Parça hisse senedi, küsuratlı hisse senedi olarak da adlandırılan bir opsiyondur. Bu opsiyonun kullanılması, yatırımcıların belli bir şirketinin tam hissesinin bir parçasını alabilmelerini mümkün kılar. Dolayısıyla parça hisse senedinin, kişilerin yatırım portföylerine farklı şirketlerin hisselerini ekleme fırsatı sunduğu da söylenebilir. Ancak parça hisse alınması için bu seçeneğin mevcut olduğu bir aracı kurum bulunmalıdır. BIST’te parça hisse senedi özelliği var mı?
Küçük ölçekli bir yatırım yapmak isteyen kişileri borsada farklı seçenekler karşılar. Söz edilen bu seçeneklerden biri de parça hisse senedi olarak bilinir. Diğer ismi ile küsuratlı hisse senedi olarak bilinen bu opsiyon, yatırımcılara belli bir şirketin tam hissesinin 1 parçasını alma imkânı sunar. Yani parça hisse senedi alım satımı, portföyünü genişletmek ve birden fazla şirkete yatırım yapmak isteyen kişilerin vazgeçilmez seçeneklerindendir. Parça hisse senedi alım satımı nasıl yapılır?
Yatırımcıların bir kısmının aşina olduğu, diğer bir kısmının ise ilk defa karşılaştığı parça hisse senedinin anlamı sıklıkla araştırılır. Parça hisse senedi, adından da anlaşıldığı üzere tam hisse senedinden farklıdır. Dolayısıyla bu parça hissenin, belli bir şirketin 1 tam hissesinden ne gibi bir farkının olduğu bilinmelidir. Bu sayede küsuratlı işlemlere de değinilmesi mümkün olacaktır. İngilizcede fractional shares olarak yer bulan parça hisse senedi nasıl işlem görür?
Yatırım yapmak ve borsaya adım atmak birçok kişinin hedefleri arasındadır. Bu nedenle borsa ve yatırımcılık kapsamında önemli bir yer tutan hissedar kavramının ne ifade ettiği sıklıkla araştırılır. Temelde hissedar denildiği zaman kişilerin aklına bir şirketin ortağı olan bireyler gelir. Ancak borsa da göz önünde bulundurulduğu takdirde hissedar sözcüğünün kavram alanı genişler. Peki, hissedar hakları nelerdir?
Borsa dünyası, özellikle son zamanlarda dijitalleşmenin artmasıyla birlikte oldukça rağbet gören bir alan hâline gelmiştir. Hisse yatırımları, borsa dünyasına giren birçok kişinin araştırdığı ve ilgi gösterdiği önemli bir konudur. Yatırım için en çok tercih edilen hisselerde de merak edilen bazı detaylar bulunur. Yatırımcıları yakından ilgilendiren ve hisse işlemlerini de doğrudan etkileyen hisse başına kâr yani HBK nedir ve hesaplaması nasıl yapılır?
Yatırımcıların para piyasalarını takip ederken kullandıkları bazı terimler ve kavramlar vardır. Dengeleyici emir ve limit fiyatlı dengeleyici emir de bunlar arasında yer alır. Verilecek emirleri belirlerken, fiyatların grafik üzerinden takipleri yaparken, gün başı, gün ortası ve gün sonu yapılacak uygulamalara karar verirken terimler kullanılır. Bu nedenle bu terimlere hâkim olmak ve anlamlarını bilmek önemlidir. Dengeliyici emir nedir, ne için kullanılır?
Fiyatsız olarak sadece miktar belirtilere girilen emirler piyasa emirleridir. Yalnızca en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşirler. Bu eşleşme sonucu işleme dönüşen kısım haricinde dönüşmeyen kısım da bulunur. İşleme dönüşmeyen kısım son işlem fiyatı göz önünde bulundurularak limit fiyatlı emre dönüşür. Ardından sistem üzerinde bekleme aşamasına geçer. Bekleme sürecine geçen piyasadan limite emri, talep edilen bir emin bulunmaması durumunda iptal olur.