Biri kağıt fabrikası diğeri tekstil firmasındaki yöneticilik kariyerlerinden vazgeçen Emine Mine Karakoçluoğlu ile gelinleri Umut Gökdemir, Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde devlet desteğiyle kurdukları büyükbaş hayvan çiftliğinde ekonomiye katkı sağlıyor. Karakoçluoğlu "Küçük bir üretim yerimiz olacaktı. Orada satış yapacaktık. Sonra olay değişmeye başladı. Yurtlardan sipariş almaya başladık, restoranlar ürünlerimizi almak istedi. Fabrikalara, yemekhanelere, restoranlara yoğurt üretiyoruz" dedi.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'ndeki ada, metrekaresi 9 dolar bedelle yeni sahibini arıyor.
Türkiye’de imalat, ticaret ve hizmet sektörlerinde büyük eleman açığı varken, en büyük ihtiyaç hayvancılık sektöründe çobanlara duyuluyor. Yaklaşık 150 bin çoban açığı bulunan sektörde, yüksek maaşlara rağmen yerli çoban bulmakta zorlanılıyor. TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması için acilen çoban istihdamına ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ayrıca yabancı çobanların çalışmasına yönelik düzenlemeler de yapılıyor.
Hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla 2024-2026 döneminde verilecek desteklemelerin uygulama esasları belli oldu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta yeni destek modeline ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin Hayvancılık Yol Haritası'nı açıkladı. Yumaklı, hayvancılıkta yeni ve etkin bir destekleme modeline geçileceğini belirterek, "Buzağının yanı sıra, aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sektör paydaşları ve uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan 5 yıllık programda, hayvansal üretim planlaması, hayvan hastalıklarıyla mücadelede yeni tedbirler ve Islah Eylem Planı konularında atılacak adımlar yer alıyor.
Yozgat’ta büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve süt verimini artırmak için çiftlikteki ineklerine klasik müzik dinleten Abdullah Güngör, hayvanların günlük sağımını ikiden üçe çıkararak hayvan başına günde 25 litre süt elde etmeye başladı.
Türkiye'nin sektöründe en büyük fuarı olarak gösterilen AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarı, kapılarını 19. kez açtı.
Şirketlerde yöneticilik yaptıktan sonra 3 yıl önce Erzurum'daki köyüne dönüp hobi olarak 3 keçiyle hayvancılığa başlayan peyzaj mimarı Deniz Demir, devlet destekleriyle sürü sahibi oldu.
Sakarya'da silaj maliyetinin yarı yarıya düşürülerek hayvancılığın cazip hale getirilmesi amacıyla üretimine başlanan "pakong" bitkisinin ilk hasadında yüksek verim alındı.
Burdur'da Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek vermek amacıyla oluşturulan "Katılım Öncesi Yardım Aracı - Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD 3)" programının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde bileziklerini satarak hayvancılığa başlayan Gönül Tufan, kendi işinin patronu oldu.
TÜİK, 2022 yılına ilişkin hayvansal üretim istatistiklerini açıkladı. Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 17 milyon 24 bin baş oldu. Küçükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 56 milyon 266 bin baş oldu.
Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev yaparken tanışıp evlenen çift, kentte tarımsal üretim ve verimin artması için mesai arkadaşlarıyla köy köy gezerek çiftçileri bilgilendiriyor.
Sosyal medya Eskişehir'de yaşayan 23 yaşındaki Sema Mihaliç'i konuşuyor. Paylaştığı birbirinden ilginç videolar ve dikkatleri üzerine çeken hayat hikayesiyle ilgi odağı olan Sema, şimdilerde hayvancılık ve sütçülük yapıyor. Babasına rest çektiğini, işinden istifa ettiğini ve ertesi gün kapı kapı dolaşarak süt satmaya başladığını anlatan Sema, Sütçü Tezene ismiyle de tanınıyor. Toptancıya verse litre başına 9 TL kazanacakken 20 TL kazandığını söyleyen Sema'nın işiyle ilgili büyük hayalleri var.
Konya'daki üniversite eğitiminin ardından döndüğü köyünde "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" desteğinden faydalanan Kibar Uzun, kısa sürede hem hayvan sayısını artırdı hem de 30 büyükbaş kapasiteli ahır yaptı - 24 yaşındaki Kibar Uzun: - "Bakanlığın projelerle kadınlara öncülük etmesi bizleri geliştiriyor. Benim gibi kızların bu tür projelere başvurmasını istiyorum"
Yozgat'ta 116 süt soğutma ve depolama tankı dağıtıldı
Iğdır'daki yaylalarda yazı geçiren çiftçiler, şu sıralar küçükbaş hayvanlarını köylerine yakın ovalarda ve hasadı yapılmış tarım arazilerinde otlatıyor - Çiftçi Ali Kayatekin: - "Köyde yaşamak istiyorsanız, hayvancılık yapmak zorundasınız. Hayvancılık güzel, karlı bir iştir. Zor olduğu için her insan bu işi yapamaz"
Verimli tarım arazilerine sahip Düzce Ovası'nda yaklaşık 45 bin dekar alanda yetiştirilen ve hayvancılıkta önemli yem kaynağı olan silajlık mısırdan dönüm başına ortalama 7 ton ürün elde edilmesi bekleniyor - Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Sorumlusu Harun Aydın: - "Silajlık mısır, yem bitkisi anlamında bölgenin en güzel ürünü. İkinci bir ürün olarak da ekilebiliyor, bu bakımından Düzce çok uygun"
Bursa'da 4 Ekim'de tarım ve hayvancılık fuarları açılacak
"Tarihin yüklediği misyondan hiçbirimiz kaçamayız. Nedir bu misyon? Bütün mazlum milletlerin bize ihtiyacı var, bütün insanlığın ihtiyacı var"
"Et ve Süt Kurumu sözleşmeli besi üretimi faaliyetlerinde bulunacak. Üreticilerimizle sözleşme imzalayacak. Hem pazar hem alım fiyatı noktasında bu sözleşmeli besicilik üreticimize garanti imkanı sunacak. Beş yıl süreyle de asgariden kendi üretim planlamasını üreticimiz yapabilecek"
Yöre halkının tarlasını suladığı, balık tuttuğu, kazlarını yüzdürdüğü Telek Suyu'nun çevresindeki otlaklarda ise besiciler hayvanlarını otlatıyor - Köylülerden Kamil Kurtbaş: - "Burada akan su çok güzel, burası cennet gibi. Kazlar, inekler hep burada oluyor. Kazlarımız hem su ihtiyacını karşılıyor hem yüzüyor"
Konya'da yürütülen kazının heyet başkanı Prof. Dr. Dougles Baird: - "Boncuklu Höyük yavaş yavaş, çok düşük düzeyde de olsa artık yerleşik yaşantıya geçişin, tarım ve hayvancılığın ilk izlerini görmemiz açısından çok önemli bir yer. En eski Konyalılar bu bölgede tarımı başlatmışlar"
TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü: - "Bu fuarda ticaret çok müthiş geçiyor. İlk saatlerden itibaren fuarda sergilenen traktörler, biçerdöverler, tarımsal mekanizasyon aletleri satılmaya başladı"
Yaz boyunca yaylalarda konaklayan göçerler eve dönüş yolculuğuna başladı
Van'da 1200 büyükbaş hayvana suni tohumlama yapıldı
Kayseri'nin Develi ilçesinde 22 yıl önce annesinin düğünde hediye ettiği "Kara kız" isimli manda sayesinde sürü sahibi olan Durmuş Erol, geçimini hayvancılıkla sağlıyor - Erol: - "Benim varlığım o. 15 sene dişi yavru dünyaya getirdi. Böyle olunca da hayvanlarım çoğaldı, 100'e yakın camızım oldu. Şu an 27 yaşında. İlk göz ağrımız olduğu için satmadım. Ömrü ne kadarsa ona bakacağım"
Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar: - "Geçen yıl ot yoktu, insanlar erkenden hayvanlarını elden çıkartmak istediler ancak bu sene üreticilerimiz, özellikle anaç hayvanları ellerinde tutup sayılarını artırmayla ilgili bir görüş içindeler"
Yüksekova'da iki üniversiteden mezun olan, üçüncüsünde de eğitime devam eden 27 yaşındaki Derya Taşar, hibe desteğiyle başladığı hayvancılıktaki başarısıyla diğer kadınlara örnek oldu. 2 yıl önce hibe desteğiyle aldığı koyunların sayısını 20'den 45'e yükselten Taşat, buradaki amacının hayvancılığın sadece erkeklerin işi olmadığını göstermek olğunu söyleyerek, aldığı destekten sonra köydeki 10 kadın daha hibe desteğinden yararlandığını belirtti
Bingöl Üniversitesi Sosyoloji ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmetler bölümlerini 2017'de bitiren, geçen yıl da İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümüne yerleşen Derya Taşar, 2 yıl önce hibe desteğiyle aldığı koyunların sayısını 20'den 45'e yükseltti - Derya Taşar: - "Buradaki amacım hayvancılığın sadece erkeklerin işi olmadığını göstermekti. Bu destekten sonra köydeki 10 kadın daha hibe desteğinden yararlandı"
PKK'lı teröristlerin 14'ü çocuk 24 kişiyi kurşuna dizerek şehit ettiği alanın çevresi, ailelerin girişimleri sonucu duvarla kaplandı, hayatını kaybedenlerin kabirlerinin bulunduğu mezarlık da şehitliğe dönüştürüldü - Yaşadıkları acıyı ilk günkü gibi yüreklerinde hisseden aileler, her gün şehitliğe gelerek yakınları için dua ediyor
Yunus Çağlayan: - "Emekli olup buraya yerleştikten sonra hiçbir şey yapmayıp ölümü beklemek doğru bir anlayış değil. O yüzden çalışıp üretmeye karar verdim" - "İlk yavruları olmasına rağmen çoğu ikiz doğurdu. Birdenbire sayı patladı. 32 hayvandan 52 oğlak aldık"
Samsun ve çevre illerde "Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü" tanıtıldı
Bozhane Mahallesi Muhtarı Evren Önal: - "Dere, pisliği taşıyamıyor ve denize atıyor. Beykoz Riva Plajı'na akıyor ve vatandaşlar oraya giriyor" - Mahalle sakini Atilla Köktürk: - "Hayvanlar su içiyordu, artık onlara da su veremiyoruz. Kokudan, kirlilikten hayvanlar da suyu içmiyor"
Antalya’da 15 yıl önce düğününden kalan 4 bileziğini satıp bir inekle hayvancılık işine giren ev hanımı Fatma Öncel, 15 senede 170 büyükbaş ve 150 küçükbaş hayvanın sahibi oldu. Kurban bayramlarında kurbanlık, günlük süt ve yumurta satışlarıyla servetine servet katan Öncel, 20 dönümlük arazide kurulu 5 milyonluk servetin sahibi oldu. Fatma Öncel’in eşi Sadettin Öncel ise, "İnek alacağını söyledi, önce gülüp geçtim. Böyle olacağını söyleseler inanmazdım. Hayaldi gerçek oldu” dedi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi koordinatörlüğünde Portekiz ve İtalya'dan bilim insanlarının da katılımıyla hayata geçirilen proje kapsamında buzağı ölümlerinin önlenmesi, et ve süt veriminin artırılması amaçlanıyor - Proje Koordinatörü Prof. Dr. Özkan Elmaz: - "Proje çıktıları olarak koyun-keçi, süt sığırı, besi sığırı, buzağı yetiştiriciliği el kitapçıkları oluşturacağız. Ayrıca ilgili akademik kurumlar için de yenilikçi hayvan refahı eğitim müfredatı geliştireceğiz"
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün: - "Kentte yılda 10 bin ton et ve 320 bin ton süt üretiliyor. Hayvan varlığı olarak il ekonomisine önemli katkı sağlanıyor"
Büyükşehir Belediyesince yürütülen 17 proje kapsamında üreticilere 540 koyun, 4 bin kaz, 221 keçi, 64 manda, 300 sığır ve 10 bin civciv dağıtıldı - Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler: - "Bu projeler hem zevkli bir üretime dönüştü hem de gelir getirici çalışma olarak sosyoekonomik kalkınmada Ordu'ya yeni avantajlar sağlıyor"
Hayvancılıkta hem verimlilik hem de kaliteyi arttırmak, aynı zamanda ölümlerin içine geçmek için Türkiye'de ilk ‘Buzağım Doğdu’ ihbar hattı kuruldu. Yetkililer buzağı doğumlarında kayıp oranlarını yüzde 3-4’lere indirmeyi hedeflediklerken, hayvan üreticileri de uygulamadan memnun kaldıklarını dile getirdi.
Tuzluca ilçesindeki yarışmada sahiplerince süslenerek jüri önünden geçirilen buzağı, oğlak ve kuzular beğeni topladı
"Genç Çiftçi Projesi" ile büyükbaş hayvan sahibi olan, DAP'tan aldığı destekle de ahır kuran Aslan Aydın: - "Yaklaşık 25 yıl İzmir'de yaşadım ve 'Keşke hiç buradan gitmeseydim.' diyorum. Köyde olan rahatlık hiçbir yerde yok"
Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile kıyaslandığında küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısında lider konumda.
Buzağı desteği ne zaman ödenecek? 2022 buzağı destekleri ödemesi ne zaman başlayacak? Hayvancılık desteği alan yüzbinlerce kişinin faydalandığı ödemelerden birisi buzağı desteği oluyor. Her yıl buzağı desteğinden faydalanan vatandaşlar 2022 buzağı desteği ne zaman ödenecek sorusunun cevabını araştırıyor. Peki; 2022 buzağı desteği ne zaman ödenecek?
Erzurum Valisi Okay Memiş: - "Yurt dışında yarım litresi 80 avro iken neredeyse arkadaşlarımızın 15 avroya kadar bu materyali üretme hedefleri var"
Erzurum'un Pasinler Ovası'nda kurulan, çiftçiler ve üniversite öğrencilerine hizmet verecek kampüsle, yerinde öğrenme metodu sayesinde hem istihdama hem de doğru tarım ve hayvancılık uygulamalarına katkı sağlanacak - Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç: - "Her eğitim döneminde kampüsteki misafirhanemizde 100 çiftçimizi ağırlayacağız. Bizden eğitim alan çiftçilerimize burada sertifika verdikten sonra da ürettiğimiz ham maddelerden de onlara destek sağlamış olacağız"
Yaklaşık 1 milyon 405 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Iğdır'da, 475 bine yakın kuzu ve oğlak doğumu bekleniyor - Çiftçi Hamit Karadağ: - "Ekonomik olarak ülkemizdeki en güzel mesleklerden birisi hayvancılık. Her şeyin bir zorluğu var ama biz atamızdan, babamızdan kalan mesleği sürdürmeye çalışıyoruz"
Malatya’da bir işletmede 2021'de 815 bin doz sperma üretimi yapılırken stoktaki spermalar dahil 870 bin doz satış gerçekleştirildi. İşletmede damızlık olarak kullanılan 1 tonluk simental cinsi "Milky" isimli boğadan geçen yıl elde edilen 44 bin 500 doz spermanın tamamı alıcı bulurken, bu satıştan işletme 1 milyon 250 bin liralık rekor gelir elde etti.
"Gübre ve mazot fiyatlarının arttığının farkındayız. Bunlarla alakalı bütçemiz dışında neler yapabiliriz, kurumlarımız ve bakanlıklarımızla birlikte çalışıyoruz. Sizlere ekstra bir girdi desteği sağlayabilir miyiz, çalışıyoruz" - "Bundan sonra kuraklık yeni normalimiz. Yani bundan sonra yağışlarımız daha azalacak bunun da üstesinden gelebilmenin ana yolu daha fazla depolama"
Sakarya'da hayvancılığın geliştirilmesi için 60 bin dekar mera alanı ıslah edilecek
Almanya'da gıda sektöründe firmalarda yöneticilik yapan Derya Sözen, 10 yıl kadar önce kayınpederinin pankreas kanserine yakalanması üzerine döndüğü Türkiye'de, hastalığa sütünün iyi geleceği tavsiyesi üzerine manda yetiştirmeye başladı - Hayvancılığı sevince işi büyütmeye karar veren Sözen'in çitliğinde bugün 200 mandanın yanı sıra 50 inek de bulunuyor - Sözen: - "Dışarıda modern giyinip eve gelip bu kıyafetleri giyip nasıl ahırda çalıştığıma inanamıyorlar ama çok huzurlu bir hayat. İlk başlarda çekindim ama şu an hayvanlar bana daha alışkın diyebilirim"
Kırıkkale Üniversitesi öğrencisi Abdülkadir İleri, bir yandan futbol hakemliği yaparken diğer yandan da ailesinin geçimini sağlamak için hayvancılıkla uğraşıyor - İleri: "Yeri geliyor çobanlık yapıyoruz, yeri geliyor yevmiyeci olarak işe gidiyoruz. Aileme yük olmamak ve onlara daha ferah bir yaşam sunmak için elimden geleni yapıyorum" - "Hayvancılık, hakemlik ve okul derken ister istemez vücutta yorgunluk oluyor. İdmanlarda biraz yoruluyorum ama mecbur hayat şartları bunu gerektiriyor"
Adana'nın Yumurtalık ilçesinde iki mahallede, hayvanlarda bulaşıcı olan mavi dil hastalığı görüldü. Mahalle hastalık sebebiyle karantinaya alındı. Kaymakamlık, ayrıca mahallelere hayvan giriş-çıkışının yasaklandığını duyurdu. Peki Mavi dil hastalığı nedir, insana bulaşır mı ve Mavi dil hastalığı belirtileri neler? İşte ayrıntılar...
Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurulan Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Van, Hakkari, Bitlis, Muş ve Ağrı'dan gelen çiftçilere yem bitkileri, et ve süt üretimi konusunda eğitim veriliyor - Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli: - "Merkezimiz çiftçilere model olacak. Bu hizmetlerle bölgede hayvancılık yakın zamanda daha profesyonel ve bilimsel yapılacak" - Merkez müdürü Prof. Dr. Cumali Özkan: - "Üniversite iş birliğiyle eğitime dayalı yapılan uygulama, hayvancılığın bölgemizde artırılmasını sağlayacak. Bu çalışmanın bölgemiz için çok önemli sonuçlar doğuracağı kanısındayız"
Erzurum Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar: - "Geçmiş yıllarda Erzurum'da süt üretimine çok fazla önem verilmiyordu. Süt buzağı beslemede kullanılıyordu veya aile ihtiyacı için kullanıyordu. Sanayiye aktarılmıyordu. Şu an 350 bin ton süt sanayiye soğuk zincirden aktarılıyor" - "Erzurum'da şu an onaylı 27 süt işletmemiz var. Küçük aile işletmeleri kuruldu ve bu hayvan işletmeleri ayda 5 bin, bazıları ise 10 bin liranın üzerinde süt geliri sağlıyor"
Çeşitli illerden katılan 110 firma, 4 gün boyunca ürünlerini sergileme imkanı bulacak
"Tekno Tarım Manisa 15. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı" açıldı
Kırıkkale'de maliye ve öğretmenlik bölümü mezunu kardeşler, elde ettikleri sütten yoğurt, yağ, kaymak ve peynir yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor - Münevver Özen: - "İş paylaşımı yapıyoruz, birini o yapıyorsa diğerini ben yapıyorum. O samanı veriyorsa ben yemini döküyorum. Paylaşımlı olarak devam ediyoruz. Bu iş sevmeden olmuyor" - Münire Özen: - "Üniversite mezunu olarak bu işi yapmak çok güzel bir duygu, böyle projelere destek verdiği için devletimize çok teşekkür ederiz"
Kahramanmaraş'ta yaşayan Muhlise Aygün: - "Ürünlerimizi Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Almanya, Kanada ve Avusturya'da yaşayan vatandaşlarımıza da satıyoruz. Sipariş üzerine çalışıyoruz, çoğu zaman ürün yetiştirmekte zorlanıyoruz"
Sivas'ta 90 yıl önce dedelerinin başladığı hayvancılığı sürdüren Yalçın ve oğlu Alperen Doymuş, valiliğinin "Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var" projesiyle hayvan sayısını 250'ye çıkardı - Yalçın Doymuş: - "Koyunlarımın hepsi 'Kangal Akkaraman' cinsi. Bakımı aksatılmadığı takdirde ikiz doğum oranı çok yüksek. Bunların kuzusunu satıp geçimimizi sağlıyoruz"
Kuzey Karolina Üniversitesinden Chiristine Mikeska: - "Hayvan çeşitliliği açısından çok geniş bir tür yelpazesi var. Normal bir yerleşimde bu kadar geniş yelpazeye rastlamak mümkün değil. Bu da şehrin büyüklüğünü gösteriyor" - "Evcil hayvanlar gibi yabani türler de yaygın. Mesela ormanlarda yaşayan ayı kemikleri ve üç büyük geyik türüne ait kemikler bulduk. Hattuşa'da ayrıca nadiren de olsa büyük kedigillerin kemikleri de ortaya çıkıyor"
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün: - "Zayıf ve orta seviyede olan meralarımız kuraklık sebebiyle daha çok zayıfladı. 812 bin küçükbaş hayvan mevcudu bulunan Batman'da besiciler hayvanlarını farklı illere götürmek zorunda kaldı" - Kozluk ilçesinin Geyikli köyü muhtarı İsmetullah Aksoy: - "57 yaşındayım, bugüne kadar böyle bir kuraklık bölgemizde görmedim. İnşallah bu kış güzel yağış olur"
Bursa'da tarım ve hayvancılık fuarları açıldı
İstanbul'da AVM'lerde üst düzey yönetici pozisyonlarında çalışan ve 5 yıl önce ailesiyle memleketi Bilecik'in Gölpazarı ilçesi Çukurören köyüne yerleşen 35 yaşındaki Eyüp Soydemir, sürüsündeki küçükbaş hayvan sayısını 600'e çıkardı - Soydemir: - "Bu sezon 2 tondan fazla peynir sattım. Ürettiğim peyniri eşe dosta veriyorum, herhangi bir firmaya ya da zincir markete de satmıyorum. Ona rağmen peynir yetiştiremiyorum"
Bursa'da eş zamanlı tarım ve hayvancılık fuarları 5-9 Ekim'de gerçekleştirilecek
Kırklareli’nde bir işletmecinin 6 bin hayvanı için kurduğu sistem herkese örnek oluyor. Orman ürünleri fabrikasından çıkan talaşları hayvanların altlarına koyan işletmeci, gübreyi talaş ile karıştırarak hayvanların stressiz olmasını sağlıyor. Talaş ile karışan gübre, organik atığa dönüşüyor. Tarlasında gübreyi 2 milyon metrekarelik tarım arazilerinde kullanan işletmeci, hasat ettiği ürünleri tekrar hayvanları beslenmesinde kullanıyor. Sistemli bakım sayesinde üretim de dört katı arttı.
Erzurum’da ağıla giren kurtlar 40 koyunu telef etti
Verimli toprakları ve mikroklima özelliğiyle birçok sebze, meyve ve hububat çeşidinin yetiştirildiği kentte çiftçiler, son yıllardaki destek ve teşviklerle hayvan yemi olarak kullanılan silajlık mısır, yonca ve korunga üretimine de yöneldi - Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Yolcu: - "Yem bitkileri üretiminin, kaba yem açığının giderilmesinin hayvancılığa büyük katkısı var. Yem bitkileri üretimine paralel olarak hayvan sayımız da artıyor"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında pek çok konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemizde meydana gelen yangın ve sel felaketleriyle ilgili açıklamalarda da bulunan Erdoğan, yaşanan sel ve yangınlarda hayvanlarını kaybeden vatandaşlar için verilecek hibe desteğini açıkladı. Peki selde ve yangında hayvanları ölenler için hibe başvurusu nasıl yapılır? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hibe açıklaması...
Ordu’nun Kabataş ilçesindeki bir yaylada 122 koyun henüz bilinmeyen bir nedenle telef oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım ve hayvancılık destekleri kapsamında üreticilere toplam 210 milyon 44 bin 627 TL ödeme yapılacağını duyurdu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi 6 bin büyükbaş hayvan için çiftçilere kene ilacı verdi
Özel eğitim kurumundaki anaokulu öğretmenliğini bırakarak 24 büyükbaş hayvanla işe başlayan Merve Akbulut: - "Açık besiciliğe geçmek istiyorum. Şu an kapalı besicilik yapıyorum. Hatta kendi yemimi kendim üretmek istiyorum. Bu yüzden yem bitkileri yetiştirmeyi düşünüyorum"
Türkiye Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, bu yıl Kurban Bayramı'nda 2 milyon 750 bin küçükbaş, 950 bin büyükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 700 bin baş civarında kurbanlık hayvan satıldığını açıkladı.
Antalya’da hayvan yetiştiricisi Kemal Faruk Temiz’in keçisiyle yaptığı pazarlık, sosyal medyada ilgi odağı oldu. Oğlakken aldığı ve Maraz adını verdiği keçisini oğullarından ayırmadığını anlatan Temiz ‘‘Yem vaktiydi, her zaman ki gibi elimden yemeğe geldi. Maraz ben seni sattım, dedim. Ön ayağına uzatınca arkadaşım cep telefonuyla kaydetmeye başladı. Maraz diğerlerinden çok farklı. Videodan sonra çok talibi çıktı ama nasibini döndürmedik’’ dedi.
Antalya’da 14 yıl önce eşine destek olmak için 4 bileziğini satıp hayvancılık işine girerek milyonluk servetin sahibi olan 42 yaşındaki 3 çocuk annesi Fatma Öncel, hayvan sayısını ve çeşitliliğini artırarak işine devam ediyor. Şu anda 150 büyükbaş hayvan, 100’ün üzerinde keçi ve tavuğun bulunduğu çiftliğin sahibi olan Öncel, “Yapamazsın diyenler oldu ama şimdi şaşkınlıkla bakıyorlar. Çocuklarımdan daha çok zaman ayırdım bu hayvanlara. Kadın isterse her şeyi yapar” dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tunç, Siirt'te sektör temsilcileriyle bir araya geldi
İstanbul’a bir tekstil atölyesinde ustabaşı olarak çalışan ve 7 bin lira maaş aldığını söyleyen Kemal Kayacan, memleketi Kastamonu’ya dönüş yaparak küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapmaya başladı. Kayacan, bütün zorluklarına rağmen yaptığı işten mutlu olduğunu söyledi.
Antalya'da Tayfun Caner (29), 10 yıl boyunca çalıştığı turizm sektörünü bırakarak, 20 Honamlı keçisiyle hayvancılığa başladı. Kısa sürede 200 keçilik çiftliğe sahip olan Caner, "Yılda 500 kilogram peynir elde ediyorum. Kilosu 60 liradan satıyorum. Gelecek yılın siparişlerini şimdiden alıyorum" dedi.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımların desteklenmesine ilişkin esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.
İzmir'de Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı
Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde akrabasıyla 60 büyükbaş hayvan yetiştiren Yüksel Taktak: - "Bana deseniz 'Bugün günlerden ne, ayın kaçı', bir seferde cevap veremem. İnsanlar terapi almaya gidiyor ama bana göre burası terapi yeri. İmkanı olan köyüne dönsün. Severek bu işi yapan para kazanır" - "Kızım ve eşim İstanbul'da. Eşim devlet memuru. Onları da buraya almayı düşünüyorum. O da köy hayatını seviyor. Geleceğimizi burada görüyoruz"
Türk Kızılay Hatay Toplum Merkezi Yöneticisi Onur Karataş: - "Türk ve Suriyeli kursiyerlerimizden en önemli geri dönüşleri, iş bulmakta kolaylık yaşadıkları ve eski aldıkları ücretlerden daha fazla ücretlerle işe girdiklerini öğrenerek alıyoruz"
Aydın'ın Efeler İlçesinde yerel televizyonda haber spikerliği yaptıktan sonra 3 yıl önce hayvan çiftliği kuran Asel Ceyhan, 'İnsanlarla uğraşmaktansa hayvanlarla uğraşmak daha iyi' diyerek bu işi seçtim. 10 yıl sonra Türkiye'de hayvancılık yapan tüm insanlar beni tanıyacak" dedi.
Ordu'nun doğal güzellikleriyle ünlü yaylası, sürülerini güden çobanlar ile bağ bahçelerinde çalışan yöre sakinlerinin yanı sıra, şehir gürültüsünden uzak, temiz havada vakit geçirmek isteyen doğaseverleri de konuk ediyor - Sürülerini otlatan 83 yaşındaki Nazım Uçarmak: - "Çocukluğumdan beri bu yayladayım. Aşağı yukarı 7 yaşından beri hayvancılık yapmaktayım. Yaylada büyüdüm, şu anda da yayladayım"
Bursa'da Keles ilçesine bağlı kırsal mahallede yaşayan Ayşe Aslan, bebekken geçirdiği ateşli hastalık sonucu işitme yetisini kaybeden 12 yaşındaki oğlu ile liseye giden kızına iyi bir gelecek sunmak için eşiyle çaba gösteriyor - Tarlada çalışan, ineklerine, tavuklarına bakan, belediyenin açtığı dokuma atölyesinde çeşitli ürünler üreten, evi ve çocuklarıyla ilgilenen fedakar anne, azmi ve çalışkanlığıyla çevresine örnek teşkil ediyor - Aslan: - "Hayatta mücadele edeceksin. Çalıştıkça engeller aşılıyor. Kimse üzülmesin. İnsan, her şeyin üstesinden geliyor"
Samsun’da hayvan pazarları 1 Haziran itibarıyla tekrar açılacak. Samsun İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 09 sayılı kararıyla faaliyetleri ikinci bir karar alınıncaya kadar durdurulan hayvan pazarlarının 01 Haziran Salı gününden itibaren faaliyetlerine tekrar başlayacağı belirtildi.
Ziraat Bankası tarafından açıklanan faizsiz kredi fırsatının başvuruları halen devam ediyor. 84 aya kadar vade imkanı sunan faizsiz kredi için üst limit 150 bin lira olarak belirlendi. 2020 Eylül ayında başlayan kredi başvuruları, 2021 yılının Ekim ayına kadar devam edecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre hayvancılık işletmelerine hibe verilecek.