Human Papilloma Virüsü (HPV) aşılarının, rahim ağzı kanserine karşı korunmada etkili bir yöntem olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sevda Karakaya, “HPV aşısı, kadınları bu kansere yol açabilecek yüksek riskli HPV türlerine karşı koruyabilir. Ayrıca, 21 yaşından itibaren düzenli pap smear testi yaptırılması, kanser öncesi lezyonların erken dönemde tespit edilmesine imkan sağlar” dedi.
HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak görülen ve çoğu insanda herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adıdır. HPV virüsü cildi etkileyen bir enfeksiyondur. HPV’nin birçok türü bulunur, ağzı, boğazı ve genital bölgeyi etkiler. Peki, HPV sadece cinsel yolla mı bulaşır? HPV tuvaletten bulaşır mı?
HPV, yalnızca insanları etkileyen bir virüs olduğundan insan papilloma virüsü olarak adlandırılır. Genellikle el, ayak, ağız, boğaz ve genital bölgeleri etkilediğinden bu bölgelerde ortaya çıkan siğillerin tespit edilmesiyle anlaşılır. HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyondur. Bu nedenle erken tanı ve aşılar HPV’den korunmakta önemli rol oynar. Peki detaylı olarak HPV nedir?
Siğiller insanlarda sıkça görülen, viral bir enfeksiyon olan HPV (Human Papilloma Virus) tarafından neden olunan deri lezyonlarıdır. Siğiller, genellikle eller, ayaklar, yüz ve cinsel organlarda ortaya çıkar. HPV'nin birçok farklı türü vardır ve bazıları siğillere yol açar. Bu virüs, cilt veya mukoza zarına temas sonucu bulaşır ve yayılabilir. Siğiller HPV virüsünün neden olduğu yaygın bir deri enfeksiyonudur.
Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olan HPV'nin genital belirtileridir. Oluşturduğu lezyonlar aynı zamanda "kondiloma aküminatum" olarak da adlandırılır.
Rahim ağzı kanseri ciddi kadın hastalıkları arasında yer alıyor. Kadınlar arasında en sık görülen 5 kanser türü arasında olan bu kanser için gerekli önlemler alınması ve erken teşhis edilmesi hayat kurtarıyor. Uzmanlar rahim ağzı kanserine yol açan en büyük sebebin HPV olduğu bildiriliyor.
En yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri belli oldu. Dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca cinsel yolla bulaşan enfeksiyon teşhisi konuyor. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) tedavi edilmezse, diğer kronik durumların yanı sıra kısırlığa, pelvik inflamatuar hastalığa ve görme veya işitme kaybına yol açabilir.
Anal kaşıntılar sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Özellikle toplum içerisinde kaşınıldığında rahatsız edici görüntülere sebep olan bu durumun altında yatan birçok neden bulunuyor. Anal kaşıntıların genellikle rahatsız iç çamaşırlardan kaynaklandığı düşünülse de altında yatan neden ciddi bir hastalık olabilir.
Kadın hastalıkları tedavi edilmediğinde çok ciddi sonuçlar yaratıyor. Gün geçtikçe artan kadın hastalıklarının erken teşhis edilmemesi ve uygun tedavi edilmemesi her yıl binlerce kadının hayatını kaybetmesine neden oluyor. Rahim ağzı kanseri aşıyla önlenebilen kanser türü olsa da her yıl binlerce kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor.
HPV enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
Kadınlar rahim ağzı kanserlerinde oldukça riskli konumda bulunuyorlar. Kadın hastalıklarına yakalananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Kadın hastalıklarına karşı önlem alınmaması ciddi sonuçlara yol açıyor. Son açıklanan verilere göre Türkiye’de her 5 kadından birinde rahim ağzı kanserine geçit veren HPV virüsü görülüyor.
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. “Kondiloma aküminata” olarak da adlandırılır. HPV virüsünün (Human papilloma virus – İnsan papilloma virüsü) 200’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. En çok siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar.
Cinsel yolla bulaşan çok çeşitli hastalıklar bulunuyor. Bu hastalıkların sonucu ölümcül bile olabiliyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında bulunan HPV virüsü en sık görülen hastalıklardan. Hem kadın hem erkeklerde görülen HPV'nin son yıllarda ülkemizde görülme oranı arttı. Bunu önlemek adına mutlaka aşı olunması gerekiyor.
Siğil; human papilloma virüs ya da HPV diye bilinen virüs grubunun yaptığı bir deri hastalığıdır. Virüs, derinin üst tabakasına yerleşir ve derinin kalınlaşmasına neden olur. Sonrasında ürer ve çevre dokulara yayılır. Siğiller derinin üst tabakasına yerleştiğinden genellikle deri rengindedir fakat koyu renkte de olabilir. Deriyle aynı hizada olabildikleri gibi, deriden kabarık şekilde de görünebilirler.
Her yıl dünyada 300 binden fazla kadının hayatını kaybetmesine sebep olan rahim ağzı kanserini ortaya çıkaran HPV virüsü ile ilgili Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, HPV’nin sadece kansere sebep olmadığını fakat her 100 kadından 98’inin bu virüs ile hayatının bir döneminde karşılaştığını aktardı. Faikoğlu ayrıca virüsün erkeklerde akciğer ve boğaz kanserine sebep olmasından dolayı aşının her iki cinse de uygulanması gerektiğini vurguladı.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre HPV (human papillomavirus) aşısı, rahim ağzı kanserini yüzde 90'a yakın bir oranda önlüyor. Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırma, aşının İngiltere'de 2008 yılında genç kızlara uygulanmaya başlamasının ardından meydana gelen gelişmeleri inceledi.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görüleni genital siğiller hakkında uyarılarda bulunan Üroloji Uzmanı Dr. Münir Ali Bilgehan, korunmak için genç yaşta aşı yaptırılmasını önerdi.
Genital siğil, hem kadında hem erkekte görülen bir rahatsızlıktır. Cinsel yolla bulaşan genital siğil, HPV enfeksiyonunun belirtisidir. Çoğu zaman et beni olduğu düşünülen genital siğiller, ilişki sırasında kanamaya yol açabilir. Taşıyıcı kişilerde birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilen genital siğillerden korunmak için ne yapmak gerekir? Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil konu hakkında bilgiler verdi.
Genital siğillerin cinsel yolla kolayca bulaştığını belirten Proktoloji Uzmanı Op.Dr. Yasir Gözü, tedavide geç kalınmaması gerektiğine vurgu yaptı. Gözü, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verdi.
Hepatit ve HPV belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, bu iki hastalığın cinsel yolla bulaşan hastalıklar olması nedeniyle, tedaviyi geciktirmemek için hızlı dönüş alınabilmesini sağlar. Hepatit ve HPV belirtilerinin görülmesi halinde doktora başvurulmaması durumunda hastalıklar ilerleyerek başka sorunlara neden olabilir. Hepatit ve HPV tedavisinde hızlı hareket etmek bu sebeplerle önem taşır.
Zaman zaman vücudumuzda çıkan siğiller, sivilceler pek önemsenmeyebilir. Her siğil kesinlikle çok tehlikelidir diyemesek de HPV siğilleri kansere sebep olacak kadar çok tehlikeli olabiliyor.
Genital siğillerin cinsel yolla kolayca bulaştığını belirten Proktoloji Uzmanı Op.Dr. Yasir Gözü, tedavide geç kalınmaması gerektiğine vurgu yaptı. Gözü, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verdi.
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Çalıkoğlu: - "Kadınlarda rahim ağzı kanseri, kadın kanserleri sıralamasında ve kadın kanserlerine bağlı ölümlerde 4'üncü sırada yer alıyor. Dünya genelinde 2 dakikada bir kadın, rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor" - Verenoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Kenan Aydoğan: - "HPV aşıları HPV virüsü ile karşılaşmadan önce 9-12 yaş grubunda yapılmalıdır. Bu yaş grubunda aşı yapılmamışsa, aşının yakalama yaşı olarak kızlarda 13-26, erkeklerde 13-21 yaş arasında olmalıdır"
Dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan enfeksiyon olma özelliği taşıyan genital siğil, hem kadınlara hem de erkeklere zor süreçler yaşatabiliyor.
Cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil HPV virüsü (Human Papilloma Virus) testi, çok yakında artık doktora gitmeden evde yapılabilecek.
İnsanların yüzde 80'inde bulunan, cinsel yolla bulaşan human papilloma virüs (HPV) genelde bir utanç kaynağı olarak görülür.
Erkeklerin genital bölgesinde siğil oluşumu ile fark edilen ve kadınlara bulaştırıldığında da siğil oluşumuyla birlikte rahim ağzı kanserine kadar ilerleyebilecek olan Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu hakkında bilgi veren Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, virüsten korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Rahim ağzı kanseri testi için alınan parça kaybolan ve 2,5 aylık süreç sonunda ikinci kez alınan örneğin sonucu pozitif çıkan Aysen Celayir, hastane ve sağlık çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunurken İzmir İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı - Hasta Aysen Celayir: - "Hani erken teşhis hayat kurtarırdı. Bu süre içinde neler yapılabilirdi. Belki ciddi bir tedaviye başlanacaktı"
Rahim ağzı kanseri testi için alınan parça kaybolan ve 2,5 aylık süreç sonunda ikinci kez alınan örneğin sonucu pozitif çıkan Aysen Celayir, hastane ve sağlık çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunurken İzmir İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı - Hasta Aysen Celayir: - "Hani erken teşhis hayat kurtarırdı. Bu süre içinde neler yapılabilirdi. Belki ciddi bir tedaviye başlanacaktı"
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gültekin: "Tüm erkek kanserlerinin yüzde 1'i, kadın kanserlerinin ise yüzde 5'i doğrudan HPV'ye bağlı gelişmektedir. HPV virüs enfeksiyonlarından korunmanın tek yolu da aşılanmaktır"
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Oysu: - "Her yıl dünya genelinde HPV enfeksiyonuna bağlı yaklaşık 45 bin yeni baş ve boyun bölgesi kanseri gelişmektedir ve bademcik kanseri bunların önde gelenidir" - "HPV'ye bağlı bademcik kanseri, günden güne dramatik bir şekilde artmaktadır. HPV ile ilişkili bademcik kanseri, genellikle genç ve sağlıklı bireylerde görülür" - "HPV ilişkili bademcik kanserinde erken evrede yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı gibi müphem belirtiler varken, ileri evrelerde yutma güçlüğü, boyunda şişlik ve ağız içinden kanama gibi belirtiler olabilir"
HPV virüsüne dikkat! Kadın jinekoloji kanserleri arasında üçüncü sırada yer alan ve cinsel ilişki sırasında bulaşan HPV virüsü, rahim alt bölgesi kanseri olan rahim ağzı kanserine yol açıyor. Sinsice ilerlediğinden ileri evrede teşhis edilebilen HPV virüsü, özellikle genç kadınları tehdit ediyor.
İnsanların yüzde 80'inde bulunan, cinsel yolla bulaşan human papilloma virüs (HPV) genelde bir utanç kaynağı olarak görülür.
Giderek yaygınlaşan kadın kanserlerinin en büyük etkenlerinden biri de HPV. 200’den fazla türü bulunan bu virüs cinsel yolla bulaşıyor. HPV, rahim ağzı, dil ve bademcik kanseri gibi birçok kansere yol açabiliyor ve kanser, HPV alındıktan yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar ise HPV kaynaklı hastalıkların çoğunun HPV aşısıyla engellenebileceğini söylüyor.
Human Papilloma Virüs (HPV) sık rastlanan bir virüs çeşididir.
Human Papilloma Virüs(HPV), vücutta siğil(wart) ismi verilen lezyonlar yapan bir virüstür.
Geital siğil (Human Papilloma Virüs) sık rastlanan bir virüs çeşididir. Bir DNA virüsüdür ve siğiller, papillomlar, serviks kanserine neden olur. Genital siğil, kısaca HPV olarak ifade edilir. İşte virüsün belirtileri ve tedavisi.
Dr. Vehip Ertuğrul genital siğillerin genital bölgede görülen, insan papilloma virusüne (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan ve cinsel yolla bulaşan bir infeksiyon olduğunu söyledi.
Jin.Op.Dr.Rami Asker HPV, genital siğiller ve kanser konularına değindi
Rahim ağzı kanseri ve jenital siğillere neden olan virüslere karşı yapılan HPV aşısının tek dozunun da yeterli olabileceği belirlendi.
Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Faruk Köse, cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsünün (HPV) kadında rahim ağzı, erkekte penis kanserine neden olabildiğini söyledi.
Dermatoloji Bölümü uzmanı Dr. Ayşe Özboya, viral kökenli bulaşıcı bir hastalık olan ve 'Papilloma virus' (HPV) diye adlandırılan siğilin vücudun çeşitli bölgelerinde çıkabileceğini belirterek, önemsenmemesi halinda hastalığın riskli sonuçlara yol açabileceğini söyledi.