İrritabl bağırsak sendromu hastalığı ile ilgili önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, genellikle belirtileri karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz, ishal ve kabızlık olduğunu belireterek, milyonlarca insanı etkileyen sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Son dönemlerde yaygın görülmeye başlayan bir hastalık var. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Burhan Özdil, huzursuz bağırsak sendromu (İBS) hastalığının toplumda sık görülmeye başladığını ve tamamen ortadan kaldırılabilecek bir hastalık olmadığını belirterek, “Bir gastroenteroloji hekiminin baktığı hastaların neredeyse yüzde 30-40'ı İBS hastalarından oluşuyor” dedi. Özellikle 30 ila 50 yaş aralığında daha sık görülen bu hastalığa her yaş grubunda rastlanabiliyor. İşte alarm semptomlar...
Karın ağrısı, şişkinlik veya kabızlık gibi durumlardan şikayetçiyseniz dikkat. Huzursuz bağırsak sendromunun, kendini karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu belirten Uzman Doktor Abdulvahap Doğan, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.
Huzursuz bağırsak sendromunun toplumda sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, hastalığın semptomlarının doğru şekilde tanımlanmasının tedavi edilmesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Hastalığın en önemli belirtisinin tekrarlayan karın ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıkaya, “Toplumun yüzde 10 ila 15’lik kısmını etkileyen bu hastalık, özellikle kadınlarda ve gençlerde daha sık görülüyor” dedi.
Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu denilen “İrritabl Bağırsak Sendromu” (İBS), bağırsakların çok hızlı ya da çok yavaş çalışması sonucunda oluşuyor.
Kadınların belirtilerinde adet dönemi öncesinde artış gözlenir. Migreni olan hastaların % 25’inde İBS yakınmalarına rastlandığı bilinmektedir.
İBS veya huzursuz bağırsak sendromu, ortalama olarak yüzde 10 oranında görülür. Batı ülkelerinde görülme sıklığı yüzde 20 civarına kadar çıkarken, Kore’de yüzde 5, İran’da yüzde 6 civarında görüldüğü bildirilmiştir. Yıllık oluşma sıklığı yüzde 1-2 civarındadır. Hastaların yaklaşık yüzde 35’inin hekime başvurduğu bilinmektedir.
İrritabıl huzursuz bağırsak sendromu, huzursuz bağırsak sendromu veya kısaltılmış adı ile İBS, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikle seyreden bağırsağın fonksiyonel bir hastalığıdır. İlk olarak 1892 yılında Osler tarafından müköz kolit adı verilmekle birlikte, huzursuz bağırsak sendromu, spastik kolon, spastik kolit, irritabıl kolon, sinirli kolon veya hasta mide adları da İBS ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu bu hafta Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri (İBS) belirtilerine değindi
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Huzursuz bağırsak sendromu (İBS) hakkında önemli detaylara değindi