Aile danışmanı ve motivasyon koçu Zeynep Dündar Instagram hesabında horlayan eşler için çözüm önerisi paylaştı. Söylediği sözlerin 21 gece boyunca horlayan eşlere fısıldanması gerektiğini belirten Zeynep Dündar'ın o önerisi sosyal medyada gündem oldu.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletine yakın olan Hatboro bölgesinde iki komşu arasında aylardır horlama kavgası devam ediyordu. 55 yaşındaki Christopher James Casey, horlama sesine daha fazla dayanamadığı komşusu 62 yaşındaki Robert Wallace'ı bıçaklayarak öldürdü. 55 yaşındaki adam mahkemede kendisini kavga ettiklerini söyleyerek savundu.
Uyku vücudumuzun yeniden enerji kazanmasına, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine ve zihinsel sağlığımızın desteklenmesine yardımcı olan bir dinlenme sürecidir. Ancak, birçoğumuzun karşılaştığı bir sorun, uyku kalitesinin düşmesi ve horlama gibi rahatsız edici durumların ortaya çıkmasıdır. Uykudaki sorunlara karşı bilinçli bir yaklaşım benimsemek, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve uyku hijyenine dikkat etmek, uyku kalitesini artırabilir.
Horlama uyku sırasında çıkan yüksek ve düzensiz seslerdir. Birçok insan zaman zaman horlar, ancak bazı durumlarda horlama ciddi bir sorun haline gelebilir. Horlama, genellikle burun ve boğazdaki hava akışının engellenmesiyle ilişkilidir. Nefes alıp verme sırasında havanın daralmış hava yolundan geçmesi, titreşimlere ve horlamaya neden olur. Peki, horlama tedavisi için hangi doktora gidilir?
26 yaşındaki Ana Malfair isimli bir kadın 33 yaşındaki kocası Luis ile evlendikleri anda onun horlama sesiyle tanıştı. Mutlu bir evlilikleri olduğunu ifade eden Malfair, aynı yatağı paylaşmaya başladıklarında kocasının yüksek sesle horlamasından büyük bir rahatsız duydu. Genç kadın kocasının horlamasını ilginç bir ticari girişime çevirip sesi kaydederek satmaya başladı.
Sağlıklı olmak için her yetişkinin en az 6-8 saat uyuması gerekiyor. Ancak farklı uyku problemleri nedeniyle bu saat değişim gösterebiliyor. Uyku stilimiz çeşitli hastalıklara karşı daha riskli konumda olmamıza neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar uykuda yaşanan bir durumun felç riskinin üç kat daha fazla olduğunu işaret ettiğini belirtiyor.
Baş ağrıları yaşam kalitesini düşürerek temel ihtiyaçları giderirken bile zorluk yaşamaya neden oluyor. Özellikle sabahları görülen baş ağrıları güne mutsuz bir şekilde başlamaya yol açıyor. Sabahları yaşanan baş ağrıları genellikle önemsiz görülse de bu durum tehlike saçabiliyor. Her sabah yaşanan baş ağrılarının nedeni oldukça riskli olabilir.
Aynı lojmanda kalan mesai arkadaşlarının tartışması vahşetle sonuçlandı. Kenan Maral, M. E.'yi horladığı için uyardı. İkili arasında başlayan tartışmalar sonucu şefleri vardiyalarını değiştirdi ancak husumet devam etti. M. E., gece vardiyası nöbetini bırakıp Maral'ı uykusundayken 20 yerinden bıçakladı. Gözaltına alınan M. E.'nin boşanma aşamasında olduğu, psikolojik sorunları bulunduğu öğrenildi.
Horlamak horlayan kişiden çok çevresini rahatsız ediyor. Ancak horlayarak uyuyan birçok kişi yetersiz solunum gibi nedenlerle uykularından yorgun bir şekilde uyanıyor. Yapılan araştırmalar genellikle önemsiz görülen horlama sorununun çok çeşitli kanser türleri ile bağlantısı olduğunu buldu.
Uyku en temel ihtiyaçlarımızdan. Gün boyunca yorulan zihnimizi ve vücudumuzu dinlendirmek için uykuya ihtiyaç duyuyoruz. Uykuda yaşanan birçok farklı sorunlar bulunuyor. Her gece aynı saatte uyanmak bu sorunlar arasında bulunuyor. Uzmanlar her gece aynı saatte uyanıyorsanız bunun altında yatan nedenin araştırılması gerektiğini belirtiyor.
Herkesin rahat uyuduğu pozisyon farklılık gösteriyor. En sık yapılan uyku pozisyonları arasında yüzüstü uyumak yer alıyor. Uzmanlar yüzüstü uyumanın fıtık da dahil olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını belirterek uyarıyor. Kalp ve omurga sağlığı için doğru uyku pozisyonunu bulmak gerekiyor.
Horlama hem horlayan kişinin hem de yatağını paylaştığı kişinin hatta horlamanın şiddetine göre aynı evde bulunan kişilerin uyku kalitesini düşürür. Horlama sorunundan şikayetçi milyonlarca insan var. Horlama sorununu çözebilecek bazı yöntemler dönem dönem gündemde yer buldu. İngiliz bir uzman horlama sorununu bitirecek bir yöntem olduğunu iddia etti.
Vücudumuz çeşitli nedenlere bağlı olarak hastalanabiliyor. Bu hastalıklara karşı bilinçli olmak ve erken teşhis etmek tedavi sürecini önemli ölçüde etkiliyor. Vücut hasta olduğuna dair bazı belirtiler gösterebiliyor. Ancak bu belirtilerin görmezden gelinmesi hastalık sürecine olumsuz şekilde yansıyor.
Geceleri horlamak ve öksürmek uykudayken insanı en sık rahatsız eden durumların başında geliyor. Ancak Android telefonunuz yakında horlama ve öksürük algılama özelliği kazanabilir. Google'ın Android cihazlar için yeni bir uyku izleme özelliğini test ettiği ve gece horlamalarını ve öksürüklerini tespit etmeyi amaçladığı ortaya çıktı. Bu özellik, şimdiden olumlu karşılandı.
Uyku gün boyunca yorulan vücudun dinlenmesi için en önemli ihtiyaç. Vücudun ve zihnin dinlenmesini sağlayan uykunun tam olarak alınamaması çeşitli sorunlara yol açıyor. Ancak uyku sırasında da bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Son zamanlarda sıklıkla duyulan uyku apnesi sorunu da bu problemler arasında yer alıyor. Tedavi edilmemesi ölüme neden olabiliyor…
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Uyku Laboratuvarında testlerden geçen hastalar, tanılarına göre ilgili birimlere yönlendirilerek tedavi ediliyor - Laboratuvar sorumlusu Prof. Dr. Ömer Araz: - "Hastalarımızdaki horlama seviyesi normal insanlardan çok yüksek, 65 desibele kadar çıkıyor. Özellikle batı toplumlarında bu hastalık boşanma sebebi olarak görülüyor"
Horlama, horlayan kişiden çok etrafındaki insanları etkileyen bir rahatsızlık. Horlama tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürüp ciddi sorunlara yol açabiliyor. Peki horlama bir hastalık mıdır? Horlamaya neden olan etkenler nelerdir? Horlama sorunu nasıl çözülür? Tüm sorunların cevaplarını aşağıdaki haberi okuyarak öğrenebilirsiniz.
Uykunuz sürekli bölünüyorsa veya uyandığınızda yorgun hissediyorsanız uyku apneniz olabilir. Uyku apnesi uyurken kısa süreli boğulmalara sebep olabiliyor. Ciddi sorunlara yol açan uyku apnesinin tedavi edilmesi gerekiyor. Uyku apnesinden kurtulmak için hayat alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Uyku apnesi olanlar bu alışkanlıklara dikkat etmeli...
Uyku apnesi sendromu hastalar için ciddi sorunlar teşkil edebiliyor. Uyku apnesi sorunu yaşayanların uykuda solunumu durabiliyor. Uyku apnesi sendromunuzun olup olmadığını öğrenmek, bu sendromu çözmenin yollarını bulmak için…
Yaşla birlikte görülme sıklığı artan uyku sorunu olarak kabul edilen horlama problemi, erkekler kadar kadınların da başına gelir. Obezite, stres vb sorunlar nedeniyle ortaya çıkan horlama sorunu ile başa çıkmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hayati Kale, horlama ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Fitbit horlamaya özgü sesleri hem de genel gürültü seviyesini algılamak için, akıllı saatlerin mikrofonlarına Horlama ve Gürültü Algılama özelliğini getirdi.
Fitbit, 2017’den beri cihazlarında uyku takibi sunuyor. Başından beri bu işlevsellik, uyku döngülerinizin dökümünü sağlamak için çoğunlukla kalp atış hızınızı ve hareketinizi ölçmeye odaklandı. Bununla birlikte, Fitbit yakında başka bir açıdan ne kadar iyi uyuduğunuzu ölçebilir.
Niğde Özel Hacettepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ali Rıza Karaokur, kaliteli yaşantının anahtarının burundan ve sağlıklı nefes almak olduğunu belirterek, uyumaya bağlı kazaların büyük bölümünde kazaya sebep olanların horlama sorunu olduğunun belirlendiğini söyledi.
Trabzon Numune Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Sinan Tilki, ailelerde sorun haline gelen horlamanın alınacak tedbirlerle önlenebileceğini belirterek, "Aşırı horlayan kişilerde yüksek tansiyon, horlamayan kişilere göre daha sık görülür" dedi.
Efes Kulak Burun Boğaz Merkezi'nden Opr. Dr. Gürkan Aladağ, Türk erkeklerinin yüzde 40'ında görülen horlama sorununun boyun ve göğüs bölgesindeki yağlanmadan kaynaklandığını belirterek, horlamanın radyo frekans yöntemiyle kolaylıkla tedavi edilebildiğini söyledi.
Basit bir rahatsızlık gibi görülen horlamanın, tüm vücut sistemini ilgilendiren ciddi bir sağlık problemi olduğu ve sosyal yönden yarattığı olumsuzların yanında, ekonomik kayıplara da neden olduğu bildirildi.
Burada öncelikle hastanın tanısının iyi konulmuş olması gerekiyor. Eğer apneleri yoksa ya da apne indeksi düşük ise burun tıkanıklığı, yumuşak damak ve küçük dildeki ya da dil kökündeki engellemeler ya da tıkanıklıklar değişik tekniklerle düzeltiliyor. Ancak çoğu kez bu operasyonlara gitmeden önce hastanın kilo vermesi, düzenli yaşaması, sigara ve alkolün kesilmesi öneriliyor.
35 yaşını aşmış erkeklerin % 35'i aralıklı ya da yatış pozisyonuna bağlı olarak horlar. Horlama erkeklerde ve şişman kişilerde daha sık görülmekle birlikte, herkes de görülebilir ve zamanla şiddeti artar. Yoğun bir günün ardından, alkol kullanılmasından sonra, sırtüstü yatarken horlamak son derece masum bir olay.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, Denizli'de erkeklerin yüzde 30'unun, kadınların da yüzde 9'unun horladığı tespit edildi.
Eşiniz, dostlarınız tarafından uykuda horladığınızın yüzünüze söylenmesi ya da horladığınızdan haberdarsanız bir toplulukta uyuyakalmaktan ve mahçup olmaktan korkmak bu sıkıntıyı yaşayan herkes için çok rahatsız edicidir.
Dr. Tunalı Bağbek, horlayan kişilerde solunumun durmasına bağlı ölümlerle karşılaşılabileceğini söyledi.
Türk Uyku Araştırmaları Derneği ve Kayseri Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen 5. Ulusal Uyku ve Bozuklukları Kongresi'ne katılan Göteborg Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr.Yüksel Peker, daha önce hiçbir hastalığı olmayan, horlama ve uykuda sık sık nefesi kesilen (uyku apne sendromu) insanların, normal insanlara göre kalp hastalıklarına yakalanma riskinin 11 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Horlayan kişilerin eşlerinin her gece ortalama 1 saat daha az uyuduğu, bunun da boşanmaya kadar giden sonuçlara yol açtığı bildirildi.
Denizli Devlet Hastanesi KBB Mütehassısı Dr. Özer Özerdem, bazı cerrahi yöntemler ve radyofrekans ile horlama sorununa çözüm getirdiklerini belirtti.
Avusturalya'da yapılan araştırmada horlamayla kalp yetmezliği arasında bağ olduğunu tespit edildi.
Erişkinlerde sıkça rastlanan horlama olayının bir takım basit tedbirlerle önlenebileceği açıklandı. Dr. Rıdvan Karagöz yaptığı açıklamada, horlamanın yumuşak damak ve küçük dilin normalden fazla büyümesi ve sarkmasından kaynaklandığını söyledi. Peki horlamayı önlemek için neler yapılmalı?
Horlamanın komik değil önemli sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğu belirtilerek, kişinin sadece çevresindekiler için değil kendi sağlığı için doktora başvurması gerektiği bildirildi.
Yüksek şiddette ve uykuda nefes kesilmelerinin eşlik ettiği horlamalar, önemli hastalıklar için risk oluşturması sebebiyle tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunu
KBB Uzmanı Dr. H. Fatih Çağlak, burundaki eğiklik veya küçük dilin büyümesi yüzünden meydana gelen ve çevredekileri rahatsız eden horlama hastalığından medikal ya da cerrahi 2 tedavi şekliyle kurtulunabileceğini söyledi.
Tarsus SSK Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Hakan Erdibil, burun yumuşak doku ve etlerinin ve damak sarkmasının yol açtığı horlamanın kansız bıçaksız bir yöntem olan radyofrekans ile tedavi edilebildiğini söyledi.
Normal erişkin insanların en az yüzde 45'inin zaman zaman, yüzde 25'inin de sürekli horladığını bildiren Opt. Dr. Özgür Yiğit, horlama tedavisi ve yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Normal erişkin insanların en az % 45'i zaman zaman horlamaktadır. % 25'i sürekli olarak horlamaktadır. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla birlikte her geçen gün artar.
Horlama sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülüyor. Üstelik çocuklarda horlama sadece uyku sırasında kaba, gürültülü bir ses olmanın dışında sağlıklarını, günlük aktivitelerini ve okul başarılarını tehdit eden önemli bir sorunun da habercisi.