Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre her 30 saniyede bir kişi viral hepatitten ötürü hayatını kaybediyor. Geçen yıl bir milyon kişi bu yüzden hayatını kaybetti, bu sayı HIV ve sıtmadan hayatını kaybedenlerin toplamından daha fazla.
En yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri belli oldu. Dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca cinsel yolla bulaşan enfeksiyon teşhisi konuyor. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) tedavi edilmezse, diğer kronik durumların yanı sıra kısırlığa, pelvik inflamatuar hastalığa ve görme veya işitme kaybına yol açabilir.
Yiyeceklerden kaynaklı hastalıklara bir yenisi daha eklendi. Dünyada yayılmaya başlayan ve şimdiye kadar 17 kişiden tespit edilen Hepatit A hastalığına çileklerin neden olduğu öne sürüldü. Koronavirüs, Salmonella, dana veremi, maymun çiçeği virüsü derken temkinli davranılması gereken besinlerin arasına böylelikle çilek de katılmış oldu.
Dünyada koronavirüs salgını tüm hızıyla devam ederken, gizemli hepatit adı verilen hastalığın da yayılımı genişliyor. Gizemli hepatitin, yeni bir küresel salgına yol açabileceği endişesi git gide artarken İrlanda'da gizemli hepatit nedeniyle bir çocuk yaşamını yitirdi.
Dünyada gizemli hepatit vakaları paniğe yol açarken ABD'den bir açıklama geldi. 25 eyalette 100'den fazla çocukta görülen ve 5 çocuğun ölümüne sebep olan hepatit vakalarının sebebinin araştırıldığının belirtildiği açıklamada hastalığın "evcil hayvanlardan bulaşmış olma ihtimalinin" araştırıldığı belirtildi.
Dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 pandemisinden sonra farklı ülkelerde çocuklarda ortaya çıkan, gizemli hepatit olarak bilinen, etkeni bilinmeyen hepatit hastalığı endişeye yol açıyor. Şu ana kadar 169 çocukta görülen etkeni bilinmeyen hepatit hastalığının tam olarak nedeni belirlenemiyor. Ancak yapılan incelemelerde hastaların 20’sinde Covid-19, 74’ünde de ise adenovirüs tespit edildiği bildiriliyor.
Gizemli hepatit hastalığı dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor. İngiltere'de ortaya çıkan ve daha sonra birçok ülkede tespit edilen nedeni belirsiz hepatit görülen çocuk sayısının dünyada en az 228'e yükseldiği açıklandı. Yapılan açıklamada şimdiye kadar bu virüsün herhangi bir bölge, gıda veya zehirden kaynaklandığına dair bulgu elde edilemediği belirtildi.
Sağlık yetkilileri, bu yılın başından bu yana 74 çocukta rastlanan hepatit (karaciğer iltihabı) vakalarının kaynağını araştırıyor. Uzmanlar, "Covid-19 ihtimalini de dışlamıyoruz" diyor.
En çok 10 yaş altı çocuklarda görülen, kaynağı bilinmeyen hepatit vakaları hızla artıyor.
Dünyada koronavirüs salgınına bağlı can kayıpları devam ederken gizemli hepatit paniği de sürüyor. Son olarak Endonezya'da 3 çocuk karaciğer iltihabı olarak da bilinen gizemli hepatit nedeniyle hayatını kaybetti. İşte haberin detayları...
İngiltere’de ortaya çıkan ve şimdiye kadar 16 ülkede tespit edilen gizemli hepatit vakalarıyla ilgili gelişmeleri dünya endişe içinde takip ediyor. Nedeni belirlenemeyen gizemli hepatit vakalarıyla ilgili DSÖ’den ilk tavsiye açıklaması geldi. DSÖ yaptığı açıklamada, her çocuğun basit hijyen kurallarını uygulaması gerektiğinin altı çizildi.
Gizemli hepatit vakası olarak bilinen hastalık, dünyada yayılmaya devam ediyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), İngiltere ve Avrupa kıtasında bugüne kadar 166 vakanın görüldüğünü belirtti. Yayılan virüsün tespit edildiği çocuklarda sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü bildirilmişti.
İlk olarak İngiltere’de patlak veren sonrasında ise Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde görülmeye başlayan gizemli hepatit, dün ilk kez Japonya’da tespit edildi. Japon hükümeti hastayla ilgili bilgi vermekten kaçındı. Şimdiye kadar 12 ülkede görülen gizemli hepatitin etkilediği çocuk sayısı son belirlemelere göre 190'a ulaştı.
İngiltere'de bu yıl 74 çocukta görülen daha sonra ABD ve Avrupa'ya da sıçrayan 'gizemli hepatit' vakalarıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) açıklama geldi. DSÖ, Avrupa ve ABD'de en az 169 'gizemli hepatit' vakası tespit edildiğini duyurdu. Yeni 'küresel salgın' şüphesiyle bakılan hepatit vakalarında görülen belirtiler de belli oldu.
İngiltere'de bu yılın başlarından itibaren 74 çocukta görülen ve Avrupa ülkeleri ile ABD'ye de yayıldığı ortaya çıkan enfeksiyon sebebi belirlenemeyen hepatit virüsünün İsrail'de de görüldüğü ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'de şimdiye kadar 74 kişide tespit edilen "gizemli hepatit" vakalarının artış eğiliminde olduğunu bildirdi. Örgütten, hepatit vakalarına ilişkin sorularına verilen yazılı yanıtta, vakalarda artış eğilimi ihtimali ve tespit edilen nedeni belirsiz hepatit virüsünün Covid-19 ile bağlantılı olup olmadığı konularını ele aldı.
Hepatit ve HPV belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, bu iki hastalığın cinsel yolla bulaşan hastalıklar olması nedeniyle, tedaviyi geciktirmemek için hızlı dönüş alınabilmesini sağlar. Hepatit ve HPV belirtilerinin görülmesi halinde doktora başvurulmaması durumunda hastalıklar ilerleyerek başka sorunlara neden olabilir. Hepatit ve HPV tedavisinde hızlı hareket etmek bu sebeplerle önem taşır.
Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır tüm zamanlarını neredeyse evin içinde geçirmek zorunda kalan çocuklar, yaz mevsimiyle birlikte açık havada vakit geçirmeye başladı. Pandemiye yönelik tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasıyla çocuklar, havaların ısınmasını fırsat bilerek artık açık havada oynayabilmenin, denize ve havuza girmenin keyfini yaşayacaklar. Ancak bu mutlu tablonun bir de diğer yüzü var; sıcakların etkisiyle pek çok enfeksiyon hastalıklarının kapımızı çalması gibi!
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Başaranoğlu: - "Hepatit B virüsü (HBV) aşısının yaygın biçimde kullanılmasıyla yeni HBV enfeksiyonu olgularında düşüş izlenmiş, böylece HBV enfeksiyonuna bağlı siroz veya karaciğer kanseri gelişiminin azaldığı görülmüştür" - "Global sağlık sektörü stratejisi, 2030 yılı itibarıyla viral hepatitlerin halk sağlığını tehdit eden bir risk olmaktan çıkarılmasını, yeni enfeksiyon riskinin yüzde 90 azaltılmasını, tedavi olabilecek hepatit hastalarının yüzde 80 azalmasını ve hepatite bağlı ölüm oranının da yüzde 65'e düşürülmesini öngörmektedir"
Dünya Sağlık Örgütüne göre, dünya genelinde 325 milyon kişinin Hepatit B ve Hepatit C virüsüyle yaşıyor - Hepatit virüsü taşıyan 300 milyon kişi ise hastalığından habersiz - Hepatit virüslerinden en çok ölüme yol açanlarını Hepatit B ve Hepatit C oluşturuyor - Hepatit B en sık Batı Pasifik ve Afrika'da görülürken, Hepatit C'ye en çok Doğu Akdeniz ve Avrupa'da rastlanıyor
Türkiye, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarı göstergelerinden biri olan "5 yaş altı çocuklarda akut Hepatit B hastalığı görülme sıklığının 100 binde 1'in altına indirilmesi" hedefini yakaladı - Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 5 yaş altı çocuklarda 1990'da 100 binde 6,2 olan akut Hepatit B hastalığı görülme sıklığı, geçen yıl 100 binde 0,1'e geriledi - Sağlık Bakanlığınca yürütülen Hepatit A aşı uygulamaları sonucunda, hastalık görülme sıklığı da 2018'de 100 binde 0,33 olarak belirlendi
Muş’un Kepenek köyünde 28 öğrenciye hepatit A virüsü bulaşmasından dolayı tedirgin olan velilere seslenen İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, “Velilerimizin tedirginlik duymalarını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Öğrencilerimiz gönül rahatlığıyla okullarına devam edebilirler” dedi.
Kepenek Köyü İlkokulu'nde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 28 öğrencide hepatit A virüsü tespit edildi - İl Milli Eğitim Müdür Vekili Metin Aksu: - "Hastanede yatan öğrencilerimiz var ama durumlarının iyi olduğu haberini aldık. Bu konuda Sağlık Müdürlüğü ile çalışmalarımız devam edecek" - Muş Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. Berivan Güner: - "Tahlil yapmak için okuldan su aldık. İnşallah herkesin yardımı ile bu sorun çözülecek"
Hepatit C nedir? Kolayca bulaşabilen Hepatit C tedavisi nasıl olur? Hemen fark edilmeyen Hepatit C belirtilerinin bilinmesi oldukça önem taşımaktadır. Hepatit C bulaşma yolları hastalıktan kendinizi korumanız için genel bilgiye sahip olmak kadar önemlidir. İşte sinsice ilerleyen Hepatit C hastalığı için alınması gereken önlemler...
Hepatit virüsleri nedeniyle dünya genelinde milyonlarca insan, kronik karaciğer hastalıkları ve kanserden ölüm riskiyle karşı karşıya - Dünya genelinde yaklaşık 325 milyon kişinin viral hepatitle yaşadığı tahmin ediliyor - Bunların 300 milyonu, Hepatit B ya da Hepatit C virüsleriyle yaşadığından habersiz - Hepatitten en etkili korunma yöntemlerinin başında Hepatit A ve Hepatit B aşısı gelirken, Hepatit C virüsü için ise henüz bir aşı bulunmuyor
Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: - "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor" - "Aşılama programı ile Türkiye'de de hepatit B oranlarında düşüş kaydedildi. Önceki yıllarda yüzde 5 olan hepatit B taşıyıcılığı yüzde 4'ler civarına doğru hafif düşmüştür" - "Mikrobu sessiz taşıyanlar ve hastalara bakıldığında Türkiye'de hepatit B ile karşılaşma oranı yüzde 35'lerin üzerinde. Bu ise toplumda nerdeyse her 3 kişiden birinin hepatit B virüsü ile karşılaştığını gösterir" - "Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı"
ABD'den korkutan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Kaliforniya'daki orman yangınlarında, ölü sayısı 36'ya yükseldi. Kaliforniya Valisi Brown, orman yangınlarının sonrasında, şimdi de Hepatit A salgını sebebiyle acil durum kararı alındığını açıkladı. San Diego'da sokaklar çamaşır suyuyla yıkanmaya başlandı. Kentte ayrıca bu amaçla 19 bin kişinin aşılandığı açıklandı.
Hastalığın başlarında herhangi bir gribal enfeksiyonda görülebilecek belirtilere sahip olduğu için, bazı hastalar hepatit B olduğunu fark edemiyor.
Kurban Bayramı tatilinin dokuz güne çıkmasıyla birlikte pek çok kişi bayramı yurtdışında geçirmeyi planlıyor.
ABD'de 157 kişinin etkilendiği hepatit A salgınına Türkiye’den gönderilen donmuş nar tanelerinin yol açtığı tespit edildi.
Hepatit A aşısından sonra çocukluk dönemi aşı takvimine suçiçeği aşısı da eklendi.
Fransa'da, Türkiye'den ithal edilen yarı kurutulmuş domateslerde Hepatit A tespit edildi.
MSD’in araştırma aşamasındaki yeni hepatit ilacı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından öncelikli İncelemeye ve Avrupa İlaç Dairesi (EMEA) tarafından hızlandırılmış değerlendirmeye alındı.
Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, son günlerde Hepatit-A vakalarında bir artış gözlendiğini belirterek, vatandaşların kullandıkları sular ile yedikleri meyve ve sebzelerin temizliğine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Siirt Sağlık Müdürlüğü tarafından, 'Hepatit A' hastalığı konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla 'Halk Eğitimleri İçin Bilgi Notu' yayınladı. Siirt Sağlık İl Müdürü Erol Emre Ömür, özellikle kentlerde kanalizasyon sistemlerinin yeterince düzenli olmaması ve su temininin uygun şekilde yapılamaması nedeniyle Hepatit A virüsünün bulaştığını söyledi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, vatandaşları "Hepatit A" hastalığına karşı uyardı.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte herkesi bir tatil telaşı alıyor. İşte bu telaş, zaman zaman tatilcilere bazı hastalıklarla karşılaşabilecekleri riskini unutturuyor. Seyahat süresinde veya sonrasında tatilcilerin 'Besin zehirlenmesi, turist ishali, kolera, tifo, sarılık, sıtma, sarı humma, zatürre' gibi hastalıklara yakalanmaları söz konusu... Bu hastalıkların gelişmesinde seyahat şekli, bölgenin mikrobik yapısı ve tabiat şartları önemli rol oynuyor.