Aileler hareketli çocuklarına ‘hiperaktif’, ders dinlemeyen çocuklarına ise ‘Dikkat eksikliği var’ deyip geçiyor. Ancak gerçekte dikkat eksikliği ve hiperaktivite çok farklı belirtilerle karşımıza çıkıyor. Dikkat eksikliği ile başlayan durum tedavi edilmezse bazı kaynaklara göre süreç şizofreniye kadar uzanıyor. Uzmanlar ise dikkat eksikliği ile başlayan süreci anlattı.
Çocuk ve ergende, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun 3 farklı eksen üzerinde değerlendirildiğini söyleyen Uzman Klinig Psikolog Aylin Özeren, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, günümüzün en çok gözlemlenen sorunlarından birisidir. Hem okul hem de ev hayatında, oldukça sıkıntı yaratan bir problemdir. Bu nedenle çocuk, akademik ve sosyal açıdan belirli problemlerle karşılaşır. Bu sebeple hiperaktivitenin erken fark edilmesi önemine vurgu yapan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Ayşim İncesulu, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı tedavisi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yetişkin ve çocuklarda artış gösteriyor. 3 yaşını dolduran bir çocuğun sportif aktiviteler yapması ve sosyal ortamda olması gerektiğini söyleyen Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Canan Tanıdır, ailelerin, çocuğun hayatını çok iyi şekilde organize etmesi gerektiğini söyledi.
İlk bulguları çocukluk çağında gözlenen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmezse kişinin tüm yaşamını etkiliyor. Dikkat eksikliğinin çocuklarda odaklanma yeteneğini etkilediğini belirten Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, özellikle içinde bulunduğumuz şu dönem için çocukların dikkat sürelerini artırmaya yönelik 8 öneri verdi.
Günümüzde en sık rastlanan nörolojik bozukluklardan biri olan otizm, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Otizm, beraberinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu getirebilmektedir. Peki otizm nedir? Otizm nasıl oluşur?
Bebeklerde hiperaktivite, çoğu zaman ebeveynlerin başına gelen bir olay. Hiperaktivite bebek için ne yapılabilir? Yazımızda bu sorunun pek çok farklı cevabına ulaşacaksınız…
Hiperaktivite, dikkat eksikliğine yol açtığından binlerce çocuk için tedavisi oldukça önemli bir hastalık olarak görülüyor. Hiperaktivitede klinik tedavinin yanı sıra fonksiyonel tıp ile de tedavi sağlanabileceğini söyleyen uzmanlar, bu tedavi sayesinde hiperaktivite hastası kişilerde yüzde 65 oranında iyileşme sağlandığına dikkat çekti. İşte detaylar...
Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğunun (DEHB), kişinin davranışlarını kontrol etmesini ve odaklanmasını zorlaştıran psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Seheryeli Yılmaz, ailelerin kliniğe başvurusunda okul hayatında yaşadıkları zorlukların önemli bir rolü olduğunu belirtti. Bu hastalığın erişkinlerde de görülebildiğini belirten Yılmaz, “DEHB, zekadan bağımsız bir hastalıktır.” dedi.
Daha çok çocuklarda görüldüğü zannedilen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) yetişkinlerde %4 oranında görülüyor. Hızlı duygusal iniş çıkışlar, aşırı hareketlilik, yerinde duramama, bir işe uzun süre konsantre olamama – odaklanamama, zamanı iyi değerlendirememe, çok konuşma, trafikte kurallara uymakta zorlanma şeklindeki davranışlar DEHB habercisi olabilir. Kişinin yaşamını akademik - mesleki, sosyal ve duygusal olarak etkileyen DEHB, tedavi edilebiliyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Durukan: - "Öğretmenler, hiperaktivite bozukluğu olan öğrencilerine yardım etmeye her zaman hazır olduklarını hissettirmelidir. Öğrenciye verilen ödevlerin basit, açık ve anlaşılır olmasına özen gösterilmelidir. Sınıfta ön sıralara ve sakin bir öğrencinin yanına oturtularak sık sık göz teması kurulmalıdır" - "Çantasını belli bir süre ebeveyninin gözetiminde hazırlayarak nasıl yapması gerektiğini öğrenmelidir. Ağlayarak istediği yaptırmaya çalıştığında kısa süreli sarılma ve ilgiyle yaklaşıp istediği şeyi neden alamayacağı açık olarak söylenmelidir. Ödevini yaptığında takdir edilmelidir"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Durukan: - "Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun en önemli nedeni, genetik yatkınlıktır" - "Elde edilen veriler ve gözlemlere dayanarak dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı konulur. Tanı konulduktan sonra ailelerin durumu kabullenmemesi sık rastlanan bir durumdur. Bunu önlemek için ilgili hekimin aileyi hastalığın nedenleri ve doğası, tedavi süreci ve gidişat hakkında bilgilendirmesi oldukça yararlı olmaktadır" - "Tanı konulduktan sonra anne babalar, çocuklarına karşı kararlı ve tutarlı olmalılar. Çocuklarına mutlaka net sınırlar konmalıdır"
”Koltukların üzerinden inmiyor, kapılara tırmanıyor!”, “Derslerine hiç dikkatini vermiyor, okul eşyalarını hep kaybediyor!”… Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na işaret eden bu tür davranışlardan pek çok anne baba muzdarip. İstatistikler de dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sorunun hızla yaygınlaştığını gösteriyor.
Psikolog Yrd. Doç Dr. Üstün Öngel, 'hiperaktivite' diye bir hastalık olmadığını, çocukların verdiği tepkilerin ailelerin hatalarından kaynaklanan bir olgunlaşma problemi olduğunu savundu.
Psikolog Aslı Kızıltoprak Tuna, hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin 100 çocuktan beşini etkilediğini söyledi.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun, okul çağı çocuklarında yaklaşık yüzde 5 oranında görüldüğünü açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, bu rahatsızlığın önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
İngiltere'de yapılan araştırmalar, yiyeceklerde kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olduğunu ortaya koydu.
Çocuğunuz okul hayatında başarısız, yaşıtlarına göre aşırı hareketli ve dikkatini bir türlü toplayamıyor mu? Eğer bu gözlemleriniz sürekli devam ediyorsa ve çocuğunuz hem evdeki hem de okuldaki hayatında aynı hareketliliği ve dikkatsizliği gösteriyorsa bu konuya önem vermenizde fayda var. Adını son yıllarda sıkça duymaya başladığımız 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nda, size saydığımız bu belirtilerin biri veya birkaçı bir arada bulunabiliyor.
Okul hayatında başarısız ancak, yaşıtlarına göre aşırı hareketli ve dikkatini bir türlü toplayamayan çocuklarda 'Hiperaktif' sorunu olabileceği bildirildi. Uzmanlar, hem evde hem okulda aynı hareketliliği gösteren ve bir türlü dikkatini bir noktaya toplayamayan çocuğu olan anne babalara, "Bu durumu dikkate alın" uyarısı yaptı.
Hiperaktivitenin kelime anlamının "aşırı hareketlilik" olduğuna dikkati çeken uzmanlar, hiperaktif çocukların hareketlerinin, keyfi ve amaçsız olduğunu bildirdi.