Hünnap, dayanıklılığıyla bilinen hünnap ağacının meyvesidir. Halk arasında çiğde veya innabi olarak da anılan bu meyve, Çin hurması ya da kırmızı hurma isimleriyle tanınır ve Güney Asya kökenlidir. Ülkemizde ise özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen hünnap, zengin besin değeri ve sağlık faydalarıyla dikkat çeker. Peki, hünnap faydaları nelerdir?
Aydın’ın Efeler ilçesinde sağlıklı yaşamın simgelerinden biri haline gelen hünnap meyvesinin hasadı başladı. Şifa deposu olarak lanse edilen hünnap meyvesinin gıda ve ilaç sanayisinde kullanıldığı biliniyor. Öte yandan bir ağaçtan 30 kg ürün alınabiliyor.
Doğada yetişen birçok farklı ağaç türü vardır. Hünnap da bu ağaç türlerinden biri olan, ziziphus jjuba ismiyle bilinen bir ağacın meyvesidir. Cehrigiller familyasına mensup olan hünnap meyvesinin yetiştiği ağaç oldukça dikenli bir yapıya sahiptir. Kırmızı hurma ya da Çin hurması adlarıyla da anılan bu meyvenin sağlık yönünden çok sayıda yararı vardır. Peki, hünnabın faydaları nelerdir, neye iyi gelir ve şeker hastalığına iyi gelir mi?
Son yıllarda popüler olan hünnap sağlık açısından pek çok faydası olan bir meyvedir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini, demir, potasyum, kalsiyum ve lif bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Eskişehir’de yıllardır aktarlık yapan Metin Ağılönü, dünyaca bilinen ve tüketilmesi gereken meyvelerden biri olan ’Hünnap’ meyvesinin faydalarını anlattı.
Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için beslenme düzenine sağlıklı yiyecekleri eklemek gerekiyor. Sebze ve meyvelerin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunuyor. Önemli besinlerden biri olan ölümsüzlük meyvesi bir diğer adıyla hünnapın faydaları da saymakla bitmiyor. İşte hastalıklardan koruyan ve sağlıkta mucizevi etkiler ortaya çıkarak hünnap meyvesinin faydaları
Hünnap bitkisi son yıllarda popülerlik kazanmış bir süs bitkisi olmakla birlikte aynı zamanda sağlık açısından da birçok faydası bulunan bir bitkidir. Hünnap özellikle Anadolu topraklarında yetişir ve geleneksel tıp uygulamalarında sıkça kullanılır. Son yıllarda yapılan araştırmalar da Hünnap'ın bağışıklık sistemini güçlendirici, sindirim sistemini düzenleyici, antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri olduğunu gösterir.
Çin hurması adı ile de anılan Hünnap şifa deposu bir meyvedir. Farklı şekillerde kullanılarak çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinir. Mevsiminde taze olarak ve kuru hali ile insan sağlığına son derece faydalıdır. Bilinçli olarak tüketildiği zaman birçok hastalık için ilaç niyetine kullanıldığı da olur. Afrika’da ve Günay Asya’da üretilen bir meyve olan hünnap son zamanlarda popülerliği artmış bir besindir. Peki, hünnap nasıl tüketilir, faydaları nelerdir?
Doğa, insan sağlığına yararlı pek çok bitki ve meyve bulundurur. İnsanlar tarih boyunca doğanın insanlara sağladığı yararlardan faydalanmanın yöntemlerini geliştirmişlerdir. Doğada bulunan bitki ve meyvelerin demlenmesiyle hazırlanan bitki çayları da insan sağlığına çeşitli yararlar sağlar. Hünnap çayı da hünnap meyvesinin demlenerek hazırlandığı bir çaydır. Yüksek lifli olan hünnap çayının insan sağlığına pek çok yararı dokunur. Peki, hünnap çayı nasıl demlenir?
Meyve ve sebzeler çok daha sağlıklı olmamıza yardımcı oluyorlar. Uzmanlar yemek rutininize düzenli olarak meyve ve sebze katmanız gerektiğini belirtiyorlar. Hünnap meyvesi de hastalıklardan koruyan ve sağlıkta mucizevi etkiler yaratan meyveler arasında bulunuyor. ‘Hünnap meyvesinin faydaları nedir?’ diye merak ediyorsanız bu habere göz atabilirsiniz.
Doğanın bize sunduğu en büyük nimetlerden biri, kuşkusuz elma sirkesi. Yemekten, temizliğe, sağlıktan, bakıma hayatımızın her alanında elma sirkesinin mucizesinden faydalanıyoruz. Hal böyle olunca elma sirkesinin de içeriği temiz ve organik olanı kıymetli oluyor. En iyi elma sirkesi markalarını bir arada bulabileceğiniz listemize göz atmadan alışverişinizi tamamlamayın.
Anavatanı Çin olan, ülkemizde Ege ve Akdeniz sahil şeridindeki illerimizde, ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen Hünnap, aynı adlı ağacın meyvesidir.