İlk olarak 2016-2017 yıllarında Küba'da görev yapan Kanadalı ve ABD'li diplomatlar ile ailelerinde görülen 'Havana Sendromu' ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yapılan çalışmalarda gizemli hastalıkla ilgili vakalarda "beyin hasarına rastlanmadığını" ortaya çıktı. Hazırlanan raporda , bulgulara göre eşleştirmeler arasında bilişsel ve diğer testlerde de önemli farklılıkların bulunmadığı ve bunun "iyi bir haber" olduğu vurgulandı.
ABD istihbaratındaki yetkililerden yapılan açıklamaya göre, "Havana Sendromu" ile yabancı güçler arasında bir bağ bulunmadığı bildirildi.
ABD istihbaratının açıkladığı son rapora göre ‘‘Havana Sendromu’’ denilen gizemli hastalığa yakalanan bin kadar Amerikalı diplomatın ve istihbarat görevlisinin bazıları, ‘‘elektromanyetik enerji darbesi’’ ile hedef alınmış olabilir
ABD’nin Avrupa’daki misyonlarında görevli toplam 4 diplomatta 'gizemli hastalık' olarak bilinen Havana Sendromu belirtileri görüldüğü bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından söz konusu haberlere ilişkin henüz açıklama yapılmadı. Hastalığın kaynağı henüz bilinmezken, bir tür silah olabileceği de düşünülüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Kolombiya'ya yapmayı planladığı ziyaret yaklaşırken, ABD'nin Bogota Büyükelçiliğinde çalışan bazı kişilerde "Havana Sendromu" olarak bilinen gizemli hastalığa rastlandığı öne sürüldü.
ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, 100 CIA çalışanının, Havana sendromu olarak anılan rahatsızlığı yaşadığını söyledi. William Burns, olayda Rusya'nın sorumlu olabileceğini ancak kesin yargıya varmadan soruşturmanın ilerlemesini beklemek gerektiğini söyledi.
ABD'de, Beyaz Saray yakınlarında ikinci bir Havana sendromu olayının tespit edildiği ortaya çıktı.