Baharın müjdecilerinden biri de mayıs ayı ile birlikte çiçeklenmeye başlayan iğde ağacıdır. Bu ağacın üzerinde çiçeklenmeye başlayan iğdeler eylül ayında olgunlaşmaya başlar. Farklı görünümü ve dokusu ile son derece lezzetli olan iğde aynı zamanda şifa deposu olarak da kabul edilir.
Pek çok kişinin korkulu rüyalarından biri olan ishal günlük hayatınızı olumsuz etkiliyor ve vücudunuzun dengesini bozuyor. İshal genel olarak birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Fakat birkaç günden fazla sürerse farklı sorunların habercisi olabilir. Vücutta aşırı sıvı kaybına yol açan ishali doğal yöntemlerle kesmek mümkün. Her gün bir avuç tüketeceğiniz iğde ishali keser ve hasımsızlığını giderir...
Tüketilen yiyecekler insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Doğada bulunan birçok meyve ve sebzenin insan vücuduna farklı etkileri bulunuyor. Doğal besinleri tedavi olarak kullanan kişiler iğdeyi sıklıkla tüketiyor. İşte ağaç dalından soframıza uzanan mucizevi besin iğdenin saymakla bitmeyen faydaları
İğde ağacı veya çalısı yaklaşık 3-6 metre boyunda yaprak dökmeyen bir bitkidir. İğde yaprakları koyu yeşil renkte, uzun ve dar, derimsi dokulu, tüysüz ve alt kısımları hafifçe tüylüdür. Çiçekleri genellikle küçük, beyaz veya sarımsı renkte ve hoş kokuludur. İğde meyveleri küçük, yuvarlak veya oval şekilli ve sulu bir tada sahiptir. Meyveler genellikle sarımsı yeşil renkte olgunlaşır ve içinde tek bir çekirdek bulunur. İğde meyveleri tatlı ve ekşi bir lezzete ve lifli bir yapıya da sahiptir.
İçi, dışı, kabuğu, çekirdeği her haliyle mucize dağıtıyor. Kemikleri taş gibi yapar, hemoroidi iyileştirme etkisine sahiptir. Kolları ve bacakları güçlendirir. Akciğer enfeksiyonunu kurutur, vücutta detoks etkisi yaratır. C vitamini deposudur. İdrar damlama sorununu çözer. Ağaç dalından soframıza uzanan mucize sayesinde eklem ve sırt ağrılarını dindirir. Çekirdeğinin tozu ile iltihaplı romatizma hastalığının tedavi edilebildiği öne sürülüyor.
Bazı meyveler içerdiği vitaminlerin yanı sıra kabuğu, çekirdeği ya da kurutulmuş hâliyle de şifa kaynağıdır. İğde meyvesi de bilinçli olarak tüketildiği zaman çeşitli hastalıkların tedavi süreçlerinde takviye bir besindir. İçerdiği vitaminler ve mineraller ile insan sağlığına son derece faydalı olduğu bilinir. İğde meyve olarak tüketilebileceği gibi reçeli ya da çayı da yapılabilir. Pek çok faydası olan ve farklı şekillerde tüketilebilen iğdeyle iğde süt karşımı nasıl yapılır?
Azotu kökünü bünyesinde depolayabilme özelliğine sahip olan iğde, verimi çok düşük olan topraklarda dahi yetişebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca yapısı gereği kuraklığa da oldukça dayanıklı olan iğde, bu yapısı sayesinde erozyonla mücadele etmek için kullanılır. Çok faydalı etkileri olan iğdenin çayı da yapılır. Birçok faydası bulunan ve çok rağbet gören bitkisel çaylardan birisi olan iğde çayı nasıl demlenir?
Daha sağlıklı ve zinde olmak adına beslenmeye oldukça dikkat etmek gerekiyor. Doğal besinleri tedavi olarak kullanan kişiler iğdeyi sıklıkla tüketiliyor. Ancak toplumda bu şifa kaynağı meyvenin faydaları tam olarak bilinmiyor. İşte iğdenin saymakla bitmeyen faydaları...
İğde meyvesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve öksürüğü kestiğini söyleyen Diyetisyen Öznur Akgöz, “Özellikle meyvesiyle birlikte yaprağı da kaynatılarak, çayı içildiğinde öksürük üzerinde daha etkili olur. Hem öksürüğe iyi geldiği hem de bağışık sistemini güçlendirici özelliğe sahip olması nedeniyle, fazla tüketilmemesi şartıyla, koronavirüse karşı korunmak için de tüketilmesini öneriyoruz” dedi.
Dünya nüfusu giderek artıyor ve temiz besin kaynakları da giderek azalıyor.
Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ebru Erbay'ın yaptığı araştırma sonucu, damar sertliğinden kaynaklı ölümlerin önüne geçilebilecek. Adını tıp tarihine yazdıran Dr. Ebru Erbay, bu noktada etkili olan iğdeden bahsetti.
Küçük, çekirdekli bir meyve olan iğne pek çok sağlık sorununa derman oluyor ve pek çok hastalığa karşı koruma ile direnç sağlıyor. Ülkemizde de yaygın olan iğde ağacının meyvesinin faydalarını biliyor musunuz? İşte böbrek hastalıklarından öksürüğe, ağız sağlığından damar sertliğine iğdenin faydaları...
İğde, elaeagnus olarak da bilinen, ağaçta yetişen küçük çekirdekli bir meyvedir.