Ankara Valiliği, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş tarafından geliştirilen Hürjet’in Ankara’da ses hızı üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini, bu nedenle vatandaşların telaşa kapılmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Türkiye'nin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak'ın (MMU) ardından, HÜRJET'in de piste çıktığını belirterek, "Yerli ve milli jet uçağımız koşmaya başladı, gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." ifadesini kullandı.
Son dakika haberi: Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Demir, "HÜRJET motorunu çalıştırdı! Artık sıra uçuşta" mesajıyla o anları paylaştı.
Türkiye'nin jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olacak Hürjet ilk uçuşuna hazırlanıyor. 2017'de başlayan projede üretilen parça ve ekipmanlar son montaj hattında uçaktaki yerini aldı. Hürjet, motor entegrasyonu ve yer testleriyle 18 Mart 2023'teki ilk uçuşuna hazırlanacak. Sonrasında yürütülecek testler ve geliştirme faaliyetleriyle Hürjet'in 2025'te envantere girebilir hale gelmesi amaçlanıyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil: - "Hürjet'in final assemblesi (montajı) bitmek üzere, içi giydiriliyor, yakında iniş takımlarının üzerine konulacak. Yer testleri ve 18 Mart 2023'teki uçuşa yoğunlaşmış durumdayız" - "Hürkuş, Atak, Anka, Aksungur özelinde uluslararası satışlarımız çok iyi gidiyor"
"İlk uçağımız hafif taarruz uçağımız HÜRJET seneye ilk uçuşunu yapacak. İlk savaş uçağımız F-35’lerden daha ileri özelliklere sahip. Eylül ayında uçağımızı görebileceğiz"
Son dakika haberine göre, Savunma Sanayii Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Önümüzdeki yıl ilk uçuşu planlanan HÜRJET için seri üretim kararı alındı." denildi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, yerli ve milli ürünlerin daha hızlı bir şekilde üretilmesi için çalışmalarını ve yatırımlarını hızlandırdı. "Demir Kuş" (Iron Bird) olarak adlandırılan uçuş kontrol sistemi entegre test tesisi ile yerli ve milli ürünlerin geliştirme, sertifikasyon ve üretim süreçlerinin hızlanması hedeflenirken; 2022 yılının Şubat ayında faaliyete geçmesi planlanan tesis Türkiye’de havacılık alanında bir ilk olacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), kritik tasarımın tamamlanmasıyla jet eğitim uçağı Hürjet için yoğun şekilde detay parça üretimine geçti, yıl sonunda montaj çalışmalarına başlanması hedefleniyor. TUSAŞ Eğitim Uçakları Program Müdürü Tuncay Çopur, ilk uçuşla ilgili ise "2022 yılının son çeyreğinde de yer testlerimizi yapıp aralık sonu itibarıyla da ilk uçuşumuzu icra etmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.