Hem sonbaharın gelmesi hem de okulların açılmasıyla birlikte covid, influenza ve diğer viral enfeksiyonların görülme sıklığında bir hayli artış yaşanmaya başladı. Salgın hastalıklara dair uyarılarda bulunan uzman isimler, okul, alışveriş merkezleri ve cami gibi sosyal ortamda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Üçlü salgının, Covid-19, mevsimsel grip (influenza) ve solunum sinsityal virüsü (RSV) gibi üç farklı enfeksiyonun bir arada görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Uzayan şikayetleri olan hastalar, şikayetlerin uzama nedeninin belirlenmesi ve bağışıklık durumunun değerlendirilmesi için hekime başvurmalıdır” dedi.
Bu yıl üst solunum yolunu etkileyen üç virüsün arka arkaya görülmesinin uzun süren şikayetlere sebep olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Cem Özuğuz, grip -influenza-, Covid-19 ve RSV enfeksiyonlarının art arda yaşandığını belirtti. Özuğuz “Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kuru baklagil, tahıl ve yağlı tohumların yer aldığı bir beslenme planı, bu enfeksiyonlara karşı güçlü bir bağışıklık için olmazsa olmazlar arasında. Bu süreçte mümkün olduğunca doğal beslenilmeli” dedi.
Son dönemde toplumda üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış konuşuluyor. Hemen hemen herkesten duyulan o cümle ise: Herkes hasta. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü belirterek geçen yılın aynı dönemine göre acile başvurularda yüzde 20'ye yakın artış olduğunu söyledi. Bakan Koca en sık da grip yani influenza, sonra RSV ve Covid görüldüğünü vurguladı. Peki, üç virüsten de korunmanın ortak yolu ne? Uzmanlar ayrıntılarıyla anlattı.
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu özellikle son birkaç haftadır üst solunum yolu enfeksiyonunun yoğunlaştığı dönem yaşandığını belirtip "Daha çok influenza dediğimiz grip virüsü ağırlıklı ama diğer virüslerin de olduğu üst solunum yolu enfeksiyonunun fazlalaştığı dönemi yaşıyoruz" dedi. Memişoğlu, ekiplerin alarmda olduğunu, başhekimler, kamu hastane başkanlıkları, acil hizmetler ve halk sağlığı başkanlıkları dahil hastalıkla mücadele ettiklerini söyleyip yoğunluğun azalmasını bekledikleri tarihi verdi.
İnfluenza ve Covid virüsleri sağlığı tehdit etmeye devam ediyor.Türkiye'de pandemi döneminden bu yana yaşanan en büyük grip salgını yaşanıyor. ABD'de ise 40'tan fazla bebek ve çocuk bu virüs nedeniyle hayatını kaybetti. İnfluenza virüsünün en büyük belirtileri arasında aşırı halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, ani başlayan ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı var! Yatağa düşmemek için 7 tavsiye burada...
Kışın gelmesiyle birlikte üst yolunum yolu şikayetleri artış gösterdi. Hastanelerin acil servisleri dolup taştı. Çoğu kişinin aynı şikayetten başvurduğu ve hastanelerin acil servislerinde yaşanan yoğunluk herkesi korkuttu. Yaşanan salgınla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından Prof. Dr. Ateş Kara'nın uyarılarını paylaştı. Dr. Ateş Kara, RSV virüsü, influenza ve koronavirüse dikkat çekerek hijyen uyarısı yaptı. Hastalık bulgusu olanların maske takmasını tavsiye etti.
Prof. Dr. Recep Tekin, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servislerin pandemiden sonra en yoğun günlerini yaşadığını belirterek, “İnfluenza virüsünün yanında Covid-19 ve rinovirüsü de görmekteyiz” dedi. Tekin "Yaşlı kesimin toplu alana girişinde maske takması çok önemlidir" diyerek maske, mesafe ve temizliğin viral enfeksiyonlar açısından koruyucu faktör olarak bilindiğini söyledi.
Kış aylarının etkisini fazlaca hissettirmesiyle birlikte toplumda grip, influenza, soğuk algınlığı gibi hastalıklar iyiden iyiye baş göstermeye başladı. Uzmanlar bir salgından bahsetmenin mümkün olduğunu belirtirken hastanelere başvurularda ve vakalarda artış olduğuna da dikkat çekiyor. Salgın dönemlerinde elbette hijyen, beslenme ve gerekli yerlerde maske kullanımı gibi detaylara dikkat etmek gerekiyor ancak herkesin günlük yaşamda yanında bulunan ve risk oluşturabilecek bir eşya var: Cüzdan...
Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, influenza ve soğuk algınlığı vakalarında ciddi bir artışın olduğunu ve mevcut durumun salgın olarak nitelendirilebileceğini söyledi. Aksay, “Bir salgından söz etmemiz mümkün. Aslına bakarsanız biz bu salgını Covid-19 döneminde maske kullanımından ötürü çok yaşamamıştık. Ancak maske kullanımının azalması sebebiyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artış görüyoruz” dedi.
2009 yılında dünya genelinde salgına neden olan H1N1 influenza virüsü, daha yaygın olarak bilinen adıyla domuz gribi, insanları etkileyen bir grip türü olarak hafızalara kazındı. Bu salgın hızla yayılma özelliği ve ciddi komplikasyonlara yol açma potansiyeli nedeniyle birçok kişiyi endişelendirdi. Ancak domuz gribi ile başa çıkmak için alınacak önlemlerle bu virüsün etkilerini en aza indirmek mümkündür. Peki, domuz gribi nasıl geçer?
Kış ayları gelip kapımızı çaldığında soğuk hava ile birlikte influenza virüsü de etrafta dolaşmaya başlar. Grip olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle solunum yoluyla bulaşan bir virüs tarafından tetiklenir ve her yıl milyonlarca insanı etkiler. Grip sadece bireyler için değil toplum için de bir tehdittir ve bu yüzden de influenzaya karşı korunmak ve önlemler almak toplumsal bir meseledir. Peki, influenza nedir, nasıl geçer?
Prof. Dr. Ersin Aksay, influenza ve soğuk algınlığı vakalarında ciddi bir artışın olduğunu bildirdi. Acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çeken Aksay, salgından söz etmenin mümkün olduğunu, bu salgının Kovid-19 döneminde maske kullanımı nedeniyle çok yaşanmadığını vurguladı. Aksay, hasta olanlara kalabalık ortama girmeme uyarısı yaptı. Grip ve soğuk algınlıklarında antibiyotiklerin faydası olmadığını belirten Aksay, damardan tek dozda alınan C ve B vitaminlerinin de faydası olmadığını söyledi.
Kış aylarına girilmesiyle beraber hastalık şikayetleri artarken uzmanlardan da önemli uyarılar geliyor. Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan da üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi.
Kış ayları geldiğinde soğuk hava ve grip salgınları bir araya gelerek sağlığımızı zorlayabilir. Soğuk havalar vücut direncini düşürebilir ve grip virüsünün yayılma potansiyelini artırabilir. Ancak doğru önlemler alındığında ve sağlıklı alışkanlıklar benimsendiğinde kış aylarında sağlığımızı korumak mümkündür. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek soğuk hava ve grip salgınlarına karşı vücudu güçlendirebilir.
Tüm dünyanın korkulu rüyası domuz gribi için panik yaratan bir haber geldi. İngiltere'de son günlerde daha önce görülmemiş bir virüse yakalanan hastaların günlerce, haftalarca yataklara düştüğü konuşuluyordu. Şimdiyse A(H1N2)v türü influenza virüsü ilk kez bir insanda görüldü. Üstelik bu virüs dünyadaki diğer domuz griplerine de benzemiyor.
İnfluenza, yaygın grip olarak bilinen bulaşıcı bir solunum virüsü hastalığıdır. İnfluenza virüsü, özellikle kış aylarında soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkar ve hızla yayılabilir. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi semptomlar influenza enfeksiyonunun belirtilerindendir. Grip aşısı, grip salgınlarını önlemede önemli bir koruyucu önlem olarak kullanılır.
Yaşanan hava değişimleri nedeniyle enfeksiyonlarda artış meydana geldiğini belirten uzmanlar influenza virüsünde yanlış tedavi yöntemi izlendiğini belirtiyor. Diğer hastalıklarla karıştırılmaması gerekilen influenza virüsünün belirtileri hakkında uyarıyor.
İkinci bebeğini kucağına almak için gün sayan oyuncu Hazal Kaya, influenza oldu. Daha önce de iki kere koronavirüse yakalanan oyuncu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Artık dalga geçeceksiniz diye bir şey demiyorum da influenza olduk. Bütün virüsleri olduğuma göre lohusalığı rahat geçiririm" dedi.
Hava sıcaklıklarındaki değişim ve dengesizlik hastalıkları da beraberinde getiriyor. Aileler özellikle Aralık ayında yine hastanelerin yolunu ezberledi! Okullarda başlayan hastalıklar çocuklardan ailelere geçiyor. Birden fazla virüs ve bakterinin peş peşe hasta ettiği salgınla ilgili İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Şubat ayını işaret etti.
Çağla Şıkel, hastalandığını sosyal medya hesaplarından duyurdu. Evine kapanan oyuncu, takipçilerini de İnfluenza virüsü hakkında uyarırken, köpeği Tarçın'ın kendisini yalnız bırakmadığını söyledi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mümine Türksoylu, ilkokul çağındaki çocukların kısa dönem içerisinde tekrar tekrar üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmasına ilişkin açıklama yaptı. Çocukların tek bir enfeksiyon geçirmediğini birçok viral hastalığı ardı ardına yaşadığını belirten Türksoylu, İnfluenza A ve B, Covid, RSV ile solunum yolu hastalığına neden olan birçok virüsün neden olduğunun altını çizdi.
Influenza (grip), RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs), Covid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonları artış göstermeye devam ediyor. Bitmeyen öksürük, ateş, halsizlik ve daha bir çok belirtiyle ortaya çıkan bu hastalıkları özellikle çocukları etkiliyor. Öyle ki Isparta’nın Sütçüler ilçesinde okullara mecburi grip arası verildi. Anne babalar hastalıklara karlı tedirgin iken, uzmanlar bulaşın aktif olduğu ilk 3 gün çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini söylüyor.
Hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle grip vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Hastanelere benzer şikayetlerle başvuranların sayısı hızla artarken, dikkat çeken bir uyarı geldi. Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, 'üçlü virüs' olarak bir arada görülen rinovirüs, RSV ve influenza ile ilgili önemli açıklamalarda bulunurken "Değişkenlere bağlı olmak üzere bu üç virüs de ölüme neden olabilmekte" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Ekim ayından bu yana viral enfeksiyonların dolaşımda olduğunu söyleyip açıklamalarda bulundu. Yavuz, son günlerde acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek, ''Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan etkenler içinde Kovid var, grip (influenza) var ve diğer nezle yapan virüsler var ki yüzlerce virüs aslında dolaşımda. Çocuk yoğun bakımlarda doluluk bayağı yüksek" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekerek, taramalarda artık tek kit ile Influenza A, Influenza B, Covid-19 ve RSV'nin aynı anda bakılacağını duyurdu. Bakan Koca, yerli üretim kitin 1 ay içinde kullanıma sunulacağını açıkladı. İşte haberin detayları...
Havaların iyice soğuduğu bugünlerde virüsler de tam anlamıyla kol geziyor! Özellikle kapalı ortamlarda bulaş riskinin çok kolay olması nedeniyle çocukların en sık karşılaştığı hastalıkların başında Influenza (A) yani domuz gribi geliyor.
Sonbahar ve kış aylarında görülen hastalıkların sayısı artıyor. Grip, soğuk algınlığı, nezlenin yanı sıra Covid-19'la da mücadele ediliyor. Şu anda birçok kişi bu tarz hastalıklarla savaşıyor. Hemofilus influenza salgınının etkileri göz korkutuyor. Vatandaşlar soğuk algınlığa yakalanmamak için yapılması gerekenleri araştırıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Alper Tunga Özbek, bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesi ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmanın soğuk havalardan çok, kapalı ortamlarda fazla zaman geçirilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Hindistan’da Domates gribi olarak bilinen ve çocuklar arasında hızla yayılan Grip İnfluenza virüsü tarafından meydana gelen genellikle sonbahar kış aylarında ateş yüksekliği, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, kuru öksürük ile karakterize bir hastalıktır.
Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde görevli Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, Kovid-19 ve influenza gibi virüslerin insan hücrelerine tutunmasını engelleme potansiyeli bulunan ve hayvan deneyleri tamamlanan burun spreyinin insan deneylerine başlanması için izin başvurusunda bulundu - Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Urartu Şeker: - "Hayvan deneylerinde gördüğümüz sonuca göre, burun spreyinin koruma süresi, virüsün en yüksek dozlarında 3-4 saat arasında farklılaşıyor, daha düşük virüs dozlarında daha uzun süre koruma bekliyoruz"
Okullarda yarıyıl tatili sona erip milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasıyla kalabalık ortamlarda geçirilen süre artacağından enfeksiyonlara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Covid-19 pandemisinin gölgesinde geçirdiğimiz kış mevsiminde bir yandan da kışın önde gelen hastalığı grip (influenza) hızla yayılıyor. Uzmanlar, okullarda ikinci eğitim öğretim dönemiyle birlikte kalabalık ortamlarda geçirilecek sürenin artması konusunda anne babaları uyarıyor.
Türkiye koronavirüste omicron varyantının etkisini göstermesi ile birlikte artan vaka sayılarını konuşurken dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Halk Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün 'haftalık influenza raporu'na göre bazı illerde grip vakalarının Omicron'u geçtiğini açıkladı. İşte grip vakaları ile ilgili son dakika gelen haberin detayları…
Covid-19'un yanı sıra nezle, influenza (domuz gribi) ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili salgınların hızla yayılması çocukları risk altına aldı. Pandeminin yanı sıra kış mevsiminin de etkisiyle daha çok hastalıkla baş etmek zorunda kalan çocukların sağlığı için belirtilerin gözlenmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, ebeveynlere seslenerek, çocukların ateşi yok diye yanılgıya düşmemelerini söyledi.
Koronavirüs ve influenza belirtilerinin birbirine benzemesi nedeniyle hastalıklar karıştırılabiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, zatürrenin koronavirüste daha çok görüldüğünü belirterek "Omicron'da kuluçka süresi 2-3 güne düşmüştür. Bulgular daha çok boğaz, burun gibi üst solum yollarında görülmektedir" diye konuştu.
"Maske ve mesafe gibi önlemlere yeterince uymuyoruz, buna bağlı olarak Kovid-19 yanında paralel olarak, grip ve influenza ve solunum yolları ile buna benzer virüslerde artış yaşandı"
Koronavirüs pandemisinin yıkıcı etkisinin devam ettiğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB), grip salgınına da dikkat çekerek "Bu yıl 'Covid-19 + İnfluenza = Kusursuz Fırtına' olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır" uyarısında bulundu.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden: - "Aşıyla ilgili yapılan spekülatif açıklamaların hepsinin yalan yanlış olduğu görüldü. Aşılama oranının artmasıyla yoğun bakım ünitelerindeki hasta sayısının azalması bilimsel gerçeği gösterdi" - İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yunus Demirkol: - "Önümüz kış. İnfluenza, mevsimsel grip gibi birçok salgınla karşı karşıya kalabiliriz. Kişi bu dönemde Kovid-19'a ve bu salgınlardan birine aynı anda yakalanırsa hem ölüm hem de hastalığı daha ağır geçirme riski yüksek olur"
Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan: - "Grip riskini ve ciddi komplikasyonlarını azaltmanın en iyi yolu, her yıl aşı yaptırmaktır. 6 aydan daha büyük tüm bireyler, ideal olarak ekim ayı sonuna kadar yıllık grip aşısı olmalıdır" - "Grip; influenza virüslerinin neden olduğu burun, boğaz ve akciğerleri enfekte eden bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. İki ana tipten oluşan influenza virüsü ve alt türleri, her yıl mevsimsel grip salgınlarından sorumludur"
Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler, mevsimsel grip vakalarını büyük oranda düşürdü. Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüse karşı alınan tedbirler nedeniyle şu anda grip vakalarının 'sıfır' olduğunu söyledi.
Grip, nezleye göre daha ağır bir tablodur. Genellikle influenza virüsleriyle meydana gelir. Boğazda ve genizde yanma, gözlerde kızarma, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi belirtilerle başlayabilir. Ateş, kırgınlık artışı, halsizlik, yorgunluk gibi sistematik belirtiler çok daha ön plandadır.
Kış aylarında artan solunum yolu rahatsızlıklarına bu yıl koronavirüs de eklendi. İnfluenza, koronavirüs derken, milyonlarca çocuğu etkileyen rotavirüs ishalinde de artış söz konusu. Uzman doktorlar, bu artışı engellemek için rutin çocukluk aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyorlar.
Türkiye, Corona virüs salgının etkisinin artışa geçtiği ‘influenza dönemi’’ olarak adlandırılan sonbahar aylarına yeterli grip aşısı tedariği ile giremedi. VOA sokaktaki vatandaşa mikrofon uzattı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Farmakoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Mert Vural, "Grip aşısı olduktan sonra, 'ben aşı oldum' diye sakın rehavete kapılmayın. Grip aşıları, bütün griplere karşı koruyucu değildir. Geçen yıl en çok grip yapan influenza türlerine karşı koruyor olacaktır. Onun haricinde grip ve benzeri enfeksiyon yapan virüslere karşı koruyucu olmayacaktır, Covid-19'a ilişkin de koruyucu olmayacaktır" dedi.
Ankara'da Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, "İnfluenza virüsü şimdiye kadar bildiğimiz bilgilere göre ciltte yaklaşık 2 saat kalıyor. Koronavirüs ise, 9 saat boyunca elin üzerinde canlılığını sürdürmüş. Hapşırarak ya da öksürerek mukus dolu virüs bulaştırdığımızda bu süre 11 saate kadar uzuyor" dedi.
"Koranavirüse karşı aldığımız tedbirleri ihmalsiz uygularsak, influenza adlı virüsün yol açtığı gripten de korunmuş oluruz. İki virüsle aynı anda mücadele etmek zorunda kalmayız" - "Bulaşıcı hiçbir hastalığı hafife almayın. Söz konusu Kovid-19 ise asla hafife almayın. Virüs belki size güç yetiremeyebilir. Sizden bulaştığı kişinin hayatını ise altüst eder. Onu bir tek nefese muhtaç bırakır"
Okulların açılması ve mevsimsel değişikliklerin yaşanması nedeniyle çocuklarda grip aşısının önemine dikkat çeken Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz “Bir yandan korona virüs süreci ile mücadele ederken bir yandan da mevsimsel başka hastalıklarda kapıda olabilir. Yaz aylarında sıklığı artan ishal enfeksiyonlarını geride bırakmak üzereyken, kapıda influenza sezonu var” diyerek aşının önemine vurgu yapıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, influenza virüsü hakkında uyarılarda bulundu. Koca, "Koronavirüse karşı alınan üç tedbiri sıkı uygularsak, grip vakalarını da azaltmış oluruz" ifadelerini kullandı.
Kamuoyu araştırmaları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları salgın sürerken açma kararının endişeye neden olduğunu gösteriyor. Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Ali Çerkezoğlu ‘‘Okulların açıldığı dönem influenza sezonuna denk düşüyor, tedbirler konusunda olağanüstü bir çabaya ihtiyaç var’’ dedi
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, influenza ve Covid-19'a kişinin aynı anda yakalanabileceğini belirterek, "İkisinin klinik belirtileri de zaten çoğu zaman benzerdir. Direkt olarak influenzaya karşı geliştirilmiş bir aşının Covid-19’a karşı da koruyucu olduğunu söylemek doğru değil. Ama iki enfeksiyonun bir arada gözlenebileceği durumlarda hastalık daha ağır seyredebilir. Ondan dolayı influenza aşısının yapılmasını bu dönemde de tavsiye ediyoruz" dedi.