Human Papilloma Virüsü (HPV) aşılarının, rahim ağzı kanserine karşı korunmada etkili bir yöntem olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sevda Karakaya, “HPV aşısı, kadınları bu kansere yol açabilecek yüksek riskli HPV türlerine karşı koruyabilir. Ayrıca, 21 yaşından itibaren düzenli pap smear testi yaptırılması, kanser öncesi lezyonların erken dönemde tespit edilmesine imkan sağlar” dedi.
İstanbul Ataşehir'de eşinden fiziksel ve psikolojik şiddet gören Sibel B. çekişmeli boşanma davası açtı. Dava sürerken işadamı eşinin kendisini aldattığından şüphelenen kadın mahkemeye gönderilen evraklar sonucunda, eşinin erkeklerle ve kadınlarla defalarca otel kaydının bulunduğunu öğrendi. Sağlık kontrollerinde HPV virüsü kaptığı da ortaya çıkan Sibel B. virüsü kendisine eşinin bulaştırdığı iddiasıyla 20 milyon lira talepli manevi tazminat davası da açtı.
Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı bir programda çarpıcı sözlerde bulundu. Karatay'ın iddiaları izleyenlerde şaşkınlık yarattı. HPV aşılarını eleştiren Prof. Dr. Canan Karatay “Sünnetli ülkelerde HPV olmaz” şeklinde bir söylemde bulundu. Ayrıca Karatay, programın devamında meme kanseri hakkında da konuştu.
Karabük Üniversitesi ile ilgili sosyal medyada ortaya atılan iddialar gündem olmuştu. Türk ve Afrikalı öğrencilerin cinsel birliktelik yaşamaları sebebiyle HIV ve HPV pozitif vakalarında artış ve hastanelerde yoğunluk olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Öte yandan asılsız paylaşımlar yapanlar hakkında hukuki sürecin başlatıldığı aktarıldı.
Rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü özellikle genç kadınları tehdit ediyor. Sinsice ilerleyen rahim ağzı kanseri HPV virüsü ile ortaya çıkıyor. Ancak HPV virüsü alan her kişi rahim ağzı kanseri olmuyor. Yapılan yeni araştırmaya göre HPV aşısı olan 20'li yaşların başındaki kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülme sıklığı 2012'den 2019'a %65 oranında düşerken 30'lu ve 40'lı yaşlarındaki kadınlarda bu oranın arttığı ortaya çıktı.
Sağlıklı bir cinsel yaşamın her insan için hem psikolojik hem fizyolojik hem de sosyolojik anlamda olumlu ve olumsuz etkileri bulunabilir. Sağlığı ilgilendiren her durumda olduğu gibi cinsel yaşam konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Cinsel yolla bulaşabilecek olan hastalıklar ve bu hastalıklardan korunmak, bu konuların başında gelir. Peki cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir, nasıl korunulur?
HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak görülen ve çoğu insanda herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adıdır. HPV virüsü cildi etkileyen bir enfeksiyondur. HPV’nin birçok türü bulunur, ağzı, boğazı ve genital bölgeyi etkiler. Peki, HPV sadece cinsel yolla mı bulaşır? HPV tuvaletten bulaşır mı?
HPV, Human Papilloma Virus anlamına gelir. Genellikle cinsel birleşme yoluyla bulaşır. Kadınlarda genital siğil, rahim ağzı kanserine sebep olabilmektedir. Erkeklerde ise penis, skrotum (yumurtalık) ve anüs etrafı kanserlerinin oluşumuna neden olur. HPV yaygın ve kolay bulaşan bir enfeksiyon türüdür. 100’e yakın türü bulunur. HPV’nin serviks (rahim ağzı) kanserine sebep olabilen türleri, risk oranı yüksek türlerdir. Bu nedenle, HPV- DNA Testi yapılmalıdır. Peki HPV testi nasıl yapılır?
İnsan Papilloma Virüsü olarak adlandırılan HPV, sıklıkla cinsel yolla bulaşan bir DNA virüsüdür. HPV aşısı ise bu virüse karşı direnerek, etkili bir biçimde korunmaya yardımcı olur. Günümüzde adı sık sık geçen bu virüs; rahim ağzı kanserine, genital bölge siğillerine neden olduğu için, HPV aşısı olmak son derece önemlidir. Peki HPV aşısı nasıl yaptırılır?
HPV, yalnızca insanları etkileyen bir virüs olduğundan insan papilloma virüsü olarak adlandırılır. Genellikle el, ayak, ağız, boğaz ve genital bölgeleri etkilediğinden bu bölgelerde ortaya çıkan siğillerin tespit edilmesiyle anlaşılır. HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyondur. Bu nedenle erken tanı ve aşılar HPV’den korunmakta önemli rol oynar. Peki detaylı olarak HPV nedir?
Bazı davranışlar, HPV ile ilişkili kanser geliştirme olasılığınızı dört kat artırabilir. Ağız ve boğazı enfekte edebilen insan papilloma virüsü (HPV), orofaringeal kanserin (Ağız kanserleri) en büyük risk faktörlerinden biridir. Önceki çalışmalar, oral seks yapmanın HPV ile ilişkili orofaringeal kanserin yanı sıra HPV'ye yakalanma olasılığını artırabileceği ortaya çıktı.
Cinsellik yaşamımızın bir parçası olmasına rağmen konuşulması ayıp olarak görülen konular arasında bulunuyor. Ancak yaşanılan sorunların neden kaynaklandığının sorulmaması ve konuşulmaması daha büyük problemlere yol açabiliyor. Uzmanlar seks ile ilgili sorulmaya utanılan 13 sorunun cevabını verdi.
Dünya üzerinde her geçen gün şaşırtan trendler ortaya çıkıyor. Bu yıl en popüler ve şaşırtıcı olan akım cinsel organ güneşlendirilmesi anlamına gelen Perine güneşlenmesi olarak görülüyor. TikTok'ta hızla yayılan bu akım hakkında uzmanlar ikiye bölünüyor. Bazı uzmanlar perine güneşlenmesinin cilt kanserine neden olduğunu savunurken bazıları bu güneşlenmenin birçok cinsel soruna iyi geldiğini belirtiyor. İşte perine güneşlenmesi faydaları ve zararları...
Kanser hayatımızda büyük risk oluşturan hastalıklar arasında bulunuyor. Her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan kanserden korunmak için önlem almak önem taşıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olan rahim ağzı kanserini HPV aşısı ile önlemek mümkün olabiliyor. Yapılan projeye göre 500 kız çocuğuna ücretsiz HPV aşısı yapılacak.
Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olan HPV'nin genital belirtileridir. Oluşturduğu lezyonlar aynı zamanda "kondiloma aküminatum" olarak da adlandırılır.