Suriye'de devrik Esad rejiminin başkent Şam'daki işkence üssü Sednaya Hapishanesi'nde alıkonulanların idam edildiği yer olarak bilinen infaz odası tespit edildi. Görüntüler kan dondurdu. Hapishanenin yerleşkesinde "beyaz bina" ve "kırmızı bina" olarak adlandırılan 2 farklı gözaltı tesisi bulunuyor. İşte detaylar...
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Aralık ayı toplantılarının 2’nci oturumunda İlim Yayma Cemiyeti ve Deniz Feneri Derneği'ne yapılan bina tahsisleri oy çokluğuyla iptal edildi. Ayrıca farklı ilçelerdeki mülkiyeti İBB'ye ait bazı parsel ve hisselerin satışı da onaylandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5,9 büyüklüğündeki Kale depremi sonrası hasar tespit çalışmalarıyla ilgili son durumu paylaştı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Kurum, “Elazığ’da 20 ağır hasarlı, 517 az hasarlı, Malatya’da 18 az hasarlı bina tespit edilmiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hasar tespit çalışmalarımızı bir an önce tamamlayarak gereken tüm adımları atacağız” ifadelerini kullandı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hapis cezası istemiyle yargılandığı 'ihale' davasının duruşması ertelendi. Duruşmanın ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, "Başlayan duruşmalar çerçevesinde bugüne kadar iki bilirkişi raporu geldi. Bu bilirkişi raporlarında bu ihalelerde herhangi bir kamu zararının olmadığı tespit edildi" dedi.
Dün sabah saatlerinde Küçükçekmece'de çöken binanın ardından akıllara yeniden 'binalar depreme hazır mı?' sorusu geldi. İBB bugün binalara yapılan hızlı tarama testinin sonucunu paylaştı. Ortaya çıkan rakamlar İstanbul'daki acı gerçekle bir kez daha yüzleştirdi. 1556 binanın kendi yükünü bile taşıyamayacak durumda olduğu tespit edildi.
Çankırı Valiliği tarafından kentteki metruk bilgilerin durumu ile ilgili yapılan açıklamada, tespit edilen 283 metruk binadan 106’sının yıkıldığı belirtilerek, son bir ay içerisinde ise 13 metruk binanın daha yıkımı gerçekleştirildiği kaydedildi.
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yüksek riskli olduğu tespit edilen 5 katlı binanın yıkımı gerçekleştirildi.
Mudanya Belediyesi, ilçe genelindeki mevcut yapı envanterinin deprem risk seviyelerinin tespit edilmesi için “Hızlı Tarama Yöntemi” başvurularını almaya başladı.
İstanbul'da toplu ulaşım istasyonlarındaki bazı yürüyen merdivenlerin bozulduğu tespit edilmiş, İBB tarafından merdivenlerin kasıtlı olarak bozularak sabotaj yapıldığı öne sürülmüştü. Belediyeden yapılan son paylaşımda 3 kişinin merdiveni durdurduktan sonra 'çak' yaptığı görüldü.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Türkiye'nin ikinci yüzyılına girerken değişmeye, bunun için yeni bir hikayeye ihtiyacı vardır. Biz de bu milletle bu hikayeyi, hep birlikte yeniden yazacağız. Bir tespit, bir de vaatle bitireyim. Tespitim şu: CHP değişirse, Türkiye değişir. Vaadim de net: CHP değişecek, Türkiye değişecek" dedi.
Siyaset sahnesinin en çok konuşulan isimlerinden Ekrem İmamoğlu'dan yine ses getirecek bir hamle geldi. İBB Başkanı İmamoğlu uzun süre gündeme getirdiği 'CHP'de değişim' çıkışıyla dikkatleri üzerine toplamış, ardından önümüzdeki seçimler için adaylık sinyali verince genel başkanlığa aday olacağı iddiaları gündemden düşmüştü. Ancak İmamoğlu CHP'yi değiştirme fikrini kendi gündeminden çıkarmadı! CHP'nin 100. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında İmamoğlu çarpıcı bir tespit, bir de vaatte bulundu.
Soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, onaylı betonarme projesine göre yapılması gereken SP1 betonarme perde kolonunun bina inşa edilirken yapılmadığı, binanın altındaki dershane ve spor salonunda ise kolon kesilmediği tespit edildi.
Esenyurt'ta yapılan taramalarda riskli olduğu tespit edilen ve çökme tehlikesi bulunan 5 katlı bina belediye ekiplerince yıkıldı.
Antalya'da bir apartmanın damında 10 gün önce öldüğü tespit edilen bir şahsın cesedi bulundu.
Erzurum'da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mitingi sırasında yaşanan taşlı saldırıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan yeni açıklama geldi. Olaylara karıştığı belirlenen 16 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Soylu, gözaltına alınanlar arasında yer alan bir uzman çavuşun FETÖ'yle daha önce iltisaklı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
İzmit Belediyesi, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem sonrası ağır hasarlı olarak tespit edilen binanın yıkım işlemini gerçekleştiriyor.
Son dakika haberi: Malatya'da Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan ve boşaltılan 3 katlı bir bina çöktü. Bu sırada binaya hurda toplamak için giren ve enkaz altında kalan 4 kişiden 3'ü kendi imkanıyla kurtuldu. Enkazda arama çalışması yapan ekipler, bir kişinin hayatını kaybettiğini tespit etti.
Bahçelievler'de, belediye ekiplerince kolonlarının çatladığı tespit edilen 46 yıllık apartman için yıkım kararı alındı.
Malatya'da depremlerde ağır hasar gören 5 katlı bina çöktü. Ekipler, binanın enkazında kimsenin olmadığını tespit etti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kartal'da çökme riski tespit edilen binanın yıkımını takip etti. "Depreme dayanımı yüzde 0 olan, 318 bina tespit ettik" diyen İmamoğlu, bu binalarla ilgili işlemin başlatıldığını açıkladı. İmamoğlu, "Mal sahibi-kiracı ayrımı yapmadık. Kiracıya da 4 bin 500 lira yardım yapıyoruz, mal sahibine de yardım yapıyoruz" dedi.
İBB, Hiranur Vakfı’na ait kaçak yapıların yıkımının gerçekleştirildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada vakfın mahkemeye yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusunun reddedilmesinin ardından ekiplerin harekete geçtiği bildirilirken, Zabıta ve İmar Müdürlüğü ekiplerinin bu sabah vakıf binasına gittiği ve vakfa verilen süre içinde kaçak yapıların kendileri tarafından tam olarak yıkılmadığının tespit edildiği belirtildi. İBB’ye ait iş makinalarının yasal olarak yıkımı gerçekleştirmeye başladığı aktarıldı.
İstanbul Bahçelievler'de dün akşam 45 yıllık 5 katlı binanın balkonu çöktü. Binadakiler panikler kendilerini dışarı atarken yapılan inceleme sonucunda binanın kolonlarında çatlak ve betonunda deniz kabukları tespit edildi. Bina tahliye edilerek mühürlenirken bir bina sakini "Daha önce sadece balkonlar için güçlendirme çalışması yapılmıştı" dedi. Karot örneği alınan binanın yıkılıp yıkılmayacağına incelemeler sonrası karar verilecek. Binadaki tüm dairelerin tahliye öncesi dolu olduğu kaydedildi.
Depremlerin ardından fay hatları ve riskli binalar konusunda illerden peş peşe adımlar geliyor. Bolu'nun Gerede ilçesinde de 'Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projesi' çerçevesinde fay hattı ve fay hattının kuzeyinde kalan binalar yıkılmaya başlandı. Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, yıkım çalışmalarını Nisan ayı sonuna dek bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Mikrobölgeleme yöntemiyle fay hattının nereden geçtiğini tespit eden ekiplerin, 700’ün üzerinde binanın yıkımına karar verdiği kaydedildi.
Deprem felaketlerinin ardından herkes binasının sağlamlığını araştırmaya başladı. Şimdi de bina tespit fırsatçıları çıktı. Aynı bina için her firma farklı fiyat verirken bakanlığa bildirmeleri gereken rapor için de ‘el altından yapıyoruz’ şeklinde bir açıklama getirerek yapılan işlemlerin bakanlığa bildirilmediği iddia edildi.
Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği illerde olan Malatya'da yaptığı açıklamada 5 ilde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirterek "Depremden etkilenen illerimizde 232 bin 632 binanın da yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik" dedi.
Malatya Valiliği, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından kentte şu ana kadar yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 32 bin 195 bina tespit edildiğini bildirdi.
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler Suriye’nin kuzeyini de etkilemişti. Binlerce bina yerle bir olurken depremde Suriye’de 6 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Depremlerden etkilenen Suriye’de 2 kişinin kolera nedeniyle hayatını kaybetmesi büyük endişe yarattı.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yıkıma neden olduğu illerde hasar tespit çalışmaları sürerken duvarları göçen ve yapısal bozulmalar olan bir binaya az hasarlı raporu verildiği iddia edildi. Konuyla ilgili konuşan bina sakini bir vatandaş, "Yetkililer geldi, bu binaya 'hafif hasarlı' raporu verdi. Vicdansızlar, bu bina hafif hasarlı olabilir mi?" ifadelerini kullandı.
Can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğü tespit edilen, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki bina 3 yıl önce mühürlendi ancak sakinleri o apartmanda korku içinde yaşamayı sürdürüyor. Binanın mühürlenmesi dışında herhangi bir işlem yapılmadı. Üstelik 32 daire bulunan o apartmanda yaşayanlar kira bedeli verilmediği için binadan taşınamıyor. Apartmanda dairesi olan bir vatandaş "İki yıl buradaki daireyi kiraya vermedik çünkü, ailemin içi rahat etmedi. Ancak 2 ay önce vermek zorunda kaldık" dedi.
İBB, binaların depreme karşı dayanıklılığın tespiti için kiracıların ve 2000 yılı sonrası yapılarda oturanların da deprem tespit başvurusuna imkan sağladı. Açıklamanın ardından İstanbul'da oturan vatandaşlar, İBB bina tespit uygulamasını araştırmaya başladı. Kahramanmaraş depremlerinin ardından binaların güvenliği yeniden gündeme geldi. İBB tarafından bina tespiti için başvuru ekranı açıldı. Peki İBB deprem testi fiyatı ne kadar? İBB bina tespit formu nereden sorgulanır?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 507 bin bağımsız bölümden oluşan 156 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen veya yıkılan, imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda tutuklananların sayısı 160 oldu. Hatay'da, Adıyaman'da, Malatya'da binlerce bina enkaz altında kalmıştı.
İstanbullular dikkat! Çifte felaketten sonra denetimler arttı! İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü bina envanterini açıkladı, İstanbul'daki binaların yüzde 70'inin 1999 depreminden önce yapıldığı ortaya çıktı. Betonarme binaların da oldukça fazla olduğu görülüyor. Bahçelievler'de yapılan bir incelemede vatandaşın verdiği yanıt İstanbul'daki son durumu gözler önüne serdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2000 yılı sonrası yapılar için alınan yeni kararı duyurdu. İmamoğlu, İBB ekiplerinin yaptığı hızlı tarama yöntemi ile bina incelemesine kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapılabileceğini açıkladı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde, iki yıl önce çökme tehlikesi oluştuğu için tahliye edilen 5 katlı apartman, risk teşkil ettiğinden belediye ekiplerince yıkıldı.
Ne duvarları kaldı ne de sağlam kolonu. Duvarları olmayan, odaların dışarı açıldığı binaya 'az hasarlı' raporu verildi, bina sakinleri neye uğradığını şaşırdı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'da harabeye dönen o binanın sakinleri evlerine eşyalarını almaya bile giremezken verilen bu rapora inanamadı.
Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından gözlerin endişeyle çevrildiği İstanbul'da binaların sağlamlığıyla ilgili çalışmalar hız kazandı. "318 bina deprem olmasa bile her an çökebilir" sözleriyle dikkat çeken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, yeni açıklamalarda bulundu. 10 bin vatandaşın tehlike altında olduğunu belirten Gökçe, ilk binanın yıkımını Avcılar'da yaptıklarını söyledi. Kira yardımını da 3 katına çıkardıklarını belirten Gökçe, 4500 TL'yi kiracılara da verdiklerini söyledi.
Depremden etkilenen yerlerden biri olan Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde yalnızca 2 bina hasar almadı! Hasar tespit çalışmalarının sona erdiği mahallede, şu ana kadar yapılan çalışmalarda ağır hasar tespit edilen 599 yapıdan 309'nun acil olarak yıkılmasına karar verildi. Yalnızca 2 binanın hasar almadığı mahallede, hasar almayan binalardan birinin 11 yıl önce özel mühendislerce yaptırıldığı belirtilen bir apartman olduğu bilgisi verildi. O apartman havadan görüntülendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentte bina dayanıklılığının ölçümüyle ilgili yapılarda gerçekleştirilen 'Hızlı Tarama Yöntemi' hizmeti hakkında dikkat çeken bir bilgi verdi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, "Analizlerimize göre 318 binamız durduğu yerde çökebilecek durumda. Bu 318 yapıda 10 bine yakın nüfus yaşıyor" dedi. Gökçe ayrıca, kentteki bin 525 tane binanın da D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlanmış vaziyette olduğunu açıkladı. İşte o açıklamalar!
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin etkilediği yerlerden biri olan Sivas'ın Gürün ilçesi de afet bölgesi kapsamına alındı. İlçede köylerle birlikte 147 hasarlı bina tespit edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Tüm illerimizde 577 bin 689 bina, yani 2 milyon 665 bin 317 bağımsız bölüm inceledik. Bunlardan 56 bin 80 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışması yaptı. Çalışmalar kapsamında; 61 bin 722 binada yer alan 263 bin 800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bir tablo ile depremin yıkıcı boyutuna ilişkin son durumu paylaştı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yürütülen hasar tespit çalışmalarında 1 milyon 856 bin bağımsız birim incelendi. Acil yıkılması gereken 50 bin 576 bina tespit edildi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hasar tespit çalışmalarına başlandı. Gelen ilk verilere göre depremden en çok hasar alan yerler, Gaziantep'in Nurdağı, Adıyaman'ın Merkez, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Hatay'ın Antakya ilçeleri olarak belirlendi. Hatay'da il genelinde toplam incelenen bina sayısı 37 bin 813, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı ise 8 bin 268 olarak açıklandı.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu 10 ilde arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan açıklama geldi. Bakan Kurum ay sonuna kadar tüm illerde inşaat faaliyetlerinin başlayacağını duyurarak, "Şu ana kadar 10 ilde 307 bin 763 bina, yani 1 milyon 586 bin 901 ev ve iş yerini inceledik. Bunlardan 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik." dedi.
Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kocaeli’den Hatay’a giden gönüllüler, 5 kişiyi enkaz altından canlı olarak çıkardı. İnşaat işiyle uğraşan gönüllüler, kurtarma çalışmaları yaptıkları bina enkazlarında acı bir gerçeği de ortaya çıkardı. 4 binada çalışma yapan ekipteki gönüllüler, binaların yapımında deniz kumu kullanıldığını tespit etti. Normalde 2-3 saatte delinmesi gereken betonların, 10 dakika içerisinde açıldığı fark edildi. İşte detaylar...
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkilediği 10 ilde arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yıkılmayan binalara ilişkin olarak da inceleme çalışmaları sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan açıklama geldi. Bakan Kurum, "10 ilde 171 bin 882 bina incelendi. 24 bin 921 binada 120 bin 940 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik." ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu 10 ilden biri olan Adıyaman'da, bir bina enkazında altın dolu çanta bulundu. İçinde yaklaşık 500 bin TL'lik altın olduğu tespit edilen çanta, sahibine teslim edildi.
Türkiye'de "Asrın felaketi" olarak anılan Kahramanmaraş depremi 10 ili etkiledi. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği deprem bölgesindeki vatandaşlar evimin hasar durumu sorgulama ekranını araştırıyorlar. Ülkeyi yasa boğan depremde hasar tespit çalışmalarına başlayacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasarlı bina durumunu öğrenmek için e-Devlet sorgulama ekranını erişime açtı. Peki, Hasarlı bina durumu nasıl öğrenilir? Deprem hasar tespiti başvurusu nasıl yapılır?
Son dakika haberi: Depremler sonrası binlerce bina ağır hasar aldı, yerle bir oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, "Bina bazlı olarak 7 bin 584 adet yıkık ya da acil yıktırılması gereken yapı, 12 bin 617 adet yapı da ağır hasarlı yani oturulamaz, kullanılamaz durumdaki bina olarak tespit edildi" dedi.