Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat alım bedellerinin bugün itibarıyla üreticilerin hesaplarına aktarıldığını bildirdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2024 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı. Ton başına makarnalık buğdayda 10 bin TL, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL ve arpada 7 bin 250 TL olarak belirledi.
Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, 2023 yılında 12 milyar 380 milyon 538 bin dolar dış satım gerçekleştirdi. Sektörün ülke bazlı ihracatında ilk sırada 2 milyar 123 milyon 367 bin dolarla Irak yer aldı.
Dünyada hububat üretimi ve taşınmasına ilişkin tartışmalar, savaşlar ve çatışmaların gölgesinde devam ederken Türkiye'de sektör temsilcileri üretimdeki artışın gelecek yıl da rekor kırarak sürmesini bekliyor.
Ardahan'da yeni açılan Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) hububat alımı başladı.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, 1 Ocak–31 Temmuz döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapılan 6,5 milyar dolarlık ihracatın yüzde 32,5'ini sektörün gerçekleştirdiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatları, Çukurova'daki çiftçilerin beklentisini karşıladı.
"Türkiye'nin tahıl ambarı" olarak nitelendirilen ve nisan-mayıs aylarında son 20 yılın en iyi yağışını alan Konya Ovası'nda hububatta sarı pas hastalığı görülmeye başlandı.
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, yağışların az olmasının bir sorun olduğunu ancak ekilmiş alanların ilk yağmur ve kısmi kar ihtiyaçlarının sağlandığını söyledi. Taycı, fiyatlamada herhangi bir fiyat artışı olmayacağını, hatta birkaç kalem üründe geriye gelmeyi beklediklerini, ürün tedariki konusunda da herhangi bir sorun yaşanmayacağını belirtti.
Şanlıurfa'da yaklaşık 1 milyon 663 bin dekar arazide tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 658 bin dekarlık alanda hububat tohumları toprakla buluşturulmaya başlandı.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu: - "Bölgemizde önemli makarna üretim işletmeleri var ve dışarı en fazla makarna gönderiyoruz"
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu: - "İhracat hedefimiz 13 milyar dolar oldu. Bu hedefimizi gerçekleştirmek ve Türk ürünlerini dünyanın dört bir yanına götürmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz"
Akdeniz'den 9 ayda 1,5 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı yapıldı
Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir: - "Türkiye, tarımsal arazisi, işleme arazisi ve merasıyla dünyada 31. sırada olmasına rağmen şu anda tarımda oluşturduğu hasılayla dünyanın ilk 10 ülkesi arasında, Avrupa'nın da en önemli tarım ülkesi olma özelliğini devam ettirmekte" - TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: - "Biz, bu fiyatlarla alım politikalarımızla 2022 yılı tarımsal üretimde Türkiye'nin kendisine yetecek ve regülasyon görevini yerine getirecek stoklarımızı oluşturduk"
Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe: - "TMO, 2010 yılında 5 bin ton hububatla en fazla alımı yapmıştı ama bu sene Bayburt'ta 11 bin tonla son 20 yılın rekorunu kırdı"
Güneydoğu'dan 8 ayda 2,2 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu: - "Sektörümüz heyecanını kaybetmeden ileriye doğru koşmaya devam ediyor"
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi: - "İl bazında bu sene Türkiye tarihindeki en bereketli mahsulü alıyoruz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar: - "Buğdayda geçen yıl yaklaşık 1 milyon dekar alanda 110 bin ton civarında verimimiz varken şu anda bu alanlarda en az 180 bin ton bandında bir rekolte bekliyoruz" - "Çitçimiz kazandıkça, zarar etmediği sürece ekimini yapar. Devlet 'sen yeter ki üret, ben alım garantisi veriyorum' diyor"
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz: - "Hububat çeşitlerinin ıslahıyla verim artışı bu yıl çiftçinin yüzünü güldürüyor" - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu: - "Adaptasyon yeteneği ve hastalıklara karşı direnci yüksek kaliteli çeşitler, tohum fiyatları yüksek olsa bile son yıllarda çiftçilerimiz tarafından daha fazla tercih ediliyor"
"Hasat bu yıl 2-3 hafta gecikmesine rağmen yağışın olumlu seyretmesinden dolayı verim ve kalite çok yüksek"
TMO Genel Müdürü Güldal, hububattaki verim ve fiyatların üreticiyi memnun ettiğini belirtti
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TMO hububat alım fiyatlarının güncellendiğini açıkladı. TMO, buğday alım fiyatını ton başına 400 TL artırdı. Arpa alım fiyatı ise ton başına 200 TL artırıldı. Ürünlerini 1 Eylül'e kadar TMO'ya satan çiftçilere buğday için ton başına 1000 TL, arpa için ton başına 500 TL prim verilecek
Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz: - "Bu yıl bizim için sap, saman ve her dane son derece önemli. 40 arkadaşımız sahada bu tür kayıpların önüne geçmek için kontrollerini yapacak. Üreticilerimiz de bu konuda bilinçli"
Eskişehir'de hasat döneminin ilk mahsulü arpa, borsaya getirildi
Alanında "Türkiye'nin en büyük çiftliği" unvanına sahip Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde hasat 167 biçerdöverle sürüyor - Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Osman Topçu: - "Çeşitlerimiz ülkemiz ekonomisine ciddi anlamda katma değer sağlamaktadır"
Konya'da kuraklığa dayanıklı hububat tanıtımı
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy: -"Geçen yıl buğdayda rekoltemiz 640 bin tondu. Bu sene 740 bin ton hedefliyoruz, yani 100 bin ton fazla olacak"
"Buğdayda ton başına 6 bin 50 lira, Toprak Mahsulleri Ofisine verenler için artı 1000 lira primle 7 bin 50 lira. Aslında bu rakam dünya fiyatlarıyla örtüşen, iyi bir rakam. Üreticinin girdi maliyetleri yüksek olduğu için daha aşağı bir fiyat kurtarmazdı"
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık: - "Hububatta kardeşlenme döneminin başlaması, bize 2022 yılının oldukça verimli bir yıl olduğunu gösteriyor. Özellikle ilkbaharda yağan yağmurlar bunu tetikledi diyebiliriz"
Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy: - "Yağışlarla buğdayda 740 bin ton, ayçiçeğinde 250 bin ton rekolte hedefliyoruz" - Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı: - "Yağmurlar ürünün ihtiyacı olan zamanda geldi. Bundan sonra da yağarsa ürünün gelişimi açısından herhangi bir sıkıntı olmaz"
Ege'de hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı 4 yılda yüzde 142 arttı
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan bu yılın ilk çeyreğinde 450 milyon 81 bin 71 dolar ihracat gerçekleştirildi - Bölgede en çok ihracat 387 milyon 995 bin 76 dolar ile Tekirdağ'dan yapıldı
"Bakanlığımızın belirttiği gibi depolarımızda yeterli miktarda hem buğdayımız hem de diğer hububat ürünlerimiz mevcut" - "Rusya ve Ukrayna'daki sıkıntılar devam etse bile Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bunun dışında bir B ve C planıyla yine buğday ve arpa ihtiyacını karşılayabilecek ve ithalatı gerçekleştirebilecek"
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 arttı
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık: - "Karların hemen erimemesi, uzun süre toprakta kalması ve yavaş yavaş erimesi, akan yer altı sularının zenginleştirilmesine sebebiyet vereceğinden geleceğe, özellikle yaz dönemine umutla bakmamızı sağladı"
Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, sektörün, ihracatını 2021 yılında yüzde 25,57 artışla 9 milyar 156 milyon 524 bin dolara ulaştırdığını bildirdi.
Türk hububat ve bakliyat ihracatçılarının yeni yıl hedefi 11 milyar dolar
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya: - "Yıl sonu hedefimiz olan 7,5 milyar doları da geride bıraktık. Bu anlamda sektörümüzün başarıları rakamlara yansıyor. Gelecek yıl ise bu rakamları da aşıp ticaretimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz"
Güneydoğu'dan 11 ayda 2,7 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı yapıldı
Şanlıurfa'da, TİGEM'e bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yaklaşık 640 bin dekar arazide 300 işçi ile vardiyalı olarak ekimler sürüyor - Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Osman Topçu: - "Ekim çalışmalarımız tamamlandığında yaklaşık 542 bin dekar alanda buğday, 7 bin 673 dekarda arpa, 5 bin 382 dekarda yem bitkisi, 74 bin 149 dekarda kırmızı mercimek ve 11 bin 695 dekar fiğ toprakla buluşmuş olacak"
Aniden gelen açlık krizlerinden mustaripseniz bu kritik anlar için depolayabileceğiniz binlerce çeşit ürün bulunuyor. Tatlıdan tuzluya, makarnadan bakliyata, en kaliteli ürünlerin listelendiği bu yazı sayesinde hazırlayacağınız enfes yemeklerin yıldız ürününü seçebilir, bununla uğraşmak istemiyorsanız kriz anlarınızı en sağlıklı şekilde atlatabileceğiniz hazır gıdalara karar verebilirsiniz.
"Son 19 yılda toplam 22 milyar dolar tutarında 79 milyon ton buğday ithalatına karşılık, 35 milyar dolar tutarında 89 milyon ton buğday ve mamulleri ihraç ederek, yaklaşık 14 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik" - "Son piyasa gelişmelerini dikkate alarak hem sanayicinin hem vatandaşın maliyetine katkı sağlamak amacıyla kasım ayı satışlarına 100 bin ton ekmeklik buğday ilave edilmesi talimatı verdim"
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya: - "Normalde ekim ayı, buğday ve kışlık ürünlerin ekiminin gerçekleştirildiği aydı. Zaten adı da ondan ekim ayı olmuştur ama günümüzde bu artık değişti, ürünlerin ekim ayı kasım ayı oldu" - "İklim değişikliğinin etkilerine göre artık ekim dönemlerimizi ayarlamalıyız. Buğday için kasım ayı gelmeden ekime başlanmamalı, ayçiçeğinde mümkün mertebe ekimleri daha erkene çekeceğiz. Yazlık ekimleri erkene, kışlık ekimleri kasım ayına doğru çekeceğiz"
Güneydoğu'dan 8 ayda 171 ülkeye 1,8 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı
Hububat ve bazı hububat tohumlukların ithalatında gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfır olarak uygulanacak. Kahve ithalatında gümrük vergileri ise düşürüldü.