve özellikle Afrika'da vaka artışlarının yaşandığına dikkat çekilerek hastalığın temel nedenlerinin belirlenmesi için yoğun araştırılmaların yapılması çağrısında bulunuldu.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki barınaktan sahiplendiği hasta olduğu iddia edilen 35 köpeği Ankara'ya taşıyan Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı, 'Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma' ve 'Sahipli hayvana işkence' suçlarından tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.
Çocukların yaz aylarında yaşayabileceği sağlık sorunlarına karşı uyaran Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Cerit, havuz ve denizin sık kullanıldığı bu dönemde çocuklarda güneş yanığı, ishal, burun kanaması, isilik gibi sağlık sorunları görülebileceğini söyledi.
Koronavirüsün varyantı olan Omicron'dan sonra çıkan JN.1'in de yeni bir varyantı çıktı. KP.3 ismindeki virüsün vaka sayıları ABD'de her geçen gün artmaya devam ediyor. Acil servis yatışları da son dönemde iyice arttı. Uzman isimler KP.3'ün son derece bulaşıcı olduğunu belirtti ve semptomlarını açıkladı.
Uzmanlar, omurganın ‘S’ ve ‘C’ halinde eğriliğine neden olan skolyozun erken tanısında, ebeveynlerin denize giren çocuklarının vücutlarını iyi gözlemlemelerinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
Beşinci hastalık, çocukluk döneminde sık görülen bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Tıbbi adı Parvovirus B19 olan bu virüs, hafif grip benzeri semptomlara neden olabilirken bazı durumlarda ciddi sonuçlara yol açabilir. Beşinci hastalık genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
42 yaşındaki Kelly Knipes, nadir görülen bir uyku bozukluğu nedeniyle uyurken alışveriş yapma hastalığının olduğunu söyledi. Gece geç saatlerde yapılan harcamaları nedeniyle Knipes binlerce dolar borcunun bulunduğunu dile getirdi.
Son günlerde sıkça gündeme gelen özellikle çocuklarda görülen ve yüzde ‘tokat yemiş gibi' kıpkırmızı bir görünüm oluşturan beşinci hastalıkla ilgili konuşan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Hastalığın artış göstermekte olduğunu belirten Çokuğraş, bu yıl daha fazla vaka olduğunu açıkladı.
Alzheimer, temel ihtiyaçların bile giderilmesini engelleyerek yaşamı oldukça zorlaştıran hastalıklardan biri. Genellikle yaşlı kesimlerde yaygın olarak görülen Alzheimer hastalığının görülme oranının daha erken yaşlara düştüğü biliniyor. 65 yaş altı veya bazen 40 yaşlarına kadar erken görülen Alzheimer'ın bazı önemli belirtileri var. Erken teşhisin tedavi için büyük önem taşıdığı Alzheimer hastalığının bu belirtilerine dikkat ederek sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz.
Yaş aldıkça iç organları büyüyor ama bedenleri 5 yaşından beri gelişmiyor... Osmaniye'de yaşayan Mümine-Mine kardeşler 5 yaşına geldiğinde son derece nadir görülen Mukopolisakkaridoz (MPS) hastalığı tespit edildi. İşin ilginç yanıysa aynı hastalık kuzenleri Muhammed Kayra Kalkan'da da belirlendi. Kardeşler ile kuzenlerinin hayalleri ve halihazırdaki yaşam koşulları ise duyanların yüreğini sızlatacak türden.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı’nın (İBH) son zamanlarda hızla yaygınlaşmaya başladığını söyleyerek, “Bağırsaklar dışında göz, eklem, deri ve karaciğer başta olmak üzere diğer organlarda da ciddi hastalığa yol açabildiği biliniyor. Stresli yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları İBH hastalığını tetikleyen başlıca nedenler arasında” dedi.
Hayalet hastalık olarak bilinen ve 300 ayrı hastalığın belirtilerine benzer belirtiler gösteren lyme enfeksiyonu, çoğunlukla tespit edilemediği için hastaların hayat kalitesini ciddi oranda etkiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, lyme enfeksiyonu hakkında bilgi verdi.
Brad Pitt hastalığı Türkiye'de de görüldü. Tıp dilinde 'prosopahnasıa' halk dilinde ise 'yüz körlüğü' olarak bilinen hastalığa yakalanan isimlerden biri ise cemiyet hayatının ünlü ismi Etel Baler oldu. Daha önce gördüğü birini ertesi günü görünce tanıyamadığını söyleyen Baler, bu konuda yalnız olmadığını da söyledi. Peki tam olarak nedir bu Brad Pitt hastalığı? Tedavisi yok mu? İşte detaylar...
Hastalıklar bazen doğuştan bazen de zamanla ortaya çıkabiliyor. Tansiyon, diyabet ve kolesterol gibi birçok hastalık yaygın olarak biliniyor. Peki, çok az sayıda kişinin bildiği nadir hastalıkları daha önce hiç duymuş muydunuz? İşte duyunca çok şaşıracağınız 10 tuhaf hastalık...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Astım tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini çok olumsuz olarak etkiler. Hatta bazen ölümlere yol açabilir. Maalesef astıma bağlı ölümler genç yaşta ölümlerdir. Astım aslında tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bugünkü elimizde mevcut tedavi imkanlarıyla astımı, astımı olmayan bir kişi gibi kontrol altına alabiliyor ve normal bir hayat yaşatabiliyoruz" dedi.
Çok nadir görülen genetik XP hastalığı nedeniyle yaşamlarını gün ışığından uzakta, karanlıkta geçirmek zorunda olan ve tedavi umutlarını yitirmeyen Ali ve Halenur Şahin kardeşler, evden eğitimle üniversite sıralarına kadar ulaşmayı başardı.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Kükürt, ilkbahar mevsiminde bazı cilt hastalıklarının görülme sıklığının arttığını söyledi. Bu dönemde en sık görülen cilt hastalıklarından olan kurdeşen, güneş alerjisi, alerjik deri hastalıkları, mantar enfeksiyonları ve güneş lekeleri hakkında bilgi veren Kükürt, korunma yollarını anlattı.
İdrarın değişen renklerini ve bunların gerçekte ne anlama geldiğini araştıran bir uzman, her zaman sifonu çekmeden önce idrarınızın rengine bakmanız gerektiğini tavsiye etti. Bu sayede bazı hastalıkları erken teşhis edebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.
İstanbul'da yaşayan Lilya ve Ela Karan kardeşlere 1 buçuk yıl arayla doğduklarında dışkılarını yapamadıkları için 5 binde 1 görülen Hirschsprung (bağırsak felci) teşhisi konuldu. Tedavilerini üstlenen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Çelebi, “Hirschsprung (bağırsak felci) hastalığında sinir içeren hücrelerin, iki kız kardeşte birden bağırsakların aynı segmentinde görülmesine litaratürde ilk kez rastladık” dedi.
Sosyal medya kullanıcısı Sarah, üst dudağının çevresinde sivilceler çıkmaya devam ettiğinden endişelendi. Doktorunu ziyaret ettikten sonra bunun erkek arkadaşının hatası olduğunu öğrendiğinde oldukça şaşırdı.
Avrupa genelindeki ülkeler, son derece bulaşıcı boğmaca vakalarıyla mücadele ediyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nün (EODY) verilerine göre, '100 günlük öksürük' olarak adlandırılan hastalık son 3 ayda iki ölüm ve 54 vaka ile sonuçlandı.
Uzun süren öksürüğün bazı hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk “Öksürükler genelde normal enfeksiyonlarda 3 hafta kadar sürebilir. 3 haftayı geçen ve 8 haftaya ulaşan, hatta bu süreyi de aşan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detaylı incelenmelidir. 8 haftadan uzun süren öksürükler alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH, bronşektazi, tüberküloz, akciğer kanseri, kalp yetmezliği gibi birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir” dedi.
Dünyada 300 milyon kişinin uyuz hastalığına yakalandığını belirten Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Soğuk ortamda uyuz parazitinin daha uzun süre hayatta kalabilmesi ve yazın terdeki antimikrobiyal peptidlere duyarlı olmaları sebebiyle sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artar. Uyuz hastalığı kişiden kişiye 15-20 dakika arasında uzun temaslarda bulaşır. Şikâyetler genelde el parmak araları, el bileğinin iç kısmı, koltuk altları, bel, kalça, ayak ve ayak bileğinde daha şiddetlidir." dedi.
Yeni bir araştırma, aydınlık bir odada uyumanın sağlık açısından çeşitli etkileri olduğunu ortaya çıkardı. Bu araştırmanın sonucunu öğrendikten sonra kendinize karartma perdeleri almak isteyebilirsiniz.
Laos'ta son günlerde büyükbaş hayvanlardaki ani ölümlerin artması ve hastanelerdeki şarbon vaka sayısının 65’e yükselmesinin ardından komşu ülke Tayland alarma geçti.
Bir anne karnındaki şişkinlik nedeniyle hamile olduğunu düşündü. Gebelik testi negatif çıkınca soluğu hastanede alan 33 yaşındaki kadın hastalık teşhisi konduktan haftalar sonra aniden vefat etti.
Havaların ısınması ve doğanın yeniden canlanışıyla birlikte, bahar mevsimi pek çok kişi için neşe kaynağı olurken, aynı zamanda bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, bu dönemde en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında alerjik reaksiyonların geldiğini kaydetti.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Polat, 50 yaş altındaki engelleyici hastalıklar arasında migrenin birinci sırada olduğunun altını çizerek Türkiye’de her 6 kişiden birinin migren olduğunu ifade etti. İşte, migrenin kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Polat'ın açıkladığı 3 soruda migren testi...
Bazı hastalıklardan erken teşhis sayesinde kurtulmak mümkün. Dünyada yaygın olarak görülen ölümcül hastalıklarından biri olan kanser ilk evrelerde tespit edildiğinde iyileşme oranı daha yüksek oluyor. Üroloji Uzmanı Dr. İsrafil Ağaoğlu, "Prostat kanseri çok çok kötü bir kanser türüdür. Zamanında tedavi edilmezse, tespit edilmezse ve atlanırsa akciğer, beyin ve kemiklere sıçrayabilecek kanserdir. En nihayetinde ölümcül bir kanserdir" dedi. İşte konuya dair detaylar...
İngiltere'de bulunan King's College London'da bulaşıcı hastalıklar üzerine klinik öğretim görevlisi Dr. Nathalie MacDermott, dünyayı yeni bir salgının beklediği konusunda uyarıda bulundu. Salgının iki yıl içinde de 20 yıl içinde de olabileceğini savunan uzman MacDermott, "Tetikte kalmalıyız, hazırlıklı olmalıyız ve yeniden fedakarlık yapmaya hazır olmalıyız." dedi. Ayrıca uzman isim salgının nasıl çıkacağı konusunda da tahminde bulundu.
Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmekte olan böbrek kanserinin erken teşhisi için bazı önemli belirtiler paylaşıldı. Ülkemizde 2017 verilerine göre her 100.000 erkekten 7.2’sinde, hayatının bir döneminde böbrek kanseri teşhisi söz konusudur. Türkiye’de böbrek kanseri erkeklerdeki tüm kanserlerin %2.9’unu oluşturmaktadır.
İngiltere'de yaşan 36 yaşındaki Zoe Coles, bir sabah uyandığında hayatını tümüyle değiştiren ve kendisine hayatının şokunu yaşatan bir olayla karşı karşıya kaldı. Zoe, sabah uyandığında, daha önce hiç gitmemiş olmasına ve o ülkeye dair hiçbir fikri olmamasına rağmen Gal aksanıyla konuşmaya başladı. Çok nadir görülen bu durumun, başka olumsuz etkileri de var. Zoe, yeni sesinin artık ona ait değilmiş gibi hissettirdiğini söyledi.
Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Süveyş kanalından ve gemilerin balans suları gelen ve Akdeniz bölgesinde son yıllarda sıkça görülen değişik türlerdeki denizanaları ile ilgili Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi vatandaşları denizanası temasları ile ilgili olarak uyarıda bulundu.
Kaliteli bir uykunun önemine ve uyku sorunlarının nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, “Sağlıklı bir uyku düzeni hem bedensel hem de ruhsal iyiliğe katkı sağlarken, aynı zamanda iş ve okul yaşamındaki başarıyı da artırıyor. İdeal olan; 10 dakika içinde uykuya geçebilmek ve sabahları yenilenmiş olarak kalkmaktır. Sabah uyanamama sorununun altında uyku apnesi, kalitesiz uyku veya depresyon gibi sebepler olabilir” dedi.
Giresun’un Çamoluk ilçesine bağlı Sarpkaya köyünde ikamet eden ve besicilikle uğraşan Ümit Tunç (42) çatıdan düşüp sol leğen kemiği kalça yuvasını (asetabulum kemiğini) kırdı. Tunç’un çatıdan düşüp sol kalça yuvası kemiğini kırması 35 yıldır hareket kabiliyetini yitiren sağ kalça ekleminin Erzincan’da ilk kez gerçekleşen başarılı bir ameliyatla iyileşmesine vesile oldu.
Sağlığımızı korumak ve hastalıklardan uzak durmak hepimizin önceliğidir. Hastalıklardan korunmak için her ne kadar sağlığınıza dikkat etseniz de bazı etkenlerden dolayı hastalıklardan kaçmak mümkün olmuyor. Ancak bu durumu en aza indirmek ve doktora gitmenize gerek kalmayacak sırrı Dr. Dráuzio Varella kaleme döktü. İşte okuyanları derinden etkileyen o yazı...
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Türkiye’de her 16 kişiden 1’inde nadir hastalık görüldüğünü söyledi.
Uzmanlar sağlık taramalarının toplumda sık görülen hastalıklar için hastalık daha belirti vermeden yapılan kan basıncı ölçümü gibi basit işlemler olduğunu dile getirdiler.
Özellikle kış aylarında tüketilen ve "şifa deposu" olarak bilinen balık çorbasının yapılışını ustası anlattı. Balıkçı Tuncay Kılıç, "Tadının değişmemesi için köpüğü alınmalı" dedi.