Sağlıklı beslenme, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını ve dengeli bir şekilde çalışmasını sağlarken bazı yiyecekler özellikle belirli sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için birebir faydalar sağlayabilir. Çiğ havuç salatası hormon dengesini sağlayıp fazla östrojenin vücuttan atılmasına destek olabilir. Bu sayede saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, kısırlık, düşük libido ve kilo problemlerine birebir fayda sağlar.
Günümüzde pek çok insanın karşılaşabileceği önemli sağlık sorunları arasında yer alan hormon bozukluğu, vücudumuzun dengeli çalışmasını sağlayan hormonların normal seviyelerinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Endokrin sistemimizin düzenleyici mekanizmasında oluşan bu dengesizlikler, metabolizma, üreme, uyku düzeni, duygusal durum ve daha birçok hayati fonksiyonu etkileyebilir.
Hormonlar vücudumuzun çeşitli işlevlerini düzenleyen kimyasal maddelerdir. Bu işlevler arasında büyüme, metabolizma, uyku ve duygusal durum gibi birçok farklı süreç bulunur. Hormonların üretimi, salınımı ve etkileşimi karmaşık bir sistem tarafından düzenlenir. Bu nedenle hormonal dengenin bozulması birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Erkekler penis boyları hakkında öz güven problemleri yaşayabiliyor. Toplumda birçok kişi penis boyunun cinsel hayatı etkilediğini düşünüyor. Bu konuda yapılan araştırma sonuçlarına göre penis boyunda görülen artışın çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtildi.
Meyve ve sebze tüketmenin sağlığımız için ne kadar önemli olduğu biliniyor. Uzmanlar bol meyve ve sebze içeren akdeniz diyetinin en sağlıklı beslenme şekli olduğunu savunuyor. Ancak yenilen meyve ve sebzeler de sağlık için risk oluşturabiliyor. Sağlıklı sandığınız o meyve ve sebzeler hormonları bozarak kansere yol açabiliyor.
İstenmeyen tüyler herkesin ortak sorunu. Bu istenmeyen tüylerin miktarı ve yapısı kişiye göre değişebiliyor. Tüylerin normalden fazla sayıda çıkmasına hirsutizm deniyor. Kadınlarda hormonların fazla çalışması erkek tipi tüylenmeye neden oluyor. Bu sorun ileride kısırlığa dahi yol açabiliyor.
Hormonlu gıda tüketimi birçok hastalığa sebebiyet verdiği herkes tarafından bilinmektedir. Ancak hormonlu gıdaların vücudumuzda hangi tehlikelere yol açtığı bilinmemektedir. Konu ile ilgili merak edilenleri anlatan Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, hormonlu gıda tüketimi sonucu vücutta oluşabilecek rahatsızlıklarla ilgili bilgi verdi.
Aşırı terleme diye adlandırılan, kişilerin normalin üzerinde terlemesi günlük hayatı olumsuz etkilerken yaşam kalitesini de ciddi oranda düşürdüğünü belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hayri C. Kara, aşırı terlemenin farklı hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi.
Üreme çağındaki kadınların yüzde 5 ila 8’ini etkileyen hirsutizmin (aşırı tüylenme) altında yatan neden tespit edildiğinde çözümsüz olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Esra Nur Özgür, bu durumun farklı sebeplerinin mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizdi.
Testosteron düşüklüğü nedenlerinin altında farklı sebepler yatabileceğini söyleyen Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan, testosteron düşüklüğü durumunda neler yapılması gerektiğini anlattı. Testosteron düşüklüğünün ciddi sorunlara neden olabileceğini söyleyen Kaplancan, testosteron düşüklüğü belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
Saç dökülmesi olan bir hastada erkeklik hormonu artışının araştırılması gerektiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Hormonal açıdan bakarsanız erkek tipi saç dökülmesinden mustarip birçok kadın düzenli adet görür ve gebe kalmada sorun yaşamaz. Ancak hastaların tüylenmesi, sivilcelenmesi, adet düzensizliği, kilo verememe gibi şikayetleri varsa hormonal durumu incelenmelidir” dedi.
Terleme, vücut ısısının sabit tutulmasını sağlayan fizyolojik bir olaydır. Günde ortalama 100 CC ter salgılanır. Bu miktar hava sıcaklığının arttığı günlerde 1,5 litreye kadar ulaşabilir. Ancak bazı insanlarda bu terleme oranı diğerlerine kıyaslandığında daha yüksektir. Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen bu ter bezlerindeki artış aslında birçok hastalığında habercisi olabilir.
Kadın vücudunun ergenlik döneminden itibaren salgılamaya başladığı östrojen ve progesteron hormonları, 'kadınlığı' sağlayan en önemli hormonlardır. Östrojen hormonu, kadın vücut tipinin gelişiminde en etkili hormondur. Kalça yapısı ve göğüslerin gelişimi, östrojen sayesinde gerçekleşir. Progesteron ise, hem rahimin gebelik için hazırlanmasını sağlar, hem de gebelikte çok etkili olan bir hormondur.