Senelik ücretli izin hakkı, mevcut iş yerindeki minimum 1 yıllık çalışma süresini dolduran işçiler tarafından kullanılabilir. Ancak mevsimlik işçiler ile kısmi süreli çalışanların bu haktan yararlanıp yararlanamadığı gibi konular sıklıkla araştırılır. Bununla birlikte hangi durumlarda yıllık izin süresinin kullanılamadığı da yaygın olarak merak edilir. Dolayısıyla İş Kanunu kapsamındaki açıklamalara dayanarak, yıllık izin süresinin nasıl kullanılabildiği hakkındaki detaylar belirtilmelidir.
İş Kanunu’na göre kurum içerisinde çalışan ve işveren arasında adil bir süreç işlemesi gerekiyor. Bu sebeple her iki tarafın da hakları yasalar tarafından belirtilmiştir. Buna göre işten yeni ayrılmış çalışanların merak ettiği konular arasında ihbar tazminatı yer alıyor. Özellikle sözleşmesi işveren tarafından feshedilen çalışanlar, ihbar tazminatı konusunda mağdur olmak istemiyor. Peki, ihbar tazminatı ne zaman ödenmelidir, belirlenmiş bir süre var mı?
İş Kanunu gereğince hem çalışan hem de işverenin haklarının belirlenmesi ve korunması amacıyla iş sözleşmesi yapılır. Bu sözleşmede çalışma süresi, sosyal haklar ve iş ücreti belirtilir. Yeni bir işe başlandığında belirli bir süre aralığı deneme süresi olarak sayılır. Bu sürenin iş sözleşmesine dahil edilip edilmediği birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu durumda en çok merak edilen soru deneme süresinde ihbar tazminatı durumu nedir?
Tazminat ve vergilerle ilgili güncellemeler, işçi ve işverenler için her zaman merak konusu olmuştur. İş sözleşmeleri feshedilirken taraflar arası bazı durumlarda ortaya çıkan ihbar tazminatı da bunlardan biridir. Süresiz iş sözleşmelerinde geçerli olan ve işten ayrılmak isteyen ya da iş akdi bitirilen çalışan ve iş veren için ihbar süresi geçerlidir. Hizmet akdinin süresine göre belirli sürelere sahip olan ihbar tazminatı gelir vergisi matrahına eklenir mi?
İhbar tazminatı, süresi belli olmayan iş sözleşmelerinde hem işverene hem de çalışana tanınan yasal bir haktır. İşveren herhangi bir gerekçe göstermeden çalışanıyla yaptığı iş akdini sonlandırırsa ve kanunda belirtilen ihbar sürelerine uymazsa karşı tarafa ihbar tazminatı öder. Çalışan da hiçbir neden sunmadan işi bırakırsa ve ihbar süresi içerisinde bu talebini karşı tarafa bildirmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Peki, işçi ihbar süresi dolmadan işten ayrılabilir mi?
İş hayatında işveren ile çalışan arasındaki iş sözleşmeleri süresi belirsiz ve süresi belirli olmak üzere iki şekilde yapılır. Çalışan kişi herhangi bir neden sunmaksızın işten ayrılabilir. Aynı şekilde işveren de çalışanını herhangi bir bildirim yapmadan işten çıkarabilir. İşveren veya çalışanın iş akdini bitirmeden önce yasal süre içerisinde bildirim yapmaması durumunda ihbar tazminatı alma hakkı ortaya çıkar. Peki, ihbar süreleri ne kadar ve ihbar tazminatı nasıl alınır?