Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu denilen “İrritabl Bağırsak Sendromu” (İBS), bağırsakların çok hızlı ya da çok yavaş çalışması sonucunda oluşuyor.
Kadınların belirtilerinde adet dönemi öncesinde artış gözlenir. Migreni olan hastaların % 25’inde İBS yakınmalarına rastlandığı bilinmektedir.
İBS veya huzursuz bağırsak sendromu, ortalama olarak yüzde 10 oranında görülür. Batı ülkelerinde görülme sıklığı yüzde 20 civarına kadar çıkarken, Kore’de yüzde 5, İran’da yüzde 6 civarında görüldüğü bildirilmiştir. Yıllık oluşma sıklığı yüzde 1-2 civarındadır. Hastaların yaklaşık yüzde 35’inin hekime başvurduğu bilinmektedir.
İrritabıl huzursuz bağırsak sendromu, huzursuz bağırsak sendromu veya kısaltılmış adı ile İBS, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikle seyreden bağırsağın fonksiyonel bir hastalığıdır. İlk olarak 1892 yılında Osler tarafından müköz kolit adı verilmekle birlikte, huzursuz bağırsak sendromu, spastik kolon, spastik kolit, irritabıl kolon, sinirli kolon veya hasta mide adları da İBS ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu bu hafta Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri (İBS) belirtilerine değindi
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Huzursuz bağırsak sendromu (İBS) hakkında önemli detaylara değindi