Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle 2020'de başlatılan "Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi" devam ediyor.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde Marmara Denizi'nden çıkarılan hayalet ağlar sergilendi.
Marmara ve Ege denizlerinden 12 bin metrekare hayalet ağ çıkarıldı
İzmir'in Karaburun ilçesinde dalış turizmi için batırılan "Alaybey" yolcu vapurunun etrafını saran yaklaşık 50 metrelik hayalet ağ, dalgıçların 2 saatlik çalışmasıyla sudan çıkarıldı - Dalış eğitmeni Hamdullah Aras: - "Balıkçıların sert kayalıkların, batıkların olduğu yerlere ağ atmamaları gerekiyor. Daha derinlerde dalış yapılamadığı için oradaki hayalet ağlar ömür boyu avlanmaya devam ediyor"
Marmara'dan 2 futbol sahası büyüklüğünde "hayalet ağ" çıkarıldı
Yaklaşık 5 bin metrekare büyüklüğünde olan ve 30 metre derinlikten 2 günlük çalışmayla çıkartılan ağın, Türkiye'de tek parçada çıkarılan en büyük hayalet ağ olduğu bildirildi - Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölümü Başkanı Güvenç Sorar: - "Ekosisteme durduğu yıllar boyunca çok büyük zararlar verebilecek bir ağ çıkardık"
Kuşadası'nda gönüllü 4 dalgıç, dünyanın en büyük batık uçağından biri olan Airbus A300 kargo uçağı etrafındaki ağları temizlemek için yoğun mesai harcadı - Dalış eğitmeni Tağmaç Saraçoğlu: - "Popüler dalış noktalarımız var. Bunlardan biri olan dünyanın en büyük uçak batığına güvenli dalış yapılabilmesi için biz üzerimize düşen görevi yaptık"
Hayalet ağlar deniz altında ölüm saçarken Antalya'da ekosisteme en çok zarar veren 'hayalet ağ'lardan biri daha görüntülendi. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun görüntülediği hayalet ağda onlarca canlının öldüğü, bazılarının yalnızca iskeletlerinin kaldığı görüldü. Gökoğlu,''İstiridye ve midyeler nedeniyle ağ bunların kabuklarına dolanmış ve alınırken ağı yırtmış. Kalan ağda ise çok sayıda canlı ölmüş. Ağın üzerinde balıklar, salyangozlar, yengeçler var ölmüş şekilde" açıklamasında bulundu.
İzmit Körfezi'nin hayalet ağlardan temizlenmesi için çalışma başlatıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: - "İnşallah en kısa sürede gölümüzü tamamen hayalet ağlardan arındırmış olacağız" - "Yine gölümüzde su seviyesi, su kalitesi ve hava kalitesi ölçüm istasyonları kurduk. Böylece göldeki su seviyesi değişikliklerini, iklim değişikliği verilerini, hava kalitesi verilerini, suyun kalite özelliklerini anlık olarak izliyoruz"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz: - "Bu ağlar 6 aydan 7 yıla kadar avlanmaya devam ediyor. Yakalanan balıklar kaldırılmadığı için onu yemeye başka canlılar geliyor. Onlar da ağa yakalanıyor, ölüyor. Deniz ekosistemini olumsuz etkileyen bir kara delik gibi" - Dalış eğitmeni Hamdullah Aras: - "Ulaştıklarımızı topluyoruz. Ancak ulaşmadıklarımız var. İstilacı türlerden bahsediyoruz ama bunlar gösteriyor ki doğanın en büyük istilacısı insan"
Antalya'da deniz canlılarına zarar veren "hayalet ağlar" konteynerde toplanacak